Son yıllarda çok daha sık kullanılan berjer, özellikle evlerde ve ofislerde dekorasyon veya tamamen konfor amaçlı olarak kullanılır. Birçok alternatif dizayna ve renge sahip olmasıyla birlikte birçok mobilyanın da tamamlayıcısı konumundadır.
Berjer Nedir? Nerede Kullanılır?
Öncelikle berjer ne demek diye baktığımızda kelime itibariyle Fransızca’dan geldiğini ve tekli koltuk demek olduğunu görebilirsiniz. 15. yüzyılda Fransa saraylarında kullanılmasıyla ün kazanır ve günümüze kadar ününü devam ettirir. Evlerde ve başka alanlarda halen kullanılmaya devam eder.
Tekli berjer genellikle sırt kısmı kabarık olarak dizayn edilir, fakat bu durum değişiklik gösterebilir. Düz bir sırta sahip olarak üretilir kabarık minderlerle de destek sağlanabilir. Diğer yandan ayaklarının ya da kolçaklarının yüksekliği ve genişliğinde de farklılıklar vardır. Genişlik açısından da değişiklik gösterdiklerini görebilirsiniz.
Berjerler her yerde kullanıma uygundur. Oturma odasında mobilyalarınızı tamamlamak, bahçenizdeki sehpanızın etrafına dizmek ya da çalışma odanızda kitap okumak için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ofisinizde de kullanabileceğiniz berjerler ile misafirlerinizi rahat ettirecek şekilde ağırlayabilirsiniz.
Berjer Çeşitleri Nelerdir?
Çok şık berjer modelleri ile karşılaşmış olabilirsiniz, fakat hepsinin dahil olduğu farklı kategoriler vardır. Bu kategoriler evinizde nasıl kullanılmaları gerektiği hakkında size ufak fikirler verebilir.
Wingback Berjer: Bu berjerlerin kolları kanada benzer. Sırta bitişik olan olan kollar öne doğru uzar. Sırt kısımları yüksektir. Ayakları ise ahşaptır. Konforlu bir modeldir.
Markiz Berjer: Fransız modellerinden bir berjerdir. Kolları oldukça yüksektir. Oturulduğunda gövde içeride kalır. Geleneksel bir modeldir. Sürekli oturmaya, keyif yapmaya uygun değildir.
Yuvarlak Berjer: Geniştir ve birçok minder barındırabilir. Sinema odası ya da televizyon karşısı gibi keyif köşeleri için uygundur. Boyutu büyük olduğundan dolayı geniş bir alana konulması gerekir. Bahçelerde veya teraslarda kullanıma uygundur. Yüksek değildir, uzanma ve dinlenme alanı olarak da kullanıma uygundur.
Club Berjer: Oturma alanı derindir. Kolları yuvarlaktır ve sırt kısmında düğmeler vardır. Genellikle deri kaplamaya sahiptir. Fazla yer kaplamadığı için küçük alanlarda kullanıma uygundur. Kullanım alanına göre modern veya geleneksel görünüme rahatlıkla bürünebilir.
Lawson Berjer: Sırt ve oturma bölümü minderlerle desteklenir. Ayakları konik biçimindedir ve boyutu küçüktür. Minder kısımları düz olduğunda modern, düğmeli olduğunda klasik bir görüntü oluşturur. Dizayna göre zamansız olmasının yanında konforlu bir yapıdadır.
Barrel Berjer: Sırtının ve kollarının yüksekliği eşittir. Oturma alanında minder vardır, fakat sırt kısmında yoktur. Daha çok ofislerde kullanıldığı görülür, fakat ev dekorasyonunda da kullanılabilir. Yanına sehpa yerleştirmek isterseniz pek kullanışlı olduğu söylenemez.
Kolsuz Berjer: Şezlongu andırır, kolları yoktur ve oturma alanı ile sırt kısmı normalden uzundur. Bu modelde bacak boyu önemlidir. Bacak boyu kısa kaldığında konforlu olmaktan çıkar.
Yumurta Berjer: Oval veya yuvarlak bir görünümü vardır. Ayakları metalden de ahşaptan da olabilir. İç ve dış mekan dekorasyonunda rahatlıkla kullanılabilir. Modern bir görünümü vardır.
Chesterfield Berjer: Kolları ile sırtı aynı hizadadır ve klasik bir modeldir. Kapladığı alan büyüktür ve diğer modellere göre sırtı daha kısadır. Bu modelde düğme detayı tüm koltukla uygulanır.
Berjer Kullanım Alanları
Berjerlerin birçok kullanım alanı bulunur. Hatta tek bir berjeri evinizin tüm köşesinde farklı zamanlarda kullanabilirsiniz. Her yerde kullanıma uygun olan berjerin, nerelerde nasıl kullanılabileceğine kısa bir bakış atarak ilham verici dekorasyonlar oluşturabilirsiniz.
