Yemek yaparken kullandığımız en yaygın pişirme gereçleri açık ara farkla tencerelerdir. Tencerelerin yapıldığı malzemeler ısıya dayanıklı cam, toprak, emaye, çelik, bakır ya da döküm olabilir.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pişirdiğiniz yemeklerin tencereye yapışmasını engellemek için titanyum, granit, emaye ve seramik iç yüzeyli tencere çeşitleri de öne çıkmaktadır. Peki tencere alırken nelere dikkat etmeliyiz? Sizler için tencereler hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.
Sos Tencereleri
Sos tencereleri 16-20 cm çap aralığında orta uzunluğa sahip, bazen kapaklı bazen de kapaksız olarak satın alabileceğiniz ve çeşitli malzemelerden yapılabilen tencere çeşitlerindendir. Çoğunlukla çelik malzemeden yapılan bu tencerelerde beşamel sos, gravy sos, domates sos, bolonez sos, karamel sos ve vanilya sos gibi tuzlu ya da tatlı çok farklı soslar hazırlayabilirsiniz.Ayrıca sos tencereleri az miktarda yemek pişirmeyi tercih edenler için ideal bir seçenektir. Bu tencereyi yumurta haşlamak için de kullanabilirsiniz.
Spagetti/ Makarna tencereleri
Makarna tencereleri genelde 20-26 cm çap aralığında bulunan derin tencerelerdir. Özellikle spagetti pişirirken derin bir tencereye ihtiyaç duyulur. Çelik ya da yapışmaz titanyum, seramik kaplama malzemelerden yapılan bu tencerelerin bazılarında süzgeç kısmı da bulunmaktadır.
Karnıyarık ve Pilav Tencereleri
24-32 cm çap aralığındaki karnıyarık ve pilav tencereleri sığ tencerelerdir. Özellikle pilav tenceresi seçerken pişirme aşamasında yapışmayı engelleyen ama sağlığa da zararı olmayan titanyum ya da seramik kaplama olanları tercih etmek daha doğru olacaktır. Bu tarz sığ tenceler pilavın daha kısa sürede pişmesini ve tane tane olmasını sağlayacaktır. Mutfağımızın vazgeçilmezi patlıcan yemeklerinden karnıyarığın en lezzetli pişmesini sağlayan geniş çaplı ve sığ ebatlara sahip bu tencerelerdir.
Çorba ve Genel Amaçlı Tencereler
22-32 cm çap aralığındaki derin tencereler genel kullanıma hitap eden en çok tercih edilen tencere çeşitleri arasında yer almaktadır. Bu tarz tencereler çorba, zeytinyağlı, sulu yemek hazırlamak için oldukça kullanışlıdır. Her eve lazım bir tencere çeşididir.
Düdüklü Tencereler
Zamandan tasarruf sağlayan düdüklü tencereler, dışarıya buhar vermediği için hava basıncının yükselmesi sonucu 100 santigrat dereceden daha yüksek sıcaklıklara çıkarak içindeki gıda maddelerinin daha kısa sürede sağlıklı olarak pişmelerini sağlar. Eskiden alüminyumdan yapılan düdüklü tencereler günümüzde çelik malzemeden üretilmektedir. Çelik malzeme düdüklü tencerenin patlama riskini de yok eder. Ev kullanımı için 4-6-8 litre boyutlarında düdüklü tencereler tercih edilmektedir. Artık günümüzde neredeyse her evde bir tane bulunan bu tencerelerle et, bakliyat ve geç pişen gıda maddelerini kısa sürede güvenle pişirebilirsiniz.
Tencere satın alırken set halinde olanları tercih ederseniz hem ekonomik olarak avantaj hem de mutfakta görsel bütünlük açısından düzen sağlamış olursunuz.