Bitkiler, konulduğu ortama ferah bir hava kazandırması, sakinleştirici bir hobi olması gibi birçok özelliğinden ötürü sevilerek tercih edilen dekorasyon parçalarıdır. Düzenli olarak bakımı ve sürekli takibi gereken unsurlar olduğundan bitki yetiştirmek zorlu bir görev gibi görülebilir. Ancak evinize yeşillik eklemek ve beraberinde gelen tüm faydalarından yararlanmak isterseniz birkaç püf noktaya dikkat ederek bunu başarabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız yazımızda evde bitki yetiştirme sürecini kolay hale getiren önerilere ve bilgilere yer verdik. Yazımızın kalanını inceleyerek hem estetik açıdan ev dekorasyonuna katkı sağlayacak hem de severek yapacağınız bir hobiniz olacak bitkilerle uğraşmaya başlayabilirsiniz. 

Evde Ne Tür Bitkiler Yetiştirilir?

Bitkilerin nasıl ekildiğine ve bakımlarının nasıl yapıldığına geçmeden önce ne türden olanların evlerde yetiştirildiğine değinelim. Bu canlılar doğal olarak açık havalarda yetişmeye uygun özellik gösterir. Bu nedenle ev ortamı gibi kapalı alanlara uygun olan çeşitleri sayılıdır. Yaşam alanlarınıza eklemek için tür seçimi yaparken evinizin sunduğu özellikleri de göz önünde bulundurmanız önerilir. Böylece bakımını kolayca yapabileceğiniz bitkileri bulabilirsiniz. 

Evlerde yetiştirilebilen bitkiler arasında ilk sıralarda deve tabanı, barış çiçeği, flamingo çiçeği, Atatürk çiçeği gibi isimler yer alır. Orkide ve yasemin daha fazla bakım gerektiren çiçek çeşitleri olsa da bunlar da ev içerisinde yetiştirilebilir özelliktedir. 

Bitkiler Her Yerde Yetişir mi?

Bitki çeşitleri geniş bir çeşitlilik gösterdiğinden yetiştikleri koşullar da farklıdır. Bazı bitkiler en zorlu şartlarda, karanlık ortamlarda bile hiçbir problem yaşamadan büyüyebilir. Diğerleri hafifi bir rüzgar veya hava sıcaklıklarının birkaç derece düşmesinden sonra canlılığını kaybedebilir. Evde tohumdan bitki yetiştirme sürecine başlamadan önce saksıları yerleştireceğiniz noktaları belirlemeniz önerilir. Evinizin hangi alanına renkli çiçekler ve yemyeşil bitkiler eklemek istediğinizi seçtiğinizde doğru türün belirlenmesi kolay olacaktır. Sürekli güneş gören bir noktaya saksılarınızı koyacaksanız bu durumdan faydalanacak bitki türlerini araştırarak tercihinizi yapabilirsiniz. Evin daha karanlık bir noktasını canlandırmak için saksı ekleyecekseniz fazla ışığa ihtiyaç duymadan da büyüyebilen türlere yönelebilirsiniz. Her bitki türünün her koşulda yetişmediğini unutmamak gerekir. Böylece yaşam alanlarınıza ekleyeceğiniz bu sevimli dekorasyon parçalarını başarılı şekilde büyütebilirsiniz.  

Çeşitlerine bağlı olarak farklı mevsimlerde açan çiçekler de bulunur. Evinize eklemek istediğiniz çiçeği seçerken bu özelliğine de dikkat etmeniz önerilir. Örneğin yasemin yaz ve ilkbahar aylarında açan bir çiçektir. Deve tabanı ise, soğuk havalardan hoşlanmayan bir bitki olmasına rağmen doğru bakımla yıl boyu yeşil kalabilir. 

Evde Bitki Nasıl Yetiştirilir?

Evlerinize saksılar eklerken farklı yetiştirme tekniklerini deneyebilirsiniz. Bu hobiye yeni başlayanlar, zaten büyümüş olan bir çiçeği kendi saksısına ve toprağına dikebilir. Düzenli toprak bakımı ve önerilen sulama sıklığını gerçekleştirerek çiçeğin canlılığını koruyabilir. Çiçeklerin büyüdüğünü adım adım izlemek isteyenler tohum ekmeyi deneyebilir. Tohumdan çiçek yetiştirmenin daha çok emek ve zaman isteyen bir süreç olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Tohum ekerken fazla derine gömmemek, toprağın besleyici ve organik olması gibi detaylar, çiçeğin daha hızlı büyümesini sağlar.  

Sulama süreci, bitkilerin yetiştirilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken temel noktadır. Önerilen sulanma sıklığı bitki türlerine göre farklılık gösterir. Hatta yılın farklı zamanlarına göre verilen su miktarlarının değiştirilmesi de önerilir. Kış ayları, toprağa dökülen daha az miktarda suyun yeterli olduğu bir zamandır. Yaz aylarında çiçeklerin çoğu, haftada 2- 3 hatta 4 sulama gerektirir. Kış aylarında ise haftada bir sulamanın yeterli olduğu görülebilir.

Son zamanlarda popülerlik kazanan yöntemler arasında evde topraksız bitki yetiştirme yer alır. Bu sıradışı yöntem, birbirinden farklı türde çiçeklerin yetiştirilmesinde kullanılabilir. Hidroponik tarım olarak da adlandırılan bu yöntem için özel suların ve karışımların alınması gerekir. 

