Hobi amaçlı kullanılmakla birlikte, sanatta ve dekorasyonda da sıklıkla karşılaşılan rölyef pasta ile ilgili hazırladığımız bu rehberden uygulama hakkında tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

Rölyef Pasta Nedir?

Rölyef pasta cam, ahşap, taş, metal, polyester ya da duvar yüzeylerde kullanıma uygun; uygulanabilmesi için farklı teknikleri olan; genellikle dokulu bir yüzey elde etmek amaçlı uygulanan; deseni kabartmaya veya boyut vermeye yarayan; macunumsu, fakat akmayan bir kıvama sahip olan dolgu malzemesidir. 

Birçok renk, özellik ve dokuda çeşitleri vardır. Ahşap mobilyalarda zarar görmüş kısımların doldurulması için de kullanılabilir. Bu şekilde kullanıldığında mobilya zeminin düzgün görünmesine yardımcı olur. 

Rölyef Pasta Teknikleri Nelerdir?

Rölyef pastanın uygulanabilmesi için birçok yöntem bulunur. Bunlar; 

  • Budak aleti ile uygulanabilen budak ağacının gövdesinin ağaç dokusunun elde edilebilmesini sağlayan yöntem,
  • Stencil şablonu ile yüzeyde farklı desenler oluşturmak için kullanılan yöntem,
  • Kontür rölyef ile yüzeylerde ince detaylandırmalar yapılabilmesini sağlayan yöntem,
  • Pirinç dekupaj uygulaması ile desenlerde istenilen yükseltilerin oluşturulmasını sağlayan 3D rölyef yöntem,
  • Esnek yüzeyler oluşturma ile dekoratif objelerin etrafını sarabilecek şekilde oluşturulan esnek rölyef yöntem

şeklinde sıralanabilir. Tüm bu yöntemlerin uygulanmasında spatula, sünger gibi malzemeler kullanılır. Çalışmaların başarılı olabilmesi için rölyef pastanın düzgün ve orantılı dağılması gerekir.

Rölyef Pasta Çeşitleri Nelerdir?

Rölyef pasta çeşitleri çok çeşitli olabilir. Rölyef pastalar sağlığa zararlı maddeleri içermez ve birçoğu su bazlıdır. 

1. Klasik Rölyef Pasta: Bütün yüzeylerde kullanımı uygundur. Boyut vermek ya da ahşap yüzeylerin onarılması için kullanılabilir. Serbest desen çalışmaları için de uygundur. Beyaz renkte ve su bazlıdır. 

2. Renkli Klasik Rölyef Pasta: Bütün sert yüzeylerde kullanımı uygundur. Uygulanan yüzeye mat bir görünüm sağlar. Farklı renk seçenekleri mevcuttur. Su bazlıdır.

3. Buzlu Kar Rölyef Pasta: Su bazlıdır. Kuruduğunda yüzeylerde kar yağmış görüntüsü oluşturur. Kış tasarımlarında veya yılbaşı süslemelerinde kullanılabilir.

4. Dora Perla Rölyef Pasta: Su bazlıdır. Dora metalik ışıltısının oluşturulmasını sağlar. Kum dokulu boyut efektinin oluşturulması için kullanılır.

5. Kumaş Rölyef Pasta: Kumaşa boyut kazandırmak için kullanımı uygundur. 

6. Metalik Rölyef Pasta: Tüm sert yüzeylerde kullanımı uygundur. Su bazlıdır. Altın, bakır, gümüş, şampanya ve inci renkleri mevcuttur. 

7. Simli Rölyef Pasta: Cam yüzeylere boyut kazandırmak için kullanılır.

8. Şeffaf Rölyef Pasta: Şeffaf, renksiz boyutların kazandırılması için kullanılır. Tüm yüzeylerde uygulanabilir. Su bazlıdır. 

9. Zeugma Taş Efekt: Dizayn amaçlı, karakteristik taş efektlerinin oluşturulmasında kullanılır. Su bazlıdır ve farklı renk seçenekleri mevcuttur. Sünger veya spatula gibi birçok teknik ile kullanıma uygundur.

10. Dekoratif Rölyef Pasta: Yüzeyin emici olup olmadığı önemli değildir, tüm yüzeylerde kullanılabilir. Dekoratif efektler, boyutlu çiçekler oluşturmada, dekoratif amaçla kullanılır.

11. Granit Rölyef Pasta: Granit efektini oluşturmak için kullanılır ve tüm yüzeylerde kullanıma uygundur.

12. Hi-lite Rölyef Pasta: Tüm yüzeylerde kullanılabilir ve su bazlıdır. Kuruduktan sonra hi-lite metalik renkler yardımıyla boyut oluşturur. Zemin rengine bağlı olarak renkler sürekli olarak değişebilir.

13. Kristal Rölyef Pasta: Kristal efekti vermek için kullanılır.

14. Simli Kumaş Rölyef Pasta: Su bazlı bir akrilik boyadır. Kumaşlarda kullanılır ve kuruduğunda kumaşta sim efekti oluşturur.

15. Beton Efekt Rölyef Pasta: Beton efekti yaratmak için, dizayn amaçlı kullanılan su bazlı akrilik boyadır.

16. Style Matt Shabby Chic: Boyut efekti vermek amacıyla tüm yüzeylerde kullanıma uygundur. Su bazlıdır. 

17. Diamond Metalik Rölyef Pasta: Metalik, ışıltılı bir görünümü vardır. Tüm yüzeylerde uygulanabilir ve su bazlıdır.

18. Crocodile Renkli Rölyef Pasta: İki aşamalı uygulandığında çatlatma görünümü verir. Tüm yüzeylerde kullanımı uygundur. Renkli ve su bazlıdır.

