Nem, havasızlık, bakım eksikliği gibi çok farklı etkenlerden ötürü oluşan rutubet, yaşam alanlarında istenmeyen bir faktördür. Banyo, tuvalet, bodrum katı gibi alanlar bu problemle sıklıkla karşılaşılan bölgelere örnek olarak gösterilebilir. Sizler için bir araya getirdiğimiz yazımızda rutubet konusunu detaylı olarak ele aldık. Rutubet önleme yöntemleri de dahil olmak üzere birçok öneriye yazımızda yer verdik. Eğer evinizde bu problemle karşılaştıysanız veya rutubet oluşmaması için gerekli önlemleri almak istiyorsanız yazımızın kalanını okuyabilirsiniz. 

Rutubet Ne Demek?

Önleme ve giderme yöntemlerine geçmeden önce ilk olarak rutubet ne demek sorunu ele alalım. Nem anlamına gelen rutubet, evlerin duvarlarında ve zeminlerinde kendini belli eder. Yaşam alanlarının ideal nem oranı %30- 50 olarak belirtilir. Ancak yaşadığınız bölgeye bağlı olarak bu oranın sağlanması mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda evinizin zemininde, tavanında ve duvarlarında rutubet oluşumu görülür. Rutubet sadece görsel olarak karşılaşılan bir sonuç değildir. İstenmeyen bir koku da yaratan bu sorun, ev içi yaşam konforunun düşmesine neden olur. 

Nemli bir yüzey, zararlı mikroorganizmaların büyümesi için ideal koşullardır. İnsan sağlığı için zararlı bakteri ve mantarları içeren bir alan oluşur. Rutubetli evler özellikle çocukların sağlığını tehdit edebilir. 

Evdeki Rutubet Nasıl Giderilir?

Evdeki rutubet nasıl giderilir sorusuna verilebilecek çok çeşitli yanıtlar bulunur. 

  • Rutubetin giderilmesi ve kontrol altına alınması sürecinde atılması gereken ilk adım, alanın düzenli olarak havalandırılmasıdır. Havalandırma, rutubet nedeniyle üreyen mikroorganizmaların zararlı noktaya ulaşmasını engeller. Bu etkenler nedeniyle oluşan kokuların dağılmasına yardımcı olur. Duvarların sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olan temiz hava, yeni rutubet oluşumunu da engeller. 
  • Rutubetin giderilmesi için ortamdaki bitki sayısının azaltılması veya yaşam alanlarına bitki eklenmesi gerekebilir. İlk bakışta kafa karıştıran bir durum olan bitki konusu, aslında çok basit bir nedene dayanır. Bitkiler, kapalı yaşam alanlarının havasının dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle rutubetli bir odada hiç bitki bulunmuyorsa birkaç saksı eklemek faydalı olacaktır. Ancak çoğu faydalı unsurda olduğu gibi bunda da aşırıya kaçmak mümkündür. Fazla bitki eklenmesi rutubetin kokusunun artmasına neden olabilir. Birkaç saksıyla ideal sonuçlar elde edebilirsiniz. 
  • Duvar, tavan gibi alanlarda bulunan rutubetin giderilmesi için boyaların yenilenmesi gerekebilir. Boya yenilenmesi sırasında spesifik olarak rutubet için tasarlanmış seçenekleri tercih edebilirsiniz. Duvarların yeniden boyanması hem yeni rutubet oluşumunu engeller hem de eski rutubetten kaynaklanan rengin giderilmesine yardımcı olur. 
  • Boya ile yeni bir katman oluşturmadan önce duvardaki mevcut bakteri ve küflerin arındırılması gerekir. Bu noktada güçlü temizleyici maddeler yardımıyla yüzeyler temizlenebilir. Bu temizleyicilerin içeriğinde kimyasal maddeler olduğundan ya alanında profesyonel bireylerden destek almanız ya da gerekli cilt ve göz korumasını takarak temizliğe başlamanız önerilir. 
  • Rutubet oluşumunun en baştan önlenmesi için yapabileceğiniz işlemler de vardır. Bunlardan ilki, çamaşırları kapalı ortamlarda kurutmaktan kaçınmaktır. Çamaşırlar kururken çevreye nem yayar. Ev içerisinde kurutma işlemi gerçekleştiğinde rutubet oluşumuna yol açabilir. Balkon, bahçe, teras gibi açık alanlarda çamaşır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi bu problemin önüne geçer. Havaların soğuk olduğu dönemlerde açık havada çamaşır kurutmada problem yaşıyorsanız evlerinize kurutma makinesi almanız önerilir. Odaların içerisi sıcak olduğu için çamaşır kurutmak amacıyla kullanmak, rutubet gibi ciddi problemlere yol açtığından bir makineyle bu sorunu çözebilirsiniz. 
  • Naftalini evlerinizde rutubet önleyici olarak kullanmanız da mümkündür. Küçük keseler içerisine yerleştirebileceğiniz naftalinleri duvar dipleri, nemli yüzeyler gibi bölgelere koyabilirsiniz. 

Naftalin Nedir?

