Robot ve dikey süpürge tavsiyelerinde öne çıkan pek çok özellik var. Bu tavsiyeler genelde ilgili ürün grubunun başarılı örneklerini yansıtan modellerde bulunan özelliklerden oluşur. Örneğin, robot süpürgelerde yüksek haritalama özelliği öne çıkarken şarjlı & dikey süpürge tavsiye listelerinde yüksek kullanım süreleri dikkat çeker. Tüm bunlar ışığında hangi süpürgeyi alacağınıza henüz karar veremediyseniz son yılların yükselen süpürge çeşitleri robot ve dikey süpürgeler hakkındaki bu tavsiye içeriğini inceleyebilirsiniz.
İçindekiler
- Dikey & Şarjlı Süpürge Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Şarj ve Çalışma Süresi
- Islak & Kuru Fonksiyonu
- Süpürge Başlıkları
- Vakum Gücü ve Kapasite
- Ergonomi & Konfor
- Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edebilirsiniz?
- Haritalama Yöntemi
- Emiş Gücü
- Şarj ve Kullanım Süresi
- Yükselti Aşabilme
- Toz Haznesi Kapasitesi
- Diğer Tavsiye Kriterleri
Dikey & Şarjlı Süpürge Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Doğru bir dikey süpürge tavsiyesinde öne çıkan pek çok kriter olduğunu unutmayın. Bunlar, aynı zamanda dikey süpürge seçiminizde dikkat etmeniz gereken unsurlardır. Süpürme işleminden yüksek verim alabileceğiniz, uzun ömürlü bir dikey süpürge için aşağıdaki özellikleri inceleyebilirsiniz:
1. Şarj ve Çalışma Süresi
Kablosuz bir dikey şarjlı süpürge tavsiye edilirken en önemli maddelerden biri cihazın şarj olma ve kullanım süresi. Özellikle yeni nesil lityum iyon pillere sahip olan dikey süpürgeler bu alanda bir adım öne geçer. Tek şarj ile 100 metrekareden fazla alanı temizleyebileceğiniz modeller oldukça elverişlidir. 3 – 5 saatleri arasında şarj olup yaklaşık 60 dakika, 80 dakikaya kadar çalışabilen dikey süpürgeler kesintisiz bir temizliğe yardımcı olabilir.
2. Islak & Kuru Fonksiyonu
Dikey süpürge öneri listelerinden birini de ıslak – kuru özelliği oluşturur. Bu fonksiyona sahip modeller, tüm sulu ve kirli birikintileri rahatça temizleyebilir. Bu ürünler hem kuru zemin hem de ıslak zeminde emme fonksiyonu görür. Hava ile kurutma ve suyla püskürtme gibi fonksiyonlar da bu alanda öne çıkar.
3. Süpürge Başlıkları
Dikey ve kablosuz süpürge tavsiye sıralamasının başlarında ürünün sahip olduğu zemin başlıkları da var. Unutmayın ki; bir dikey süpürgenin ne kadar çeşitli zemin başlığı varsa temizliği özelleştirmeniz de o kadar kolaylaşır. Koltuk, sert zemin, tavan, petek içi gibi kendine özel temizlik koşulları olan alanlarda bu başlıklar hızlı ve verimli bir şekilde süpürme işlemi yapmanıza olanak tanır. Bu zemin başlıklarının çeşitliliği kadar materyal kalitesi de önemli. Örneğin, sert zeminler için imal edilen pek çok başlığın imalatında yüksek dayanım özelliğine sahip karbon fiber bulunur.
4. Vakum Gücü ve Kapasite
“Dikey süpürge emiş gücü ne olmalı?” sorusuna göre de tavsiyeler çeşitlilik gösterir. Buradaki önemli nokta; motor gücü değerlerinden çok vakum değerine (Pa) odaklanmak. Genellikle cihazın vakum gücü ne kadar yüksek ise performansı da o kadar iyidir. Piyasada 10,000 Pa, 23,000 Pa, hatta 29,000 Pa vakum gücü sunan üst düzey dikey süpürgeler mevcut. Kapasite olarak ise 0,8 litre, 0,77 litre, 0,6 litre, 0,54 litre, 0,3 litre gibi irili ufaklı pek çok seçenek var. Süpürgenin muhtemel kullanım sıklığına bağlı olarak uygun bir kapasite seçebilirsiniz.
5. Ergonomi & Konfor
Özelliklere göre dikey süpürge tavsiyelerinde son olarak cihazın kullanıcı deneyiminin nasıl olduğu önem kazanır. Elinizde gayet rahat hareket ettirebileceğiniz, açma & kapama düğmesinin kolayca yönetilebildiği, varsa dijital ekranındaki simgelerin karmaşık olmadığı, uzun kullanımlarda eli yormayan bir ergonomi tasarımına öncelik verebilirsiniz. Konforlu bir süpürme işlemi için optimum ses seviyesine sahip olanları da seçebilirsiniz. Yeni nesil pek çok dikey süpürge, 74 ila 81 desibel (dB) arasında bir gürültü seviyesinde. Bunun yanı sıra 68 dB’ye kadar ses seviyesini azaltan modeller de tasarlanmakta.
Robot Süpürge Alırken Nelere Dikkat Edebilirsiniz?
