Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte açık havada oturma hazırlıkları da yapılmaya başlar. Belki de yeni bahçe kanepeleri, balkon masaları alınır. Fakat hala bir eksik olduğunu düşünüyorsanız bu sorunun dış mekan zemin kaplama ile ilgili olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. 

Birçok bahçe ve balkon kış mevsiminde pek kullanılmadığından bakımsızlık ile karşılaşır. Yağmur, kar gibi hava şartlarıyla birlikte zemin döşemeleri çatlayabilir, kırılabilir veya tamamen yerinden çıkabilir. Siz de bahçenizin, terasınızın ya da balkonunuzun zeminini onarmak, değiştirmek istiyorsanız rehberimizinden zemin taşları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşıp sizin için en uygun seçeneği belirleyebilirsiniz.

Zemin Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Dış mekan zemin kaplama taşları, mermer ya da karo gibi birçok seçeneği bulunan zemin kaplamaları her zevke hitap edebilecek kadar çok çeşide sahiptir. Eşyalarınız ne kadar güzel olursa olursa, zemindeki kötü görünüm eşyalarınızın görünüşünü de etkiler. Zemini kötü ve bakımsız olan alanlar şık görünmediği gibi davetkar da durmaz. 

Doğal Taşlar

Taşlar bahçe zeminleri için en iyi seçeneklerden biridir. Bahçenizde doğal bir alan oluşturmaya önem veriyorsanız taş kullanmanız çok daha iyi sonuçlar almanızı sağlayabilir. Gri ve siyah renklerin ağırlıklı kullanıldığı doğal taşlar ile zemin kaplamasını sade ve şık bir hale getirebilirsiniz. Taş kaplama yaparak bahçeniz dışında, balkon ve terasınızda da kullanabilirsiniz. 

Ahşap Karolar

Ahşap karolar tek başınıza, yardım almadan uygulayabileceğiniz seçenekler arasındadır. Temini ve monte etmesi oldukça kolaydır. Dış mekanda meydana gelebilecek yağmur, kar gibi doğa olaylarına karşı dayanıklıdır. 

Mermer

Mermer de doğal taşlar içerisinde yer alır, fakat daha çok desenli ve farklı renklere de sahip olarak dizayn edilir. Evlerde olduğu gibi dış mekanda da kiri ve tozu gizleme konusunda ustadır. Krem ve bej gibi renkleri, doğal desenleri bulunur. Bahçenizin zemininde çamurlu ayak izlerini gizlemek isterseniz en uygun seçeneklerden birisidir.

Terakota Zemin

Dış mekanlarda en çok kullanılan zemin çeşididir. Pişmiş kızıl topraktan yapılırlar ve renkleri de kırmızıya yakındır. Bahçede mat haliyle, balkonda cilalanmış haliyle rahatlıkla kullanılabilir. Balkonda cilalı kullanılmasının daha uygun olmasının sebebi yıkama ve temizleme işlemlerinin daha kolay olmasından kaynaklıdır. Kullanıldığı yere şıklık ve lüks bir görünüm katar.

Seramik Karolar

Seramik karoların en çok kullanılanlarından birisi mat gri ve füme olanlarıdır. Mat gri ve füme seramik kullanılan ortamda eşyalar daha fazla ön plana çıkar. Betona benzer bir görünümleri vardır. Modern seçenekler arasındadır.

Desenli Karolar

Desenli karolar biraz daha cesur hareket etmek isteyenler için idealdir. Örneğin geleneksel desenlere sahip karolar ile hikayesi olan mekanlar oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda mekana karakteristik özellikler de katar.

Epoksi Zemin

Epoksi zemin, beton zemin üzerine ince bir tabaka olacak şekilde epoksi kimyasalının dökülmesi sonucu oluşur. Epoksi zeminler taş zemin görünümüne sahiptir. Ekonomiktir ve uzun yıllar görselliklerini koruyabilirler.

PVC Fleks Kaplama

Su geçirmez özellikte olan PVC fleksler balkonlarda ve teraslarda rahatlıkla kullanılabilir. Bahçelerde ise kapı önü gibi daha çok evin içerisine ait gibi görünen alanlarda kullanıma uygundur. Fleksler her renkte olabilir. Bu sebeple eşyalarınıza göre fleks kaplama yapmak bütçe olarak da rahat davranmanıza yardımcı olur. Fayans ve karo gibi diğer kaplamalara göre daha pahalı bir seçenektir.

Ahşap Görünümlü Fayans

Balkonunuzun doğal bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız ahşap görünümlü fayanslar kullanabilirsiniz. Ahşap görünümlü dış mekan zemin kaplama esasında fayans oldukları için su geçirmez özelliktedir. Çok uzun süreli kullanabileceğiniz dayanıklı çeşitlerdendir.

