Balkon bahçeciliği genel hatlarıyla, herhangi bir bahçe imkanı olmayanların küçük ve dar alanlarda yaptığı hobi çalışmalarına verilen genel bir isim olarak karşınıza çıkar. Şehir hayatından vazgeçemiyorsanız, evlerin balkonunda da yeterli alanınız varsa ya da terasını varsa bu kavram tam da size göredir.

Kendi yetiştirdiğiniz sebzelerle yapacağınız enfes kahvaltı keyifleriniz, yemeklerde kullanacağınız organik domatesler, günün istediğiniz anında tüketebileceğiniz kendi ellerinizden çıkan meyveler… Artık balkon bahçeciliği ile bunlar sizin için bir hayal değil. Balkon bahçeciliğinde kullanacağınız materyallerden tutun da, üretimini yapacağınız sebze meyvelere varana kadar birçok etken bulunur. Tüm bunları iyi analiz etmek ve sahip olduğunuz alanı en verimli şekilde kullanabilmek çok önemlidir. Balkon bahçeciliği balkonda sebze yetiştirme sistemleri ile yapay bir ortamda istediğiniz her şeyi yetiştirebilirsiniz.  

Balkon bahçeciliği malzemeleri herkesin kolaylıkla bulabileceği ürünlerdir. Saksı, toprak ve teraslar için kullanılacak mobilyalar gibi eksiklerinizi tamamladıktan sonra kullanacağınız alanı da uygun bir hale getirip, stres atmaya ve organik ürünlerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. 

Kendi zevkinize göre dizayn edebileceğiniz balkon ve teraslarda gönül rahatlığıyla yetiştirebileceğiniz meyve ve sebzeler ile yapacağınız yemekler çok daha lezzetli ve sağlıklı bir hale gelir. Tam organik bir beslenme modeline yardımcı olan bu hobi; sizin, ailenizin ve çocuklarınızın sağlıklı beslenme yolunda büyük bir adım atmasına da yardımcı olur.

Peki balkonunuz var, sebze meyve yetiştirme konusunda da heveslisiniz… Bu şartlarda ne yapmalı? Balkon bahçeciliği nedir? Nasıl hareket etmeli ve nelere dikkat etmelisiniz? Tüm bu soruların cevabını sizin için derledik. Bu yazı ile balkon bahçeciliği ile ilgili aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderebilirsiniz.

Balkon Bahçeciliği Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Balkon bahçeciliği için ilk ve en önemli adım, balkonunuzun olmasıdır. Eğer yeterli büyüklükte bir balkona sahipseniz, organik sebze meyveleri tüketmek için gün saymaya başlayabilirsiniz. Günümüzde oluşan şartlarla birlikte insanlar genellikle kendi ürünlerini kendileri yetiştirmek ister. Nane, maydonoz, marul gibi ürünler eskiden beri kolaylıkla evlerde yetiştirilebiliyordu. Ancak artık aklınıza gelen birçok sebze ve meyveyi yetiştirebilir ve bu sırada da keyifli vakit geçirebilirsiniz. Balkon bahçeciliği için birkaç önemli püf noktası bulunur. Gelin sırayla bu püf noktalarını inceleyelim:

  • Saksı seçimi: Balkon bahçeciliği saksı seçimi ile başlar. Elbette sebze ve meyve yetiştirmek için ilk adım doğru saksı seçimidir. Eğer balkonunuzda fazla miktarda ürün yetiştirmek gibi bir hayaliniz varsa, büyük ve dayanıklı saksılar almalısınız. Aşırıya kaçıp fazla ağır materyallerden üretilen saksılar kullanırsanız, hem balkonunuz dayanamayabilir hem de taşıma ya da toprak değişimi esnasında zorlanabilirsiniz. Bu nedenle en uygunu plastik saksıdır.
  • Yer Tasarrufu: Eğer nispeten küçük bir balkona sahipseniz yerden tasarruf etmek için uygun şekilde tasarımlı saksılardan yararlanabilirsiniz. 
  • Güneş ışığı: Işık, bitkilerin yeteri miktarda alması gereken en önemli şeydir. Ancak fazlası da bitkilerinizi kurutabilir. Bu nedenle balkonlarınızın güneş ışığından yararlanma miktarını iyi analiz edip ona göre bir plan yapmalısınız.
  • Rüzgar: Eğer balkonunuz ya da terasınız çok fazla rüzgar alıyorsa, duvara asılan saksı modellerini fazla tercih etmemelisiniz. Yere yakın duran saksı modelleri fazla rüzgar alan alanlar için daha uygundur.
  • Kullanılacak alan: Bahçecilik hobiniz için kullanacağınız alanın büyüklüğünü iyi analiz etmek ve o alanı en verimli şekilde kullanmak oldukça önemli bir konumdadır. Eğer küçük bir alanınız varsa, fazla büyüyen ve boyu çok uzayan bitkilerden kaçınarak daha verimli bir sebzecilik yapabilirsiniz.

