Her şeyin olduğu gibi kolay ütü yapmanın da yöntemleri vardır. Neyi, nasıl ütüleyeceğinizi ya da kurutacağınızı bildikten sonra ütü yapmak artık işkence olmaktan çıkar. Bu rehberimiz ile ütü yapmanın kolay yollarını ve püf noktalarını ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Kolay Ütü Nasıl Yapılır?
Çoğu kişi için ütü yapacak olma düşüncesi bile tamamen işkencedir. Açılması gereken kırışıklıklar, ütü izi yapmamak için gösterilen çabalar, kırışmaması için gösterilen ekstra çabalar, hepsi zorlu bir görev haline gelir. Halbuki ütülenecek her şeyin belirli bir yöntemi vardır. Siz de pratik ütü yapma üzerine her şeyi öğrenmek istiyorsanız buyurun başlayalım.
- Ütü masasının yüksekliğini ayarlama: Ütü yapmaya başlamadan önce yapılması gereken ilk şey ütü masası yüksekliğini ayarlamak olmalıdır. Ütü masanızın yüksekliği belinizin en rahat edeceği şekilde ayarlı olmalıdır. Çok aşağıda veya çok yukarı olursa belinize ekstra ağırlık biner ve daha en başta yorgunluk belirtileri gösterebilirsiniz.
- Ütü masasında örtü seçimi: Seçeceğiniz örtünün kalın olması gerekir. Kalın örtü masanızın üzerinden kaymaz ya da toplanmaz. Bu sayede sürekli düzeltmek zorunda kalmadan ve vakit kaybetmeden kısa bir sürede ütünüzü yapabilirsiniz. Bir diğer nokta da yanmaz özellikte kumaş kullanımıdır. Yanmaz özellikteki kumaş ile ev kazalarını önleyebilirsiniz.
- Ütü tabanının kontrolü: Ütü yapmaya başlamadan önce ütünüzün tabanını temizlemeniz gerekir. Herhangi bir toz bile kıyafetlerinizde leke bırakabilir. Ütünüzün tabanını temizlerken nemli bir bez kullanabilirsiniz. Temizleme işlemine başlamadan önce ise ütünüzün prize takılı olmadığından emin olmalısınız.
- Kumaşların etiket kontrolü: Kıyafetlerinizin, perdelerinizin ya da örtülerinizin etiketlerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu sayede kaç derecede ütülemeniz gerektiğini öğrenebilir ve kumaşları gruplandırıp sürekli ısı değiştirmek zorunda kalmayarak zamandan da tasarruf edebilirsiniz. Etiket kontrolü aynı zamanda kumaşlara zarar verme olasılığınızı da en aza indirir. Örneğin kadife, ipek veya yünlü kumaşlarda ısıdan dolayı parlama oluşabilir. Kumaşların içeriğini bilirseniz işiniz kolaylaşır. Hassas kumaşların üzerine ince bir bez veya tülbent sererek zarar görmelerini engelleyebilirsiniz.
- Koyu renkli kumaşlarda ütü yapma: Siyah, lacivert veya diğer koyu tonlarda olan kumaşlarda da tıpkı kadife, ipek veya yünlü kumaşlarda olduğu gibi parlamalar meydana gelebilir. Bu sebeple koyu renkli kumaşları ütülerden ters yüzünü çevirerek ütülemek parlamayı önler.
- Büyük parçaları ütüleme: Perde, yatak örtüsü veya çarşaf gibi malzemeler ütü yapma sırasında ütü masasından aşağı sarktığından dolayı tekrar kırışmaya meyillidir. Bu gibi büyük parçaları ütülemeden önce ütü masanızın ucuna bir masa yerleştirip ütülediğiniz kısımları bu masaya kaydırabilirsiniz. Böylelikle kırışma olasılığını ortadan kaldırabilirsiniz.
- Düğme kenarlarını ütüleme: Düğme kenarları genellikle dar alanlar olduğundan ütülenmeleri oldukça zordur. Bunun için ütünüzün sivri ucunu kullanarak kolay bir şekilde dar alanlara girip çıkabilirsiniz.
- Yumuşatıcı kullanımı: Çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmak kırışıklıkları en az seviyeye indirmek için oldukça faydalıdır. Yumuşatıcı ile yıkanmış çamaşırların ütü sırasında da daha az zorluk çıkardığını görebilirsiniz.
- Çamaşırların kuruluk seviyesi: Ütüleyeceğiniz çamaşırların tamamen kurumuş olmasına özen göstermelisiniz. Islak veya nemli durumdaki çamaşırların tekrar kırışma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca ıslak veya nemli çamaşırlardan çıkan buhardan da rahatsız olmanız olasıdır.
- Çamaşırlıkta kurutma: Çamaşırları balkondaki iplere asarken neredeyse herkes mandal kullanır. Bu mandalların iz yapması çok olasıdır. Bu gibi izlerle karşılaşmamak için çamaşır kurutmalık kullanarak mandal takmadan kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Gömlek ve pantolon ütüsü: Gömleklerde ütüleme yakadan başlar ve sırt, omuz olarak devam eder. Gömleklerinizi ütüledikten sonra hemen askıya asmanız, askıladığınız gömleği de soğuyana kadar geniş bir alanda tutmanız gerekir. Aksi takdirde diğer kıyafetlerin arasında tekrar kırışabilir. Pantolonlarda ise öncelikle cepler ütülenmelidir. Sonrasında sırasıyla bacak iç kısım ve dış kısım ile devam etmelidir.
