Kütüphane Haftası Nedir ?

Kitaplar, her yaşta ve her dönemde insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Kitaplar aracılığı ile tarihi bilgiler, bilge insanlar, farklı dönemler ve kültürler hakkında pek çok bilgiye erişilebiliyor. İçerisinde pek çok önemli bilgi bulunan kitaplar aynı zamanda kelime dağarcığını geliştirme ve yeni bilgiler öğrenme gibi yararlara da sahiptir. 

Kitaplar sayesinde hiç bulunmadığınız ve görmediğiniz mekanlara gidebilir hatta yeni insanlarla tanışabilirsiniz. Kitaba konu olan karakterlerin gözünden başka bir dünya görebilir ve yeni bir bakış açısı kazanabilirsiniz. Eksik olduğunuz konular üzerine araştırma yaparak bu kategorilere ait yazmaları okuyabilirsiniz. Bu sayede kişisel gelişiminize katkıda bulunabilirsiniz. 

Stresli olduğunuz anlarda kitap okuyarak kafanızı dağıtabilir ve sakinleşebilirsiniz. Kitaptaki karakterlerin mutluluklarına, hüzünlerine, acılarına ve birçok duygusuna ortak olabilirsiniz. Ayrıca düzenli şekilde okuma yapmanın hafızayı kuvvetlendirmeye yardımcı olduğu biliniyor. Farklı türlerde kaleme alınan içerikler, bakış açısını genişletme imkanı sağlayabilir. 

Fazla kelimeyle haşır neşir olmanız okumanızı hızlandırmanıza etkili ve akıcı bir şekilde konuşmanıza yardımcı olabilir. Kendini iyi ifade edebilen ve özgüveni yüksek bireyler olmak için kitapların etkisi oldukça fazladır. Kitap sevgisi çok küçük yaşlarda kazanılabilir. Fakat okumaya başlamanız için hiçbir zaman geç sayılmaz. İstediğiniz her yaşta ve zamanda okuma alışkanlıkları edinebilirsiniz. 

Her yıl Mart ayının son haftası kütüphane haftası olarak kutlanır. Bu sayede kütüphanecilik mesleğinin daha iyi tanınması ve kitap okumanın öneminin kavranması amaçlanır. Okullarda kütüphaneler hakkında bilgiler verilir. Kitapların önemi hakkında söyleşiler ve yazar imza günleri düzenlenir. Kitapseverlerle bir araya gelmeniz için kütüphane haftası ideal bir tercih olabilir. 

Okuma Alışkanlıkları Nasıl Kazanılır?

Kitaplar yeni bilgiler öğrenmenizde oldukça etkili küçük yardımcılardır. Okuma alışkanlığı elde etmeniz için öncelikle hangi tarzlarda içeriklerin ilginizi çektiğini belirlemenizde fayda var. Roman, öykü, şiir gibi türlerin yanı sıra tarihi, siyasi, kurgu, bilim ya da aşk gibi farklı içeriklere sahip kitaplar bulabilirsiniz. 

Okuma alışkanlığı edinmeye çalıştığınız dönemlerde, sayfa sayısı az ve dil olarak akıcı ya da ağır olmayan kitaplardan başlayabilirsiniz. Kısa süre içerisinde okunup biten içerikler, kendinizi motive etmenize yardımcı olabilir. Ne tarz içeriklerden hoşlandığınızı bilmiyorsanız kütüphane etkinlikleri gibi aktivitelere katılabilirsiniz. Bu sayede kitaplarla uzun vakit geçirebilir ve kitapseverlerle bir araya gelebilirsiniz. 

Kütüphaneler ya da kitap satan yerlerde vakit geçirerek farklı içerikte kitapları inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Bu sayede ne tarz kitap sevdiğinizi anlayabilirsiniz. Kendinizi fazla yormadan günde 15, 20 dakika arası düzenli bir şekilde bu aktiviteye vakit ayırmanız, alışkanlık haline getirebilmeniz için oldukça önemlidir. 

Çantanızda sürekli olarak kitap taşımaya yer vermeniz de alışkanlık kazanmanız için iyi bir fikir olabilir. Bu sayede boş bulduğunuz vakitlerde kitabınızı okuyabilirsiniz. Öğle molaları ya da işten eve dönerken toplu taşıma gibi alanlar, kitap okumanız için iyi zamanlar olabilir. 

Edebiyat seminerleri gibi aktiviteler yeni bilgiler edinmenize ve kitapseverle bir araya gelerek kendinizi rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca bu tarz etkinlikler kişisel gelişiminizi artırmanız için oldukça iyi bir aktivite seçeneğidir. Kitap okuma gruplarında bulunmanız bu işi alışkanlık haline getirmenize fayda sağlayabilir. Bu sayede bu işe karşı sorumluluk hissedebilir ve düzenli bir şekilde okuma yapmaya başlayabilirsiniz. 

Uyku öncesi okuma yapmanız, iyice rahatlayarak konforlu bir uyku deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir. Okuduğunuz kitaplardan maksimum verim almanız için okuma ajandası oluşturabilirsiniz. Edindiğiniz bilgilerin, yaptığınız araştırmaların ve etkilendiğiniz alıntıların yer aldığı bir ajanda, sizi motive etmeye yardımcı olabilir. Kitapların beden ve zihin sağlığı üzerinde pek çok etkisi olduğu biliniyor. Bunun yanında kişisel gelişim üzerinde de olumlu birçok gelişim yaşanmasına yardımcı olur. 

Kitapların içinde yer alan karakterler, olay örgüsü ve dilin akıcı olduğu içerikler, ilk zamanlar için ideal seçenekler olabilir. Devamını öğrenmeniz için merak uyandıran içerikler, sürükleyicilikleri sayesinde okuma alışkanlığı kazanmanız için ideal seçenek olabilir.

