Lezzetli bir baklava, birçok kişinin reddedemeyeceği tatlılardan biri. Özellikle özel günler için özenle yapılan çıtır çıtır bir ev baklavası tüm ev halkını mutlu eder. Hazırlaması diğer tatlılara göre biraz daha fazla emek isteyen baklava tarifi, püf noktalarını bildiğinizde düşündüğünüz kadar zor değil!
Baklava Tarifi İçin Malzemeler
Baklava hamuru için:- 100 gram tereyağı
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 tane yumurta
- 2 yemek kaşığı sirke
- ¼ çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı su
- 4 su bardağı un
- 1 su bardağı nişasta (Hamuru açarken kullanılacak)
- 300 gram toz antep fıstığı
- 2,5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- ¼ limonun suyu
- 250 gram eritilmiş tereyağı
Lezzetli Bir Baklava Tarifi İçin Püf Noktalar
- Baklava yaparken ilk önemli püf noktası unu doğru seçmektir. Kullanacağınız unun baklavalık un olmasına dikkat edin. Baklava unu ile yapacağınız hamuru hem daha güzel bir şekilde açabilir, hem de kolayca şekil verebilirsiniz.
- Tüm malzemelerinizin oda sıcaklığında olması hamurunuzun kolayca yoğurulabilmesini sağlar. Yoğurma işlemi sırasında ellerinizi içme suyu ile sık sık ıslatarak hamurun kurumamasını sağlamalısınız.
- Şerbetin içine limon eklenmesinin nedeni şerbetin şekerlenmesini önlemek.
- Hamurunuzu yoğurduktan sonra 20 dakika dinlendirirseniz çok daha lezzetli ve kıvamlı hale geldiğini görebilirsiniz. Dinlendirme işlemi ayrıca yufkalarınızın çok daha kolay açılmasını sağlayacaktır.
- Hamurunuz için ister mısır nişastası ister buğday nişastası kullanabilirsiniz. Fakat daha çıtır çıtır bir lezzet için buğday nişastası kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
- Hamura katacağınız az miktarda tuz hem lezzet hem de hamurun formunu koruması açısından oldukça önemli. Bu yüzden tuzu unutmamalısınız.
- Her şey tamam ve sıra şerbeti dökmeye geldiğinde baklavanızın soğuk, şerbetinizin sıcak olduğundan mutlaka emin olun. Böylece baklavanız hamurlaşmayacak ve çıtır çıtır bir lezzeti olacaktır.
Adım Adım Kolay Baklava Tarifi
Not: Baklava fırınlanmadan önce fırın 180 derecede ısıtılmış olmalıdır.
Hamurun Hazırlanması- Derin bir kapta tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta ve tuzu güzelce karıştırın.
- Yavaş ve kontrollü bir şekilde un ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar un ekleyin ve yoğurun. Fazla un eklemek hamurunuzun sert olmasına neden olur. Bu nedenle unu azar azar eklemekte fayda var. Ele yapışmayan fakat yumuşak bir hamur olmalı.
- Hamur olduğunda 24 eşit parçala bölüp elinizde yuvarlayarak parçaları beze haline getirin.
- Bol nişasta serptiğiniz tezgahta, hamur bezelerini oklava ile açmaya başlayabilirsiniz. Açtığınız her bir parça tatlı tabağı büyüklüğünde olmalı.
- Tüm parçaları açtıktan sonra üzerini bir bez ile örtün ve 30 dk dinlenmeye bırakın.
- Tezgahınıza bol miktarda nişasta serpin. 8 küçük parça hamuru aralarına nişasta serperek üst üste koyun ve oklava ile tepsinizin büyüklüğünde yufka elde edene kadar açın.
- Tüm bezeleri açtıktan sonra tereyağı ile yağladığınız tepsiye ilk yufkanızı yerleştirin. Tepsiye yufkaları yerleştirirken her kata eritilmiş tereyağı ve eşit miktarda fıstık dökün.
- Tüm yufkaları tepsiye yerleştirin ve tepsiyi fırına vermeden önce baklavanızı dilimleyin.
- Son olarak kalan tereyağını baklavanızın üzerinde gezdirin ve yağın her yere dağıldığından emin olun.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirmeye başlayın.
Şerbetin Hazırlanması- 2,5 su bardağı toz şekerini 3 su bardağı su ile derin bir tencerede 20- 25 dakika kadar kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ekleyebilirsiniz.
- Baklavanız soğuduktan sonra sıcak şerbeti bir kepçe yardımı ile baklavanın üzerine eşit olarak dökün.
Baklavanızı 2 saat oda sıcaklığında dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Evde Baklava Nasıl Yapılır?
