İlk kez anne baba olmuş kişiler için ev çocuk güvenliği için adeta vahşi doğa gibi görünebilir. Sehpa kenarları, yutulabilir küçük objeler, kilitlenebilen kapılar, ağzı açık temizlik ürünleri ve daha birçok düzenlenmesi gerekenler olduğunun farkına varılır. Bu düzenlemeler ile çocuklar için ev güvenli bir hale getirilmeye çalışılır. Peki bu düzenlemeler nasıl yapılır, ev düzeni nasıl sağlanır? Hazırlamış olduğumuz bu rehber ile çocuklu bir evin düzeninin nasıl olabileceğini öğrenebilirsiniz.
Ev Düzeni Nasıl Sağlanır?
Ev düzeninin baştan oturtulması ve bebeğinizin, çocukluk ve ilk gençlik dönemlerine kadar tüm bu düzene adapte olması zorluk yaşamamanız açısından önemlidir. Diğer yandan ev temizliğinizi düzenli bir şekilde gerçekleştiriyor olmanız çocuğunuzun sağlığı açısından da gereklidir. İşte size ev düzenini kolay bir şekilde sağlayabilmeniz için birkaç ipucu:
1. Odaların Havalandırılması
Temiz bir ev kendini kokusuyla hemen belli eder. Güne evin tüm pencerelerini açarak başlamak kötü havanın dışarı çıkışını, temiz havanın içeri girişini sağlar. Gün içerisinde oluşan tüm kötü kokuları sabah evinizden göndererek güne ferah bir başlangıç yapabilirsiniz. Havalandırma işlemi sizin ve çocuğunuzun sağlığı için de gereklidir.
2. Düzenli Yataklar
Uyandığınızda yapacağınız ilk işlerden birisi yatakları düzenlemek olmalıdır. Çarşafların bozulmuş halde bırakılması gibi durumlar evinizi kirli ve dağınık gösterir. Üstelik bu işleri yaparken çocuğunuzun yanınızda bulunması ileride düzenli bir birey olması açısından da ilk adımlardan biridir.
3. Uyumadan Önce Yapılması Gerekenler
Uyumadan önce varsa kirli bulaşıklar yıkanmalı veya makineye dizilmelidir. Kirli bulaşıkların mutfak tezgahı üzerinde gece boyunca beklemesi evinize karınca veya başka haşerelerin gelme riskini de artırır. Aynı zamanda çöplerin boşaltılması, evde koku yapacak diğer malzemelerin de ortada bırakılmaması ve temizlenmesi gerekir.
Çocuğunuz açısından bu durum oldukça önemlidir. Çocuğunuz sizden önce uyanıp mutfağa girdiğinde tabakta yemek artıkları varsa bunları tüketip kendisine zarar verebilir. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı için merak edip deneyebileceği gıdaları ve malzemeleri ortalıkta bırakmamanız önemlidir.
4. Balkon ve Zemin Temizliği
Evinize havalandırma işleminden sonra toz girebilir. Aynı zamanda gün içerisinde yapılan her iş zeminde iz bırakır. Evinizin temiz ve sağlıklı bir ortam olması açısından düzenli olarak zeminlerinizi doğal temizleyiciler ile silmeniz gerekir.
Çocuklar zeminde oynamayı sever. Özellikle evde bebek varsa elleri ve ağızları sıklıkla halılarda ve zeminde olur. Temizliği düzenli bir şekilde yapmadığınızda çocuğunuz yerdeki tüm kiri ve pisliği vücuduna alır. Halılarınızı düzenli bir şekilde süpürerek üzerindeki tozun ve artıkların çocuğunuza zarar vermesini engelleyebilirsiniz.
Balkon temizliği de ev içi zemin temizliği gibi dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. Balkon kapınız genellikle açık duruyorsa çocuğunuz buradan da dışarıdan gelen tozları vücuduna sokabilir.
5. Sık Kullanılmayan Eşyalar İçin Alan Belirleme
Evinizde kullanmadığınız bir oda, bir köşe varsa burayı sürekli olarak kullanmadığınız, nadiren gerekli olan eşyalarınızı depolamak için kullanmak son derece faydalıdır. Örneğin çocuğunuzun artık oynamadığı oyuncaklarını, oyuncak sepetine doldurup odasındaki alanı azaltmak yerine bu odaya koyabilirsiniz. Olur da sonradan oyuncağını isterse bu alandan hemen temin edebilirsiniz.
Ev Düzeni Nasıl Olur?
Ev düzeninin sürekli bir hale gelebilmesi için belirli kurallar konulması şarttır. Bu kurallara öncelikle siz anne babalar uyarak güvenli ev için ilk adımı atabilirsiniz. Çünkü çocuğunuz sizden gördüğü her şeyi uygulamaya meyillidir. Siz ne yaparsanız onu görür ve uyguladığınız davranışın doğru olduğunu varsayarak hareket eder.
Sizin yaptığınız ve sizin için tehlike oluşturmayan durumlar da vardır. Örneğin balkona çamaşır asmak, pencerelerin tozunu almak ya da priz değiştirmek gibi durumlar sizin için pek bir şey ifade etmiyor olabilir. Oysa bebek güvenliği için bu durumları onun yanında yapmamak önemlidir. Onun için bu uygulamalar eğlence amaçlı gibi görünebilir. Uygulamaların ona zarar vereceğini psikolojik baskı ile anlatmak yerine, bu gibi işleri çocuğunuzun yanında yapmamak en doğrusudur.