Evde Pratik Kütüphane Köşesi Nasıl Oluşturulur?

Günün yorgunluğunu atmanız için evlerinizde kendinizi rahatlatan alanlar oluşturabilirsiniz. Kitap okuma alışkanlığının devamı için kendinize ait bir alanın olması gerekir. Evinizde bulunan odalardan birini kolay bir şekilde kütüphane havasına döndürebilirsiniz. 

Odanızın ölçülerine uygun ve kişisel zevklerinizle uyumlu mobilya seçimleri ve dekorasyon ürünleri sayesinde kolay bir şekilde bu alanlarda tarzınızı yansıtabilirsiniz. Kitap okurken oturmanız için rahat bir okuma koltuğu ya da sandalye, uygun aydınlatma seçenekleri, tarzınızı yansıtan kitaplık tasarımları ve dilediğiniz tarzda dekoratif objelerle hoş bir ortam oluşturabilirsiniz. 

Kitaplık modelleri, ihtiyacınıza uygun olarak farklı renklerde ve tasarımlarda tercih edilebilir. Tozlanmanın önüne geçebilmeniz için kapaklı olan tasarımlardan yararlanabilirsiniz. Kapaklı tasarımlar dekoratif olarak da şık görünüm elde etmenize yardımcı olabilir. 

Direkt tavan aydınlatması yerine bu odada LED ışık, abajur ya da masa lambası gibi aydınlatma seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Loş ışıkla aydınlatılan odalar, gözlerin yorulmaması için ideal bir seçenek olabilir. Ayrıca mum gibi dekoratif ürünler, romantik ve pozitif alanlar oluştururken kütüphane köşesi için tercih edilebilir. 

Mum gibi farklı aksesuar seçeneklerini kendi tarzınıza ve elde etmeyi amaçladığınız konsepte göre seçebilirsiniz. Farklı renk ve modeller arasından odanıza uygun olan mobilyaları kullanabilirsiniz. Dar ve basık alanlarda, açık renk mobilyalardan yararlanabilirsiniz. Bu sayede odanızı olduğundan geniş gösterebilirsiniz. Kitap okurken farklı renk kalemler, defterler gibi kırtasiye ürünleri, motivasyonunuzu artırmaya yardımcı olabilir. 

Okuduğunuz kitaplardan başkalarının da yararlanması, onlarda da iz bırakması için kitap bağış kampanyaları gibi etkinliklere katılabilirsiniz. Bu etkinlerde beğendiğiniz ve bulunması zor kitapları edinerek kütüphanenize ekleyebilirsiniz. Kitapsever insanlarla ve bu tarz etkinliklerde aktif bir şekilde bulunmanız, motive olmanıza katkı sağlayabilir. 

Çocuklar için Okuma Alışkanlıkları Nasıl Kazanılır?

Küçük yaş grubu çocuklar genel olarak ebeveynlerini rol model olarak alır. Yani onların bir alışkanlık kazanmasını ya da bazı davranışlardan uzak durmasını istiyorsanız öncelikle anne babaları ya da yakınları olarak sizin dikkatli olmanızda fayda var. 

Uzmanlara göre kitap okuma alışkanlığı kazanan bireyler, kişisel gelişimi yüksek ve yaşam kalitesi artan toplumlar oluşturabilir. Bebeklerin gelişimi anne karnında başlar. Bu sebeple hamilelik sırasında bebeğe kitap okumaya başlanabilir. Bu sayede sizin sesinizi tanıyabilir, kendini güvende hissedebilir ve alışkanlıklar edinebilir. 

Aile olarak günün belli saatlerini her türlü ekrandan uzak kalarak okuma saatine ayırmanız, çocuklar için oldukça önemlidir. Ebeveynleri olarak kısa bir süre de olsa çocuğunuzla birlikte kitap okumanız, bunu küçük yaşta alışkanlık edinmesine yardımcı olabilir. 

Çocuklar yetişkinlere göre bazı alışkanlıklara kolay adapte olur. Rutinlerinin dışına çıkmayı sevmez, bunları kendileri için güvenli alan olarak görürler. Bu yüzden geceleri ya da gün içinde, uyku vakitlerinde uyumadan hemen önce onlara düzenli bir şekilde kitap okuyarak bunu bir rutine döndürebilirsiniz. 

Kitaplar sayesinde çocuklar pek çok yeni bilgi edinir ve hayal dünyalarını geliştirebilirler. Odasında kitaplarına kolay bir şekilde ulaşmasına olanak sağlayan mobilyalar tercih edebilirsiniz. Sürekli göz önünde bulunan kitaplar, çocukların dikkatini çekmesini sağlayabilir ve dilediği zaman karıştırmasına yardımcı olabilir. 

Odasında dilediği zaman kitap okumasına olanak sağlayan çocuk odası mobilyası seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Çocuğun sevdiği çizgi film karakterleri, temalar ve hayvanlar gibi içeriklere sahip kitapları tercih ederek dikkatlerini çekmeyi başarabilirsiniz. Sevdiğiniz yazar buluşmaları ya da imza günlerine çocuğunuzu yanınızda götürerek bu tarz ortamlara alışmasını sağlayabilirsiniz. 

Çocuklar için okuma saatleri düzenli alışkanlık haline getirildiğinde sosyal becerilerinin artmasına yardımcı olabilir. Ebeveynleri olarak onlara rol model olmanız, yanlarında sık sık kitap okumanız ve ona kitap okuma vaktinin geldiğini belirtmeniz, küçük yaşlarda bu alışkanlığı kazanması için doğru yöntemler olabilir.