Bu eşsiz tatlıyı evde hazırlamak isteyen kişiler, kolay baklava yapımını araştırır. Özellikle ev baklavaları, içine konulan tüm malzemelerin miktarına karar verebileceğiniz için sağlıklı bir tatlıya dönüşebilir. Un ve tuz gibi malzemelerin miktarını tarife ve ürünü servis edeceğiniz kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz. Aynı zamanda şerbetin barındırdığı şeker oranını da kendiniz belirleyebilirsiniz. Bu sebeple aslında en kolay baklava yapımı, kişisel tercihlere göre belirlenebilir. Tüm baklava malzemelerini kaliteli bir hamur oluşturmak için derin bir karıştırma kasesi içinde karıştırıp kıvamını almasını sağlayabilirsiniz. Özellikle cevizli baklavalar, evde en sık yapılan baklava çeşitleri arasında yer alır. Ancak fıstıklı çeşitler de hem özel günlerde hem de akşam yemekleri sonrasında tüketilen klasik lezzetlerdir. Bayram gibi özel günlerin vazgeçilmez ikramı olan bu tatlı, doğru bir tarifle pratik bir yapım aşamasına sahiptir. En kolay baklava tarifi, kullanılan malzemeleri doğru seçmekle başlar. Aynı zamanda bu malzemelerin doğru oda sıcaklığında bekletilmiş olması da önemli bir etkendir. Çünkü hamur kıvamı, tatlının lezzetinde belirleyici bir etkendir. Hamurun açıldığı ortamın serin tutulması, kaliteli bir sonuç çıkarmak için gereken bir etkendir. Bu sebeple en kolay baklava hamuru bile aslında emek isteyen bir süreci beraberinde getirir. Deneyerek doğru hamur kıvamını bulabileceğiniz bu tatlıyı özel günlerde misafirleriniz için hazırlayabilirsiniz.
Kolay Açılan Baklava Hamuru Tarifi
Kolay açılan bir baklava hamuru, evde yapılan tarifler için oldukça önemlidir. Uygun bir tarifle, baklava konusunda profesyonel olmayan kişiler dahi lezzetli bir tatlı ortaya çıkarabilir. Peki en kolay baklava nasıl yapılır? Bu sorunun cevabı, yumuşak bir hamur kıvamı sağlamakla başlar. Tam kıvamlı ve yumuşak bir hamur için önemli olan ilk etken, tarife eklenen un miktarıdır. Un, tüm hamurların ele yapışmasını engelleyen bir malzemedir. Bu sebeple baklava tarifinde de oldukça önemlidir. Un miktarını doğru ayarlayarak hamurun tam kıvamlı ve profesyonel bir baklava olmasını sağlayabilirsiniz. Kolay açılan bir baklava hamuru için 3 yumurta, 1 su bardağı süt ve sıvı yağ, 1 adet kabartma tozu, dilediğiniz miktarda sirke ve tuz kullanabilirsiniz. Hamuru kolay ve pratik bir şekilde açmak için mısır nişastasından yardım alabilirsiniz. Yumurta, süt, kabartma tozu, yağ ve sirke, bir kapta karıştırılarak yufka yapımına başlanır. İlk etapta hamur kıvamını gözlemlemek için hamur eklemesi yapılmaz. Bu malzemeler birbiriyle iyice karıştıktan sonra alabildiği kadar un eklemesi yapabilirsiniz. Ortalama yumuşaklıkta bir hamur kıvamı, baklava tatlısı için idealdir. Bu malzemelerden yapılmış bir yufka, oldukça kolay açılabilir. Bu sebeple özellikle profesyonel olmayan ve ev ortamında tatlı yapımını denemek isteyen kişiler, bu tarifi gönül rahatlığıyla kullanabilir.
Evde Kolay Baklava Nasıl Yapılır?