Oturma Odasında Berjer Kullanımı
Oturma odası genellikle televizyon izlemek ya da keyif yapmak için tercih edilen alandır. Oturma odasında şık berjer dekorasyonu yapmak istiyorsanız, konforunuzu mutlaka gözetmelisiniz. Örneğin daha fazla keyif almak ve dinlenmek için berjerinizin önüne ayaklarınızı dinlendirebileceğiniz bir puf koyabilirsiniz. Birçok berjer puf ile birlikte de satılır. Dilerseniz ikisini bir arada da alabilirsiniz.
Oturma odanıza berjer seçerken mobilyalarınızla olan renk uyumuna dikkat etmeniz gerekir. Örneğin gri koltuğa ne renk berjer yakışır diye bir sorunuz varsa en net cevap gri berjer almamanız yönünde olur. Çünkü berjerler zaten ortama farklılık katmak için tekli olarak kullanılan öğelerdir. Kanepelerinizle aynı renk olursa takım gibi görünüp farklılıkları arka plana itilir.
Çalışma Odasında Berjer Kullanımı
Çalışma odası insanların yalnız kalıp, çalışmalarına odaklandıkları alanlar olsalar da, günümüzde home office çalışma düzeninin artmasıyla birlikte artık misafirlerin de uğrayabileceği bir alan halindedir. Bu sebeple çalışma odanıza berjer eklemek isteyebilirsiniz. Berjerlerinizi masanızın önüne karşılıklı konumlandırarak misafirlerinizi ağırlayabilirsiniz. Diğer yandan kitap okumak için pencerenizin önüne bir berjer ve sehpa eklemek de çok hoş bir görüntü yakalamanızı sağlar.
Yemek Odasında Berjer Kullanımı
Yemek odaları rahat, temiz ve göze hoş görünmesi gereken ortamlardır. İnsanlar yemek yerken sohbet etmek ve rahat etmek isterler. Yemek masasının tamamına ya da yalnızca baş kısımlarına yerleştirebileceğiniz berjer modelleri ile estetik bir görünümün yanı sıra konforlu bir deneyim de elde edebilirsiniz.
Bahçede Berjer Kullanımı
Bahçede kullanım için de birebir olan berjerler ile rahatlığınızdan ödün vermeden keyifli anlar geçirebilirsiniz. Kitap okumak, kahve içmek, arkadaşlarınızla sohbet etmek ya da yalnız kalmak istediğinizde berjer kullanıp huzurlu anlar yaşayabilirsiniz.
Berjer Almak İçin 7 Neden
Berjer koltuk bol seçenekli olmasıyla evinizin her köşesinde mükemmel uyumu sağlamanıza yardım eder. Birçok alanı doldurmak için ekstra çaba sarf ettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz. Oysaki bir tane berjer alarak bu sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
1. Birçok desen, boyut veya renk seçeneğine sahip olması sayesinde mobilyalarınıza en uygun seçeneği bulabilir ve evinize kolay bir şekilde modern bir görünüm katabilirsiniz.
2. Siyah ve desensiz bir berjer evinizin her yeri ile mükemmel uyum gösterir. Evinizin istediğiniz yerinde kullanabilirsiniz.
3. Mobilyalarınızı tamamlayabilecek yegane parçalardan birisidir. Tek bir berjer ile bambaşka bir alana sahip olabilirsiniz.
4. Kitap okumak, sohbet etmek ya da film izlemek için tek başınıza rahat bir şekilde oturabileceğiniz konforlu alan sunar.
5. Bahçenizde keyifli saatler geçirmenizi, konforu doğa ile birleştirmenizi sağlar.
6. Modern ve klasik tarzda birçok berjer vardır. Dilediğiniz bir berjeri seçerek seneler sonra bile kullanabilirsiniz. Çünkü zamansız olmalarıyla ünlüdürler.
7. Boyutları farklılık gösterir, bu sayede ne kadar alanınız varsa ona uygun bir berjer bulabilirsiniz. Böylelikle alanınızı daraltmayarak konforlu bir ortam hazırlayabilirsiniz.
Berjer Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kullanımı büyük kolaylık sağlayan şık berjer modelleri seçerken ve alırken birkaç noktaya dikkat etmek, istediğiniz görüntünün oluşmasında size yardımcı olur.
- Evinizin dekorasyonunu gözeterek seçim yapmanız gerekir. Alacağınız berjerin tüm alan ile uyumlu olması gerekir. Örneğin pastel tonlarda bir yemek odanız varsa berjerinizde de pastel tonları tercih edebilirsiniz.
- Berjerinizin hangi türde olması gerektiğine nerede kullanacağınıza göre karar vermelisiniz.
- Nerede kullanacağınıza karar verirken desen uyumuna ve ortama uygunluğuna da dikkat etmelisiniz.
- İşlevsel olduğu kadar rahatlığını da gözetmeniz gerekir.
İki Berjer Arasına Ne Konur?
İki berjer arasına genellikle uyumlu bir sehpa yerleştirerek ayrı bir oturma ve dinlenme alanı elde edilir. Aynı zamanda dekoratif amaçlı vazo, gazetelik ve dergilik ya da küçük bir kitaplık koyulabilir. Ekstra bir eşya kullanmak istemezseniz berjerlerinizin arasını boş da bırakabilirsiniz.