Robot süpürge önerileri de bu ürünlerin özelliklerini en iyi şekilde taşıyan modellere göre oluşturulur. Emiş gücü, şarj süresi gibi dikey süpürgeler ile ortak kriterlerin yanı sıra sensör, zamanlama, haritalama gibi bu cihazlara has kriterler de var. Aşağıdaki maddelerde de robot süpürge yorum ve geri bildirimlerinde takdir kazanan bir dizi kriteri bulabilirsiniz:
1. Haritalama Yöntemi
Akıllı süpürge tavsiye kriterlerinin başında bizzat ürün tipi ve haritalama metodu gelir. Buna göre; lazer sistemli (lidar), kameralı ve lazersiz- kamerasız robot süpürgeler vardır. Lazer sistemli (lidar) modeller yönünü lazer ışınlarını yansıtarak bulur ve eşyalara çarpmaz. Sinyalin gidişi ile dönüşü arasındaki geçen süre temel alınarak uzaklık ölçülür. Kameralı olan modeller, üzerindeki kamera yoluyla haritalama işlemini tamamlar. Bu cihazların kamerasını kullanarak birkaç kez haritalaması gerekebilir ve daha çok aydınlık ortamlarda başarı sağlar. Aralarındaki en düşük seviye olanlar ise kamerasız – lazersiz robot süpürgelerdir. Bu ürünlerin ön tarafında hassas bir tampon vardır ve duvar, mobilya gibi alanlara çarparak alanı temizler. Fiyat açısından diğerlerine kıyasla daha düşük skala sunsa da performans açısından lazerli ve kameralı olanların gerisinde kalır.
2. Emiş Gücü
Tüm robot süpürge tavsiye listelerinde mutlaka emiş gücü kriterini de görürsünüz. 2000 Pa, 2600 Pa gibi değerler genelde ideal emiş gücünü gösterir. Bununla beraber genel eğilim, 2000 Pa değerinin altına düşülmemesi yönündedir. Bu nedenle cihazın motor gücünden belki daha çok emiş gücü değerine dikkat etmeniz gerekir.
3. Şarj ve Kullanım Süresi
Süpürgenizin saatlerce şarj olmasını bekleyip sonra çok kısa süre çalışıp pilini bitirmesini pekala istemezsiniz. Özellikle de robot süpürgesini sık sık kullanacak olan tüketicilerin bu değerlere bakmasında da yarar var. Örneğin, 120 – 180 dakikaları arasında şarj olup 1 saatten fazla çalışabilen modeller var. 150 dakika gibi 2 saatten fazla çalışabilen robot süpürgeler de öne çıkmakta. Temizlenecek mekânın büyüklüğü, cihazın kullanım sıklığı gibi kriterlere göre seçiminizi yapabilirsiniz. Ayrıca bazı robot süpürgeler, temizlik esnasında şarjı bitmeye yaklaştığı için otomatik bir şekilde kendi şarj istasyonuna gidip kendini şarj edebilir. Bu işleme göre robot süpürgeler otomatik & manuel modeller sunar.
4. Yükselti Aşabilme
Halı, kablo, terlik gibi zeminde duran ve belli bir tümsek oluşturan alanlarda bu yükseltileri rahatça aşabilen bir robot süpürgeyi seçebilirsiniz. Piyasadaki robot süpürgeler genelde 10 ila 20 mm’leri arasındaki yükseltilerin üzerinden geçebilir. Aşılabilir yükselti fonksiyonu, tek başına bir robot süpürgeyi popüler kılacak kadar önemli bir kriter. Dolayısıyla tavsiyeler arasında bu fonksiyon da olmazsa olmazlardan biri.
5. Toz Haznesi Kapasitesi
Piyasada 0,4 litre, 0,45 litre, 0,48 litre, 0,55 litre gibi farklı pek çok toz kapasitesinde robot süpürge görebilirsiniz. Bu kapasiteler çoğunlukta olmasına rağmen 1 litre, 3 litre gibi çok daha büyük toz kapasitelerine sahip modeller de var. Bu noktada da evin büyüklüğü, kişi sayısı, cihazın kullanım sıklığı gibi ölçülere göre tavsiyeler değişkenlik gösterir.
6. Diğer Tavsiye Kriterleri
Robot süpürge tavsiyelerinde öne çıkan farklı pek çok özellik daha var. Örneğin, düşmeyi önleyici sensör bunlardan biri. Bu sensör, özellikle merdivenlerdeki robot süpürgelerin düşmesini büyük oranda engelleyebilir. Filtre olarak ise siklon filtre ve HEPA filtre popülerlik kazanır. Siklon teknolojisi hava ile toz parçacıklarını birbirinden ayırırken HEPA, polenden toza kadar ortamı pek çok partikülden arındırır. Wi – Fi özelliği ise özellikle sık sık evden uzaktaki kullanıcıların yararlandığı bir fonksiyon. Wi – Fi özellikli robot süpürgelere, ilgili uygulamayı kullanıp mobil ortamda ve uzaktan emir verebilirsiniz. Düşük ses seviyesi ve güçlü – orta – düşük gibi modlar da özellikle yeni nesil robot süpürge tavsiyelerinde öne çıkan ayrıntılar.
Dilerseniz “Toz Torbalı Süpürge Seçimi Nasıl Olmalı?” içeriğimize de şans verebilirsiniz.