On bir ayın sultanı olarak adlandırılan Ramazan ayının gelmesi ile birlikte mutfaklarda hummalı bir hazırlık süreci başlar. Hazırlanan iftar menülerinde Ramazan ayına yakışan lezzetli ve besleyici yemeklere yer vermek, geçmişten günümüze kadar uzanan önemli bir gelenektir. Çoğu zaman misafirlerin de ağırlandığı iftar sofraları çeşit çeşit yemeklerle ve benzersiz tatlarla donatılır. Bir şölen havasında geçen iftar sofraları için her akşam farklı bir menü hazırlamakta bazen zorlanabilirsiniz. Bununla birlikte, hangi yemeği pişireceğiniz kadar yemeklerin hazırlanışının pratik ve kolay olması da oldukça önemlidir. Bu konuda kafa karışıklığı yaşıyorsanız sizler için hazırladığınız ramazan iftar menüleri yemeklerinden faydalanarak fikir sahibi olabilirsiniz. İftarda misafirleriniz ağırlarken ya da ailenizle beraber oruç açarken, hazırladığımız menü seçeneklerinden ilham alarak her akşam farklı lezzette yemekler hazırlayabilirsiniz.
İftar Sofralarının Vazgeçilmez Başlangıcı: Çorbalar
Oruç tutanlar için bütün gün susuz kalmak en az aç kalmak kadar zorlayıcı olabilir. Bu yüzden başlangıç olarak iftar sofralarında mutlaka bir çorba çeşidine yer vermenizi öneriyoruz. Gün içinde kaybedilen sıvı miktarının geri kazanılması için oldukça önemli olan çorbalar, aynı zamanda besleyici ve doyurucu yemekler olarak iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Yaz kış tüketebileceğiniz çorbaları et, baklagil ve sebze çeşitleri ile hazırlayabilirsiniz. İsterseniz de hepsinin bir arada bulunduğu protein, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin çorba çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Sağlıklı iftar menüleri oluşturmak için pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz besleyici çorba çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yayla çorbası
- Sebzeli mercimek çorbası
- Domates çorbası
- Tarhana çorbası
- Brokoli çorbası
- Sebzeli tavuk çorbası
- Köfteli sebze çorbası
- Terbiyeli kemik suyu çorbası
- Kremalı mantar çorbası
- Tel şehriyeli yoğurt çorbası
İftarda Midenizi Ana Yemeğe Hazırlayan Enfes Ara Sıcaklar
Oruç tutarken uzun süre aç ve susuz kaldıktan sonra birden karnınızı doyurmak ciddi hazımsızlık ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden iftar sofralarında ana yemeğe geçmeden önce mutlaka hafif ara sıcaklara yer vermek gerekir. Önce sıvı ihtiyacını karşılayan ve ağırlık yapmayan bir kase çorba sonrasında ise farklı çeşitlerden oluşan ara sıcaklar ile midenizi yeniden yemeye alıştırmak, herhangi bir sıkıntı yaşamadan ana yemekten keyif almanızı sağlayacaktır. Ara sıcaklar hazırlanırken hafif seçeneklerden oluşmasına özen göstermek oldukça önemlidir. Hamur işleri yerine ara sıcak olarak sebzeli alternatifleri tercih edebilirsiniz. Ara sıcak olarak seçtiğiniz börek gibi hamur işlerini de yağda kızartmak yerine fırında pişirebilir veya tost makinesi ile hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde hazırladığınız yiyecekler, çok sevdiğiniz lezzetleri iftar sofrasına uygun şekilde daha hafif şekilde tüketmenize de olanak sağlar. Ara sıcakların porsiyonlarını ufak tutarak da istediğiniz kadar çeşit kullanabilirsiniz. İsterseniz ara sıcaklar yerine meze ve salatalarla da ana yemeğe hazırlık yapabilirsiniz.
Evde iftar menüleri için kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz ara sıcakları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Fırında kaşarlı mantar
- Kabak mücveri
- Paçanga böreği
- Fırında sigara böreği
- Peynir köftesi
- Fırında sodalı karnabahar
- Kuru patlıcan dolması
- Zeytinyağlı biber dolması
- Fırında yağsız çıtır kabak
- Patates kroket
- Pastırmalı humus
- Közlenmiş kırmızı biber sandal
İftar Sofralarının Beklenen Anı: Lezzetli Ana Yemekler
Birbirinden lezzetli ve doyurucu ana yemeklerin tabaklara konması ve sofralara gelmesi iftar sofralarında herkesin sabırsızlıkla beklediği andır. İftar menüsü hazırlarken ana yemeğin seçimi lezzet açısından olduğu kadar hafiflik açısından da büyük öneme sahiptir. Bütün gün aç kaldıktan sonra ağırlık yapmayan hafif lezzetleri seçmek hem sağlıklı beslenmek hem de kilo kontrolünü sağlamak için dikkat edilmesi gerekenlerin başında gelir. Seçilen ana yemeğin gün boyu vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini karşılaması da oldukça önemli bir noktadır. Bu nedenle günlük protein ihtiyacını karşılamak için etli bir yemek hazırlayabilirsiniz. Fazla kalori alımından kaçınıyorsanız kırmızı et yerine tavuk ya da hindi etini tercih edebilirsiniz.
