Yaşam alanlarının olabilecek en verimli şekilde kullanılması, herkesin kendisini rahat ve mutlu hissettiği bir ortam yaratılmasını sağlar. Özellikle birden fazla kişi tarafından farklı amaçlar için kullanılan odaları düzenlemek zor olabilir. Böyle durumlarda odaların farklı yöntemler kullanılarak bölünmesi, yaşam alanı organizasyonu için büyük öneme sahiptir. Herkesin ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun sonuçlar elde edilmesi için oda bölme sırasında stratejik şekilde ilerlenmesi gerekir. Dar bir yaşam alanını olabilecek en fazla şekilde kullanmak için veya dekoratif bir düzene ulaşmak için oda bölme fikirlerinden yararlanabilirsiniz.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda farklı araçlar ve yöntemler kullanarak oda bölmeyi öğrenebilirsiniz. Odanın farklı köşelerinin kullanım amaçları için en ideal yöntemi uygulayabilirsiniz. Evler başta olmak üzere çalışma alanları, ofisler ve daha birçok farklı yaşam alanında denemeye uygun yöntemler bulunuyor. Oda bölme yöntemleri yazımızda!
Oda Bölme Nasıl Yapılır?
Odaların farklı bölmelere ayrılması için kullanılabilecek yöntemler oldukça çeşitlidir. Bölme nasıl yapılır sorusuna verilebilecek birçok yanıt bulunur. Bu soruya verilecek tüm yanıtlarda olması gereken temel özellikler vardır.
İç dekorasyonun tarzını bozmaması, bu temel özelliklerden birisidir. Oda bölme için kullanılacak araçlar büyük bir yer kaplar. Sürekli göz önünde bulunan bu bölme araçlarının estetik beklentileri karşılaması gerekir. Oda içerisinde dekorasyon için kullanılan tarzdan veya renk skalasından tamamıyla bağımsız görüntülere sahip bölme araçları, istenmeyen sonuçlar yaratır. Dekorasyonun bölünmesi, o odaya ait değilmiş gibi duran bir görüntü oluşturabilir. Mobilyalar, dekoratif parçalar ve odanın genel havasıyla devamlılık gösteren yöntemlerin tercih edilmesi oldukça değerlidir.
Oda bölme yöntemlerinin sağlaması gereken temel özelliklerden bir diğeri, işlevsel olmasıdır. Bölmeye ayrılmış bir alandan diğerine sürekli olarak geçmek istiyorsanız kolayca açılıp kapanan bir yöntem kullanmanız gerekir. Eğer odanın bir köşesi ile diğerini sabit şekilde ayırmayı hedefliyorsanız böyle bir gerekliliğiniz bulunmaz. Kullanım sürecinde elde etmek istediğiniz sonuçları gözden geçirerek ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize uygun bir yöntemi uygulayabilirsiniz.
Perde ile Oda Bölme
Oda bölme fikirleri denince akla ilk gelen seçenekler arasında perdeler yer alır. Klasik ve uygulaması kolay bir seçenek olan perdeler, özellikle yatak odalarında kullanılır. Yatak odanızı ayrıca bir çalışma odası, dinlenme alanı gibi amaçlar için de kullanıyorsanız perde ile bölmeden yararlanabilirsiniz. Perdenin kattığı geleneksel ve minimalist tarz, yatak odalarına harika şekilde uyar. Yatağınızın bulunduğu tarafla çalışma masası, kitaplık gibi mobilyalarınızın yer aldığı alanı ayırabilirsiniz. Yatağı bu alandan ayırmak için asacağınız perdeleri, duvar rengi, yatak örtülerinin deseni ve mobilyaların tasarımına uygun şekilde seçebilirsiniz. Böylece dekorasyon devamlılığı sağlayan harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
Perde ile oda bölmek isterseniz kumaş dokusunun ışığı ne kadar geçirdiğine de dikkat etmeniz önerilir. Transparan özelliğe sahip perdeler, dekoratif açıdan kendine özel bir havaya sahiptir. Işık geçişine izin vermeyen daha kalın kumaşlar, uyku kalitenizin yükselmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle odanızın aldığı ışık miktarı ve uyku konforunuzu göz önünde bulundurarak perde seçimi yapabilirsiniz.
Paravan Nasıl Kullanılır?
Küçük yaşam alanlarından maksimum verimi elde etmek, büyük odaların düzenlenmesini sağlamak gibi amaçlar için kullanabileceğiniz yöntemler arasında paravan bölme de yer alır. Paravan yardımıyla oda bölmenin popüler olarak tercih edilmesinin nedeni, yaşam alanına kattığı modern havadır. Tasarımları ve renkleri oldukça çeşitlilik gösteren paravanlara ulaşmak, odanıza harika şekilde uyacak bölmeyi bulmayı mümkün kılar.
Paravan bölmelerin sıklıkla kullanıldığı alanlardan birisi, oturma odalarıdır. Evinizde oturma odası için yeterli alan var ancak bir yemek odanız yoksa paravanla bu sorunu çözebilirsiniz. Yemek masası ve sandalyelerinin bulunduğu alanı koltuğun yer aldığı bölgeden ayırabilirsiniz. Böylece değerli anılar biriktireceğiniz yemekler için özel olarak ayrılmış bir alana sahip olabilirsiniz. Bölme fikirleri oda bölme seçenekleri arasında ilk sıralarda yer alan paravan yardımıyla evlerinizi düzenleyebilirsiniz.