19. Kontür Rölyef Pasta: Kontür efektini boyutlu bir şekilde vermek için kullanılır. Sert yüzeylerde kullanıma uygundur ve su bazlıdır.

20. Texture Rölyef Pasta: Uygulanan yüzeyde texture boyutu oluşturmak için sert yüzeylerde uygulanabilir. Su bazlıdır.

21. Kristal Şeffaf Rölyef Pasta: Yüzeye kristal efekti verir. Şeffaftır ve su bazlıdır. Tüm sert yüzeylerde kullanımı uygundur.

22. Fashion Kumaş Rölyef Pasta: Canlı ve moda renklerde bulunur. Kumaşa boyut vermek için kullanılır. Su bazlıdır.

23. Kumaş Metalik Rölyef Pasta: Su bazlıdır. Kuruduğunda kumaşta metalik renklerde boyut oluşur.

24. Cam Şeffaf Rölyef Pasta: Camda kullanıma uygundur. Su bazlıdır ve şeffaftır.

25. Cam Simli Rölyef Pasta: Camlarda kullanımı uygundur. Boyut efektinin verilebilmesi için kullanılır. Su bazlıdır. Kuruduğunda cam üzerinde simli boyutlar oluşur.

Rölyef Pasta Nasıl Yapılır?

Rölyef pasta çok belirli oranlarda malzemelerin karıştırılması ile yapılır. Evde rölyef pasta yapmak sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Birçok malzemenin çok orantılı bir şekilde eklenmesi oldukça zordur. Bu sebeple rölyef pastanın hazır olarak alınması çok daha kullanışlı bir seçenek olur. Yine de evde kendi rölyef pastanızı hazırlamak isterseniz tarifi şu şekildedir:

Malzemeler

  • 3-4 yemek kaşığı tutkal
  • Nişasta (kıvama göre)
  • Bebek pudrası (kıvama göre)
  • 1 çay bardağı su bazlı akrilik boya
  • Bebek yağı (macunumsu kıvam için)

Yapılışı

  • 1 çay bardağı su bazlı akrilik boyanın içerisine, 3-4 yemek kaşığı olacak şekilde tutkal eklenir.
  • Kıvamın koyulaşması için azar azar nişasta ve bebe pudrası eklenir. 
  • Kıvam istendiği şekilde olunca nişasta ve bebe pudrası ekleme işlemi durdurulur.
  • Kremsi veya macunumsu kıvam için isteğe bağlı olarak bebe yağı kullanılabilir.

Evde hazırlanan rölyef pasta bekletilmeden kullanılmalıdır. Fazla nişasta ve bebe pudrası eklemek karışımın tutmamasına ve kabuklanmalara sebep olabilir. Tutkal, nişasta ve bebe pudrası miktarları kıvamında olmalıdır.

Rölyef pastanızı hazırladıktan sonra uygulamak istediğiniz zemine bağlı olarak şablonlar veya desenler ile boyutlandırma işlemine başlayabilirsiniz. Su bazlı malzemeler kullanırsanız kuruma işlemi çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Hazır olarak rölyefli çaydanlık gibi ev eşyaları da bulunur. Bunlar üzerinde herhangi bir çalışma yapmadan rölyefli bir ev eşyasına da sahip olabilirsiniz.

Rölyef Pasta Nasıl Kullanılır?

Rölyef pastanın nasıl kullanıldığı kadar, hangi amaçla kullanılacağı da önemlidir. Uygulanacak yüzeyin özellikleri de göz önüne alınarak kıvam oluşturmak için su, glazing medium ve boya eklenebilir.

Rölyef pastanın kullanım alanı çok fazladır. 

  • Şablonların doldurulması ile dokulu, dekoratif objeler elde edilebilir.
  • Mobilyalara ya da dekoratif aksesuarlara ağaç budak dokusu uygulaması yapılabilir.
  • Hasar görmüş eşyaları onarmak için kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse; hasarlı bir mobilyada rölyef pasta uygulaması yapılarak pürüzsüz bir yüzey elde edilebilir.

Rölyef Pastayla Onarma Nasıl Yapılır?

Onarma yapılacak yüzey için uygun rölyef pasta alınması gerekir. Onarma işlemi en çok mobilyalarda yapılır. Bunun için rölyef pasta hasarlı bölgeye spatula ile sürülür. Daha sonra kuruması beklenir. Kuruduktan sonra bölge zımpara ile iyice pürüzsüzleştirilir ve mobilyanın renginde bir boyayla boyanır. 

Rölyef pasta uygulamasından sonra boyamak uzun bir işlem gibi görünüyorsa; rölyef pastanın içerisine mobilyanın rengine uygun bir akrilik boya döküp karışım elde edebilirsiniz. Bu karışımı mobilyaya sürdüğünüzde de aynı sonucu alabilirsiniz. Bu sayede rölyef üzerine boya kullanmanıza gerek kalmaz.

Kuruyan Rölyef Pasta Nasıl Yumuşatılır?

Rölyef pastanın kuruması son derece normaldir. Çünkü büyük oranda su bazlı olduğundan çabuk kuruma gösterir. Kuruyan rölyef pastanın yumuşayabilmesi için içerisine kıvamını bozmadan su, akrilik boya veya tutkal gibi malzemeler eklenebilir.