Balkon Bahçe Dizaynı Nasıl Yapılır?

Günümüz şartlarında organik beslenmek isteyenlerden tutun da stresli şehir hayatından bir nebze de olsun uzaklaşmak isteyenlere herkes balkon bahçeciliğine meraklıdır. Fakat balkonda ya da terasta üretim yapmak istediğinizde dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Eğer küçük bir alana sahipseniz bu alanı en etkili biçimde kullanabilmek için bazı analizler yapmalısınız. Bu durumda balkon bahçe dekorasyonu büyük bir önem kazanır. Duvarlarınıza asarak kullanabileceğiniz saksı modelleri ile yerinizi genişletebilirsiniz, yine aynı şekilde balkon demirlerine asabileceğiniz saksı modelleri de mevcuttur. Ancak bu tarz saksıları kullanacağınız zaman, seramik gibi ağır materyallerden değil aksine plastik gibi hafif materyallerden üretilen saksı modellerini kullanmalısınız. 

Eğer sebze meyve üretimini balkonda değil de terasta yapacaksanız bu süreç sizin biraz daha kolay bir hale gelir. Genellikle balkonlara göre çok daha fazla kullanım alanı bulunan teraslar, dekorasyon ve bahçecilik anlamında biraz daha avantajlı bir konumdadır. Büyük bir kullanım alanınız varsa çok daha büyük saksılar kullanarak fasulye gibi fazla büyüyen ve büyüdükçe de uzayan sebzeleri kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

Teras bahçeciliği kadar o alanı nasıl kullandığınızda oldukça önemlidir. Efektif kullandığınız teras ya da balkonlarda, alanınız dar olsa bile birçok ürün yetiştirebilirsiniz. Burda balkon bahçe dizaynı ve o alanın analizinin iyi yapılması ön plana çıkar. Özellikle yaz mevsimlerinde teraslarınızdaki yeşilliklerin arasında keyif yapmanız ve stres atmanız için hasır mobilyalar kullanılabilir.

Yaz aylarında daha havadar ve açık renkli mobilya tercihleri ile teraslar dekore edilirken; kış aylarında ise daha sıcak tutacak ve üşütmeyecek mobilyalar tercih edilir. Yaz aylarında genellikle beyaz tonları tercih edilir. Kış aylarında ise koyu renkler kullanılarak teras ya da balkonlar dekore edilebilir.

Balkon Bahçeciliği ile Balkonda Sebze Yetiştirilir mi?

Balkonda bahçecilik, günümüz şartlarında oldukça ön planda olan bir aktivitedir. Gelişen pandemi koşulları sebebiyle balkonu ve terası olanlar oldukça avantajlı bir konuma gelir. Yazlık bahçe ve balkon mobilyaları kullanarak, yeni bir yaşam alanı yaratabilir iken aynı zamanda sebze ve meyve yetiştirerek de sağlıklı bir yaşama ulaşabilrisiniz.

Balkonlarınızı iyi bir şekilde analiz ettikten sonra, sahip olduğunuz alanı en etkili şekilde kullanabileceğiniz rattan bahçe balkon mobilyaları sayesinde balkonunuz yaz ya da kış fark etmeksizin sizin yeni yaşam alanınız haline gelir. Bununla birlikte kış ayları için teraslarda ya da balkonlarda kullanabileceğiniz ısıtıcı modelleri ile de rahatlıkla keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Keyfinize ve isteğinize göre dekore edebileceğiniz balkon ya da teraslarda istediğiniz boyuttaki saksıları kullanabilirsiniz. Ancak sağlamlık açısından genellikle plastik saksı kullanımı önerilir. Dar alanlarda da yerden tasarruf edebilmek için, cam önlerindeki mermerlere ya da balkon demirlerine asılabilecek saksı modelleri kullanılabilir. Yine çok fazla uzamayan ve büyümeyen bitkileri tercih edecekseniz de üst üste asabileceğiniz saksı modelleri ile kolaylıkla yerden tasarruf edebilirsiniz. 

Balkonların ya da terasların güneş ışığı ya da rüzgarla temasına bağlı olarak birçok sebze ya da meyveyi rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda balkon ve teraslarda yetiştirilen ürünlere örnek olarak; domates, salatalık, biber, limon, çilek gibi sebze ya da meyveler verilebilir. Bunlarla birlikte marul, havuç, taze soğan, patlıcan gibi sebze meyvelerde balkon bahçeciliği sayesinde ön plandadır. 

Genellikle şehir hayatından uzaklaşıp stres atmak için yapılan bu aktivite sayesinde sabah kahvaltılarına kendi yetiştirdiğiniz domates, salatalık ya da biberleri tüketebilir; akşam yemeklerinde ise kendi mahsülünüz olan sebzelerden sağlıklı yemekler yapabilirsiniz.