Şehrin kalabalığından ve gürültüsünden uzaklaşarak doğayla iç içe vakit geçirmek için sıklıkla tercih edilen bir aktivite olan kamp yapmanın vazgeçilmez unsurlarından biri de fonksiyonel ve dayanıklı bir kamp çantasına sahip olmaktır. Kamp çantasının ihtiyaçları ve beklentileri karşılayacak özelliklere ve kapasiteye sahip olması kadar çantaya gerekli eşyaların düzgün bir şekilde yerleştirilmesi de oldukça önemlidir. Peki, kamp çantası nasıl yerleştirilmelidir ve çanta hazırlanırken nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların yanıtlarını araştırdığımız rehber niteliğindeki yazımıza gelin, beraber göz atalım.  

Kamp Çantası Nasıl Doldurulur?

Kamp yapacak olduğunuz alana kişisel aracınızla gitmeyi planlıyorsanız kamp çantası seçimi konusunda fazla özen göstermemeyi tercih edebilirsiniz. Ancak kamp alanına toplu taşıma kullanarak ya da yürüyerek ulaşacaksanız satın alacağınız çantanın ihtiyaçlarınızı karşılayan özelliklere sahip olması büyük önem taşır. Uzun süreli bir kamp için kapasitesi oldukça geniş ve dayanıklı modelleri seçmeniz gerekir. Ancak boyutları ne kadar büyük olursa olsun eşyaları düzgün bir şekilde yerleştirmediğiniz sürece hem yürürken hem de çantayı kullanırken sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu durum da kamp keyfinizin yarım kalmasına sebep olabilir. Kamp çantasını yerleştirirken ihtiyaçlarınız doğrultusunda hareket etmeniz gerekir. Ne olur ne olmaz deyip kamp çantasını tamamen doldurmak yerine ihtiyaç duyduğunuz gerekli eşyaları yanınıza almanızı tavsiye ediyoruz. Eğer gerekli gördüğünüz eşyaları çantaya sığdırmakta zorlanıyorsanız çanta içinde alan kazanmanızı sağlayan yardımcı aparatlardan faydalanabilirsiniz. Örneğin vakumlu poşet çeşitlerini kullanarak giysilerin daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz.    

Kamp Çantası Nasıl Hazırlanır?

Kamp çantasını hazırlamaya başlamadan önce kamp alanında ihtiyaç duyacağınız eşyaların neler olduğunu tespit etmeniz gerekir. Eğer kısa bir yürüyüş yapıp kamp ateşinde yemek yedikten sonra eve dönmeyi planlıyorsanız bardak, kaşık-çatal-bıçak, tencere, tava ve çaydanlık gibi piknik ve kamp malzemeleri çeşitleri öncelikli olarak çantanızda yer almalıdır. Her ihtimale karşın birkaç parça yedek kıyafet de çantanıza koyabilirsiniz. Eğer ateş yakmakta zorlanıyorsanız yemek pişirmek için küçük bir gaz ocağını yanınıza alabilirsiniz. Fener gibi aydınlatma cihazları; sabun ya da ıslak mendil gibi hijyenik malzemeler; böceklerden korunmak için gerekli ilaçlar; çakı, ip, çakmak ve naylon gibi her an ihtiyaç duyulabilen eşyalar da kısa süreli kamp yaparken çantanıza eklemeniz gerekenler arasında yer alır. Bunların yanı sıra ilk yardım seti, kamp süresi uzun ya da kısa olsun fark etmeksizin her kamp çantasında mutlaka bulunması gereken önemli eşyalardan biridir. Eğer kamp ateşinin yanında vakit geçirdikten sonra eve dönmek yerine geceyi kamp alanında geçirmeyi düşünüyorsanız çadır, uyku tulumu, gece giyilecek kıyafetler gibi eşyaları da kamp çantanıza yerleştirmeniz gerekir. Hafif ve katlanabilir yapılarından dolayı taşıması oldukça kolay olan kamp sandalyesi ve masa çeşitlerini ister kısa isterseniz de uzun süreli kamp yapmak için çantanızda bulundurabilirsiniz. Zorlanmadan pratik bir şekilde açarak kullanabileceğiniz bu sandalye ve masa çeşitleri sayesinde konforlu bir şekilde kamp ateşinde pişen yemeklerin ve çayın keyfini çıkarabilirsiniz.    

Kamp Çantası Nasıl Yerleştirilir? 

Kamp çantasını düzgün bir şekilde yerleştirmek hem eşyalarınıza kolaylıkla ulaşmanızı hem de yürürken çantanın ağırlığını rahat taşımanızı sağlar. Bunun için kamp çantalarına eşyaları belirli bir düzen içinde yerleştirmeye dikkat etmek gerekir. Kamp çantası için eşyaların kullanım sıklığını, önemini ve ağırlığını göz önüne alarak bir düzen oluşturmanız oldukça önemlidir. Aksi halde acil durumlarda kullanmanız gereken eşyalara ulaşmakta zorlanabilirsiniz. Veyahut ihtiyaç duyduğunuz bir eşyayı bulmakta zorlanarak bütün bir çantayı boşaltmak zorunda kalabilirsiniz. Kamp keyfinizi olumsuz etkileyecek bu durumların yanı sıra kamp çantasını taşırken zorlanmanıza yol açabilecek ve bazı durumlarda sakatlanmanıza bile neden olabilecek sorunlarla da karşılabilirsiniz. Böyle sıkıntılarla uğraşmadan rahat ve güvenli bir şekilde kamp çantasını taşımak için eşyaların ağırlığına göre de bir yerleştirme yapmak gereklidir. 

