Düğün menüsü hazırlamak düğünün en çok zorlanılan aşamalarından birisidir. Size bu konuda destek olmak amacıyla hazırladığımız rehberde düğün menüsü nasıl olmalı ya da hazırlama tüyoları gibi birçok ayrıntıyı bir arada vereceğiz. 

Düğün Menüsü Nasıl Hazırlanır?

Düğün menüsü hazırlama aşamasında öncelikle bir firma ile mi anlaşacaksınız yoksa yemeklerinizi evde kendi imkanlarınızla mı hazırlayacaksınız karar vermelisiniz. İki durumda da mutlaka belirli konular üzerine kararlar ve önlemler almanız gerekir.

Firma ile anlaşmayı düşünüyorsanız;

  • Anlaşmayı düşündüğünüz firmanın güvenilir olduğundan ve sizi son anda yarı yolda bırakmayacağından emin olun. 
  • Yemek organizasyonunda hangi yöntemleri kullanabildiklerini sorgulayın. Örneğin kır düğünü menüleri ile lüks düğün menüsü sunum şekilleri birbirinden tamamen farklıdır.
  • Herhangi bir aksilik yaşanması durumunu göz önünde bulundurarak alternatif menüler hazırlanmasını isteyin.
  • Yemeklerde kullanılacak baharatları ya da sosları mutlaka belirtin. 
  • Alerjen özelliği yüksek olan ürünleri menünüze eklemeyin ve firmaya bu konu hakkında mutlaka bilgi verin.

Yemeklerinizi evde kendi imkanlarınızla hazırlamayı düşünüyorsanız;

  • Menünüzü oluştururken sonradan işlem gerektirebilecek, bozulabilecek ya da tatları değişebilecek yemekler tercih etmeyin.
  • Gelecek kişi sayısını doğru hesaplayıp büyük boyutlarda tencere, hatta kazan almayı unutmayın.
  • Evinizin bir bölümünü yalnızca yemek için ayırın. Yemeklerin içerisinden istenmeyen şeylerin çıkmaması için bu alana misafirlerin ya da çocukların girip çıkmasını mutlaka engelleyin.

Düğün Menüsü Hazırlama Tüyoları

Düğün menüsü hazırlama tüyoları rehberimizin en kapsamlı bölümüdür. Çünkü bu başlık altında öğreneceğiniz her şeyi uyguladığınız takdirde zaten menünüz ve düğününüz kendi kendine hazır hale gelmiş olacaktır.

1. Genel Noktalar

  • Konuklarınızın sıkılmaması, yemeklerin zamanında servis edilmesi ve yemek aralarında verilecek mola sürelerinin hesaplanması gibi detaylar düğününüzün gidişatını etkileyebilecek noktalardır. Örneğin başlangıç ve ana yemek arasında belirli bir süre bırakmadığınız zaman konuklarınız yemek yemekten ağırlaşıp eğlenmek için kendilerini hazırlayamaz. Bunun için başlangıçlar verilirken yakın arkadaşlarınızın konuşma yapmasını isteyebilirsiniz. Arkadaşlarınız konuşmalarını yaparken yemek servisi de yapılmış olur. Böylelikle konuklarınız fark etmeden yemekleri önlerine gelir. Diğer yandan ana yemek öncesinde de farklı etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Konuklarınıza eşinizle anılarınızın yer aldığı slaytları gösterebilirsiniz. Konuklarınız hem dinlenmiş olur hem de slayta dalmışken ana yemek servisi de yapılabilir ve çok dikkat çekmez.
  • Örneğin et yemekleri ağırlıklı bir menünüz varsa etlerin marine edilmesi, soslanması gibi aşamaları bir gün önceden halletmelisiniz. Aynı gün içerisinde hem marine etme, hem pişirme, hem çıkan bulaşıkların temizlenmesi gibi işlemler çok fazla karmaşa demektir ve sürekli takipte kalmanız gerekir. Bir yemek firması ile anlaşacaksanız zaten bu gibi durumları düşünmeniz pek gerekmez. 
  • Düğünün teması da yemekler üzerinde etkilidir. Şöyle ki klasik bir düğün hazırlığı içerisindeyseniz yemekleriniz de klasik olabilir, fakat kokteyl düğün menüsü hazırlamak çok farklı bir durumdur. Kokteyl menüsü hazırlarken misafirlerinizin oturacak pek bir alana sahip olmayacağını göz önünde bulundurmalı ve yemeklerinizi de uzun sürmeyecek seçenekler arasından seçmelisiniz.

