Ev dekorasyonunda en sık karşılaşılan mimari tasarımlardan olan niş ile ilgili hazırlamış olduğumuz rehberden nişin nerelerde ve nasıl kullanılabileceğini, niş modellerini ve mimaride niş kullanımı ile ilgili bilgileri detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Niş Nedir?

Niş, duvarın içerisine özel olarak açılmış oyuklar yardımıyla dekorasyona destek olan bir ekstra kullanım alanıdır. Profesyonel mimarlar tarafından tasarlanan duvar niş modelleri dekorasyonda birçok amaçla kullanılır. Amacına göre farklı tasarımlara da sahiptir.

Duvar nişlerinin tasarlanma amaçlarından birkaçı; kitaplık oluşturma, ev aksesuarları ve obje sergileme, TV yerleştirme, saklama alanı yaratma şeklinde sıralanabilir. Bunların her biri farklı alanlarda olabileceği gibi, konumlandırıldığı alanda farklı tasarımlara da bürünebilir.

Niş, duvara sonradan monte edilebilen profiller yardımıyla oluşturulur. Duvarda kalan boşlukları değerlendirmek amaçlı kullanılabilen faydalı bir dekorasyondur. Odaların tasarruflu bir şekilde kullanılmasına imkan verir ve tamamlayıcı nesneler buralarda sergilenebilir. Niş tasarımları oluşturulurken uygulanacağı duvarın taşıyıcı ve malzeme özellikleri öncesinde mutlaka incelenir.

Niş Ne Demek?

Niş, mimari yapılardaki duvar içine doğru olan boşluklara denir. 

Evde Niş Kullanımı

Niş modelleri sıklıkla oturma odalarında ve salonlarda kullanılsa da birçok başka kullanım alanı vardır. Evde niş kullanmak için tasarımı beğenmeniz bile yeterlidir. 

Salon

Salon niş modelleri genellikle aksesuar, obje, kitaplar ve bitkiler içindir. Salonların daha çok misafir ağırlamak gibi bir özelliği olduğundan bu alanlar daima düzenli görünür. Salonda kullanılan niş düzenlilik konusunda destek sağlar. Küçük bir salonunuz da olsa salonunuzda bulunmasını istediğiniz tüm nesneleri nişler yardımıyla, kolay bir şekilde depolayabilirsiniz.

Oturma Odası

Oturma odaları televizyon izlemek, yakın çevre ve aileyle sohbet etmek için tercih edilen ideal mekanlardır. Oturma odasında niş kullanımı sıklıkla televizyon üniteleri, obje ve aksesuarlar için tercih edilir. TV ünitesi niş modelleri etrafında raf şeklinde nişler ve yine nişler içerisine yerleştirilen aydınlatmalar olabilir. 

Koridor

Koridorlar, evlerin en ıssız alanlarından biridir. Dar olduklarından buralara eşya koyulduğuna pek rastlanmaz, bu sebeple nişler ile koridorda farklı bir atmosfer yakalanabilir. Nişlerin içerisine saksılar yerleştirilebilir. Nişlerin göze hitap ettiği kadar işlevsel olması da önemli olduğundan ayakkabılık olarak da tasarlanabilir.

Yatak Odası

Yatak odasında nişler yine TV ünitesi, kitaplık ve aksesuarları koymak için tasarlanabilir. Diğer yandan yatak arkasında içerisine ışıklar yerleştirmek ve yine aksesuarlar için kullanılabilir.

Yatak odanızın içerisinde giyinme odanız varsa ve bu oda ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa nişlerden yardım alabilirsiniz. Ayakkabılarınızı depolamak için kıyafetlerinizin arkasına niş tasarımlarını kullanabilirsiniz. Böylelikle ayakkabılarınız ve kendiniz için ekstra bir alan yaratmış olursunuz. 

Çalışma Odası

Çalışma odasında niş kullanımı en çok kitaplık ve çalışma gereçleri için kullanışlıdır. Odanın her yerinde kitapların olabileceği düşünüldüğünde kitaplıklar çok fazla alan kaplar. Nişler bu konuda hem dekorasyon hem de işlevsellik açısından oldukça gerekli olabilir. Kitaplıklarda aydınlatma amaçlı ledler kullanılabilir. Böylelikle daha estetik bir görünüme de kavuşur.

Çocuk Odası

Niş modelleri salon tasarımlarında daha dikkat çekici bulunsa da, çocuk odalarında okul gereçlerinin ve oyuncakların depolanması için de çok elverişlidir. Oyuncakların veya diğer araç-gereçlerin daha düzenli yerleştirilmesine yardımcı olur. Böylelikle çocukların odaları çok fazla dağılmaz.

Küçük Evler ve Odalar

Küçük evler ve odalarda depolama alanları her zaman sorundur. Nişler depolama alanı için biçilmiş kaftandır diyebiliriz. Nişler birçok araç gereci oyuklarında depolamanıza imkan tanıyarak küçük odaları daha da küçültmenizi engeller. 

Küçük mutfaklarda da kullanıma son derece elverişli olan nişler ile bardaklarınızı, kupalarınızı veya tabaklarınızı dekorasyon amaçlı da kullanabilirsiniz.

