Toprak ve saksı seçiminiz doğru mu?
En çok dikkat etmeniz gereken nokta; uygun saksıyı seçmeniz ve çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksınızı değiştirmeniz… Peki saksıyı ne zaman değiştirmeniz gerekiyor? Çiçeklerin sararmaya başladığını gördüğünüz saksı değişimini yapmalısınız. İlkbahar ayı saksı değişimi için uygun zaman diyebiliriz.
Toprağa gelince; ev bitkileri için torf, denilen organik maddeler bakımından zengin toprak önerilirse de bitkiye göre değişebileceğinden mutlaka uygun toprağı öğrenin. Toprağın da tıpkı saksı gibi zaman zaman değiştirilmesi ve temizlenmesi gerektiğini de sakın unutmayın.
Çok sulamak gerekir mi?
Çiçekler, bitkiler suyla büyüyüp gelişir doğru… Ancak fazla su köklerin çürümesine neden olabiliyor. Çiçeği sulama vaktinin geldiğini anlamak için toprağını elinizle kontrol edin. Eğer parmağınızla yokladığınız toprak çok kuruysa sulayın, nemli ise sulamanıza gerek yoktur. Küçük saksı çiçekleri özellikle suyu hemen emerken, büyük saksı çiçekleri ise suyu daha yavaş emiyor. Hızlı büyüyen çiçeklerin daha fazla suya ihtiyacı olduğu da aklınızda olsun.
Işık istiyor mu?
Bazı çiçekler ve bitkiler ışık ister bazıları ise istemez. Öncelikle bitkinizin yerine karar verin. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar, ışık isteyen çiçek ise gölgede gelişemez. Ayrıca unutmayın ki çiçekler çok sık yer değiştirmekten de hoşlanmazlar.
Parazitler gözünüzü korkutuyor mu?
Özellikle mevsim geçişlerinde böceklenme, parazit sorunu görülmesi mümkün. Böyle bir durumda önce karşılaşırsanız öncelikle bitkinizin toprağını temizleyin ve yabancı maddeleri topraktan uzaklaştırın. Gerekiyorsa toprak değişimi ve saksı temizliği yapın.
Bitkinizi iyi besliyor musunuz?
Bitkinin besini gübredir. Çiçeğinizin sağlıklı gelişip büyümesi için yapısına uygun bir gübreyi çiçekçilerden alarak uygun bir miktarda kullanmayı asla ihmal etmeyin.