Nezle, halk arasında bilinen ismiyle soğuk algınlığıdır. Soğuk algınlığı, virüsler tarafından oluşan burun ve boğaz hastalığı olarak adlandırılır. Nezleye yol açan virüslerin sayısı 200’ ün üzerinde olduğu anlaşılmıştır. Bu hastalığı oluşturan virüslerin en başında; rinovirüsler, coronavirüsler ve adenovirüsler gelir. soğuk algınlığının en çok görüldüğü mevsimler sonbahar ve kış aylarıdır. Nezlenin kuluçka süresi ortalama 27-72 saattir. soğuk algınlığına yakalanan bir insanın iyileşme süresi yaklaşık olarak bir haftadır. Bağışıklığı zayıf olan ve küçük olan çocuklarda bu sürenin uzadığı görülür. Nezle, grip ile aynı hastalık değildir. Nezle gribe nazaran çok daha rahat atlatılır. Ayrıca nezlede burun akıntısı varken gripte burun akıntısı yaşanmaz.
Soğuk algınlığı üst solunum yollarında ortaya çıkar ve viral bir enfeksiyondur. Nezlenin burun tıkanıklığı, halsizlik ve öksürük gibi belirtileri bulunur. Birçok kişide bu hastalığa yakalandığı zaman kullanılan C ve E vitaminleri hastalık seyrini olumlu yönde etkiler. Bu sebeple soğuk algınlığına yakalandığınız zaman bitki çayı ve meyve suları tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Özellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı belirtileri kişiden kişiye değişir. Bazı insanlarda hafif hissedilirken bazı insanlarda akut düzeyine varabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler özellikle daha çok etkilenir. Soğuk algınlığı için özellikle B ve C vitamini içeren besinler tüketmek fayda sağlayabilir. Soğuk algınlığı geçirirken, bir smoothie yaparak battaniye ve sıcak su torbası eşliğinde istirahat edebilirsiniz.
Soğuk havaların etkisi yüzünden kışın yaşanılan hastalıklarda artış hep gözlemlenir. soğuk algınlığı sizi aniden yatağa düşürebilir ve yaşam kalitenizi tamamen etkileyebilir. Soğuk algınlığını olumsuz ve ciddi sonuçlara yol açmadan hafif bir şekilde atlatabilmek için uygulayabileceğiniz bazı öneriler vardır. Soğuk algınlığı uğraşılması zor ve sizi yorgunluğa iten kronik bir rahatsızlıktır. Bu virüs size kırgınlık hissinin yanında hapşırma, öksürme gibi şikayetleri getirir. Havaların oldukça sert geçtiği kış mevsimlerinde french press sayesinde bitki çayları demleyerek bağışıklığını yüksek tutabilirsiniz.
Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?
Soğuk algınlığına iyi gelen birçok pratik ve kolay yöntem vardır. Öncelikle tüketilmesi gereken besinleri sıralayalım:
- C vitamini, nezle olmadan ve olduktan sonra tüketilmesi gereken birinci besinlerin başında gelir. C vitamini antioksidan vitaminlerin en başında gelir. Gün içinde isterseniz soyarak isterseniz meyve sıkacağı ile suyunu çıkararak güzelce içebilirsiniz.
- Çinko ve selenyum bağışıklık sistemi için en önemli minerallerin başında gelir. Selenyum çoğunlukla deniz ürünlerinde, et ve soğanda bulunur. Ayrıca ceviz, badem gibi besinlerde de bolca bulunur. Bu kuruyemişleri blenderdan geçirerek harika yiyecekler ortaya çıkarabilirsiniz. Bu yiyecekleri tv battaniyesi ile büyük bir keyifle içebilirsiniz.
- Omega 3 yağ asitleri bağışıklık sistemini oldukça güçlendirir. Bunların en değerleri yağdır. Bu sebeple haftada iki gün kesinlikle balık yenmelidir. Çiğ fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişler Omega 3 içerir.
- Beta-karoten sarı – turuncu bitkilerde bulunur. Bu besinler en kuvvetli antioksidanlar arasında yer alır. Beta-karoten içeren sebze ve meyvelerde balkabağı, havuç, anansta bulunur.
- Bağırsağın sağlığı bütün vücudunuzu etkiler. Prebiyotik besinler sıkça tüketilmelidir.
- Zencefil zengin içeriği sayesinde oldukça etkilidir. Keskin olan kokusu ve tadı solunum yollarını açar. Toksin atıcı, göz söktürücü özellikleri de mevcuttur.
- Zencefil ve limon bitki çayı soğuk algınlığına oldukça iyi gelir. Bitki çayı demliği kullanılarak demleyeceğiniz zencefil limon ve bal ile muhteşem bir karışım oluşturabilirsiniz.
- Kuşburnu bitki çayı içinde bulunan C vitamini zenginliği sayesinde vücudunuza direnç verir.
- Ihlamur hazırlayıp içerek boğazında oluşan tahrişleri girebilirsiniz. Ihlamur çiçeğinin ağrı ve iltihap giderici özellikleri bulunur.