Hareketli Panel ile Oda Bölme
Paravanlar, dekoratif oda bölme fikirleri arasında yer alsa da sürekli açılıp kapanabilen bir seçenek değildir. İkiye ayırdığınız odanın farklı bölmeleri arasındaki bağlantının sürekli açılıp kapanmasını, pratik bir yapısının bulunmasını isterseniz hareketli panellerden yararlanabilirsiniz. Genellikle sürgülü tipte tasarlanan paneller, çağdaş dekorasyonlara uyum sağlar. Oda bölme panelleri, yatak odalarının giyinme odalarından ayrılmasında kullanılabilir.
Çağdaş ve şık bir dekorasyon stili, sürgülü panellerle ulaşabileceğiniz görüntüler olmakla birlikte daha birçok farklı tarz seçeneği bulunur. Ahşap tasarıma sahip sürgülü paneller, rustik dekorasyonlara sahip odalarda kullanılabilir. Panellerde düz renklerin yanı sıra, farklı renk kombinasyonlarının yer aldığı dikkat çekici seçenekler de tercih edilebilir.
Kitaplık ile Oda Bölme Fikirleri
Çalışma alanları ve ofislerde sıklıkla kullanılan oda bölme yöntemlerinden birisi kitaplıklardır. Evde çok fazla kitabı bulunan veya ekstra depolama alanını farklı eşyalarını organize etmek için kullanacakların sevebileceği bir seçenektir. Kitaplıklar, odaların doğal olarak ikiye ayrılmasını sağlar. İkiye bölmek istediğiniz alanın genişliğine uygun kitaplıkları tercih etmeniz bu yöntemden yararlanmanız için yeterlidir.
Odanın sadece bir köşesinde pencereler bulunuyorsa bölmeyi yerleştirdiğinizde diğer alana da ışık girmesini isteyebilirsiniz. Böyle bir durumda iki tarafı da açık olan kitaplıkları tercih edebilirsiniz. Kitaplığın bazı bölmelerini boş bırakarak veya bölmeleri tamamıyla doldurmaktan kaçınarak doğal ışık geçişini koruyabilirsiniz.
Pencere veya güneş ışığıyla ilgili herhangi bir probleminiz yoksa bir tarafı kapalı olan kitaplıkları kullanabilir, odanın iki bölmesi arasında kesin bir ayrılma sağlayabilirsiniz. Kitaplığın arkasında kalacak olan bölmede panelleri andıran bir görüntü oluşacaktır. Eğer arkasında kalan bölmede de kitaplık özelliğinden yararlanmak isterseniz iki farklı kitaplığı sırt sırta yerleştirebilirsiniz. Ancak bu oda bölme yöntemini kullanmak için yeterli alana sahip olmanız oldukça önemlidir. Çünkü iki kitaplık sırt sırta yerleştirildiğinde yaratacakları genişlik, odanın küçülmesine yol açabilir.
Bitkiler ile Oda Bölme
Yaşam alanlarını ikiye bölmek için klasik seçeneklerin dışına çıkmak isteyenler, bitkileri tercih edebilir. Evlerinde bu doğal dekorasyon aracını kullananlar, harika görüntüler yaratabilir. Bitkileri, çeşitli raflar, kitaplıklar, tavana asılı ipler ve daha birçok farklı yöntem yardımıyla yerleştirebilirsiniz. Bitkilerden oluşan bir panel yaratarak odanızı ikiye ayırabilirsiniz. Bitkilerin güneşi tamamıyla engellememesi, oda içerisindeki ışığın dengeli olarak yayılmaya devam etmesini sağlar. Evinizde mevcut bitkileri bu işlevi gerçekleştirmek için kullanabilir veya yeni bitkiler alabilirsiniz. Yaşam alanlarınızı daha işlevsel hale getirmenin yanı sıra dinlendirici bir hobi de edinebilirsiniz. Düzenli olarak bitkiler ile ilgilenmenin kazandırdığı sakin ve huzurlu ruh halinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Odayı ikiye bölme fikirleri arasında yer alan bitkileri kullanmak ancak düzenli bakım ve sulama süreciyle uğraşmak istemiyorsanız yapay bitkileri tercih edebilirsiniz. Neredeyse doğal bitkilerle aynı görüntüye sahip yapay olanlarda kuruma, şeklini kaybetme, fazla büyüdüğü için dallarını temizleme gibi problemler bulunmaz.
Kısa bir sürede tamamlayabileceğiniz bu yöntemler yardımıyla odanızı ikiye ayırabilirsiniz. Evde seperatör yapımı ile birlikte gelen düzeni, yaşam alanlarınızın parçası haline getirebilirsiniz. Kullanışlı ve zarif oda bölme fikirleri arasından size en uygun olanı bulabilirsiniz. Dar bir yaşam alanına sahip olma probleminin yaratıcı ve şık bir çözümü olan seperatörler ile dekoratif zevklerinizi sergileyebilirsiniz.