Rutubet önleme yöntemlerini araştıran kişilerin sıklıkla aklına takılan sorular arasında naftalin nedir, yer alır. Kendine has kokusuyla tanınan bu madde, genellikle beyaz topçuklar şeklinde satılır. Böcekler de dahil olmak üzere, bakteri, küf gibi zararlı organizmaların üremesini engeller niteliktedir. Bu özelliği, kıyafet dolapları, bodrum katları, depo odaları gibi alanlarda sıklıkla kullanılmasını sağlar. 

Yaz aylarında kışlık kıyafetlerin baza altları, dolaplar gibi alanlara kaldırılmasında yüksek performans gösteren bir maddedir. Kışlık kıyafetlerin yünlü yapılarında bozulmalar görülmesinin iki temel nedeni bulunur. Bu nedenler, rutubet ve güveler olarak sıralanabilir. Birlikte de görülebilen bu problemler ayrı ayrı da oluşabilir. Naftalin hem güvelerin uzak tutulması hem de rutubetin engellenmesi konusunda başarılı bir madde niteliğindedir. 

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubetin giderilmesi için gerekli tüm adımları uygulamanıza rağmen geride bir koku bıraktığını görüyor olabilirsiniz. Özellikle banyo tavanı rutubet önleme yöntemlerini uyguladıktan sonra bu durumla karşılaşıyor olabilirsiniz. Banyo ve tuvalet gibi sürekli kapalı olan ve nemli alanlar, kokuların giderilmesinde en çok zorlanılan bölgelerdir. Rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu, herkesin merak ettiği bir konu niteliğindedir. 

Evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir sorusuna ihtiyaçlarınıza uygun olarak seçim yapabileceğiniz farklı yanıtlar verilebilir: 

  • Rutubet önleyici boya kullanımı, bu yanıtlardan birisidir. Yeni bir kat boyanın sürülmesi, geride kalmış kokulardan kurtulmada oldukça etkilidir. 
  • Kış aylarında havanın soğuk olduğu günlerde bile günde en az bir defa evi havalandırmanız önerilir. Rutubet kokusundan kurtulmanın en hızlı ve etkili yolu, ortama temiz havanın girmesidir.
  • Evinizde doğal gaz petekleri bulunuyorsa önlerinin açık olması nemin azaltılmasına yardımcı olur. Nemin azalması ise, rutubet kokusunun giderilmesini destekler. 
  • Islak yüzeyler bırakmaktan kaçınmak, kokudan kurtulmak için yapabileceğiniz bir diğer yöntemdir. Rutubet kalıntılarından kurtulmanıza rağmen nemli yüzeylerden kaynaklanan kokular olabilir. Özellikle banyo rutubet önleme sürecinde bu adımı uygulamak zorlu bir görev olabilir. Sürekli el altında kalan kurutma havluları bırakarak banyo ve tuvaletlerdeki nemli yüzeylerden kurtulabilirsiniz. 
  • Temiz ve ferah oda kokuları ekleyebilirsiniz. Oda kokuları, küçük torbalar, spreyler, kokulu çubuklar gibi çok farklı formlarda sunulur. Odaya temiz bir koku yayacak bu seçeneklerin mevcut rutubet kokusundan kurtulmadığını göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Oda kokuları, yaşam alanları düzenli olarak havalandırılmadığı sürece yarardan çok zarar verir. 

Duvardaki Rutubet Nasıl Giderilir?

Evlerin dış cephesinde bulunan duvardaki rutubet nasıl giderilir merak konusu olan sorulardan bir diğeridir. Evlerin içindeki rutubet kadar sık karşılaşılan bu durum, farklı önlemler alınarak giderilebilir. Dış cephede küf önleyici boya kullanılması, bu önlemlerden birisidir. Özellikle evlerin dış cephesinde rutubet oluşumunu engellemek için tasarlanmış formüllere sahip boyaların kullanılması önerilir. Bu boyalar, nem tutan özelliklere sahiptir. Farklı hava koşulları ve çevresel etkenlerden ötürü gelen nemi tutmayan boyalarda, rutubet oluşma riski oldukça düşüktür. Duvar rutubet önleme amacıyla kullanılan boyaların, antibakteriyel ve antifungal olarak adlandırılan özellikleri vardır. 

Dış cephe rutubet önleme amacıyla su tesisat kalitesinin artırılması gerekebilir. Duvarda renk ve kokuya yol açan tek etken dışarıdan gelen nem değildir. Duvarların içinden kaynaklanan nem de bu probleme yol açabilir. Tüm önleme yöntemlerini uygulamanıza rağmen sürekli bir rutubet problemiyle karşılaşıyorsanız sorunun kaynağının duvarın içinde bulunduğunu hesaba katmanız gerekir. Böyle bir durumda bozulan veya eskiyen su tesisatı bölümünün yenilenmesi, sorunun çözülmesini sağlar. Yenileme sürecinde rutubet problemi göz önünde bulundurularak hazırlanmış daha kaliteli tesisat parçalarının kullanılması önerilir. Böylece dış cephede temiz ve hijyenik bir görüntü elde etmeniz mümkün olur.