2. Davetlilerin Kontrolü

Düğün menüsü hazırlama aşamasında en çok dikkat edilmesi gereken noktadır denilebilir. Çünkü 30 kişilik bir düğün ile 300 kişilik bir düğünün götürüsü aynı değildir. 

  • Davetli sayınız azsa yemek sayınızı yükseltebilirsiniz. Çünkü zaten az kişi olduğundan yemekleri büyük miktarlarda yapmanız gerekmez ve hazırlaması da daha kolaydır.
  • Davetli sayınız çoksa ufak porsiyonlarda hazırlanabilecek yemekler hem maliyet hem hazırlanma aşaması açısından daha kolay olacaktır. Örneğin kır veya kokteyl düğünü yapmak istiyorsanız kanepe gibi lokmalık atıştırmalıklar daha uygun olacaktır.
  • Kişi sayısı fazlalaştığında çıkabilecek aksiliklerin sayısı da artar. Bu yüzden davetli sayınız çoksa yemek seçimlerini herkese hitap edecek şekilde belirlemelisiniz. Hatta düğün menüsü konseptini açık büfe şeklinde tasarlamanız çok daha faydalı olacaktır. Böylelikle herkes kendisine hitap eden en az bir yemek bulabilir. 
  • Davetli sayınız azsa onlara tek tek alerji durumlarını sormanız da memnuniyet açısından çok faydalı olur. Böylelikle hazırlayacağınız bir yemeğin içindeki malzemeye alerjisi olan davetliler çıkarsa o malzemeyi yemeğinizden çıkarıp sorunu baştan çözebilirsiniz.
  • Davetliniz ne kadar çok olursa o kadar servis gereci kullanmanız gerekir. Sürekli kepçe, maşa ya da spatula yıkanması yemeklerinizin sunumunu geciktirebilir. Bu konuda önlemler almanız yararlı olacaktır. 

3. İçecek Seçimi

  • Düğün menüsünde içecek seçimi de olabildiğince çeşitlilik göstermelidir. Örneğin alkol bulunan bir düğün planlıyorsanız buna göre alacağınız şişe sayılarını ve içki türlerini belirlemelisiniz. Çok fazla seçenek sunmak da riskli olabilir. Dikkatsiz davetliler çok fazla farklı alkollü içeceği bir arada tüketip sorun çıkarabilir. 
  • Alkolsüz düğünlerde genellikle asitli içecekler, ayran, soda gibi içecekler yer alır. Örneğin sodanın birkaç çeşidini alarak sade içmek istemeyenlerin de zevkini gözetmeniz gerekir. Diğer yandan laktoz alerjisi olanlar da ayran tüketmek konusunda zorlanabilir. Bu konuda da önlem almanız gerekebilir.
  • Burada birçok malzemeye ihtiyaç duyacağınızı unutmayın. Birçok bardak, içeceklerin doldurulması için sürahi ve şişe temin etmeniz gerekir.

4. Temizlik

  • İster bir firmayla anlaşmış olun, ister evinizde kendiniz hazırlayacak olun. Yemeğinizin servisinde kullanacağınız malzemeler mutlaka temiz olmalıdır. 
  • Bir yemek firması ile anlaşma yaptıysanız bu konuya mutlaka dikkat etmeleri gerektiğini üstüne basa basa, tekrar tekrar hatırlatın. Özellikle ağzı açık bırakılan yemekler olmamasına özen gösterin. 
  • Yemeklerinizi evde hazırlayacaksanız bunun için ayrı bir alan oluşturun ve bu alana hazırlık aşamasında yer alanlar dışında girişleri engelleyin. Yemek takımları ya da bardak takımları gibi malzemelerin kontrollerini mutlaka yapın. 

