Yastıklar kaliteli bir uykunun temelidir. Kaliteli bir uyku, kişinin gün içerisindeki verimliliğini ve vücut sağlığını olumlu yönde etkiler. Yastık temizliği ve rahatlığı bu kaliteyi daha iyi hissettirecektir. Yastıkların uzun ömürlü kullanımı kişinin rahatının ve düzeninin bozulmaması için oldukça önemlidir.
Yastıkları uzun ömürlü kullanmak için birçok püf nokta vardır. Bunlar yastık türüne göre değişiklik gösterebilir. Yazımızda yastıkların uzun ömürlü kullanılması için temizliğine ve nasıl yıkanması gerektiğine değindik.
Yastık Temizliği Nasıl Sağlanır?
Yastık temizliğini genel olarak ikiye ayırabiliriz: yastık kılıfının ve yastığın içeriğinin temizlenmesi.
Yastık kılıfı kişinin zevkinin bir göstergesidir. Tercih ettiği renk ve desenler yatak odası uyumu için önemli olsa da hijyeni, sağlık açısından çok daha önemlidir. Kılıfın kumaşı yastığın uzun ömürlü olmasının püf noktalarından biridir. Alerji eğilimi gösteren kişilerde kılıfta toplanan toz, polen, tüy gibi alerjenler sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Akne gibi cilt problemi yaşayan kişilerin de kılıflarını mutlaka buna uygun seçmesi ve sık değiştirmesi gerekir. Bu sorunlara uygun kılıf tercihi yapılmalı ve düzenli olarak yıkanmalıdır. Fermuarlı yastık, temizlik açısından daha rahat kullanılabilir. Yastık kılıfı yıkarken etiketinde yazan talimatlara dikkat etmek sizin için yararlı olacaktır. Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir.
Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz. Alezler sıvı geçirmez yapısı sayesinde uyku süresi boyunca ter gibi vücut sıvılarının yastığa geçişini engelleyerek içeriğinin korunmasına katkı sağlar. Bu sayede hem yastığın ömrü uzamış olur hem de içeriğinin kalitesi korunur. Alezlerin de düzenli olarak yıkanması gerekir. Alezleri yıkarken etiketine dikkat edilmesi önerilir. İçeriği zarar görmeyecek bir şekilde çamaşır makinesinde temizliği sağlanabilir. Yastıkların içeriklerinin temizliğinde en önemli aşama, yastık yıkama sürecidir.
Yastık Yıkama Nasıl Yapılır?
Yastık yıkama yastık temizliğinde ön plandadır. Yastıkları yıkamadan önce dikkat edilmesi gereken temel kurallar bulunur.
- Yıkamadan önce yastık yüzünden çıkarılmalı, ikisi ayrı olarak yıkanmalıdır. Bu sayede derinlemesine temizlenebilir.
- Yastık içeriğinin yıkanabilir olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Bu bilgiyi yastığın etiketinden öğrenebilirsiniz.
- Yastığın makinede mi elde mi yıkanabilir olduğuna dikkat edilmesi önerilir.
- Yastığı yıkamadan önce dört bir tarafına dikkatlice bakılmalıdır. Herhangi bir dikiş sökülme durumunda hasarların giderilmesi gerekir.
- Yastık yıkanmasından sonra güneş ışığında kurumaya bırakılması hem şeklinin koruması hem de etkili bir kuruma yapılmasını sağlar. Yastığınızı zarar görmeyecek şekilde bir kurutma ortamı yaratırsanız uzun ömürlü olmasına katkı sağlarsınız.
- Kuruturken asmak yerine yatay bir yüzey tercih edilmelidir. Bu sayede yastık şekli bozulmaz ve daha uzun süre kullanabilirsiniz.
- Yastığı kullanmadan önce kuruduğundan emin olunmalıdır.
- Yastığı sallayarak içeriği yer değiştirilmelidir, bu sayede her tarafında eşit düzeyde kuruma sağlanır.
Bambu yastıklar son dönemlerin popüler yastık çeşitlerindendir. Doğal içeriği, kendine has dokusu, dayanıklılığı, gözenekli yapısı, antiseptik özelliği bambu yastıkların tercih edilme nedenleri arasındadır. Bambu yastık temizliği için çamaşır makinesi ve elde yıkama yöntemleri kullanılabilir. Elde yıkarken; bir kovaya yaklaşık 30 derecelik su koyun, uygun deterjanı döküp iyice karıştırın, yastığı kovanın içerisine koyup 30-40 dakika bekleyin, yastık iyice ıslanınca şekline zarar vermemeye dikkat ederek temizleyin, soğuk suda deterjan içeriği kaybolana kadar durulayın ve kurutma işlemini gerçekleştirin. Bu adımları takip ederek bambu içerikli yastıklarınızı derinlemesine temizleyebilirsiniz.
