Dekorasyonda renk uyumu ve dengesini yakalamak, herkesin hedeflediği temel sonuçlardan birisidir. Renkler ideal şekilde kombinlendiğinde göze hoş gelen ve huzurlu bir havayı yansıtan yaşam alanları ortaya çıkar. Dekorasyonda bu temel faktöre dikkat etmek, vakit geçirmekten keyif alacağınız, günün yorgunluğunu atacağınız ve kişisel zevkinizi yansıtan evlere sahip olmanızı kolaylaştırır. 

Renklerin uyumlu şekilde bir araya getirilmesi için oluşturulmuş dekorasyon formülleri bulunur. Bu formüller arasında popüler olanlarından birisi, 60-30-10 kuralı olarak adlandırılan seçenektir. Renklerin bu yüzdelere uygun şekilde dekoratif tarzın parçası haline getirilmesi sağlanır. Bu formüldeki denge, tek bir rengin neden olduğu tekdüze ve sıkıcı dekoratif tarzdan kaçınmanızı sağlar. Ayrıca çok fazla renge aşırı yoğunlukta yer vermekten dolayı oluşan göz yorgunluğunun da önüne geçer. Sizler için hazırladığımız yazımızın kalanında 60 30 10 kuralı hakkında merak edilen detaylara yer verdik. Yazımızın kalanına göz atarak bu kuralı kendi evinize nasıl uygulayacağınızı öğrenebilirsiniz. 

60 30 10 Kuralı Nedir?

60, 30, 10, dekorasyondaki ana renk, ikincil renk ve yardımcı renklerin hangi oranlarda ve nerelerde kullanılması gerektiğini ifade eden bir kuraldır. Bu sayılar yüzde oranlarını ifade eder ve renk skalasının hangi ucundaki tonların kullanılması gerektiği hakkında yol gösterir. Bu renklerin seçiminin yanı sıra ne kadar yoğunlukta kullanılması gerektiği konusunda da faydalıdır. 

%60, ortamda kullanılacak ana rengin oranını ifade eder. Bir odaya girdiğinizde dekorasyonu oluşturan baskın renk bu oranda yer alır. %30, ikincil renk olarak adlandırdığımız ve ana renge iltifat eden seçenektir. Ana rengi desteklemesinin yanı sıra bu tonun yoğunluğunu dengeler nitelikte olması da önemlidir. %10 oranında ise yardımcı renkler kullanılır. Genellikle göz ardı edilen yardımcı renkler, kontrast olarak adlandırdığımız oldukça önemli bir görevi başarır. İç dizayna derinlik ve tarz katılmasını sağlar. 

60 30 10 kuralı, evlerin her odasında kullanıma uygun özellik gösterir. Evlerin yanı sıra her türden iş yeri, çalışma alanı gibi farklı yaşam alanlarında da bu formül kullanılabilir. Renk oranlarını basit bir kural haline getirmek, dekorasyonu tamamlarken zorlanmanızı engeller. 

60-30-10 Kuralı Renkleri Nelerdir?

Oranlara göre renk seçimi, dekorasyonun en önemli adımlarından birisidir. Son zamanların dekorasyon trendleri arasında bulunan kombinasyonları sizler için bir araya getirdik. Bu renk kombinasyonları arasından beğendiğiniz bir seçenek olursa yaşam alanınıza uygulayabilirsiniz. Paylaştığımız üçlü renklerin farklı parçalarını bir araya getirerek kendi paletinizi de oluşturabilirsiniz. 

İç dizaynda yumuşak renklere yer vermeyi sevenlerin favori ana renkleri arasında açık somon yer alır. Bu ton, ana renk olarak kullanılarak %60 oranında odalara eklenebilir. Odanın dekorasyonunu oluştururken ana renk olarak adlandırılan tüm parçaların spesifik olarak aynı alt tonda olması gerekmez. Açık somon renginin bir ton koyusu veya bir ton açığına sahip parçalar da ana renk kategorisi altında değerlendirilebilir. Bu nedenle renk seçimi sırasında aşırı katı kurallarla kısıtlı kalmamak önemlidir. Bu kurallarla kısıtlı kalmak hem dekorasyonu tamamlamayı zorlaştırır hem de iç dizaynın fazla zorlama görünmesine yol açabilir. %60 açık somon rengi ile birlikte kullanılanılabilen seçenekler, %30 kahverengi ve %10 bejdir. Kahverenginin ikincil renk olarak kullanılması, açık tonlar arasında farklılık oluşmasını sağlar. Tüm dekorasyonun açık renklerden oluşmasını engeller. Bej tonu ise, nötr ve sıcak bir renk olduğundan bu ikiliyi dengeler. Genel olarak sıcak ve samimi odaların dekorasyonunda açık somon rengi- kahverengi- bej kullanılabilir. 