Evdeki Güvenlik Kuralları Nelerdir?
Ev güvenli çocuk güvende mantığı ile hareket edilmesi gereken başlıca kurallar vardır. Bunlar:
- Islak ellerle prizlere dokunmamak,
- Temizlik ürünlerini çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamak,
- Yanıcı maddelere çocukların ilgisini çekmemek ve onları uzak tutmak,
- Kesici aletlerin izinsiz kullanımına izin vermemek ve güvenli bir yerde saklamak,
- Tanınmayan kişilere kapıyı açmamak şeklinde sıralanabilir.
Güvenli Bir Ev İçin Alınması Gereken Önlemler
Bebekler ve çocuklar evde güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için alınması gereken önlemler bulunur. Bu önlemler basit ve etkili olmakla birlikte, taviz verilmeden uygulanmalı ve çocuk tarafından da uygulanmalıdır. Özellikle bebeklik döneminde alınacak önlemler ile çocukluk ve ilk gençlik dönemine hazırlık yapılır.
Bebek Güvenliği İçin Gerekli Eşyaları Temin Edin
Emeklemeye ve yürümeye başlayan bebekler hemen her şeye ilgi duyar ve tehlikeli dahi olsalar ne olduklarını öğrenmek için harekete geçerler. Bu sebeple önlem almak için emeklemeye ve yürümeye başlamaları beklenmemelidir.
Bebekler merak ettikleri her şeyi deneyimlemek için örneğin yüksek yerlerden kendilerini atabilir veya balkon demirlerine tırmanmak isteyebilir. Bebekler için balkon güvenliği adına alınması gereken önlemlerden birisi demirlere ulaşmalarını engellemek adına malzemeler almaktır. Bunlardan en sık tercih edilen balkon filesidir. Balkonunuza balkon filesi çektirerek bebeğinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde pencereler için de file kullanabilirsiniz.
Banyo ve tuvalet de bebeklerin oyun oynamayı sevdiği alanlardandır. Buralara bebeğinizin ıslak zeminde kaymaması için paspaslar almak çözüm olabilir.
Bebeğinizin İçin Tehlike Oluşturacak Malzemeleri Ortalıkta Bırakmayın
Doğal veya kimyasal olması fark etmeksizin hiçbir temizlik malzemesini, hatta yenilebilir gibi görünen ya da kesici, yanıcı hiçbir malzemeyi ortalıkta bırakmamanız gerekir. Bu malzemelerin hepsini bebeklerin ulaşamayacağı yerlerde tutmak en doğrusudur. Fakat böyle bir yeriniz yoksa bebek için gerekli eşyalar arasında yer alan dolap kilitleri almanız gerekir.
Çocuk güvenlik kilitleri her yer için kullanılabilir. Mutfak dolapları ve çekmeceleri, oturma alanlarındaki çekmeceleri veya yatak odanızdaki dolapları bu kilitleri kullanarak sadece sizin açabileceğiniz şekilde düzenlemelisiniz. Böylelikle bebeğinizi sırf merak ettiği için küçük malzemeleri yutmaktan, kesici aletleri kullanmaktan veya temizlik ürünlerinin tadına bakmaktan korursunuz.
Beşikler ve Prizler İçin Önlemler Alın
Prizler için alınacak önlemler arasında kapaklı olan türde prizler yer alır. Bu prizler bebeklerin gücünün tam olarak yetmeyeceği şekilde tasarlanır. Bu sayede parmaklarını prize sokmamaları konusunda tedbir alabilirsiniz. Diğer yandan elektrik kabloları bebeğinizin için oyuncak gibi görünebilir, kabloları kemirebilir veya koparmaya çalışabilir. Aksilik yaşamamak adına ortalıkta elektrikle bağlantısı olan herhangi bir kablo bulundurmamak gerekir.
Beşikler için alınabilecek önlemler ise öncelikle pencere kenarında olmaması gerektiğidir. Havalandırma sırasında bebeğiniz beşiğindeyse pencereye tırmanması kolaylaşır. Ayrıca beşik parmaklıklarının şekli ve uzunluğu da bebeğinizin tırmanmasına elverişli olmamalıdır.
Evinizin Düzenini Bebeğinize Göre Ayarlayın
Evin tüm düzenini ve temizliğini bebeğinize göre ayarladığınızda son derece güvenli bir alana sahip olabilirsiniz. Köşeleri olan, devrilebilecek veya takılıp düşülebilecek eşyalar mümkünse kaldırılmalıdır. Köşesi sivri olan eşyaların kenarları mutlaka kauçuk malzeme ile üretilmiş aparatlar ile kapatılmalıdır.
Temizliğinizi düzenli yapmak da bebeğinizin hastalanmasını ve mikrop kapmasını önler. Zeminin, halıların, kanepelerin ve oyuncakların düzenli olarak temizlenmesi; bebeğinizin sık sık kullandığı biberon, tabak, çatal ve kaşık gibi malzemelerin de yüksek ısıda, mümkünse bulaşık makinesinde yıkanması gerekir.