Nişin duvar içerisine oyuklar şeklinde tasarlandığını söylemiş olsak da küçük ve odalarda kullanılmasının bir diğer yöntemi odayı ortadan ikiye ayırmak içindir. Özellikle stüdyo ve 1+1 dairelerin oda sorununu çözmek için kullanılan bu tasarımda duvar olarak tasarlanan nişin ortalarında boşluklar bırakılır ve buralar dekorasyon için kullanılır.

Aydınlatma

Aydınlatma amaçlı niş kullanımında nişlerin içerisine led ışıklar yerleştirilir. Koridorlarda ve tavanlarda sıklıkla kullanılır. Tavan aydınlatması loş bir ortam sunar.

Evin tüm alanlarında nişlerin içerisinde ışıklandırma yapılabilir. Salonlarda tavan kısmında, çocuk ve çalışma odalarında kitapların arkasına, oturma odasında TV ünitesinin içerisine, mutfakta tezgah üzerinde, banyo ve tuvalette ise saksıların arkasına ışıklar yerleştirilip estetik bir görünüm oluşturulabilir.

Banyo ve Tuvalet

Banyo ve tuvaletlerdeki niş kullanımı işlevsel açısı ön plandadır. Buradaki nişler daha çok havlu, şampuan ve duş jelleri, diş fırçaları ve macunları gibi malzemelerin depolanmasını kolaylaştırır. Ayrıca dekorasyon için de kullanılabilir. Çerçeveler ya da saksılar banyonuzda estetik bir görüntü oluşturabilir.

Depolama Alanı

Nişler yalnızca estetik ve dekorasyon amaçlı kullanılmaz. Kullanıldıklarında doğrudan estetik bir görünüm kazandıklarından direkt depolama alanı oluşturmak amaçlı da rahatlıkla kullanılabilir. Kilerlerde daha fazla malzemenin depolanabilmesi için raflar kullanmak yerine niş tasarımlarını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda mutfaklarda baharatlıkları, bakliyatları veya tencereleri nişler yardımıyla depolayabilirsiniz.

Kolonlar

Evinizin içerisinde bulunan binaya ait kolonlar evdeki en işlevsiz duvarlardan birisidir. Çünkü kolonları yıkmak binaya tamamen zarar verebilir, fakat kullanmak da isteyebilirsiniz. Gerekli ölçümler ve kontroller sağlandıktan sonra bu kolonlara nişler tasarlanabilir. Böylelikle kolonun içerisine istediklerini yerleştirebilirsiniz. Örneğin kolonlara uzun nişler yapılıp heykeller yerleştirilebilir.

Yemek Alanı

Yemek yenilen alanlar genelde boştur, çünkü çok uzun saatler vakit geçirilmez diye düşünülür. Oysa ki yemekler ailelerin veya dostların bir araya gelip uzun uzun sohbet imkanı buldukları anlardır. Yemek alanlarını nişlerden yardım alarak çok daha samimi ve hareketli bir ortam haline getirebilirsiniz.

Yemek alanındaki nişlerde kullanılabilecek en uygun nesneler hatıra fotoğrafları olabilir. Ailenizle ve dostlarınızla olduğunuz fotoğrafları buralarda sergileyebilirsiniz. Nişlerden yardım alarak tasarlayacağınız köşe için yemek masanızı hareket dahi ettirmeniz gerekmez. Ayrıca yemek köşenizde herhangi bir daralma da olmaz.

İş Yerlerinde Niş Kullanımı

Ofisler

Ofis veya iş yerlerinde niş kullanımı da evlerde olduğu gibi alandan tasarruf etmek içindir. Ofisinizde çok fazla dosya bulundurmanız gerekiyorsa nişlerden faydalanarak kendinize daha çok boş alan yaratabilirsiniz.

Oteller ve Konaklama Yerleri

Nişlerin en çok kullanıldığı bir diğer kullanım alanı da otellerdir. Özellikle tarihi bölgelerdeki, doğal olarak belirtilen otellerde nişlerin kullanımı da doğal bir görünümdedir. Buralardaki tarihi alanlar küçük olabileceğinden niş uygulaması çok kullanışlıdır. Böylelikle konuklar küçük odalarda kalmak zorunda kalmadan eşyalarını yerleştirebilir.

Kafe ve Restoran

Kafe ve restoranlarda sıklıkla niş modellerine denk gelebilirsiniz. Buralardaki temel amaç estetik bir görünümdür. Niş tasarımlarda yapılan işle ilgili çalışmalar, aksesuarlar veya objeler yer alır. Nişler tamamen yapılan işin tarzını yansıtmayı amaçlar. Özellikle küçük kafe ve restoranlarda alanı daraltmamak, aynı zamanda süslemeleri de gerçekleştirmek için niş kullanmak idealdir.

Takı ve Kuyumcu

Takı ve kuyumcular da niş modellerini kullanan bir diğer meslek dalıdır. Buralardaki nişler vitrin görevi görür. Sergilemek esas amaçtır. Model üzerindeki kolye, küpe veya diğer aksesuarlar nişlerde sergilenir. Bu nişler güvenlik amaçlı kilitli kapaklara sahip olarak da tasarlanabilir. Nişler her durumda estetik ve sade bir görüntü sunduğundan takı ve kuyumcularda da işlevsel ön planda tutularak kullanılır.