Ev Temizliğinde Duvar Silme Yöntemleri
Ev temizliğinin düzenli yapılması, günün sonunda ferah ve hijyenik bir yaşam alanına dönmeniz için oldukça önemlidir. Temiz bir eve sahip olmak, o yaşam alanını paylaşan bireylerin genel ruh halinden fiziksel sağlığına kadar birçok farklı detayı etkiler niteliktedir. Ev temizliği amacıyla yapılan aktiviteler iki farklı ana kategoride değerlendirilebilir. Bu kategoriler: haftalık yapılan ve yıllık yapılan temizlik olarak adlandırılabilir. Bazı temizlik aktivitelerin haftada bir veya birden fazla kere yapılması gerekir. Bu aktivitelere örnek olarak yerlerin silinmesi, süpürülmesi ve etrafın tozunun alınması gösterilebilir. Yıl içerisinde birkaç kere yapılması yeterli olan belli başlı temizlik aktiviteleri de vardır. Duvar silme, bu aktivitelerin başlarında yer alır. Yıllık yapılan toplu temizlikte sıklıkla göz ardı edilen bu aktivite, evin genel hijyeni için oldukça önemli olan bir adımdır. Sizler için hazırladığımız yazımızın kalanında duvar nasıl silinir, ne zaman silinir gibi farklı soruların cevaplarına yer verdik.
Duvar Nasıl Silinir?
Duvar silme nasıl yapılır sorusunun cevabı, temizlik yapacağınız odanın genel durumuna göre değişir. Örneğin uzun zamandır kullanılmayan eski bir odanın duvar temizliği daha uzun süren zorlu bir görev olabilir. Diğer yandan, sürekli kullanılan ve yıllık temizliği aksatılmayan bir salonun temizliği hızlı şekilde tamamlanabilir.
Bulunduğunuz odanın hangi amaç için kullanıldığı, ne zamandır temizliğinin yapılmadığı gibi detaylardan bağımsız olarak yapılması gereken ilk adım bulunur. Bu ilk adım duvara asılı herhangi bir eşyanın çıkarılmasıdır. Dekoratif bir saatten resim tablolarına kadar değişebilen dekoratif eşyalar olabilir. Duvar silmeye başlamadan önce bu eşyaları çıkarmak hem işinizi daha pratik hale getirir hem de dekoratif parçaların kirlenmesini engellemiş olur.
Uzun zamandır kullanılmayan ve temizliği yapılmayan bir odanın temizliği yapılacaksa örümcek ağları gibi istenmeyen unsurların uzaklaştırılmasıyla duvar silmeye başlamanız önerilir. Örümcek ağlarının duvarlardan ve köşelerden uzaklaştırmak için elektrikli süpürge kullanabilirsiniz. Eğer odanın duvarlarının fazla tozlu olduğunu fark ederseniz iki kere silmeniz önerilir. İlk silme işleminde fazla detaylara girmeden ve tozu yüzeysel olarak alarak temizliği tamamlayabilirsiniz. İkinci silme işleminde ise daha detaylı ve kapsamlı bir temizlik yapabilirsiniz. Böylece duvarla işiniz bittiğinizde ferah ve hijyenik görüntüler elde edebilirsiniz.
Duvarını sileceğiniz odanın duvarları düzenli olarak siliniyorsa işiniz daha kolay olacaktır. Düzenli silinen duvarlarda biriken tozlar fazla olmayacağından tek seferde bu işlemi tamamlayabilirsiniz.
Duvar silme işlemi sırasında yumuşak bir bez veya sünger kullanabilirsiniz. Seçtiğiniz materyalin duvar boyasını çizmeyecek ve hasar yaratmayacak nitelikte olması oldukça önemlidir. Spesifik olarak duvar silmeyi kolay hale getirmek için tasarlanmış moplar ve aparatlar da mevcuttur.
Duvar silme amacıyla kullanılan suyu hazırlamak için her evde bulunan basit malzemeleri karıştırmak yeterlidir. Peki duvar silme suyu içerisinde ne kullanılabilir?
Duvar Silme Suyuna Ne Konur?
Sıklıkla merak edilen duvar silme suyuna ne konur sorusunun cevabı evinizde mevcut malzemelere ve kişisel tercihlerinize göre karar verebileceğiniz bir konudur.
- Tozlanma problemi yaşanan duvarlarda sıklıkla tercih edilen duvar silme suyu seçenekleri arasında arap sabunlu tarif yer alır. Arap sabunu, hijyenik yapısı ve temizlik konusunda etkili gücü ile tanınan bir maddedir. Kolayca bulunan bu maddeyle duvarları silmek oldukça kolaydır. İki litre ılık suyun içerisine bir çay bardağı arap sabunu ekleyerek duvar silme suyunuzu oluşturmanız mümkündür. Duvarını sileceğiniz alanın büyüklüğüne göre su miktarını artırabilir veya azaltabilirsiniz. Bir çay bardağı arap sabunu miktarını da buna göre ayarlayabilirsiniz.
