KonMari metodu nedir, Marie Kondo tarafından geliştirilen KonMari yöntemi ile ev düzenleme nasıl yapılır sizin için hazırladık. İyi okumalar! 

Bir evi düzene sokmanın en iyi yolu herkes için değişebilir fakat son yılların en popüler ev düzenleme yöntemi, Japon düzenleme sanatı profesyoneli Marie Kondo tarafından geliştirilen KonMari tekniği. KonMari’nin sizin için doğru ev düzenleme tekniği olup olmadığına karar vermenize yardımcı olması için hazırladığımız püf noktaları için okumaya devam edin. 

İlk olarak, KonMari metodu nedir basitçe açıklayalım. KonMari minimalizmden ilham alan ve eşyalarınızı odaya göre değil kategori bazında değerlendirip, eleyerek değil seçerek tüm evinizi, hatta hayatınızı- yeniden düzene koymanıza yardım eden bir düzenleme tekniği. 

KonMari Metodu’nun amacı size sadece neşe veren eşyaların olduğu bir ev yaratmak.  

KonMari Metodu’nun 6 Temel Kuralı

  1. Kendinizi düzenlemeye adayın. 
  1. İdeal yaşan tarzınızı hayal edin. 
  1. Düzenlemeye başlamadan önce eşyaları seçin ve atmanız gerekenlerin ne olduğuna karar verin. -Her bir eşyaya amacına hizmet ettiği için teşekkür ederek veda edebilirsiniz. 
  1. Odaya göre değil, kategoriye göre düzenleyin. 
  1. Doğru sırayı takip edin. 
  1. Tüm süreç boyunca kendinize sormanız gereken bir soru var: Bu eşya bana neşe veriyor mu? -Daha önce de belirttiğimiz gibi en temel kriter eşyanın hayatınıza neşe katması. 

1.Madde: Kendinizi düzenlemeye adayın. 

KonMari metodu zaman ve çaba gerektirdiği için ilk başta biraz zor görünebilir. Fakat eviniz ve hayatınızla ilgili ciddi bir düzenlemeye gitmek istiyorsanız sonucun buna değdiğini göreceksiniz. Kendinize ve sürece inanın. Karar verdikten sonra yapmanız gereken tek şey doğru yöntemi ve sırayı takip etmek. 

2.Madde: İdeal yaşam tarzınızı hayal edin. 

KonMari metoduna göre başlamadan önce ideal yaşam alanınızı yaratmak için bir vizyona ihtiyacınız var. Bu yüzden zihninizde ideal yaşam alanınızı görselleştirmek için birkaç dakikanızı ayırın. 

Örneğin daha ‘feminen’ bir yaşam tarzı istiyorsanız pembe bir yatak örtüsü ve antika bir abajur hayal edebilirsiniz. Dağınıklıktan arınmış bir odada, uykuya geçmeden önce aromatik yağlar veya hoş kokulu mumların tadını çıkardığınız anlar, belki zarif bir fincanda bir bitki çayı ve klasik müzik… Ve sonunda telaşsız ve tamamen rahat bir şekilde uykuya daldığınız bir oda. 

Neyi istediğinizi anlamak, ideal hayatınıza sizi yaklaştıracak önemli ve atlanmaması gereken bir adım. 

3.Madde: Gerçekten sizinle kalmasını istediğiniz eşyaları seçin. 

Düzenlemeye başladığınız andan itibaren atmak istediklerinize değil tutmak istediğiniz eşyalara odaklanın. Her şeyi tutmaya çalışmak düzenleme sürecinin hiç bitmemesine ve sonunda pes etmenize neden olabilir. Bu nedenle karar verirken farkındalıkla ve korkusuzca hareket etmek önemli. Neyi saklayıp neyi atacağınıza karar verdiğiniz bu aşama, kalan eşyalarınızı nerede ve nasıl saklayacağınızı düşünmeniz için size geniş bir alan yaratacak. 

4.Madde: Kategori kategori gidin. 

Marie Kondo, eşyalarınızı şu 5 kategoriye göre ayırmanız ve bu sıra ile düzenleme yapmanız gerektiğini söylüyor:  

  • Giysiler 
  • Kitaplar 
  • Kağıtlar (faturalar, garanti belgeleri, dergiler, vs.) 
  • Çeşitli ev eşyaları 
  • Manevi değeri olan eşyalar 

5.Madde: Doğru sırayı takip edin. 

