Çorbalar, soğuk havalarda keyifle tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Sıcak, besleyici ve sağlıklı içeriklere sahip çorbalar, günün her saatinde tüketime uygun yemekler niteliğindedir. Mutfakta kendini geliştirmek ve farklı lezzetler denemek isteyenlerin son zamanlarda merak ettikleri konular arasında, konsome nedir sorusu yer alır. Bir çorba çeşidi olan konsome hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için hazırlanmış yazımızın, kalanına göz atabilirsiniz. Yazımızın kalanında bu çorbanın hangi dünya mutfağına ait olduğunu, gerekli malzemeleri ve yapım sürecini öğrenebilirsiniz. Farklı lezzetler tatmak istediğiniz zamanlarda yapabileceğiniz bu harika çorba tarifini hemen öğrenebilirsiniz. 

Konsome Çorba Nedir?

Konsome çorba nedir sorusuna yanıt olarak, Fransız mutfağına ait, berrak özellikte lezzetli bir çorbadır, denebilir. Bu lezzetli çorbanın yapımında özel berraklaştırma teknikleri kullanılır. Şeffaf yapısını elde etmek için süzülmesi gerekmez. Bu özelliği, tarif içerisindeki malzemelerin tüm lezzetini korumasını sağlar. 

Et suyu ile yapılan bu çorba çeşidini balık ve tavuk suyu gibi farklı alternatiflerle hazırlayanlar da bulunur. Lezzetinde böyle değişikliklerin yapılabilmesi, kişisel tercihlerinize uygun yemekleri elde etmenizi sağlar. Yazımızın kalanında et suyuyla yapılacak bir çorba için gerekli malzemelere ve tariflere yer verdik. Çorbanızda tatmayı istediğiniz özel bir lezzet veya baharat bulunuyorsa tarife eklemekten çekinmemeniz önerilir. Et suyunu tavuk veya balık suyuyla değiştirmek isterseniz bunu yapmanız da mümkündür. 

Konsome Çorba Malzemeleri Nedir?

Sizlerle paylaşacağımız konsome malzemeleri, dört kişilik standart bir ailenin yemek miktarları göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Ortalama dört porsiyon çıkan bu malzeme miktarlarını kişisel isteklerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilirsiniz. Böylece istediğiniz miktarda çorbayı pişirmeyi başarabilirsiniz. 

  • 2 tane yumurta akı
  • 250 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 3 tane defne yaprağı
  • 2 tane kereviz sapı
  • 2 tane havuç
  • 3 parça tane karabiber
  • 5 dal maydanoz

Konsome hazırlamak için son olarak 2 litre suya ve tüm bu malzemeleri alabilecek genişlikteki bir tencere gereklidir. Bu temel malzemeleri edindikten sonra mutfağınıza geçerek çorba hazırlığına başlayabilirsiniz. 

Konsome Nasıl Yapılır?

Fransız mutfağına ait olan ve oldukça gurme görünümlü çorbayı duyanlar, konsome nasıl yapılır sorusunun yanıtını merak eder. Dünya mutfaklarından birine ait olduğu için oldukça karmaşık ve zor bir tarifi varmış gibi görünebilir. Ancak sizlerle paylaştığımız malzemeleri edindikten sonra konsome çorbası nasıl yapılır sorusunun yanıtı oldukça basittir. Mutfakta ne kadar hızlı çalıştığınıza bağlı olarak değişmekle birlikte, ortalama 20 dakika içerisinde tüm işlem adımlarını uygulayabilirsiniz. Ardından ortalama 40 dakikalık pişme süresini bekleyip sunuma hazır çorbalara ulaşabilirsiniz. 

  • İlk olarak 250 gram kıyma geniş bir yoğurma kabına alınır. 
  • Ardından bir adet soğan, yemeklik şekilde doğranır. Doğranan soğanın boyutlarını küçük tutmak, dengeli lezzetler elde etmenize yardımcı olur. 
  • Tüm malzemelerin kolayca doğranması ve ideal boyutlara ulaştırılması için kesme tahtası kullanılması önerilir. 
  • Bir sonraki işlem adımı, iki adet havucun küçük küpler halinde doğranmasıdır. 
  • 5 dal maydanoz kıyılır. Maydanoz kıyılırken bir bıçak yardımıyla küçük parçalara ayrılması sağlanabilir. Eğer evinizde maydonoz kıyılması için tasarlanmış küçük araçlar bulunuyorsa bunları kullanmanız da mümkündür. 
  • İki tane kerevizin sapı küçük şekilde doğranır. 
  • Tüm malzemeler, yukarıdaki işlem adımlarında belirtilen şekilde doğrandığında kıymanın bulunduğu yoğurma kabına aktarılır. 
  • Yoğurduğunuz karışımı istediğiniz boyutlardaki köfteler şeklinde getirin. Sizlerle paylaştığımız ölçülerden ortalama 4 tane köftenin çıkması mümkündür. 
  • Tencere içerisine iki litre kadar su koyarak köfteleri içine atın ve kaynamaya bırakın. 
  • Çorba piştikçe su yüzüne çıkan köpüklerle karşılaşabilirsiniz. İdeal tat ve pişirme süreci için bu köpükler çıktıkça toplamanız önerilir. 
  • Çorba pişince konsome yapımı için en önemli işlem adımına sıra gelir. 
  • Pişen karışım bir tülbentten geçirilerek berrak bir sıvı elde edilir. 
  • Tüm bu adımları tamamladıktan sonra çorbanız yemeye hazırdır. Damak zevkinize uygun sıcaklıkta servis ederek lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Konsome Çorba Kaç Gün Dayanır?

Herhangi bir yemekte olduğu gibi konsome çorba yapıldığında da sıklıkla merak edilen bir konu, kaç gün dayandığıdır. Yemeğin kaç gün bozulmadan kaldığını bilmek, gıda tasarrufu yapmayı kolaylaştırır. Tek seferde birkaç gün yetecek kadar çorba yaparak keyfini çıkarmayı sağlar. Her gün çorba hazırlamakla uğraşmadan lezzetli konsome tüketmeye devam edebilirsiniz. 

İçerisinde et, tavuk veya balık suyu bulunduğu için çorba soğuduğu anda buzdolabına kaldırmanız önerilir. Buzdolabında, hava almayan cam bir kap içerisinde saklanan konsome, ortalama 4- 5 gün bozulmadan kalır. Tarifte kullanılan malzeme miktarlarını artırarak çorbanızı tek seferde fazla porsiyonda hazırlayabilirsiniz. Böylece hafta içi boyunca eve geldiğinizde hazır olan çorbanızın keyfini çıkarabilirsiniz. 

Konsome Çorba Neye İyi Gelir? Faydaları Nelerdir?

Lezzetiyle ön plana çıkan konsome çorbanın beraberinde getirdiği çok çeşitli faydaları bulunur. 

  • Sıcak yapısı sayesinde, boğazı yatıştıran özelliklere sahiptir. Genellikle kış aylarında karşılaşılan boğaz ağrılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. 
  • Boğazı yumuşatan etkisi, ses kısıklığı gibi istenmeyen durumların iyileşme sürecini hızlandırır. 
  • Et, balık veya tavuk içeren bu çorbalar, vücut için gerekli mineraller açısından zengindir. Özellikle kalsiyum ve potasyum mineral deposu olarak görülen besinlerdir. 
  • Glisemik indeks olarak adlandırılan bir besin değerlendirmesi bulunur. Şekerli ve yapay gıdalarda yüksek olan glisemik indeks, oldukça zararlı bir unsurdur. Diyabet ve tansiyon gibi hastalıkların kötüleşmesine yol açabilir. Konsome çorba, glisemik indeksi oldukça düşün bir gıda olduğu için birçok farklı diyet kısıtlamasında dahi tüketimi uygundur. 
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde rol oynayan A ve C vitaminleri açısından zengin bir besindir. Vücut bu vitaminleri kendisi üretemediği için gıdalar yardımıyla alması gerekir. Konsome çorbanın düzenli diyetin bir parçası haline getirilmesi, vitamin depolarınızın doldurulmasına yardımcı olur. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vücuda giren zararlı unsurlara karşı savaşmayı kolaylaştırır. Vücudun doğal bünyesinin güçlü olması sayesinde bakteri ve virüs gibi etkenlerin hastalık yapması engellenmiş olur. 
  • Hayvansal gıdaları içeren bir gıda olduğu için vücut için gerekli yağların tüketilmesini sağlar. Yağlar, ilk bakışta vücut için zararlı gibi görünen bir maddedir. Fazla kilolar ve kolesterol ile bağdaştırılan yağlar, aslında vücudun normal şekilde çalışması için gerekli bir unsurdur. Şekerlerde olduğu gibi yağlarda da doğal ve sağlıklı olanların yanı sıra yapay ve sağlıksız olanlar da vardır. Evinizde hazırladığınız konsome ile tükettiğiniz yağlar, vücut için gerekli ve dengeli olanlardır. 
  • Sindirim sistemini destekleyici faydalara da sahiptir. Çorba gibi sıvı besinlerin tüketilmesi, sindirim sistemi metabolizmasının hızlanmasına yardımcı olur. Bağırsak başta olmak üzere tüm sindirim sistemi sağlığı üzerinde etkiler yaratabilir. Sindirim sistemi sadece vücudun besinleri almasını sağlamakla kalmayıp enerji üretilmesi, vitaminlerin emilmesi ve hatta ruh halinin düzenlenmesinde bile rol oynar. Bu kadar geniş bir etkiye sahip olan sistemin doğru gıda tüketimi ile desteklenmesi oldukça değerlidir. 
  • Konsome çorabının, zengin içerikleri sayesinde, hormonal dengenin düzenlenmesine yardımcı etkileri vardır. Hormonal denge, sabahları uyandığınızda hissettiğiniz enerji düzeyini, cildinizin pürüzsüz bir yapıya sahip olmasını ve hatta böbrek gibi hayati organların çalışmasını düzenler. Hormonların dengelenmesi ve işlevsel özelliklerini yerine getirmesi için gerekli unsurları içeren bu çorbaları tüketmeye hemen başlayabilirsiniz.