Havaların soğumaya başladığı günlerin en keyifli yanlarından biri sıcacık salebin ortaya çıkışı şüphesiz. Dumanı üzerinde, sıcacık ve bol tarçınlı salep, pek çoğumuz için kış aylarının vazgeçilmezi arasında. Hazır salepleri tercih edebileceğiniz gibi salebi evde kendiniz de katkısız bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Salebe dair merak ettiğiniz her şeyi ve evde sıfırdan salep yapmanın en kolay yolunu sizler için hazırladık.

Salep Hangi Çiçekten Üretilir?

Kış aylarının sevilen geleneksel içeceğinin yapıldığı salep tozu hangi çiçekten üretilir sorusu hep merak edilir. Salep bitkisi diye bir şey yoktur, salep orkidenin kök yumrularından elde edilen bir tozdur. Salep kelimesi Arapça’dan gelir ve orkidenin bir türüne verilen isimdir. Ülkemizde salep yapılan orkide türü en çok Kahramanmaraş’ta yetiştirilir ve salep, Maraş dondurmasına da benzersiz lezzetini veren temel içeriklerden biridir. Oldukça zor bulunan ve üretimi zahmetli bir bitki olduğu için gerçek salep tozunun fiyatı nispeten yüksektir. Yabani orkidelerin neslinin tükenmesi nedeniyle bu bitkiler koruma altına alınmak zorunda kalınmış ve bu nedenle de saleplerde yapay aroma kullanımı artmıştır. Salep, Osmanlı İmparatorluğu’nun erken dönemlerinden beri hem içecek olarak, hem tatlılarda hem de dondurmalarda kullanılmış ve böylece geleneksel tatlarımız arasında yerini almış bir bitkidir.

Salep Nasıl Yapılır?

Evde salep yapmak sadece biraz zaman gerektirir ve yapımı oldukça kolaydır. Hazır salep olarak marketlerde satılan tozların içerisinde salepten başka nişasta ve kıvam artırıcılar gibi pek çok madde bulunur. En lezzetli salepleri hazırlamak isterseniz aktarlardan edineceğiniz salep tozunu kullanmanızı öneririz. Kilosu oldukça pahalı olsa da satın alacağınız salep tüm kış nefis salepler hazırlamanıza yetecektir. Üstelik aroması oldukça yüksek kaliteli bir içecek elde edersiniz. İşte evde salep hazırlamak için gerekenler:

  • Aktarlardan alacağınız salep
  • Toz şeker
  • İsteğe göre vanilya ve tarçın

Salep hazırlamanın en önemli aşaması, bu leziz kış içeceğinin kıvamını belirlemektir. Bazı kişiler daha koyu kıvamlı salep içmekten hoşlanır, bazıları ise daha duru bir kıvamda salep içmeyi tercih edebilirler. Salep geleneksel olarak süt ile hazırlanır ancak bu sizin için koyu veya ağır geliyorsa su ile de hazırlayabilirsiniz. Pastörize süt, kaynatılmış mandıra sütü veya süte alerjiniz varsa ya da tercih etmiyorsanız badem sütü, yulaf sütü gibi vegan süt alternatifleriyle de hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz sütü su ile biraz karıştırarak da leziz ve akıcı kıvamda salepler hazırlayabilirsiniz. Bu durumda kullandığınız salep tozu miktarını, süt ile hazırlarken kullandığınızdan biraz fazla tutmanız gerekir. 

500 ml süt için 1 tatlı kaşığı toz salep ve 1 yemek kaşığı şeker yeterlidir. Daha şekerli seviyorsanız, zevkinize göre şeker miktarını artırabilirsiniz.

  • Sütü bir cezve veya tencereye alıp, içine salep tozunu ekleyip pişmesi için ocağa koyun.
  • Dibinin tutmaması ve yanmaması için çırpıcı ile sürekli karıştırın ve kısık ateşte tutun.
  • Sütü kaynamaya yakın karıştırırsanız topaklanmasını da önlemiş olursunuz.
  • Şekeri, ocağın altını kapattığınızda ekleyip iyice erimesi için güzelce karıştırarak salepin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca uzun süre ateşte kalan şekerin sağlık için olumsuz etkileri olduğu biliniyor. Şeker kullanmak istemezseniz salepi şekersiz hazırlayıp tatlandırıcılarla veya balla da tatlandırabilirsiniz.
  • Tüm malzemeler iyice birbirine karıştığında tadına bakarak size en uygun kıvamı ve şeker miktarını ayarlayabilirsiniz.
  • Süt köpüklenmeye başlarken karışımın kıvamı da koyulaşmaya da başlar. 
  • Vanilya aroması da salebe çok yakışır. Toz halinde veya dal olarak süte vanilya ilave edebilirsiniz. Dilerseniz çubuk tarçını da sütle birlikte pişirerek tarçın tadını daha yoğun elde edebilirsiniz. 

Evde hazırlayacağınız salep, katkı maddeleri içermediğinden ötürü, marketlerde ve bakkallarda ambalajlı olarak satılan hazır pişirilmiş saleplerden ve toz olarak satılan saleplerden daha hafif kıvamlı olacaktır. Eğer evde çok kalabalıksanız, salep makinesi ve sıcak çikolata makinesi olarak bilinen cihazlardan edinebilirsiniz. Ancak bu aletler genel olarak en az 3 litre kapasite ile çalışmaktadır. 

Salep Faydaları 

Salep, içerdiği bol miktardaki kalsiyum, C vitamini ve potasyum ile bağışıklık sistemini destekler ve kış aylarında sıkça rastlanan soğuk algınlığı, grip, bronşit gibi rahatsızlıkların daha kolay atlatılmasını sağlar. Ayrıca bitkinin kökleri bağırsaktaki şişkinliği düzenleyerek sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Salep içerken genelde üzerini süslemekte tercih edilen tarçının ise kan şekerinin düzenlenmesine katkıları vardır. 

Soğuk havalarda sağlığınız için şeker miktarına dikkat ederek salep tüketebilirsiniz. Salep içmenin en keyifli taraflarından biri de güzel bir manzara eşliğinde, hoş bir fincan ve güzel bir sunumla içebilmektir. Salep içmek için hoş bir çay fincanı, kahve fincanı veya sevdiğiniz mug ve kupaları tercih edebilirsiniz. Şık ve tarz sunumlar için ihtiyacınız olan tüm servis ve sunum malzemelerini Evidea’dan güvenle temin edebilirsiniz.