Mum, romantizm ve aydınlatma için kullanılabileceği gibi hediye etmek, dekorasyon yapmak ya da yalnızca hobi amaçlı da ilgilenilen bir malzemedir. Mum yapmak için kolaylıkla temin edebileceğiniz mum yapım seti ile tamamen kendi zevkinize göre ortaya birçok çeşit koyabilirsiniz.
Mum Nasıl Yapılır?
Mum yapımı için kullanılabilecek birçok malzeme vardır. Bunlar parafin, jel parafin, soya veya ayçiçek parafini, bal mumu, stearik asit, mum fitili, mum esansı ve mum boyası olarak sıralanabilir. Kullanmanız gereken malzemeler başlıca merak edilen soru olan mum nasıl yapılır evde ne tür bir mum yapmak istediğinize göre değişebilir. Bu yüzden temel malzemelerin özelliklerine de göz atmak isteyebilirsiniz.
Parafin: Kokusuz ve renksiz bir mum çeşididir ve hammaddesi petroldür. Sıklıkla mum yapımında kullanıldığı düşünülse de kozmetik sanayide, eczacılıkta, tekstilde, elektrik malzemelerinde, plastik patlayıcı maddelerde, hatta yiyecek ve içeceklerinin tüketim ömürlerini uzatmak amaçlı bile kullanılır. Ulaşımı kolay ve maliyeti az olduğundan dolayı birçok alanda kullanılan parafinin sağlığa olumsuz etkileri bulunur.
Jel parafin: Parafin gibi petrolden elde edilir, fakat şeffaf bir görünüme sahiptir. Aynı zamanda parafine oranla daha uzun ömürlü bir kullanım sunar.
Soya veya ayçiçek parafini: Soya ya da ayçiçek yağının başka bitkisel öğelerle karıştırılması sonucu ortaya çıkan doğal parafindir. İçeriğinde petrol ve türevleri gibi kimyasallar bulunmaz.
Bal mumu: Bal mumu adından da anlaşılabileceği üzere bir arı ürünüdür. 2-3 haftalık olan genç arılardan salgılanan ve salgılama sırasında beyaz renkte olup sonrasında koyulaşan bir tür arı salgısıdır. Yapısında 300’den fazla madde vardır.
Stearik asit: Sabun, suya dayanıklı kağıt, mum veya metal cilası yapımında kullanılır. Gliserindeki yağ asidinin ayrılması sonucu elde edilir ve daha kaliteli mumların yapımında kullanılır.
Mum fitili: Mum fitilleri %100 pamuktan üretilir. Böylelikle kaliteli ve düzgün bir yanma gerçekleşir.
Mum esansı: Mum esansları yağlıdır. Yağ bazlı olduklarından dolayı yalnızca mum yapımında kullanılırlar. Yağ bazlı olmayan mum esansları parafine tutunamazlar.
Mum boyası: Mum yapımında kimyasal boyalar da kullanılıyor olsa bile daha çok bitki özlerinden elde edilen organik boyalar tercih edilir. Mum boyasından en iyi sonucun alınabilmesi için organik boyalar tercih edilmelidir.
Evde Mum Nasıl Yapılır?
Evde mum yapmak esasen oldukça kolay, pratik ve eğlenceli de bir uğraştır. Hangi malzemeleri kullanacağınızı, mumunuzu hangi kapta yapacağını ve nasıl bir mum istediğinizi belirleme gibi işlemleri öncesinde hesaplamanız gerekir. Aşağıdaki adımları uygulayarak çeşit çeşit mumlar yapabilirsiniz.
1. Adım: Hammadde Seçimi
Mum yapım malzemeleri arasında akla ilk gelen seçenek ham parafin olsa da başka alternatifleriniz de vardır. Bunlar arasında balmumu, jel parafin, soya ve ayçiçek parafini sayılabilir. Ham parafin ve jel parafin petrol içeriklidir, bu sebeple sağlığınıza zarar verebilme olasılıkları mevcuttur. Balmumu, soya veya ayçiçek parafinleri petrol içermez.
Ham parafin ulaşımı ve maliyeti bakımından daha avantajlıdır. Sürekli kullanmak için değil de sadece denemek ve nasıl yapıldığını öğrenmek için kullanmanız daha doğru olur. Eliniz alıştıktan sonra soya mum yapım seti gibi hazır kitler alarak daha sağlıklı mumlar hazırlayabilirsiniz. Bir diğer sağlıklı ve doğal olan alternatifiniz balmumlarıdır. Balmumu yapmak zahmetli ve uğraşlı bir iş olduğundan pahalıdır. Çok daha uzun süreli bir kullanım amaçlıyorsanız balmumu kullanabilirsiniz.
2. Adım: Hazırlık
Hammaddenizi seçtikten sonra mumlarınızı nasıl bir kapta yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Boyut veya şekil itibarıyla birçok farklı kap bulunur. Zevkinize hitap eden bir kap kullanarak mumunuzu içerisine dökebilirsiniz. Eğer kap almak istemiyorsanız kavanoz ya da bardak da kullanabilirsiniz. Bu aşamada gıda boyanız, fitiliniz ve yağlarınız da kullanıma hazır şekilde olmalıdır.