Geçmişten günümüze en çok tercih edilen bir diğer içerik yün yastıklardır. Organik ve doğal içeriği sayesinde kişiyi terletmeyen ve ısı yalıtımı yapan yün yastıklar eskimeyen klasiklerdendir. Yün yastık temizliği biraz daha zorlayıcıdır. Makinede yıkama yaparken mutlaka bir torbaya koyduğunuzdan emin olmanız gerekir. Bu sayede yastığınız ve makineniz zarar görmeden işlemi tamamlayabilirsiniz. Elde yıkamada tercih edebilirsiniz. Yıkadıktan sonra iyice kuruması için torbadan çıkarıp kuru ve havadar bir ortama serin. Kuruduktan sonra bir oklava ya da ince bir sopa yardımıyla dövün ve kılıfına geri koyun.
Elyaf yastık yumuşak dokusuyla öne çıkan bir yastık çeşididir. Boyun ve baş çevresinin şeklini alarak kaslardaki ağrıların azalmasını sağlar. Derin ve konforlu bir uyku sunar. Diğer bir avantajı çok kolay temizlenmesidir. Elyaf yastık yıkama makinede kolayca gerçekleştirilir. Düşük sıcaklıkta, etiketindeki talimatlara uygun yıkanmalıdır. Kuruması da oldukça hızlıdır.
Visco yastık ortopedik bir yastıktır. Özel süngeri sayesinde uyku sırasında boynu rahat ettirir ve ağrı duyulmasını engeller. Visco yastık temizliği için şeklinin korunması açısından yıkamak önerilmemektedir. Bir bezle temizleyebilir veya vakumlayarak kirlerden arındırabilirsiniz. Visco yastık yıkama işlemi gerekliyse soğuk suda elle yıkamayı, deterjan yerine el sabununu tercih etmelisiniz.
Pamuk yastıklar daha sık ve kalın içeriklerinden dolayı başı yüksek seviyedeyken uyumayı sevenlerin bir numaralı tercihidir. Pamuk yastık temizliği çamaşır makinesiyle veya elde yıkamayla sağlanır. Elde yıkarken kılıfından çıkarıp pamuğun ayrı bir yerde yıkanması gerekir. Yıkandıktan sonra pamuk içeriği havadar bir alanda kurutulur. Kılıfına konulmadan önce dövülerek kabartılması gerekir. Kılıfına konulduktan sonra yüksek düzeyde konfora sahip olabilirsiniz. Makinede yıkarken düşük sıcaklık ve hassas mod tercih etmeniz önerilir.
Kaz tüyü yastıklar, ismi en çok duyulan yastık türlerindendir. Doğal içeriği, yumuşaklığı, uzun ömürlü olması, hafif dokusu sayesinde sıklıkla tercih edilen ürünlerden birisidir. Evdeki yöntemlerle kaz tüyü yastık yıkama ürünün kalitesine ve doğallığına zarar verebilir. Kaz tüyü yastık temizliği için kuru temizleme kullanılması idealdir.
Yastık Hangi Programda Yıkanır?
Çamaşır makineleri vakit, işgücü ve su tasarrufu açısından en çok tercih edilen temizlik yöntemidir. Yastık yıkamak için elde yıkamaktan daha kolay olduğu gözle görülür bir gerçektir.
Çamaşır makinesinde yıkarken öncelikle etiketindeki talimatlara bakılmalıdır. Çamaşır deterjanı seçimi de oldukça önemlidir. Yastık yıkarken toz deterjan yerine sıvı deterjan kullanılması önerilir. Bu sayede yastıkta tortu ve ağır bir koku kalmamış olur. Yastığın daha uzun süre kullanılması sağlanır.
Yastık yıkarken makinenizin düşük sıcaklıkta olması önerilir. Makinede elyaf yastık yıkama sırasında en fazla 30 derece sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Bazı ürünlerde soğuk yıkama da öneriliyor olabilir. İçerik etiketine bakarak yıkarsanız daha etkili bir temizlik sağlamış olursunuz.
Makinenizi hassas/ narin modda çalıştırmanız ideal temizlik sürecini elde etmenizi sağlar. Eğer varsa yastıklara özel yıkama modunu da tercih edebilirsiniz. Yün yastık yıkama sırasında makinenizin yün yıkama programı varsa bu ayarda yıkamanız daha derin bir temizlik sağlayacaktır.
Yastık Ne Sıklıkla Yıkanmalı?
Yastıkların uzun ömürlü olması için temizliği bir numaralı püf noktadır. Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Yastık Nasıl Havalandırılır?
Yastıkların uzun ömürlü olması için yıkanması kadar havalandırılması da önemlidir. Özellikle yün ve pamuk yastık bakımı sırasında yıkandıktan sonra havalandırılması gerekir. Havalandırmak için kuru ve temiz bir ortam tercih edilmelidir. İçeriğin direkt güneş görmemesi önerilir. İyice havalandırmak, yastıkların nemli kalmasının önüne geçer ve herhangi bir mantar, küf, bakteri üremesini engeller. Böylece hijyen standartlarına uygun, uzun ömürlü bir kullanım sağlayan ve uyku kalitesini artıran yastıklar elde edilir.