Eski bir evde oturuyorsanız, evinizin renkleri ya da mutfak dolaplarının renkleri hoşunuza gitmiyorsa ya da sadece sürekli aynı şeyleri görmekten sıkıldıysanız evinizi yenileyebilirsiniz. Ev yenilemeyi kendi imkânlarınızla yapmayı düşünmek ilk olarak biraz korkutucu görünse de doğru malzemeler ve teknikle tahmin ettiğinizden çok daha kolay hale getirebilir ve hayallerinizdeki evi yaratabilirsiniz.
Öncelikle evinizde sizin yapabileceğinizin çok daha ötesinde, kırılacak dökülecek ya da sökülecek alanlar varsa profesyonel kişilerden yardım almanızı tavsiye ederiz diyerek başlayalım. Kendi kendinize ev yenileme yapacaksınız öncelikle ne yapmak istediğinize karar vererek başlayabilirsiniz. Bu konuda ev yenileme fikirleri sayfalarını inceleyebilir, istediğinize en yakın olan tasarımların nasıl yapıldığını araştırabilirsiniz.
Ardından ev içi yenileme bütçenizi oluşturabilirsiniz. İhtiyacınız olan malzeme listesiyle yapı marketlere gidebilir ya da malzemeleri internet üzerinden satın alabilirsiniz. Ev yenilemek çok kolay bir süreç değildir, bu konuda sizi uyarmak isteriz. Ancak en zevkli işlerden biri olduğu da kesin olduğu için en azından bir kere denemenizi de şiddetle tavsiye ederiz.
Ev Eşyalarını Yenileme
Eski ev eşyalarını yenileme en keyifli işleri başında gelir. Ayrıca düşük bütçe ile yapılacak işler listesinin başında eski ev eşyalarını yenilemek yer alır. Mutfak, banyo ya da salonu yenilemek için henüz cesaretiniz yoksa küçük ve eski eşyalarınızı yenileyerek başlayabilirsiniz. Eski bir masa, sandalyeler, zigon sehpalar ya da ahşap mobilyalarınızı yenilemek için ihtiyacınız olanlara çok düşük bütçelere sahip olabilirsiniz. Tüm yüzeylere rahatlıkla tutunabilen boyalar, üzerine dilerseniz desen çizmek için kalıp stencillar ve bir vernik yenileme için ilk etapta yeterli olacaktır.
Eşyayı yenilemeden önce iyice temizlemeniz gerekir. Temiz ve kuru olan ahşap yüzeyse ince bir zımpara atabilirsiniz. Ancak bu işlemi yaptıktan sonra eşya yüzeyinde kalan zımpara tozunu mutlaka temizlemelisiniz. Aksi durumda boya zarar görecek, dokusu bozulacak ve istediğiniz sonucu vermeyecektir.
Temizlik işlemini yaptıktan sonra boyanızı kadife ya da normal bir rulo kullanarak tüm yüzeye sürün. Bu aşamada boya sonrasında alacalı bulacalı bir görüntü görürseniz endişe etmeyin çünkü henüz birinci kat boyayı uyguladınız. Sonrasında kurumasını bekleyin ve ikinci kat boyayı uygulayın. İstediğiniz görünümü sağladıktan sonra dilerseniz farklı renklerde boyalar kullanarak ahşap üzerine çeşitli desenler yapabilirsiniz. Tüm boya işlemi bittikten sonra ise sıra geldi verniklemeye. Dilediğiniz şekilde mat görünen bir vernik ya da parlak olan bir vernik kullanarak işlemi sonlandırabilirsiniz.
Her boya katı arasında en az 24 saat beklemenizi tavsiye ederiz. Bu bekleme süresi boyanın yüzeye tam olarak tutunabilmesi kemikleşmesi için oldukça önemli. Bu nedenle aceleci davranmadan bu işlemleri uygulamanızı tavsiye ederiz.
Mutfak ya da Banyo Fayanslarını Yenileme
Eski ev yenileme fikirleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri de evdeki fayansları kırmadan, dökmeden, tadilat ve tamirat tozu, pisliği çıkarmadan yenileyebilmek. Bunun için fayans yüzeylerde kullanılan boyalardan kullanabilirsiniz.
Dilerseniz normal rulo ile dilerseniz de kadife rulo kullanarak mutfakta ya da banyoda bulunan tüm fayansları dilediğiniz renklerde yenileyebilirsiniz. Bu işlemi de yapmadan önce temiz ve kuru bir yüzeye ihtiyacınız var. Temizlik sonrasında fayans yüzeyinde gözünüze kötü gelen delikler ya da aşınmalar varsa bir derz dolgusu ya da ince alçı tozu yardımıyla bu delikleri kapatabilir ve görünmez hale getirebilirsiniz.
Sonrasında eşyalarda olduğu gibi önce ilk katı sonrasında ikinci kat boyayı uygulayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken seramik ya da fayans yüzeyleri boyarken katlar arasında vermeniz gereken kuruma süreleri. Her kat arasında en az 2 gün (48 saat) ara vermenizi tavsiye ederiz. En iyi sonuç için ise 4 gün beklemeniz boyanızın fayansa tam tutunmasını ve tamamen kemikleşmesini sağlayacaktır.
Boya işlemi bittikten sonra her fayans için güzel bir desen seçerek kendi zevkinize göre yine aynı boyalarda banyonuzu ya da mutfağınız dekore edebilirsiniz. Bu aşamada da bekleme sürelerini unutmamanızı tavsiye ederiz.
Boya sonrasında vernikleme aşamasına geçebilirsiniz. Islak yüzeylerde boyanın uzun ömürlü olması için tavsiye edilen taş vernik adı verilen parlak vernik kullanmaktır. Bu nedenle banyo ve mutfak fayansları için taş vernik kullanmanızı tavsiye ederiz.
Mutfak Dolaplarını Yenileme
Eski ev yenileme dendiğinde ilk akla gelen mutfak dolaplarıdır. Evin en çok kullanılan yeri olan mutfaklar, zamanla eskir, aşınır ve yıpranır. Mutfak yenilemesi yapmak çok maliyetli değildir. Bu nedenle düşük bütçe ile yapılabilecek işler arasında yer alır.
Mutfak dolaplarını yenilemek istiyorsanız işe dolapları menteşelerinden sökerek başlayın. Sonrasında ise kulplarını sökün. Yenilemeden faydalanıp boyadığınız kulplara daha modern ve yeni kulplar da alabilirsiniz. Yeni kulplar mutfak dolaplarınızın görünümünü tamamen değiştirecektir.
Sonrasında eşya yenilemede olan adımları izleyin. Öncelikle ilk kat boyayı uygulayın. Ardından mutfak dolaplarınızın rengine ve boyamak istediğiniz renge göre kaç kat boya gerekiyorsa katlar arasında 24 saat bekleyerek boyamaya devam edin. Son katı uyguladıktan sonra vernikleme işlemine geçin. Vernik de tamamen kuruduktan sonra mutfak dolaplarınızı yerine monte edebilir ve kulplarını takabilirsiniz.
Dolapların alt ve üst kısımlarını farklı renklerde boyayarak mutfağınıza farklı bir hava katabilir, fayansların rengini değiştirebilir, pirinç dekopaj kâğıtlarıyla renklendirebilir ve çok düşük bütçelerle mutfağınızı hayallerinizdeki gibi dekore edebilirsiniz.