- Son olarak ütülediğiniz giysilerinizi soğumadan hemen askılarına asarsanız çok daha konforlu ve kırışıklıklara geçit vermeyen bir ütü deneyimi yaşayabilirsiniz. Diğer yandan dikey çamaşır kurutmalık olarak adlandırılan kurutma tellerinden temin ederek malzemelerinizi bunların üzerine de yerleştirebilirsiniz.
Pratik Ütü Nasıl Yapılır?
Pratik ütü için birkaç küçük püf noktayı bilmek zamandan tasarruf etmenizi sağlarken, yorulma seviyenizi de en düşük seviyede tutar. Basit ve etkili yöntemlere hızlıca bir göz atıp ütü yapmanın pratik yöntemlerini öğrenebilirsiniz.
- Kumaşın ısıyla daha hızlı temas etmesini sağlayan en etkili püf noktalardan birisi alüminyum folyo kullanmaktır. Ütü masası örtüsünün altına yerleştirebileceğiniz alüminyum folyo ile ısıyı yansıtıp daha hızlı ve pratik bir ütüleme yapabilirsiniz.
- Ütü suyu için çeşme suyunun uygun olduğu belirtiliyor olsa da içme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanmak her zaman daha iyidir. Çeşme suyu yerine içme suyu veya kaynatılıp soğutulmuş su kullanarak ütünüzde kireç oluşumunu engelleyebilir, aynı zamanda kumaşlara kireç tortuları yapışmasının önüne geçebilirsiniz.
- Ütüyü her zaman ileri ve geri şekilde hareket ettirmelisiniz. Oval hareketler yapmaktan kaçınarak hem kumaşların esnemesinin önüne geçebilir hem de ömürlerini uzatabilirsiniz. Ayrıca pratik buharlı ütü kullanarak da kıyafetlerinizin ısıyla direkt temasının önüne geçerek kırışıklıkları kolaylıkla açabilirsiniz.
- Yeterince temizlenmemiş ve lekeli kumaşlar ısıyla temas ettiğinde lekeyi daha derine gönderir. Daha sonra temizlemek istediğinizde bile kalıcı iz oluştuğunu görebilirsiniz.
- Ütünüzü düzenli bir şekilde temizlemek kumaşlarda iz bırakma riskini en aza indirir. Ütünüzün taban temizliği için karbonatlı su ve bir bez yeterlidir. Delikleri için ise kulak çubuğu kullanabilirsiniz.
- Ütüleme sırasında yanınızda kolay ütü spreyi bulundurmak da işlerinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Yanlış bir ütü yaptığınızı düşündüğünüzde spreyden biraz sıkarak ütü izinin geçmesini sağlayabilirsiniz.
- Ütüledikten sonra kıyafetleri düz bir zemine yaymaya ya da dikey kurutmalık gibi aparatlara kıyafetleriniz soğumadan asmaya özen göstermelisiniz. Bu sayede emekleriniz boşa çıkmamış olur ve kıyafetleriniz katlamaya veya askılamaya hazır hale gelir.
- Ütü yapmayı bitirdikten sonra su haznesindeki suyu hemen boşaltmanız ütü içerisinde nem oluşumunu engellemeye yardımcıdır.
- Çamaşırlarınızı kurutmadan önce gerdirme işlemi de daha az kırışıklıkla mücadele etmenizi sağlar. Aynı zamanda ütü ısısıyla gerdirmek yerine, önceden elinizle gerdirmek çamaşırlara zarar vermenizin de önüne geçer.
- Birçok yeni nesil çamaşır makinesi kurutma fonksiyonu ile birlikte gelir. Bu fonksiyonda kırışık azaltıcı programı seçerek de çamaşırlarınızın kurutma esnasında daha az kırışmasını sağlayabilirsiniz.
- Hassas olarak kategorilendirilen koyu renk, ipekli ya da kadife kumaşlar gibi baskılı kumaşlarda da araya bir bez koyarak baskıların zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
Dilsiz Uşak Ne İşe Yarar?
Dilsiz uşak, kelimenin tam anlamıyla size bir uşak gibi hizmet eden ama dilsiz bir askılıktır. Öncelikli amacı takım elbisenin ütüsünün bozulmaması için sabit şekilde üzerinde durması olsa da ayakkabı, çanta ya da diğer kombinleri de içerisine koyabileceğiniz çekmeceleri veya rafları bulunan modelleri de vardır.
Kuru temizlemeden yeni gelmiş bir takım elbisenin veya başka kıyafetlerin diğer tamamlayıcı malzemelerle birlikte bir arada olması ile adeta bir vitrin mankeni gibi işlev görür. Genellikle ofislerde kullanılsa da ev içi dekorasyonda da kullanılabilir. Çamaşır kurutmalık dikey modellerinde de aynı kıyafetleri aynı şekilde koruyabileceğiniz aklınıza gelebilir. Fakat dilsiz uşak kadar estetik durmayacağını da bilmelisiniz.