- Kakule bitki çayı sayesinde öksürük, soğuk algınlığı gibi şikayetleri hafifletebilirsiniz. Ağız ve boğazınızda iltihapların giderilmesinde önemli rol oynar.
Bu gibi bitki çaylarını demleyip taze taze içerek ve yukarıda yer alan besinleri tüketerek nezleden korunabilir yada daha hızlı atlatabilirsiniz. Ayrıca soğuk algınlığının en büyük ilacı çorbadır. Nezle olduğunuz günlerde en yakın arkadaşınız olan çeşitlerini tüketmeniz gerekir. Tam bir şifa kaynağı olan çorbalar hem yutkunmanızı sağlar hem de boğaz yanmasının önüne geçer.
Soğuk Algınlığını Giderme Önerileri Nelerdir?
Soğuk algınlığını gidermek için gereken birkaç yöntem vardır. Bunlardan birçoğu pratik ve basit yöntemlerdir. Fakat bu tedavi önerilerinin birden etki etmesi beklenmemelidir. Soğuk algınlığını konforlu bir şekilde ve bazı tedbirler alarak geçirebilirsiniz.
- Yoğun ve tempolu hayatlarınızda stresten uzak durmanız gerekir. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatır ve kolay bir şekilde soğuk algınlığına yakalanabilirsiniz.
- Sürekli olumlu şeyler düşünün. Olumlu düşünen insanlarda bağışıklık sisteminin daha iyi çalıştığı görülür. Yapılan araştırmalarda vücudunuzun dayanıklı ve sağlıklı olduğunu düşünmenin tedavi sürecini hızlandırdığı görülür.
- Konforlu bir ortamda istirahat edin ve gevşeyin. Bu yöntem nezlenin en eski tedavi yöntemidir.
- Kendinizi olabildiğince sıcak tutun. Bu durumda terlemeniz aşırı bir seviyeye kaçmadıkça bağışıklık sisteminizin tüm enerjisini enfeksiyon ile savaşmak için kullanır.
- Hafif ve yorulmadan sakince yürüyüşler yapın. Bu sayede kan dolaşımın artar ve enfeksiyon bölgesine akyuvarlar daha hızlı gelir ve savaşmaya başlar. Bu yürüyüşleri açık ve temiz havalarda yapın. Açık ve temiz havada yapılan yürüyüşler yorganın altında yatmaktan çok daha iyidir.
- Beslenmenize önem gösterin. Soğuk algınlığı sırasında hazmı zor olan besinleri tüketmemeniz gerekir. Az yağlı gıdalar, et ve süt ürünleri tüketilmelidir. Özellikle taze meyvelerin yenmesine önem verilmeli.
- Soğuk algınlığı sürecinde içmeniz gereken en önemli çorba tavuk çorbasıdır. Tavuk çorbası burundaki salgının kıvamını azaltır ve tıkanıklığı gidermek için önemli rol oynar. Sıcak olan tavuk çorbası ise salgı üretimini arttırır. Mikropların hapşırma ve öksürme ile vücudunuzdan dışarı atılmasını sağlar.
- Nezle döneminde bol bol sıvı tüketmeniz gerekir. Ortalama 6-8 bardak su, meyve suyu ve çay soğuk algınlığı yüzünden verilen sıvıları geri almanızı sağlar. Ayrıca mikropları vücudunuzdan daha rahat atabilirsiniz.
- Su buharı kullanarak odanın havasını nemlendirebilir ve ferah bir ortama ulaşabilirsiniz.
- Soğuk algınlığı geçirdiğiniz dönemlerde kesinlikle sigara içmeyin ve sigara içilen ortamdan olabildiğince uzak durun. Sigara dumanı sebebiyle enfeksiyona duyarlı olan boğazının daha çok etkilenebilir ve durum daha kötüye gidebilir.
- C vitaminini yeterli miktarda vücudunuza alın. C vitamini öksürüğü, hapşırmayı azaltır. C vitamini yüksek dozunu sadece doktor eşliğinde alabilirsiniz. Vücudunuza alınan sıvıyı artırmak için portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveleri isterseniz kabuğunu soyup isterseniz sıkarak meyve suyu şeklinde tüketin.
- Tuzlu su karışımı yaparak burnunuzu iyice temizleyin. Tuzlu su burun tıkanıklığının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca tuzlu suyun burun içindeki ödemi azaltmasına katkısı vardır. Tuzlu suyu oluşturmakta zorlanırsanız eczanelerde tuzlu su spreyleri bulunur, bunları kullanabilirsiniz. Fakat oluşturması oldukça basit olan tuzlu suyu bir bardak su ve bir çay kaşığı tuz ile yapabilirsiniz.
Antibiyotiklerin viral enfeksiyonlara etki etmediği bir gerçektir. Bu sebeple soğuk algınlığı sırasındaki en güzel ilaç ev dinlenmesi ve yukarıda bahsedilen önerilerden faydalanmaktadır. Eğer bu uygulamalar nezle için bir etki oluşturmadıysa bir hekime başvurmanız önerilir.