Buzdolapları günümüzde her evin mutfağının baş köşesinde yer alıyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde fonksiyonel özelliklere sahip, az enerjiyle çalışan buzdolapları gıda maddelerin raf ömrünü uzatmak için bizlerin en büyük yardımcısı. Peki hangi gıda malzemeleri buzdolabında saklamaya uygundur ve nasıl saklanmalıdır?
Sebze ve meyveler
Manav ve pazardan aldığınız sebze ve meyveleri uzun süre taze olarak saklamak istiyorsanız buzdolabı çoğu sebze ve meyve için doğru yerdir.
Patlıcan, kabak, karnabahar, havuç, lahana, domates, mısır, taze fasulye, bamya gibi sebzeleri
buzdolabının sebzelik kısmında saklayabilirsiniz. Bu sebzeleri plastik poşet yerine kese kağıdında saklarsanız daha uzun süre taze kalmalarını sağlarsınız.
Elma, armut, ayva, üzüm, kiraz, kesilmiş karpuz ve kavun, nar, çilek, böğürtlen gibi meyveleri buzdolabının sebzelik rafında kese kağıdında ya da hava alan bir kapta saklayabilirsiniz. Sebze ve meyveleri asla plastik poşette saklamayın.
Muz ise buzdolabında saklanmaması gereken bir meyvedir. Bu meyveyi kese kağıdı içinde oda sıcaklığında saklamanız daha sağlıklıdır.
Patates, soğan ve sarımsak ise buzdolabında saklanması tavsiye edilmeyen gıda maddeleri arasındadır. Neden derseniz yazımıza göz atın!
Et ve balık
Kırmızı et ve tavuk çiğ olarak buzdolabının alt rafında 1-2 güne kadar taze kalabilir. Tercihen cam ya da plastik kapta saklayabilirsiniz. Ağzı vakumlu bir kap kullanmak etin havayla temasını keseceği için çok daha iyidir.
Özellikle temizlenmemiş balık daha çabuk bakteri üretmeye müsait bir yapıya sahip olduğu için taze bir şekilde tüketmeniz lezzet ve sağlık açısından önemlidir. Balığı ağzı streç filmle örtülü cam bir kap içinde buzdolabının alt rafında 1 gün muhafaza edebilirsiniz.
Kuru meyve ve kuruyemişler
Eğer kuruyemiş ve kuru meyveleri hemen tüketmeyecekseniz, böceklenmesi ve kurtlanmasını istemiyorsanız buzdolabı en iyi saklama yeridir. Bu gıda maddelerini ağzı güzelce kapalı olacak şekilde cam kavanozlarda 1 seneye kadar saklayabilirsiniz.
Unlar
Buğday, çavdar, yulaf ve mısır ununun çabuk bayatlamasından mı şikayetçisiniz? Belki daha önce duymadınız ama unları ağzı kapaklı cam ya da plastik kaplara koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Yumurta, tereyağı ve peynir
Kendi karton kutusunda ya da özel üretilmiş yumurtalıklara koyarak yumurtalarınızı taze bir şekilde son kullanma tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Kahvaltılık olarak veya yemeklerde kullanacağınız bu süt ürünlerini mutlaka buzdolabında saklamalısınız. Aksi takdirde hemen bozulacaklardır. Buzdolabının kokusunu almamaları için mutlaka kapaklı bir kapta muhafaza etmeyi unutmayın.
Pişmiş yemekler
Buzdolabın en önemli kullanım alanlarından birisi de pişirdiğiniz yemekleri uzun süre saklamaya olanak sağlamasıdır. Zeytinyağlı yemekleri buzdolabında 1 haftaya kadar saklayabilirsiniz. Etli yemekler ise 4-5 gün lezzet ve tazeliğini koruyacaktır. Tavuklu yemeklerin muhafaza süresinin 3-4 günü geçmemesi tercih edilir. Pilav ve makarnayı ise 3-4 gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Sütlü tatlılar için saklama süresi 4-5 günü geçmemelidir. Şerbetli tatlıları buzdolabında 1 hafta 10 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Pasta ve diğer tatlılar buzdolabında olması koşuluyla 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Yemek ve tatlıları pişirdiğiniz tencere ya da tavada değil cam ya da plastik ağzı kapalı, streç filmle örtülmüş ya da vakumlu kapaklı kaplarda muhafaza etmeniz hem depolama hem de sağlık açısından çok daha iyidir.