Çim Halı

Bahçenizde sıklıkla spor yapıyor ya da arkadaşlarınızla spor faaliyetleri gerçekleştiriyorsanız çim halı çok kullanışlı olabilir. Çim halılar özel iplikler kullanılarak suni olarak üretilir. Spor yapmıyorsanız bile yeşillikten yoksun bir bahçeniz varsa çim halı kullanarak ortama doğallık katabilirsiniz.

Dökme Mozaik Kaplama

Dökme mozaik kaplama direkt uygulanacak zemin üzerinde, yani yerinde yapılır. Bu uygulama için belirli kalıplar kullanılır. Su ve çimento karışımının kalıplarla birlikte zemine uygulanması sonucu elde edilir. Zemininizi nasıl kullanmak istiyorsanız ona göre şekiller yapılabilir ve doku katılabilir.

Dış Mekan İçin Zemin Seçiminde Merak Edilenler

Balkon, teras ve bahçe gibi dış mekanlarda hangi zemin döşeme çeşidinin, nasıl kullanılması gerektiği merak edilir. Aslında istediğiniz zemin döşeme çeşidini, istediğiniz dış mekanda kullanabilirsiniz. Fakat dış mekan bile olsa dekorasyona önem veriyorsanız belirli noktalara dikkat etmenizde fayda vardır.

  • Balkonunuzda veya terasınızda renkli, enerji veren tasarımları fayanslarla kolaylıkla yapabilirsiniz. 30×30 fayans boyutları ile farklı fayanslar alarak, fayansınızın desenleri ve renklerinin dışında sizin gözünüzden desenli bir balkon elde edebilirsiniz. Renkli fayanslar dışında taş desenli fayanslar da çok doğal bir ortama kavuşmanızı sağlayabilir. 
  • Yüksek zemin balkonlar için oldukça iyi bir seçenek olan taş desenli fayanslar üzerinde birkaç oynama yaparak daha stabil görüntüler elde edebilirsiniz. Örneğin fayans kullanmak yerine taşları direkt zemine yerleştirip üzerine beton ve epoksi karışımı dökerek zemini düzeltebilirsiniz. Beton ve epoksi karışımı daha maliyetli bir seçimdir.
  • Taş görünümlü ya da desenli fayansların dışında ahşap görünümlü fayans kullanarak bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Bir ayağınızın balkonda olmasını seviyorsanız, balkonunuzu elinizden geldiği kadar doğal bir görünüme sahip olmasını sağlamanız gerekir. Balkonda ahşap kullanmak yağmurlu veya karlı havaları düşündükçe riskli gelse de ahşap görünümlü fayanslar su geçirmez yapıdadır, bu sebeple gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Çim halılar aktiviteler için çok uygundur. Özellikle bahçeler için en iyi seçeneklerden birisi olan çim halı kaplamalar üzerinde spor faaliyetleri ya da mangal gibi birçok etkinliği gerçekleştirebilirsiniz.

Dış Mekanda Zemin ile Uyumlu Aydınlatma Önerileri

Dış mekan zemin kaplamaları oldukça fazla çeşide sahip olsa da kendilerini göstermeleri için aydınlatmaya da ihtiyaçları vardır. Gün ışığı ile kendini rahatlıkla gösterebilecek zeminleriniz akşam olduğunda soluk kalabilir. Özellikle dekorasyon açısından da önem verdiğiniz bir zemin kaplama uyguladıysanız aydınlatma sizin için çok daha önemli konumda olmalıdır. Peki dış mekan zemini için tercih edebileceğiniz aydınlatma türleri nelerdir?

  • Dış mekan zemin boyası uygulanan mekanlarda zeminin rengini ve dokusunu tam olarak ortaya çıkarabilecek aydınlatma renkleri tercih etmeniz gerekir. Bunun için bahçenizde yere sabitlenmiş aydınlatma malzemeleri kullanırken aynı zamanda duvara sabitlenmiş aydınlatma malzemelerinden de destek alabilirsiniz. Sarı veya diğer renklerdeki ışıklar zemin boyanızın rengini olduğundan farklı gösterebilir. Beyaz ışık bu durumda en doğru seçim olabilir.
  • Bahçenizde güneş enerjisi ile ışık üreten malzemeler kullanabilirsiniz. Böylelikle hem bütçeniz sarsılmaz hem de daha az enerji kullanarak çevreye faydalı bir uygulama kullanmış olursunuz.
  • Balkonunuza ve terasınızda loş ve romantik bir ortam için ışık zincirleri kullanabilirsiniz. Ne kadar fazla kullanırsanız o kadar aydınlık, ne kadar az kullanırsanız o kadar loş bir ortam elde edersiniz. Farklı cephelerde kullanarak oturduğunuz konuma göre de açıp kapama tercihinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
  • Bahçenizde kullanabileceğiniz bir diğer aydınlatma elemanı da ışık direğidir. Bu direkler çok fazla ışık verir ve ortamı tamamen aydınlatır. Bahçenizi yemek yemek gibi her şeyin görülmesinin gerektiğini bir durumda kullanacaksanız ışık direkleri uygun bir seçenektir.