Kategoriye göre düzenlemek kadar giysiler, kitaplar, kağıtlar, çeşitli ev eşyaları (Japonca: komono) ve duygusal ögelerden oluşan doğru sırayı takip etmek de çok önemli. Bu sıra, eşyalarınızı ayırırken zamanın uçup gitmesini engellemek ve düzenleme sürecini verimli yönetmek için özel olarak düşünülmüştür. 

Giysiler 

Eğer KonMari metodunu eviniz için uyguluyorsanız, giysiler ilk başlamanız gereken kategori. Çoğu insan için giysiler en problem haline gelmiş kategoridir ve bir döngü içerisinde sıkışarak giymedikleri ve hatta sevmedikleri kıyafetlere bile dolaplarında yer ayırmaya devam ederler.  

Örneğin heyecanla satın aldığınız fazla gösterişli bir mont aslında şu an sadece dolabınızda yer kaplamakla meşgul olabilir. Aynı şekilde kilo verince giyerim diye düşünerek aylardır giymediğiniz giysiler de… Burada yapmanız gereken artık kullanmadığınız bu kıyafetlere teşekkür etmek ve hayatınızdan gitmesine izin vermek. -Marie Kondo’nun düzenleme tekniğini diğerlerinden ayıran da biraz bu kısım diyebiliriz. Bu şekilde ev düzenleme, soğuk ve eşyalardan kopuk bir süreç olmaktan çıkıyor, kendi benliğinizin farkına vardığınız meditasyon benzeri bir süreç olarak devam ediyor ve nihayetinde hayatınızda kalıcı bir etkisi oluyor. 

KonMari metoduna göre giysilerinizi şu kategorilere göre düzenlemeniz gerekiyor:  

  • Üstler 
  • Altlar 
  • Asılması gereken giysiler 
  • Çorap/tayt 
  • İç çamaşırı 
  • Aksesuarlar 
  • Özel etkinlikler için kıyafetler (mayo, üniforma, vb.)
  • Ayakkabılar

Giysileriniz evinizin çeşitli yerlerinde olabilir. Başlamadan önce hepsini tek bir yerde toplamak seçerken işinizi kolaylaştıracaktır.  

İpucu: Sezon dışı kıyafetlerden başlamak daha objektif olmanızı sağlayacaktır.  

KonMari metodu sahip olduğunuz dolap ve çekmecelerdeki alandan en iyi şekilde yararlanmak için özel bir katlama yöntemine sahiptir. Asılacak kıyafetler için ise ağırlık, uzunluk ve renge göre sıralamanız gerekiyor.  

KonMari metodunun bir başka önerisi de, sezon dışı kıyafetlerinizi başka yere koymamak ve tüm kıyafetlerinizi yıl boyunca aynı yerde muhafaza etmek. 

KonMari Yöntemi ile Katlama Nasıl Yapılır?

Kitaplar 

Kitaplar insanların istemsizce biriktirdiği eşyalar haline gelebilir. Okumadığınız ve sevmediğiniz kitaplar varsa ve giderek büyüyen bir yığın haline gelmeye devam ediyorsa ilk el atılması gereken yer işte burası. 

KonMari metoduna göre kitaplar şu şekilde kategorize edilmeli: 

  • Sevdiğiniz konularla ilgili kitaplar (Her türlü kitap bu kategoriye dahil edilebilir; romanlar, öykü kitapları veya kurgu dışı kitaplar… Okurken zevk almanız yeterli.)
  • Yemek kitapları gibi belirli özel konular için yazılmış kitaplar
  • İngilizcede Coffee Table Book denilen görsel açıdan estetik ve sehpanın üzerine koyduğunuz hızlıca göz atılabilen kitaplar
  • Dergiler

İpucu: Kitaplarınızı ayırırken okumaktan kaçının. Bu ‘Bir gün okurum.’ düşüncesine ve muhtemelen okumayacağınız bir kitabın evinizde durmaya devam etmesine neden olacaktır. 

Kağıtlar 

Her şey giderek dijitalleşiyor olsa da yine de evde çok fazla fatura, makbuz, belge, garanti belgesi gibi kağıtlar olabilir. Hepsinden kurtulamasanız da önce tüm bu kağıtları organize etmeli, sonra da neyin kalıp neyin gideceğine karar vermelisiniz. 

