Çelik, teflon, cam, dökme… Evinizde kullandığınız tencerelerin yapıldıkları malzemeye göre çeşidini biliyor musunuz? Her yemek her çeşitte güzel pişmez. İşte malzemesine göre tencere çeşitleri hakkında merak ettiğiniz her şey…
Döküm Tencere
Çeşitli çap boylarda üretilen döküm tencereler demir malzemeden yapıldığı için oldukça ağırdır. İyi bir bakımla ömürlük kullanıma sahip hatta çocuklarınıza bile miras bırakabileceğiniz bu tencereler et tandır, kavurma ve bakliyat pişirmek için en ideal malzemeye sahiptir. Isıyı eşit şekilde dağıtır ve hazırladığınız yemeğe ayrı bir lezzet katar.
Çelik Tencere
Günümüzde en çok tercih edilen ve en sağlıklı malzemeye sahip tencereler paslanmaz çelikten yapılmaktadır. Isıyı eşit şekilde dağıtan, kolay temizlenen ve çabuk ısınan çelik malzeme tencere yapımında kullanılan en ideal malzemedir.
Alüminyum Tencere
70 li yıllarda hepimizin evinde alüminyum tencereler olsa da günümüzde çok tercih edilmeyen bir tencere malzemesidir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki yüksek ısıya maruz kalan alüminyum Alzheimer başta olmak üzere pek çok beyin, kan ve kemik hastalığına yol açmaktadır.
Bakır Tencere
Isı iletkenliği oldukça fazla olduğu için pişirme işlemlerinde en çok tercih edilen tencere malzemesi türlerinden olan bakır günümüzde artık yerini farklı malzemelere bırakmış olsa da bakır tencerede pişen yemeklerin ayrı bir lezzette olduğu gerçektir. Ancak bakır tencere kullanırken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu vardır. Bu tencerelerin 3-4 yılda bir bakımının yapılarak kalaylatılması gerekmektedir. Böylelikle istenmeyen gıda zehirlenmelerinin de önüne geçmiş olursunuz.
Toprak ve Cam
Doğa ananın bize armağanı kilden yapılan toprak kaplar et ve bakliyat yemeklerine ayrı bir lezzet katar. Isıyı uzun süre eşit olarak dağıttığı için yemeğin kusursuz pişmesini sağlar. Dikkat edeceğiniz nokta ise toprak kabınızın iyi bir şekilde sırlanmış olduğundan emin olmanızdır. Çatlamış sır yemeğinizin dışarı taşmasına neden olabilir.
Isıya dayanıklı cam tencereler fırın ve ocak üstü kullanım için en sağlıklı pişirme gereçleri arasında yer alır. Lezzet ve sağlıktan ödün vermek istemeyenler gönül rahatlığıyla kullanabilir.