Çiçekler, bitkiler sadece bahçe ve balkonların değil evlerin de güzelleşmesinde de büyük rol oynar. Ancak bildiğiniz gibi her bitki evde yetiştirilemeyeceğinden, ev bitkilerini ve özelliklerini iyi bilmek ve buna göre seçim yapmak gerekir. Gelin birlikte evinizde hangi çiçek ve bitkileri yetiştirebilirsiniz bir göz atalım…

Menekşe

Güzelliğiyle, renkleriyle çiçekseverleri büyüleyen menekşe ideal bir ev çiçeğidir. Bakımı kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir. Ilık bir ortamda, aydınlık ama direkt güneş ışığı almayan yerde yetiştirilmesi gerekir. Toprağı kurudukça sulamak gerekir. Sulama yaparken bitkinin çiçeklerine ya da yapraklarına suyun gelmemesine dikkat etmelisiniz. 

Orkide

Şık görüntüsüyle pek çok kişinin tercihi olan orkide uygun şekilde bakıldığında ev ortamına uyum sağlayabilen bir bitki. Yüksekliği 10-12 cm civarında olan saksılarda yetiştirebilirsiniz. Orkidenin kökleri sürekli nemli bir ortamda bulunmaktan hoşlanmadığından sulama zamanını iyi tespit etmelisiniz. Parmağınızı saksıya batırdığınızda harcın kuru olduğunu hissederseniz sulama vakti gelmiş demektir. Sulama işlemini sabah ya da öğle saatlerinde yapmalısınız. Orkidenizi sulamayı akşam saatlerine bırakırsanız çiçeğinizde bakteri ve mantar oluşumu meydana gelebilir. Orkide bakımını bu yazımızda daha detaylı görebilirsiniz.

Dua Çiçeği

Yemyeşil görüntüsüyle yaşam alanlarına canlılık, tazelik getiren Dua çiçeğini kolaylıkla evde yetiştirebilirsiniz. Sıcak ortamları seven bu çiçek ortalama 23 derece sıcaklıkta bakılabilir. Sıcağı sevmesine rağmen direkt güneş ışıklarının üzerine gelmesini sevmez. Bu yüzden evinizde uygun şekilde konumlandırmalısınız. Ilık kireçsiz su ile mayıs ayından eylül ayına kadar bolca sulamalısınız, yapraklara yağmurlama şeklinde su püskürtmelisiniz. Kışın ise orta derecede sulamalısınız. Toprağını kuru bırakmamanızı öneririz.

Paşa Kılıcı

Salon bitkileri arasında en kolay yetiştirebilecekleriniz arasındadır. Peygamber kılıcı ismiyle de bilinir. Kendine has kılıç şeklindeki görüntüsüyle iç mekanlarda dekorasyon bitkisi olarak çoğunlukla tercih edilir. Paşa kılıcı bol ışık isteyen ortamları sever. Ev ortamında 18-20 derecelik ısı gelişimi için idealdir. Özellikle yaz aylarında sık sık püskürterek sulamak gerekir. Yapraklarının canlı renkte olması sağlıklı geliştiğinin bir göstergesidir.

Krizantem

Bir diğer adıyla kasımpatı evlerde bakılabilen ve çok sevilen bir çiçektir. Bu çiçeğin iyi bir şekilde yetişebilmesi için öncelikle ışığını doğru ayarlamalısınız. Direkt güneş ışığı almamalı, dolaylı ışıktan yararlanmalıdır. Bu nedenle yarı güneşli veya yarı gölge ortamda bulunmasını öneririz. Çok sıcak ya da çok soğukta kalmamasına dikkat etmek gerekir. Kış aylarında çok az sulanması yeterlidir. İlkbahar ve yaz aylarında ise daha fazla suya ihtiyaç duyar. Çiçeğinize soğuk su  vermemeli,  oda sıcaklığına geldikten sonra sulamalısınız. Kasımpatınız Eylül ve Ekim aylarında çiçeklenmeye başlar. Kışın ise çiçeklerini dökerek dinlenmeye çekilir.

Atatürk Çiçeği

Ev bitkileri arasında yer alan ve kırmızı yapraklarıyla çok sevilen Atatürk çiçeği ne çok sıcak ne de çok soğuk havayı sever.  Güneş görmeyen ancak aydınlık olan pencere pervazlarının iç kısımları ideal bir ortamdır. Hava akımından hoşlanmayan bir bitki türü olduğundan esintili yerlere koymak doğru değildir. Kireçsiz ve dinlenmiş su kullanarak sulamalı, soğuk su ile sulama yapmamalı, suyun oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.  Kışın haftada 1, yazın ise haftada 2 kez sulama yapmak yeterlidir ancak bulunduğu ortama bağlı olarak toprağını kontrol ederek ihtiyacına göre sulama yapmalısınız.

Benjamin

Evlerde özellikle dekoratif anlamda kullanılan benjamin bitkisi yerinin değiştirilmesini sevmeyen bir bitkidir. Bu nedenle sık sık yerini değiştirmemeli ancak  tüm yapraklarının güneş ışığından faydalanmasını sağlamak için olduğu yerde belli aralıklarla güneşe göre yapraklarını çevirmelisiniz. Benjamin çiçeği güneşe ve ışığa karşı  hassas olduğundan 15 °C altındaki sıcaklığa maruz kalmamalıdır. Aksi takdirde yapraklarında sararmalar ve dökülmeler başlar. Bahar ve yaz mevsimlerinde, normal sulanması gerekir fakat sonbahar ve kış aylarında o kadar suya ihtiyaç duymayacağı için daha az miktarda sulanması yeterlidir. Toprağının nem durumuna bakarak çiçeğinizin suya ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsiniz.