Yaz aylarının sıcak havalarında serinlemek için kullanılan cihazlar denince akla ilk gelen seçenekler arasında tavan vantilatörleri yer alır. Evlerin, ofislerin ve her türden yaşam alanının serinletilmesi için harika bir seçenektir. Yer kaplamayan tasarımları sayesinde küçük ölçülere sahip odaların serinletilmesinde bile rahat şekilde kullanılabilir. Tavan vantilatörü beraberinde birçok fayda ve kullanım kolaylığı getiren bir cihazdır. Eviniz için bu serinletici cihazları almak istiyorsanız ve nasıl seçim yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız yazımızın kalanına göz atabilirsiniz. Serinletme ihtiyaçlarınızı ve kişisel isteklerinizi karşılayacak özelliklere sahip tavan pervanesi bulabilirsiniz. Yazımızın kalanında bu cihazlarla ilgili en çok merak edilen tavan vantilatörü nasıl takılır, nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarına da ulaşabilirsiniz.
Tavan Vantilatörü Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Kanat uzunluğu, motor gücü gibi özellikleri farklılık gösteren tavan vantilatörleri arasından tercihinizi yaparken aydınlatma ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmak gerekir. Vantilatörlerin ortasında aydınlatma için eklenmiş ampuller bulunur. Bu bölgeye takılabilecek ampul sayıları farklılık gösterir. Serinlemek amacıyla kullanacağınız cihazı seçerken bulunduğunuz odanın ne kadar aydınlatmaya ihtiyaç duyduğunu da hesaba katmanız önerilir. Çok geniş bir oda ise veya doğal olarak aldığı ışık kısıtlıysa birden fazla ampul girişine sahip modelleri tercih ederek bu problemi çözebilirsiniz.
Tavan vantilatörlerinin kanat sayıları ve uzunlukları arttıkça serinletme etkilerinin ulaştığı mesafe genişler. Büyük bir salona takılacak vantilatörle küçük bir yatak odası için ideal olan model aynı değildir. Ortalama boyutlara sahip bir oda için dört kanata ve 100 cm uzunluğa sahip modeller yeterli olacaktır. Vantilatör kanatlarıyla sağlanan hava akımının ulaşma mesafesi, cihazın motor gücünden de etkilenir. 50 W bir motor gücü, orta boyutlardaki odalarda kullanılabilir.
Kanatların dakikadaki dönme sayısı, RPM cinsinden belirtilir. Yine ortalama boyutlara sahip bir oda için belirtecek olursak 180 rpm değerine sahip tavan vantilatörleri yeterli olacaktır. Cihazların çalışma performanslarına ve bu detaylarına dikkat ederek ideal etkiyi yaratacak tavan vantilatörünü bulabilirsiniz.
Teknik özellikleri ve çalışma süreçlerinin yanı sıra tavan vantilatörlerinin tasarımlarına ve renklerine de dikkat etmeniz önerilir. Odaların tavanlarını süsleyecek olan bu eşyalar dekorasyonun önemli bir parçasını oluşturur. Bu nedenle odanın iç dizaynını tamamlayacak özelliklere sahip modellerin tercih edilmesi önerilir. Beyaz kanatlara sahip tasarımlar, klasik olarak tercih edebileceğiniz seçenekler arasındadır. Geleneksel bir iç dizayna sahipseniz ahşap renginden kanatlara sahip vantilatörlere yönelebilirsiniz. Modern ve sıra dışı bir görüntü arayanlar canlı renklerle dikkat çekici bir görüntü kazanmış tavan vantilatörlerini bulabilir. Ürün seçimi yaparken estetik duruşlarına da dikkat ederek her açısıyla sevdiğiniz tavan vantilatörlerini odalarınıza ekleyebilirsiniz.
Tavan Vantilatörü Montajı Nasıl Yapılır?
Tavan vantilatörünü takmak istediğiniz odaya ve kişisel isteklerinize uygun bir model bulduktan sonra akıllara tavan vantilatörü montajı nasıl yapılır sorusu gelir. Montaj sürecine başladığınızda yapmanız gereken ilk işlem elektrik bağlantısını kesmektir. Hem lamba hem de vantilatörün kendisi için elektrikle direkt bağlantıda olan kablolarla uğraşmanız gerekir. Bu süreçte oluşabilecek herhangi bir kazadan kaçınmak için sigortanızı kapatabilirsiniz.
İkinci olarak var olan avize, ampul benzeri eşyalarınızı sökmeniz gerekir. Genellikle odanın tam ortasında yer alan aydınlatma ünitesi, tavan vantilatörünün bağlanması için ideal bir konum oluşturur. Ortadan çevreye doğru yayılan hava akımları tüm odanın serinletilmesini sağlar. Merkezde bulunan tavan vantilatörü takıldığında aydınlatma ihtiyaçlarını da karşılayacaktır.
Sonra, tavan montaj aparatını, eskiden avizenin bulunduğu bu noktaya koyarak sabitlemeniz gerekir. Sabitleme sürecinde her bir vidanın ve aletin uygun şekilde yerleştiğinden emin olmanız önemlidir. Vantilatörün temelini oluşturacak bu adımın sağlamlığı, güvenli bir kullanım süreci elde etmenizi sağlar.
Ardından matkap ile delikler açmanız ve bu deliklere dübel takmanız gerekir. Cihazın temelini oluşturacak montaj aparatına motor kısmını sabitlemeniz bir sonraki işlem adımınızdır. Tavana sabit elektrik kabloları ve vantilatörün kabloları arasındaki bağlantıyı yaparken elektriğin kapalı olduğunu tekrar kontrol etmeniz önerilir. Göze hoş gelen bir görüntü elde etmek için boşta kalan kabloları bir kutu içerisine sabitlemeniz veya toplayarak vantilatörün arkasına saklamanız önerilir.
Tavan vantilatörü montajının son adımı olarak kanatları vidalamanız gerekir. Pervaneleri takarken birinden yardım alarak işlemi hızlı şekilde tamamlayabilirsiniz.
Tavan Vantilatörü Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
Çalışma süreci boyunca kanatlarda sallanma, titreme problemi yaşıyorsanız balans ayarı yapmanız gerekir. Peki tavan vantilatörü balans ayarı nasıl yapılır? Titreme yapan kanadı tespit ettikten sonra ortadaki somunu açmanız gerekir. Bu kısmı açtıktan sonra kanatların bağlantısını sağlayan kısmı sabitleyebilirsiniz. Sabitleme sırasında iyice sıkmaya ve dengeli bir sonuç elde etmeye özen göstermelisiniz.
Balans ayarı yaptıktan sonra bile titreme devam ediyorsa cihazın kendisinde bir problem olabilir. Kanatların ağırlığında, motorun çalışma gücünde veya elektrik bağlantısında bir sorun mevcuttur. Böyle bir durumda tavan vantilatöründeki arızayı kendi başınıza tamir etmeniz zordur. Bağlantı yerlerini sıkmanıza rağmen sorun devam ediyorsa tavan vantilatörü ile ilgili profesyonel destek almanız önerilir.
Tavan Vantilatörü Nasıl Kullanılır?
Odaların dengeli bir sıcaklıkta kalmasını sağlayan, ortamın havasını temizleyen ve serinletme konusunda etkili olan tavan vantilatörlerinin oldukça basit bir çalışma prensibi bulunur. Tavan vantilatör modellerinin çoğunluğunda sadece tek bir çalışma hızı bulunur. Açma kapama şeklinde basit şekilde kullanılabilir. Maksimum verimi elde etmek ve uzun süreli bir kullanım sağlamak için gün boyu çalıştırmaktan kaçınmanız önerilir. Her elektrikli cihazda olduğu gibi tavan vantilatöründe de zaman içerisinde motorunun yorulduğu görülür. Yorulan motorun gün içinde birkaç saat dinlendirilmesi, aşırı ısınmaya bağlı olası kazaların önüne geçer. Aralıklı çalıştırma ile tavan vantilatörünün ilk günkü performansını korumayı başarabilirsiniz.
Kademeli olarak artan hızlarda çalışabilen bir cihaz tercih ettiyseniz bu özelliğini istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Oturma odasındaki vantilatörü ortalama bir hızda çalıştırabilirsiniz. Yatak odanızdaki tavan vantilatörünü en düşük hızda çalıştırarak gece boyu serin kalabilirsiniz.
Kullanım sürecinde özen göstermeniz gereken son nokta düzenli temizliğidir. Dairesel akım sağlayan bu cihaz, ortamın sürekli temiz hava almasına yardımcı olur. Ancak bu özelliğini temizliği yapıldığı sürece gösterir. Tozlanan kanatlara sahip bir cihaz, her bir dönüşüyle bu tozların ortama yayılmasını sağlar. Bu durumdan kaçınmak için hijyen standartlarına uygun bakımını yapmanız önerilir.
Tavan Vantilatörü Ne Kadar Elektrik Harcar?
Bütçe dostu bir serinleme metotu bulmak herkesin merak ettiği konular arasındadır. Yaz ayları ile birlikte gelen sıcak havaları uzak tutarken tasarrufu da elden bırakmamak istenir. Bu istek, tavan vantilatörü ne kadar elektrik harcar sorusunu beraberinde getirir. Takıldığı ortamda daha serin ve temiz bir hava olmasını sağlayan tavan vantilatörleri, alternatif serinleme metotlarına göre çok daha az elektrik harcar. Bütçe dostu şekilde etkili bir serileme isteyenlerin tercih edebileceği bir cihazdır.
Tavan vantilatörlerinin harcadığı elektrik miktarı, cihazın motor gücüne ve dakikadaki dönüş sayısına bağlıdır. Eğer tercih ettiğiniz cihaz modelinde hız ayarı varsa bu özelliği de harcadığı elektriğin değişmesini sağlar. Hız ayarı arttıkça daha serin bir etki oluşturan vantilatörlerin elektrik harcamaları da yükselecektir.