Bu tarz düzenli bir yerleşim için dikkat etmeniz gerekenleri başlıklar halinde şu şekilde sıralayabiliriz:   

Az Kullanılan Eşyaları Alt Kısımlara Yerleştirin

Çantanın alt kısmı en zor ulaşacağınız bölge olduğu için bu alana çok sık kullanmanız gerekmeyen eşyaları yerleştirebilirsiniz. Uyku tulumu, çadır ve gece giyilecek giysiler bu alana yerleştirmeye en uygun eşyalar arasında yer alır. Yedek kıyafetler gibi hafif giysileri de çantanın alt bölümüne yerleştirebilirsiniz. Üstüne gelecek ağırlıkla sıkışacak olan bu hafif eşyalar çantanızda yer açılmasını da sağlayacaktır.  

Her An İhtiyaç Duyabileceğiniz Eşyalar İçin Üst Kısımları Tercih Edin

Yol boyunca her an lazım olabilecek gerekli eşyalar için çantanın en üst kısmını tercih etmeniz gerekir. El feneri, fotoğraf makinesi, matara, yağmurluk ve harita gibi sürekli kullanmanız gereken eşyaları çantanın üst bölümlerine ya da varsa ceplerine yerleştirmeniz ihtiyaç duyduğunuz her an bu eşyalara kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlar. Acil durumlar için her kamp çantasında mutlaka bulunması gereken ilk yardım setini de her duruma karşı hazırlıklı olmak ve güvenli bir şekilde kamp yapmak için çantanın üst kısımlarına yerleştirmenizi öneriyoruz.

Eşyalarınızı Sınıflandırarak Çantanıza Yerleştirin

Çantanın dağınık durmaması ve aradığınız eşyayı kolaylıkla bulabilmeniz için eşyalar arasında bir gruplandırma yapmanız ve buna göre çantaya yerleştirmeniz büyük öneme sahiptir. Sınıflandırma yaparken aynı türden eşyaları aynı poşet ya da torbalara yerleştirebilirsiniz. Örneğin, yedek giysilerinizi ayrı bir torbaya çoraplarınızı ise başka bir torbaya yerleştirebilirsiniz. Bu sayede bir çift çoraba ihtiyacınız olduğunda giysilerin içinde aramak zorunda kalmazsanız. Kirli çamaşırları temizlerden ayırmak için de mutlaka yanınızda bir torba ya da poşet bulundurmanızı öneriyoruz. Kirli çamaşırları ayırmamak hem temiz giysilerin kirlenmesine yol açar hem de çantada koku sorunun yaşanmasına sebep olur. Bu durumu yaşamamak için kilitli torbaları ya da yiyeceklerinizi yerleştirdiğiniz torbaları kapatmak için de kullanabileceğiniz poşet mandalı çeşitlerini kullanabilirsiniz.  

Çantanın Orta Kısımlarını Ağır Eşyalar İçin Ayırın

Gerekli eşyaları çantanıza yerleştirdiğinizde kamp çantanız oldukça ağır bir hale gelir. Bu ağırlığı taşımak gözünüzü korkutmasın! Ağır eşyaları çantanın orta kısmında konumlandırarak rahat ve kolay bir şekilde doğada yürüyebilirsiniz. Çantanın ağırlık merkezi olan orta bölüm sırtınıza en yakın kısım olduğu için eşyalarınızın yükünü zorluk yaşamadan taşımanızı mümkün kılar. Bu şekilde bir yerleştirme yapmak omurga sağlığını korumak açısından da oldukça önemlidir. Aynı zamanda bu kısma yerleştirilecek eşyaların yürüyüş sırasında sallamasını da engelleyebilirsiniz. Aksi halde çanta içinde sürekli yer değiştiren eşyalar yürüyüş yaparken daha fazla efor sarf etmenize yol açar. Tencere, tava, gaz ocağı gibi ağır mutfak ekipmanlarını bu bölüme yerleştirebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise tencere ve tavaları çantanın orta kısmına yerleştirirken çıkıntılı tarafları sırtınızı acıtmayacak bir şekilde konumlandırmaktır.  

Çantanın Ceplerini Değerlendirmeyi Unutmayın

Kamp çantalarında küçük veya büyük olmak üzere birçok cep ve bölme bulunur. Özellikle çantanın bel kısmında bulunan küçük cepleri her zaman kullandığınız eşyalarınızı yerleştirmek için değerlendirebilirsiniz. Cep telefonu, taşınabilir şarj cihazı, çakı, gözlük ve yara bandı gibi eşyaları bu kısımlara yerleştirerek ihtiyaç duyduğunuzda çantanızı sırtınızdan indirmeden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.