Düğün Menüsü Yemek Seçenekleri

Düğün menüsü nasıl hazırlanır sorusu en çok evde kendi imkanlarınız ile hazırlık yapacaksanız aklınıza takılır. Evde yemek hazırlayacaksanız muhtemelen klasik bir düğün tertip edeceksinizdir. Bu sebeple klasikleşmiş düğün yemekleri ile ilgili ufak bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. 

1. Etli Nohut

Düğün yemekleri arasında en sık tercih edilen yemektir. Hazırlanması kadar sunumu da çok kolaydır. Özellikle çok fazla davetlinin olacağı düğünlerde paketler içerisinde de sunulabilir. Bu duruma kanıt olarak salon menülerini inceleyip, düğün salonu menüleri içerisinde ne kadar sık tercih edildiğini teyit edebilirsiniz.

2. Kıymalı Patates Yemeği

Birçok kişinin damak tadına hitap etmesi, kolay hazırlanıp kolay yenmesi açısından oldukça karlı bir yemektir. Doyurucu bir yemek olmasıyla da birlikte yanına daha fazla yemek hazırlamanız da gerekmez.

3. Etli ya da Bakliyatlı Biber Dolması

Hem sağlıklı, hem doyurucu bir düğün yemeğidir. Yapması her mevsim kolaydır. Çok fazla dikkat gerektiren noktaları yoktur, bu nedenle rahatlıkla yapılabilir.

4. Nohutlu Pilav

Düğün, cenaze, sünnet gibi birçok etkinlikte sıklıkla karşılaşılan bir yemektir. Hem kolay, hem doyurucu hem de risk faktörü düşüktür. 

5. Tavuklu Pilav

Tavuklu pilav, sadece tavuklu olmasıyla daha ilgi çekici hale gelir. Tavuk suyunun pirinç pilavına vereceği lezzet, onu nohutlu pilavdan daha üstün kılar.

6. Etli Düğün Çorbası

Adı üzerinde düğün çorbasıdır. Bu yemekle de düğünlerde sık sık karşılaşabilirsiniz. Etli yemekler düğünlerde çok kullanılır. Bu yemekte yoğurdun kesilmemesi için dikkat etmeniz gerekir.

7. Cacık

İçecekler arasında hem doyucu, hem serinletici özelliğiyle çokça tercih edilir. Özellikle yaz düğünlerinde tercih edilebilir.

8. Cevizli Baklava ya da Tel Kadayıf

Düğünlerde en çok tercih edilen iki tatlı cevizli baklava ve tel kadayıftır. Hem sunumları kolaydır, hem de tatları herkes tarafından bilindiği için beğenilip beğenilmemesi üzerinde pek fazla durulmaz. Bu açıdan risk oranı az tatlılardır.

9. Etli Karnıyarık

Davetlilerinizin hem sebze, hem et ihtiyacını bir arada karşılayabileceğiniz yemeklerdendir. Hazırlık aşaması pek yoktur. Sadece malzemeleri önceden hazırlayıp, düğün günü kolaylıkla yapabilirsiniz. 

10. Zerde Tatlısı

Aşure kadar uğraştırıcı olmayan ama benzeri özellikte bir tatlıdır. Dondurmalık alarak tatlılarınızı kolay bir şekilde hazır hale getirebilirsiniz. İçerisinde pirinç, safran, gül suyu, dolmalık fıstık ve kuş üzümü gibi malzemeler bulunur. Birçok tadın bir arada olması ise onu riskli bir konuma sokabilir. Az sayıda davetli olan düğünlerde davetlilerin durumunu kontrol ettikten sonra yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.