%60 petrol yeşili, %30 şeftali- turuncu, %10 beyaz sıklıkla tercih edilen renk kombinasyonlarından bir diğeridir. İç dizaynda koyu tonları sevenler, son yıllarda petrol yeşilini tercih etmeye başlamıştır. Modern, çağdaş, endüstriyel gibi farklı dekoratif tarzları hedefleyenler, bu renk kombinasyonunu tercih edebilir. 

%60 gri, %30 kırık beyaz, %10 ahşap tonları da modern dekorasyonların favorilerinden birisidir. Grinin yenilikçi yapısı tüm eve apayrı bir hava kazandırır. %10 oranında yer verilen ahşap tonları genellikle daha açık renklerde seçilir. Ahşap eklemesi, dekorasyonun samimi havasını artırır. Gri ve kırık beyazın daha soğuk olan havasının dengelenmesine yardımcı olur. 

60 30 10 Kuralı Nasıl Yapılır?

Dekorasyonda kullanmak istediğiniz renkleri seçtikten sonra akıllara bu renklerin nerede kullanılması gerektiği sorusu gelir. Dekorasyonda 60 30 10 kuralı elde etmek için seçtiğiniz renkleri odanın farklı parçalarına eklemeniz oldukça önemlidir. Ana renk olarak seçtiğiniz tüm dekoratif parçaların odanın bir köşesine yığılmış olması, renklerin yarattığı dengenin ortadan kalkmasına neden olur. Bunun yerine ana renk, ikincil renk ve yardımcı renklerin birbiri içerisine girdiği dizaynlar yaratmaya özen gösterebilirsiniz. Böylece, kural sayesinde elde edilen uyumu, olabilecek en iyi şekilde yansıtabilirsiniz. 

Ana renk %60 oranında kullanılır ve odanın en dikkat çekici parçası olur. Bu nedenle büyük mobilyalar ve dekorasyonun temel parçalarında kullanılır. %60 oranı için seçtiğiniz rengi kullanabileceğiniz yerlere örnek olarak, duvarlar gösterilebilir. Duvar boyalarını ana renkte yapabilirsiniz. Odada bir koltuk bulunuyorsa rengini duvarların bir ton altı veya üstü olacak şekilde seçebilirsiniz. Koltukları, ana renk %60 yüzdesinin parçası haline getirebilirsiniz. Halılarda bu ana renge yer verebilirsiniz. Halı da odaların temel parçaları arasında yer alır ve işlevsel özellikleri sayesinde sevilerek kullanılır. Orta sehpa, ana renklerden birisi olarak kullanılan parçalardan bir diğeridir. 

%30 oranındaki ikinci renkler, perdelerde kullanılabilir. Pencereleri zarif şekilde süsleyen bu parçalar, ana rengi desteklemek için ideal bir bölümdür. Modern dekoratif tarzlarda sıklıkla kullanılan seçeneklerden bir diğeri, tek bir duvarın farklı renge boyanmasıdır. 60 oranı için seçtiğiniz rengi, odanın kalan tüm duvarlarını boyamak için kullanabilirsiniz. Ardından tek bir duvarı, ikincil renginizle süsleyebilirsiniz. Bu sistem özellikle koyu ana renk, açık ikincil renk kombinasyonlarında tercih edilir. Ana rengin koyu bir ton olması nedeniyle odanın fazla karanlık bir ambiyansa bürünmesi engellenmiş olur. Koyu- açık renk kontrastı göze hoş gelen şekilde ön plana çıkarılır. 

%10 oranında seçilen yardımcı renkler, aklınıza gelebilecek her türden ev dekorasyon parçasında kullanılabilir. Tablolar, mumlar, saatler, duvar aksesuarları, saksılar ve aynalar, bu parçalara örnek olarak gösterilebilir. Dekoratif parçaların odanın farklı köşelerine yayılması ile %10 oranı elde edilir. 

60- 30- 10 Kuralı Nerede Kullanılır?

Salon ve oturma odaları, bu kural ile dekorasyonu tamamlanan alanların başında yer alır. Günün büyük bir kısmının geçirildiği bu odalar, yaşam alanını paylaşan tüm bireylerin buluşma noktasıdır. Günün stresinin atıldığı, sevdiklerinizle vakit geçirdiğiniz bu alanın göze hoş gelen bir dekorasyonunun olması oldukça değerlidir. 60 30 10 kuralı, bu dekorasyon tarzını elde etmeyi kolay hale getirir. 

Yatak odaları, kuralın kullanıldığı odalardan bir diğeridir. Uyku kalitesiyle dekorasyon arasında bir bağlantı yokmuş gibi görünse de aslında birbirlerini oldukça etkilerler. Kendinizi rahat ve güvende hissettiğiniz bir ortamda daha derin ve kaliteli uykular çekersiniz. Yatak odasının renk uyumu için bu kuralı uygulayarak aradığınız sonuçları elde edebilirsiniz. 

Mutfak, banyo, tuvalet, misafir odası, çalışma odası, yemek odası ve hatta antrede bu dekoratif kuralı uygulayabilirsiniz. Evinizin her köşesinde uyumlu renklerin keyfini çıkarabilirsiniz.