Aynalar, hem duvara asılarak hem de kendinden ayaklı modelleri ile evinizin herhangi bir köşesinde yer verebileceğiniz bir dekorasyon ürünüdür. Ovalden dikdörtgene birçok tasarım seçeneği bulunan aynaların farklı boyut seçeneklerine de rastlamak mümkündür. Dilerseniz yalnızca makyaj masanızın bir köşesinde yer verebileceğiniz, dilerseniz de bir duvarınızda büyük bir alanda kullanmak isteyeceğiniz aynaları seçerken boyuttan çerçeveye birçok kriteri göz önünde bulundurmanız gerekir. Odanızın genişliğine uygun bir ayna tercih ederek sahip olduğunuz alana yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

Beğendiğiniz bir ayna modelini seçtikten sonra, aynayı evinizin hangi bölümüne ne şekilde yerleştireceğiniz tamamen sizin hayal gücünüze kalır. Aynalar, yansıma özelliği sayesinde doğru alanda konumlandırıldığında odaya farklı bir derinlik kazandırır. Çeşitli ayna tasarımlarına banyodan yemek odasına evinizin dilediğiniz her alanında yer verebilirsiniz. Ayna dekorasyonunda hangi aynayı evin hangi köşesinde kullanacağınız konusunda aklınıza takılan sorular mı var? Gelin, sizler için hazırladığımız ayna dekorasyon fikirleri içeren yazımıza birlikte göz atalım.

Ayna Boyutlarına Dikkat!

Ayna seçimlerinde ilk olarak bu dekorasyon ürününü evinizin hangi odasında kullanacağınıza karar vermeniz gerekir. Kullanacağınız odayı belirledikten sonra, ayaklı ya da ayaksız modeller içerisinden kullanım amacına uygun boyut seçimi yapmaya başlayabilirsiniz. Alandaki yerden tasarruf etmek amacıyla duvara monte edilen ya da arkası yapışkanlı ayna seçeneklerini de inceleyebilirsiniz. Örneğin yatak odanızda giyinme köşeniz için bir ayna arıyorsanız, uzun tasarımlı ayaklı boy aynası modellerine göz atabilirsiniz.

Duvar ayna dekorasyonunda aynanın oda duvarlarının çeyreğini kapsayacak bir boyuta sahip olması, odada karmaşık bir görüntüye sebep olabilir. Uzunluk açısından daha büyük ve çerçevesiz bir tasarıma sahip olan duvar aynalarını giyinme alanınızda ferah bir görünüm elde etmek adına tercih edebilirsiniz. Çerçevesiz ya da sade çerçeveli tasarıma sahip olan aynalar küçük odaların daha büyük görünmesine yardımcı olur. Oyma desenine sahip ya da kalın çerçeveli aynalar ise daha büyük metrekareli odalar için daha cazip bir seçenektir.

Dilerseniz Minimal Dilerseniz Gösterişli Ayna Çeşitleri

Yansımayı görülen renklerde yansıtan klasik aynaların yanı sıra bronz, mavi, altın, pembe ve gümüş renk yansımalara sahip olan aynalara da rastlamak mümkündür. Ahşap tonlarının ağırlık olduğu salon ayna dekorasyonunda bronz yansımalı ayna modelleri ile kahverengi tonlarını duvarlarınıza yansıtabilirsiniz. Klasik tarzda dekore edilen odalarda altın yansımalı aynalar ile klasik görünümü duvarlarınıza da taşıyabilirsiniz. Mavi, pembe ya da yeşil yansımalı aynaları çocuk ve genç odalarını renklendirmek amacıyla tercih edebilirsiniz.

Ayna çerçevesi ve formu, aynanın bulunacağı oda ile benzer yapıları içermelidir. Örneğin minimal dekorasyonlu odalarda çerçevesiz yuvarlak hatlı duvar aynalarına yer verilebilir. İlk olarak aynayı koyacağınız odanın mobilya formlarını inceleyerek odanız için en uygun aynaya karar verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Klasikten minimale dilediğiniz her tarzda modeline rastlayabileceğiniz aynaları seçerken ihtiyaçlarınızı da göz önünde bulundurabilirsiniz. Aynalar yalnızca dekorasyon amacıyla değil, alana derinlik kazandırmak amacıyla da sıkça tercih edilir. Uygun boyutlarda bir ayna, doğru bir şekilde konumlandırıldığında ışık oyunları ile odaya daha ferah bir görünüm katar.

Doğru Ayna Dekorasyonu İle Odanıza Yepyeni Bir Boyut Katın

Dekorasyon ayna modellerini birçok şekilde kullanmak mümkündür. Hol ve antreler, evin diğer odalarına nazaran daha dar bir alana sahiptir. Bu alanı daha ferah göstermek amacıyla aynanın ışık yansıtma özelliğinden faydalanabilirsiniz. Beyaz ya da açık renkli mobilya ve dekorasyon ürünleri ayna ile bir araya getirildiğinde en küçük odalar dahi olduğundan katbekat geniş görünür. Zeminde de geniş bir alan açmak adına küçük odalarda dolap kapakları ya da duvar üzerinde duvar aynalarını tercih edebilirsiniz. Ayna modelleri yalnızca duvar kullanımı ile sınırlı kalmaz. Banyo, yemek odası, mutfak, salon ve yatak odası gibi evin birçok alanında da aynalara yer verilir.

Çerçevesinde LED ışıklandırmaya sahip olan aynalar hem hazırlanma sırasında size yeterli aydınlığı yaratır hem de odanın dekorasyonuna şık bir dokunuş kazandırır. Çift taraflı aynalar, bir tarafında normal yansımayı gösterirken, diğer tarafında ise görüntüyü olduğundan daha yakın bir şekilde yansıtır. Çift taraflı aynalar makyaj ya da cilt bakımı yaparken istediğiniz uygulamayı detaylı bir şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Ayna Çerçevesini de Unutmamakta Fayda Var

Aynaların boyutları kadar çerçeve tasarımları da odanın bütün bir görünüm elde etmesi açısından önemli bir role sahiptir. Renk ve tasarım öğeleri birbirleri ile benzerlik gösterdiği sürece, aynanın odanızın diğer dekorasyon ürünleri ve mobilyaları ile uyumu yakalaması oldukça kolaydır. Baklava desenli ya da iç çerçeveli dekoratif aynalar, yalnızca tek bir dekorasyon ürünü ile duvarınızın farklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Çerçevesiz aynaların önüne sevdiğiniz objeleri ya da süs bitkilerini yerleştirerek aynanın bulunduğu köşeyi ön plana çıkarabilirsiniz.

Aynalar, boyut, çerçeve tasarımı, form ve ayna rengi gibi kategorilere ayrılır. Pencere adı verilen aynalar, üst kısmı oval, geri kalan kısımları ise köşeli tasarlanır. İç kısmında da farklı alanlarda çerçeve birleşimlerine sahip olan aynalar ilk bakışta pencere görünümünü andırır. Pencere ayna dekorasyonuna genellikle salonlar, yemek odaları ve ev girişlerinde yer verilir. Pencere model aynaları yemek masanızın karşısında yer alan duvara asabilir ya da vitrin, konsol gibi tamamlayıcı mobilyalarınızın üzerinde konumlandırabilirsiniz.