Evde pratik ve kolay bir baklava yapımı için, yalnızca birkaç malzeme kullanabilirsiniz. Tercihinize göre fındık, ceviz veya fıstık, bu tatlıya çok yakışır. Özellikle her evde bulunan yağ, un, şeker, limon gibi malzemelerle oldukça lezzetli bir tatlı elde etmek mümkündür. Evde kolay baklava nasıl yapılır ve en kolay baklava nasıl yapılır kastedilen şey, hamur kıvamı ve malzeme seçimiyle ilgilidir. Bu gibi soruların cevabını bulmak için tam kıvamlı, mis kokulu ve yumuşacık bir baklava hamuru yapımına başlayabilirsiniz. Kolay açılan bir baklava hamuru elde ettikten sonra tatlı ve tam kıvamlı bir şerbet elde edebilirsiniz. Bu şerbeti yapmak için yalnızca şeker, su ve limon gerekir. Bu sebeple baklava, evde kolaylıkla yapılabilecek bir tatlıdır. Bu tatlıyla alakalı uğraştıran tek konu, hamuru düzgün bir şekilde açabilmek ve malzemeleri baklava katlarına eşit dağıtabilmektir. Baklava hamuru bir oklava yardımıyla özenle açıldıktan sonra tercihinize göre parçalara bölünür. Kolay ev baklavası tariflerinde tercih edilen parça sayısı, genel olarak 30 olabilir. Bu parçaları 10 adetlik gruplara ayırmak, baklavaları üst üste koyabilmek için uygun olur. Hamur gruplarını tek tek oklava yardımıyla açarak aralarına nişasta serpmek, pratik bir tarif uygulaması açısından ideal tercihtir. Bu gruplar daha sonra üst üste yerleştirilir ve her kat için nişasta uygulamasına devam edilir. Üst üste yerleştirilen grupların üzerinden tekrar oklava ile geçerek hepsinin eşit derece açıldığından emin olabilirsiniz. Bu uygulama, hamur tepsi boyutuna ulaşıncaya kadar tekrarlanır. Uygun boyuta ulaşan katların arasında ceviz, fındık veya Antep fıstığı serpiştirilerek tarif tamamlanır. Tüm bu baklava katlarının üzerine eritilmiş yağ dökmek, tatlının lezzeti açısından önemli bir etkendir. Tatlının kesimi için önce tüm hamuru tepsi içindeyken beş üçgen parçaya bölebilirsiniz. Sonrasında bu parçaların arasına çizgi şeklinde kesikler atarak ve o kesikleri çapraz şekilde keserek baklava şekli oluşturabilirsiniz. 180 derece pişirilen bir baklava, evde uygulanan kolay ve lezzetli bir tarifi oluşturur. Aynı zamanda bu tarifin iddialı bir lezzet oluşturması için soğuk tatlının üzerine sıcak şerbet uygulaması yapmak gerekir. Etkili ve tam kıvamlı bir hamur elde etmek için doğrudan baklava tatlısı için özel hazırlanan unlara göz atabilirsiniz. Bu tarifi sevdikleriniz ve kendiniz için deneyerek bir baklava ustası kadar iddialı ve lezzetli tatlılar elde edebilirsiniz.
Baklava Hamuru Nasıl Kolay Açılır?
- Baklava hamurunun püf noktalarından ilki, yumuşak kıvamlı bir karışım elde etmektir. Fazla veya eksik un eklenmesi sonucunda yufka, olması gereken kıvamdan uzaklaşabilir. Aynı zamanda bu yufkanın olabildiğince ince açılması gerekir.
- Nişasta ve tereyağı kullanımı, lezzetli tatlılar için vazgeçilmez bir etkendir. Aynı zamanda bu malzemelerle süslenen karışımların uygun bir fırın sıcaklığı ayarında pişirilmesi oldukça önemlidir.
- Klasik bir kolay baklava tarifi; sıvı yağ, un, tuz, yumurta, kabartma tozu ve süt gibi malzemeleri içerir. Tüm bu malzemelerden elde edilen kaliteli ve tam kıvamlı bir hamur için sonraki aşama, bu hamurun dikkatle açılmasıdır.
- Baklava yufkasının ince şekilde açılabilmesinin yolu, nazik hareketlerden geçer. Bu sebeple hamuru açarken ilk aşamada ellerin yufkayla temas etmemesi önemlidir.
- Profesyonel alanlar dışında uygulanan tariflerde gittikçe incelen hamur yırtılabilir. Bu gibi durumların oluşmaması için uygulayabileceğiniz yöntemler bulunur. Özellikle evde uygulanacak tarifler için hamuru en kolay açmanın yolu, nişasta kullanmaktır.
- Bir kap içinde karıştırılarak kıvama getirilen hamur, birkaç parçalık bezelere ayrılmalıdır. Bu aşamada nişasta büyük bir rol oynar. Hamur bezelerinin altına nişasta eklemeleri yapabilir ve elinizle bastırarak hamuru tezgaha yayabilirsiniz.
- Tüm karışımın altına ve üstüne nişasta serperek oklava yardımıyla açmak, en kolay baklava açma tekniğidir.
- Oklava kullanarak yaptığınız yufkayı sağa ve sola doğru genişleterek şekil verebilirsiniz. Sonrasında yufka oklavanın etrafına sarılır ve bu şekilde tekrar açılır. Bu yöntem, evde yufka ile yapılan tatlıları deneyen birçok kişinin favori yöntemidir. Bunun sebebi, elde edilen hamurun inceltilme aşamasında oldukça kolay ve pratik bir alternatif olmasıdır.
- İncecik bir baklava hamuru ile cevizli, fındıklı ya da fıstıklı baklava tarifleri deneyebilirsiniz. Bu sayede kolay baklava nasıl yapılır ve hamur nasıl kolay açılır gibi soruların cevabını kendi yöntemlerinizle bulabilirsiniz.