Makrome ne demek merak edilen bir sorudur çünkü makrome, yapılan işin kendisi mi yoksa ipliğin çeşidi midir bu ikisi genelde birbirine karıştırılır. Makrome, bir şiş veya tığ yardımı olmadan, düğümleme teknikleri kullanılarak elle yapılan, düğümlerin oluşturduğu bir tekstil çeşididir. Makrome ipi ile yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı sayılır. Makrome ipi ile ne yapılır derseniz, vazodan, ayna çeşitlerine, tokadan saksıya, anahtarlıklardan kapı süslerine kadar çok sayıda ürün makrome ile yapılabilmektedir.
Makrome Nasıl Yapılır?
Makrome yapmak için özel makrome iplikleri kullanılır. Makrome ip, birkaç farklı çeşitte üretilir. Bu ipler arasında en popüler olanı yüzde yüz doğal pamuklu makrome ip türleridir. Sentetik karışımlı makrome ipleri, kullanım sırasında bazı zorluklar oluşturabilirler ve kanserojen maddeler içerdiklerine dair şüpheler vardır. Makrome ipleri, tek büküm ve burgulu olmak üzere iki farklı türde üretilir. Burgulu ip olarak bilinen türü amigurumi yapımında da kullanılabilmektedir. Makrome iplerin kalınlıkları 1 mm’den 20 mm’ye kadar değişebilmektedir. Yapılacak ürünün büyüklüğüne göre farklı kalınlıktaki makrome ip çeşitleri kullanılarak çok farklı tasarımlar yapılabilir. Makrome nasıl yapılır derseniz, elle iplere farklı çeşitte düğümler atılarak yapılır. Ortalama bir tasarım yapabilmek için temel 7-8 düğüm tekniğini bilmeniz gerekir. Makrome ile yapılan tüm tasarımlarda genellikle farklı düğüm teknikleri bir arada kullanılır. Başlangıç düğümü, ters başlangıç düğümü, kare düğüm, burgu ya da spiral düğüm, çoklu kare düğüm, çapraz kare düğüm, örümcek kare düğüm ve sarmal düğüm en sık kullanılan düğüm teknikleri arasında yer alır.
Dilerseniz Evde Canı Sıkılanlar İçin Örgü Önerileri yazımızı da inceleyebilir ve farklı örgü teknikleri konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Pamuk Makrome İpi ile Ne Yapılır?
Pamuk makrome ipi en kaliteli makrome ipidir ve bu ipi kullanarak eviniz için birbirinden orijinal dekoratif aksesuarlar ve kullanışlı ürünler tasarlayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir ip ve hayal gücünüzdür. Makrome ipi ile yapılabilecek şeylerin bazılarını sizler için araştırdık.
Makromeye yeni başlıyorsanız, anahtarlıklar ve tokalar ilk eserlerinizi verebileceğiniz alanlar olabilirler. 1 mm’lik ince iplerle, basit düğümler kullanarak çeşit çeşit tokalar yaparak sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Makromede biraz tecrübe edinmek için bazı eşyalarınızı makrome tekniğiyle kaplamak isteyebilirsiniz. Makrome ile yapılan ayna çerçeveleri, makrome ayna, sepet kılıfları ve makrome duvar süsü alternatifleri kendinizi geliştirebileceğiniz yaratıcı alanlar olabilir. Bu tür çalışmalar için daha kalın olan 3mm’lik makrome ipi kullanabilirsiniz.
Makrome çantalar, farklı kalınlıklarda makrome ipi kullanmayı denemenize izin veren, birçok motifi bir arada uygulayabileceğiniz ve yaz aylarında şıklığınıza şıklık katacak harika aksesuarlardır. Dilerseniz makrome püsküller ile çantalarınıza hoş bir hava katabilirsiniz.
Makrome saksılıklar ya da makrome saksı sarkacı olarak bilinen ürünler birçok kişinin makrome ile ilk tanışmasına vesile olan ürünlerdir. Evde yeşili sevenlerdenseniz bu saksı askıları ile nostaljik bir hava yaratabilirsiniz.
Makrome runner modelleri ile masalarınızı süsleyebilir, makrome yatak örtüsü ve kırlentler ile mekanlara farklı ve hoş bir hava katabilirsiniz. Makrome supla çeşitleri de yemek masalarında çok şık duran aksesuarlar arasındadır.
Makrome kilimler, özellikle mutfaklarda tercih edilen ve dantelli bir salaş hava yaratan makrome perdeler, yapması çok kolay olan makrome avizeler, makrome puf ve minderler makrome ile yapabileceğiniz şeylerden bazılarıdır. Ayrıca birkaç basit sopa yardımıyla makrome yatak başı, makrome şifonyer ve makrome gazetelik gibi dekoratif mobilyalar da yapabilirsiniz.
Makrome Salıncak Nasıl Yapılır?
Yaşam alanlarınızda makrome hamaklar ve makrome salıncak çeşitleri bohem ve hoş bir atmosfer oluşturmanıza yardım eder. Kitabınızı alıp kıvrılabileceğiniz tatlı bir salıncak yapmak oldukça kolaydır. Makrome salıncak yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli husus makrome ipin sağlamlığıdır. Sürekli hareket halinde olacak iplerin sürtünmeyle aşınmaya dayanıklı olmaları ve kaliteli olmaları çok önemlidir. Makrome salıncak yapımı için en az 5 mm kalınlığında ip kullanmanız önerilir. Basit bir salıncak yapmak çok kolaydır. Sadece ipleri örerek tıpkı bir hamak gibi iki ucundan tavana yerleştireceğiniz kancalara bağlayabilirsiniz. Ancak daire şeklinde daha havalı bir salıncak istiyorsanız, iki adet demir kasnağa ihtiyacınız olacaktır. Bu kasnakları da makrome ipi ile kaplayarak, farklı düğümler yardımıyla zevkinize göre tasarımlar yapabilirsiniz.
Makrome yaparken en sık karşılaşılan sorunlardan biri de yanlış düğüm atmaktır. Hele bir de yanlış düğümü attığınızı geç fark ederseniz desenin ve tasarımın olumsuz etkilenmesi söz konusu olur. Bu nedenle makrome yaparken olabildiğince ana dikkati vermek bu gibi hataları minimize eder ve sizler için de daha dinlendirici bir aktivite haline gelir. Yine de eğer yanlış bir düğüm attığınızı fark ederseniz, o düğüme kadar olan kısmı sivri bir tığ yardımıyla söküp düğümü düzeltebilirsiniz. Makrome sevenlerdenseniz, Evidea’da makrome ve el yapımı ürünler bölümünde ilginizi çekebilecek keyifli tasarımlar bulabilirsiniz.