Kağıt ve belgeleri düzenlerken şu üç kategoriyi izleyebilirsiniz: 

  • Halihazırda ilgilenmeniz gerekenler (Faturalar, makbuzlar, vb.) 
  • Sınırlı bir süre için ihtiyaç duyulan belgeler (Garanti, poliçe, vb.) 
  • Süresiz olarak saklanması gereken evraklar (Doğum belgesi, evlilik cüzdanı, pasaport, vb.) 

Evde Kullanılan Genel Eşyalar 

Japonca’da “komono” kelimesinin karşılığı olan, evde kullanılan çeşitli eşyalar, aksesuarlar, ufak tefek her şey bu kategoriye dahildir. Bu kategori diğer dört kategoriye uymayan tüm ev eşyalarını içerir. Marie Kondo ilk kitabı Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla’da bu kategoriye dahil olan eşyaları şu sıraya göre ayırmanız gerektiğini söyler:  

  • CD ve DVD’ler 
  • Cilt bakım ürünleri 
  • Makyaj malzemeleri 
  • Aksesuarlar 
  • Değerli eşyalar 
  • Elektrikli aletler 
  • Mutfak eşyaları ve gıda ürünleri 
  • Bunların dışında kalan diğer eşyalar 

Hatıralar ve Manevi Değeri Olan Eşyalar 

Son kategori hediyeleri, anısı olduğu için sakladığınız ve sizin için duygusal değeri olan her şeyi içerir. Değer verdiğiniz insanlardan gelen bu şeyleri ayırmak zor olsa da Marie Kondo anılarınızın sahip olduğunuz fiziksel ögelerden çok daha önemli olduğunu söyler. Fakat bu tabii ki hepsini atmanız gerektiği anlamına da gelmiyor. Bu kategorideki eşyaları da düzenlerken yapmanız gereken yine her bir eşyayı elinizde tutup sizi mutlu edip etmediğine bakmak. 

6.Madde: En önemli soruyu atlamayın: Bu eşya bana neşe veriyor mu? 

Hangi eşyayı tutup hangi eşyayı atacağınıza karar verirken temel kriter bu eşyanın size neşe verip vermemesi. Karar verirken her bir eşyaya dokunmak önemli; böylece o eşyanın sizde yarattığı duygularla iletişime geçebilirsiniz. Bunu yaparken de gerçekten fiziksel olarak nasıl hissettiğinizi fark etmeniz çok önemli. Örneğin elinize aldığınızda neşe getirmeyen bir eşyanın hem duygusal hem fiziksel olarak üzerinizde bir ağırlık hissine neden olduğunu deneyimleyebilirsiniz. 

Önemli olan, neyi atacağınızı değil neyi tutacağınızı seçiyorsunuz. Yalnızca size neşe verenleri tutmaya devam etmelisiniz. Atmaya karar verdiklerinize ise teşekkür edin ve hoşça kal deyin. 

Kısa Kısa KonMari Metodu

  • KonMari sadece bir ev düzenleme metodu gibi gözükse de ana fikir geçmişinizi düzene koymak ve geleceğinizle ilgili netlik kazanmak. Toplama süreci boyunca geçmişinize ait eşyaların ideal geleceğinize rehberlik etmesine izin verin. 
  • Düzenli bir ev hem bedeninize hem zihninize iyi gelecektir. Marie Kondo’ya göre düzenlemenin amacı sadece etrafı temiz ve toplu tutmak değil. KonMari metodunun asıl amacı beden ve zihin olarak size iyi gelen şeyleri yapmanıza alan açan bir yerde yaşamak. 
  • Kendiniz için sizi mutlu eden ve özenle organize edilmiş eşyalarla çevreleyen rahatlatıcı ve canlandırıcı bir ortam yaratın. Eşyalarınızı ve yaşam alanınızı düzenleme şekliniz sadece mutluluğunuz üzerinde değil, aynı zamanda harekete geçme yeteneğiniz üzerinde de güzel etkiler yaratacaktır. 
  • Daha fazla düzenledikçe karar verme ve kararlarınıza göre hareket etme dürtülerinizin güçlendiğini gözlemleyebilirsiniz. 

Kolay gelsin!