Oldukça sağlıklı ve besleyici bir alternatif olan balık çeşitlerine, hazırlanışı zahmetli görüldüğü için genellikle iftar sofralarında yer verilmez. Aslında balığı buğulama şeklinde fırında pişirerek iftar sofraları için kolayca bol proteinli bir alternatif oluşturabilirsiniz. Etli yemekleri taze yeşillikler ve sebzelerle zenginleştirerek de iftar için sağlıklı bir ana yemek hazırlayabilirsiniz.
Bitkisel protein kaynağı olarak kuru baklagil yemekleri de sofralarınızı lezzet ve sağlık açısından zenginleştirecektir. Yalnız baklagilleri pişirirken oldukça dikkatli olmak gerekir. Nohut ya da kuru fasulye gibi baklagilleri pişirmeden bir gece önce suda bekletmeniz ve kısık ateşte ağır ağır pişirmeniz hem lezzetini artırır hem de hazımsızlık sorunlarının oluşmasını engeller.
Ana yemek seçiminden bol yağda kızartılan ağır yemeklerden kaçınmanızı öneriyoruz. Kızartma yerine haşlama, fırında pişirme ve soteleme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Ana yemeklerin yanında mutlaka yer alan pilav ve makarna gibi çeşitleri lezzet artırıcı bir unsur olarak tercih edebilirsiniz. Özellikle etin yanında servis edilen tane tane dökülen bir pilava kimse hayır diyemez. Ancak glisemik indeksi oldukça yüksek olan bu yemekleri ufak porsiyonlar halinde sunmanız ideal olacaktır. Pilav ve makarna gibi yemekleri içine ekleyeceğiniz farklı malzemeler ve soslarla zenginleştirerek ana yemek olarak da sunmanız mümkündür. Bu hususları göz önünde bulundurarak iftar sofraları için birbirinden lezzetli, doyurucu ve hafif yemeklerden oluşan menüler hazırlayabilirsiniz.
İftar menüsünde yer verebileceğiniz yapılışı oldukça pratik olan ana yemekleri şu şekilde sayabiliriz:
- Fırında köfte patates
- Mantarlı et sote
- Soğanlı yahni
- Tas kebabı
- Sebzeli tavuk sote
- Fırında beşamel soslu sebzeli tavuk
- Ekşili ve terbiyeli sulu köfte
- Balık buğulama
- Sucuklu kuru fasulye
- Nohutlu misket köfte
- Zeytinyağlı İmambayıldı
- Hünkar beğendi
- Domates soslu peynirli makarna
- Sebzeli bahar pilavı
- Buhara pilavı
İftarda Damakları Şenlendiren Lezzetler: Tatlılar
Yemeklerin lezzetini taçlandırmak için hazırlanan tatlı çeşitleri iftar menülerinin de olmazsa olmazlarındandır. Enfes yemeklerden sonra tüketilen tatlılar iftar menüleri için birbirinden tatlı seçenekler sunar. Keyifli sohbetler eşliğinde kahve ya da çayla beraber tüketebileceğiniz şerbetli, sütlü ya da kremalı tatlı çeşitleri ile iftar sofralarını ziyafete dönüştürebilirsiniz. Yalnız diğer yemeklerde olduğu gibi Ramazan ayında da, özellikle iftar vaktinde tatlı çeşitlerini tüketirken dikkatli olmakta fayda vardır. Bütün gün aç kaldıktan sonra iftar sofrasında çok ağır tatlılar yemenin sağlık üzerinde bir hayli olumsuz etkisi bulunur. Aynı zamanda kan şekerini hızla yükselterek bir süre sonra açlık hissetmenize sebep olur. Bu durumdan kaçınmak için hafif, az şekerli, sütlü ya da meyveli tatlıları menülerinize dahil ederek hem lezzetli hem de sağlıklı tercihler yapabilirsiniz. Ramazan ayının vazgeçilmezi olan güllaç tam da bu özellikleri taşıyan nitelikte bir tatlıdır. Arada sırada baklava gibi lezzeti dünya çapında nam salmış özel tatlı çeşitleriyle de damakları şenlendirebilirsiniz tabii ufak porsiyonlar halinde tüketmek suretiyle. İftar menüsü için hafif tatlıları seçmenin bir diğer faydası da zahmetsiz ve pratik bir şekilde hazırlama imkanı sunmalarıdır. Bu tür tatlı çeşitleri ile birlikte her akşam farklı bir lezzeti misafirleriniz ya da aileniz için kolayca hazırlayarak sunabilirsiniz.
Ramazan sofralarında sunabileceğiniz pratik tatlı çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Güllaç
- Zerde tatlısı
- Saray muhallebisi
- Fırın Sütlaç
- Ayva tatlısı
- Tavada kazandibi
- Çikolatalı muz ve çilek dilimleri
- Hurmalı sütlü tatlı
- Yalancı tavuk göğsü
- Sütlü fincan tatlısı
- Triliçe
- Meyveli puding
- Çilekli magnolia
- Yumurtasız çikolatalı mousse