3. Adım: Mekan Seçimi
Mumunuzu yapabilmek için öncelikle hammaddenizi eritmeniz gerekir, bu da eriyen mumun etrafa sıçrama riskinin olduğunu gösterir. Eriyen mumların masanıza ya da zemine zarar vermemesi için doğru bir mekan seçimi yapmanız gerekir. Kullanacağınız alanı gazete kağıtlarıyla kaplayıp riskleri en aza indirebilirsiniz.
4. Adım: Ana Malzemenin Hazırlanması
Yeni başlayanlar için parafin kolay ulaşılabilir ve ucuz bir malzemedir. Parafini eritmek için benmari yöntemini kullanmanız gerekir. Tencerede kaynayan suyun üzerine ısıya dayanıklı olan bir cam kase yerleştirip, cam kasenin içerisine de parafinlerinizi ekleyebilirsiniz. Bu aşamada cam kasenin su ile temas etmemesine özen göstermelisiniz. Bu şekilde erittikten sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Hammadde olarak soya parafini kullanmak isteyenler ise; bir tencereye direkt olarak soya parafinlerini koyup, kısık ateşte sürekli karıştırarak eritilmiş mum elde edebilirler.
5. Adım: Renk ve Koku Hazırlama
Hammaddeniz eridi, sıra renk ve koku katmaya geldi. Bu aşamada yapmanız gereken tek şey eriyen maddenizin içerisine istediğiniz bir gıda boyası ve yağ bazlı bir koku eklemek olur. Eğer renksiz ve kokusuz bir mum hazırlamak isterseniz içerisine hiçbir şey eklemeyebilirsiniz.
6. Adım: Mum Fitili Yapma
Mum yapım kiti içerisinde fitiller hazır bir şekilde sizi bekliyor olur. Muma fitil ekleme işlemini erimiş olan malzemeyi kaba dökmeden yapmanız gerekir. Bu aşamada kullanabileceğiniz iki farklı yöntem vardır. İlki kendinden tutma kısmı olan bir fitil almanız olur. Bu fitiller hazırlık aşamasında büyük kolaylık sağlar. İkinci yöntem ise fitili kabınızın zeminine yapıştırmadır. Bunun için de fitilinizin uç kısmını erimiş muma bir miktar batırıp kabınızın dibine yapıştırabilirsiniz.
Kabın içerisinde fitiliniz hazır hale geldikten sonra erimiş mumu kaba dökmenizin sırasıdır. Burada ise fitilin ortalanması için dik tutmak gerekir. Dik tutmaya çalışırken fazla çekmemeye özen göstermelisiniz, yoksa fitiliniz yerinde oynar.
7. Adım: Soğutma
Son aşamada olan soğutma aşamasında hazırlamış olduğunuz mumunuzu kullanmak için oda sıcaklığında en az 24 saat beklemelisiniz. 24 saat sonunda mumunuz sertleşmiş olur ve kullanabilirsiniz. Mumunuzda fazla kalan fitili ise kesebilirsiniz, fakat 1 cm kadarı mumunuzun dışından görülmelidir.
Mum İpi Nasıl Yapılır?
Evde mum yapım seti içerisinde mum yaparken kullanabileceğiniz ipler bulunur. Siz yine de kendi ipinizi yapmak isterseniz kaynamış su, tuz ve boraks ile kolayca kendi iplerinizi hazırlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki yönlendirmeleri izlemeniz yeterlidir.
- 1 bardak suyu küçük bir tencerede kaynatın. Su kaynama noktasına ulaştığında ocaktan indirin ve bir cam kasenin içerisine alın.
- Kaynamış suyun içerisine 3 yemek kaşığı boraks ve 1 yemek kaşığı tuz ilave edin. Malzemelerin çözünmesi için karıştırın.
- Fitil için kullanıma uygun bir pamuklu ip belirleyerek bu solüsyonun içerisine atın ve 24 saat bekletin. İpin solüsyonu emdiğinden emin olduktan sonra cımbız kullanarak çıkarın.
- Çıkardığınız ipi 1-2 gün kurumaya bırakın.
- Herhangi bir mumu eritip ipi bu defa erimiş muma daldırın ve 1-2 gün yine kurumaya bırakın.
- Mum tamamen kuruduktan sonra erimiş muma daldırma ve kurutma işlemini tekrarlayın.
- Mum ipiniz bu aşamadan sonra hazır hale gelir.
Kokulu Mum Nasıl Yapılır?
Kokulu mum yapmanın, normal mum yapmaktan hiçbir farkı yoktur. Yalnızca eritilmiş mumun içerisine esansiyel yağ bazlı kokular ilave edilir. Evde kokulu mum yapmak için mum yapma adımlarını izlemeniz ve 5. adımı uygulamanız yeterlidir.