- Duvarların kararması durumu, nem, kötü hava koşulları ve temizlik eksikliği gibi çok farklı nedenlerden ötürü oluşur. Kararmış duvarların silinmesi için hazırlayabileceğiniz sular da bulunur. Duvardaki kararmaların giderilmesi için iki litre ılık su içerisinde 2 çay bardağı sirke ve bir paket karbonatı karıştırmanız gerekir. Sirke, duvardaki kararmaların temizlenmesi konusunda oldukça etkili maddeler arasındadır. Karbonat ise sirkenin bu etkisinin artmasına ve duvarların derinlemesine temizlenmesine yardımcı olur.
- Sirke ve karbonatla hazırlayabileceğiniz duvar silme sularının yanı sıra sadece karbonatla yapabileceğiniz tarifler de mevcuttur. İki litre ılık su içerisine ekleyeceğiniz iki paket karbonat ideal sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu duvar silme suyu özellikle mutfak ve yemek odaları gibi alanlarda kullanılır. Karbonatın suyla etkileşimi yağ ve yemek lekelerinin çıkarılmasına yardımcı olur.
- Duvarın spesifik bir bölgesinde inatçı lekelerle karşılaşıyorsanız hazırlayabileceğiniz duvar silme suyu, tuz içerir. Tuzlu su, küçük alanların temizliğinde etkili sonuçlar yaratır. Tuz miktarını, temizleyeceğiniz alanın büyüklüğü ve lekenin miktarı gibi detayları göz önünde bulundurarak belirleyebilirsiniz.
Duvar silme suyunu uygularken üst kısımlardan başlayarak alta doğru sistematik olarak ilerlemek gerekir. Bu ilerleme şekli, üstten dökülen kir ve tozların temiz yüzeylere yapışmasını engeller. Ayrıca duvarı silerken nazik ve dairesel hareketler kullanmanız önerilir.
Duvar Silme Mopu Avantajları
Mikrofiber gibi yumuşak bir yapıya sahip bezlerin kullanılması, duvar silme sırasında etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. Ancak bu süreç uzun vadede yorucu olabilir. Büyük bir evin ve geniş odaların her duvarını bezle silmek zor olabilir. Bu problemin çözümü olarak tasarlanmış duvar silme mopu bulunur. Bu temizlik seçeneklerinin kullanılmasının farklı avantajları vardır.
- Tavana yakın noktalar gibi zor alanların temizliğini kolaylaştırır.
- Duvar köşeleri ulaşılması zor alanlar olduğundan mop yardımıyla pratik olarak temizlenebilir.
- Vücut üzerinde daha az yorucu bir temizlik süreci sağlar. Bezle silme, kol ve sırt bölgesinde yorgunluk oluşturabilir. Silme moplarının pratik tasarımı, hızlı ve basit bir temizlik kazandırır.
- Duvar silme aparatı seçenekleri farklı boyut ve şekil alternatifleriyle üretilir. Böylece bulunduğunuz odanın duvarları ve genel tasarımına uygun aparatı takarak temizlik tamamlanabilir.
- Temizliğin toplam tamamlanma süresi çok daha kısa olur. Duvar silme işlemini hızlı olarak tamamlamak evin farklı bölümlerini temizleyecek vakti kazanmanıza yardımcı olabilir.
Mop yardımıyla duvar silinmesinin problem yaratabileceği tek konu, spesifik lekelerdir. Duvarın belli bir bölgesinde yoğunlaşan lekeler olduğunda bunların çıkarılması için bez yardımıyla silinmesi, dairesel hareketlerle üstünden geçilmesi ve nazik bir baskının uygulanması gerekebilir. Mop yardımıyla bu işlemlerin yapılması mümkün olmadığından fazla lekeli alanlarda bez kullanımını tercih etmeniz önerilir.
Duvar Ne Zaman Silinir?
Duvarlar yılda bir veya iki kez silinen alanlardır. Duvar silme sıklığı maksimum olarak üçe veya dörde çıkarılabilir. Evin çok fazla toz alması veya duvarların kirlenmesine yol açan bir olayın yaşanması, üç veya dört kere silinmeyi gerektirebilir. Bundan daha sık bir temizlik çoğunlukla gerekli değildir.
Duvar silme işlemi sıklıkla bayram temizliği olarak adlandırılan süreçte gerçekleştirilir. Yılda iki kere olan bayramlarda, evler detaylı şekilde temizlenir. Eğer bayram temizliği geleneğiniz bulunmuyorsa yaz mevsiminin ve kış mevsiminin başlangıcı olmak üzere yılda iki kere duvar silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Mevsim başlamadan önce yapılan bu temizlik ile yaşam alanlarında hijyen sağlayabilirsiniz.
Kısacası duvarın ne zaman silineceği tamamıyla size kalmış olan bir detaydır. Eğer duvarlarda fazla bir kirlenme görmüyorsanız yılda bir kere silmekle yetinebilirsiniz. Bu temizliği yılın başı gibi belirli bir tarihte yaparak düzenli bir rutin oluşturabilirsiniz.
Ev temizliğine dair daha fazla püf noktaları keşfetmek için “Mutfak Dolabı Neyle Silinir?” ve “Sararmış Yatak Nasıl Temizlenir?” yazılarımızda göz atabilirsiniz.