Bitkiler, ihtiyaç duydukları besin maddelerini kökleri yardımıyla topraktan alır. Topraksız bir yetiştirme yönteminde böyle bir imkan olmadığı için sizin gerekli besin maddelerini sunmanız gerekir. Evde çiçek yetiştirirken bu yöntemi tercih ederseniz suyun asitlik- bazlık derecesi, sıcaklığı gibi koşullarının ideal olması önerilir. Suyla direkt temas halinde olan köklerin ortalama 23- 24 derecelik bir sıcaklığa ihtiyaç duyması mümkündür. Hem sıcaklık hem de pH derecesi, topraksız büyüttüğünüz bitkinin türüne göre ayarlanır. Hidroponik tarım için kullanılan besin çözeltileri suyla kolayca karışan ve bitki köklerine direkt etki eden yapıdadır. Suların ve besin karışımlarının, ayda bir, haftada bir gibi farklı sıklıklarda değiştirilmesi önerilebilir. 

Bitkilerin Hızlı Büyümesi için Ne Yapılmalı?

Evde bitki yetiştirme teknikleri, yukarıda bahsettiğimiz seçeneklerle sınırlı değildir. Temel teknikleri uyguladıktan sonra büyüme sürecini hızlandırmak için dikkat edebileceğiniz farklı etkenler de bulunur. Eğer bitkiniz güneş ışığıyla temasta canlanan bir yapıya sahipse, pencere kenarları gibi noktalara yerleştirmeye özen gösterebilirsiniz. Bazı çiçekler direkt güneş ışığının yüksek ısısı altında canlılığını kaybedebilir. Bu saksıları odaların daha iç noktasına koyarak güneş ışığının direkt olarak vurmasını engelleyebilirsiniz. Pencere kenarları, balkonlar gibi noktalara yerleştirdiğiniz saksıları düzenli aralıklarla döndürmeniz önerilir. Saksının aynı tarafı sürekli olarak güneş ışığı alırsa dengesiz bir büyüme süreci gözlenebilir. Bitkinin bir tarafı fazla büyüyüp uzarken diğer tarafının kısa kaldığı bir durumla karşılaşabilirsiniz. Birkaç günde bir saksı yönünün değiştirilmesi bu durumun oluşumunu engeller. Saksıya her su eklediğinizde yönünü değiştirerek bunu bir rutin haline getirebilirsiniz. Böylece çiçeğin her yönden güneş ışığı almasını ve olabilecek en ideal şekilde yetişmesini sağlayabilirsiniz. 

Saksı seçimi, estetik bir tercih olduğu kadar çiçeklerin hızlı büyümesi için de önemli bir karardır. Bazı bitkilerin kökleri oldukça geniş bir alan kaplar ve derin saksılar gerektirir. Yetiştireceğiniz çiçeğin bu özelliklerini araştırarak doğru saksı tercihini yapabilirsiniz. Evinizi rengarenk ve sevimli tasarımlara sahip dekoratif saksılarla donatırken bitkilerinizin büyüme sürecini destekleyebilirsiniz. 

Evde Bitki Yetiştirmenin Faydaları Nelerdir?

Dekoratif açıdan iç dizaynı farklı bir seviyeye taşıyan evde kolay bitki yetiştirme yöntemleri, onlarca faydalı özelliği beraberinde getirir. Bitkilerle uğraşmanın insanlar üzerinde sakinleştirici bir etkisi bulunur. Günlük yaşamın yoğunluğundan kaçmanızı sağlayan, düzenli olarak uğraştığınız bir hobiniz olabilir. Stresi azaltan bu uğraş, ailecek yapacağınız bir etkinlik haline gelebilir. Evin saksılarının bakımı, aile üyelerinin kaliteli dakikalar geçirmesine yardımcı olur. Günümüzde teknolojik aletlerin yaşamımızda oynadığı rol nedeniyle birebir vakit geçirilmesi ve aile içi etkinliklerin yapılması azalmıştır. Bitkilerin yetiştirilmesi süreci ve bunun için harcanan zaman, bu sohbetlerin yapıldığı vakit haline dönüşebilir. 

Evde bitki yetiştirmeye başlayan insanların gün içerisinde hissettikleri mutluluk seviyelerinin yükseldiğini gösteren çalışmalar bulunur. Fiziksel ve zihinsel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olan bir hobidir. Ellerinizi kullanarak bir iş yapmak, zihninizin rahatlamasına ve kendinize vakit ayırmanıza yardımcı olur. Çiçeklerle vakit geçirmek ve onlarla ilgilenmek, zihinsel sağlık üzerinde meditasyon etkisi yaratabilir. Yaşam alanlarının havasının temizlenmesine de yardımcı olur. 

Evlerin iç dekorasyonuna benzersiz bir ekleme değerindedir. Saksıların renk ve tasarım seçimleri, bitkilerin yaşam alanı tarzıyla uyum göstermesini sağlar. Rengarenk saksılarla bohem bir hava yaratabilir veya bembeyaz saksılarla modern dekorasyon oluşturabilirsiniz. İç dizayn için tercih ettiğiniz tarz hangisi olursa olsun çiçekler konuldukları ortama daha sıcak ve samimi bir hava kazandıracaktır.