Çok yönlü koruma sağlayan bir duvar örgü malzemesi olan gazbeton birçok kullanım alanına da sahiptir. Rehberimiz yardımıyla gazbetonun ne olduğunu, nerelerde kullanıldığını, nasıl yapıldığını ve dekorasyonda kullanım alanlarını öğrenebilirsiniz.
Gazbeton Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Gazbeton yapısında çok yüksek miktarlarda hava boşlukları barındıran hafif bir yapı malzemesidir. YTONG olarak da bilinir. Ses ve ısı yalıtımı konusunda son derece başarılı performans sergiler. Yapısındaki hava boşlukları sayesinde binaların yapımında kullanıldığında ekstra bir yalıtım malzemesi kullanılmaya gerek kalmaz.
- Yapısında %80 ve üzerinde hava boşluğu barındırdığından konut yapımında kullanılır.
- Ekstra yalıtım malzemesi kullanılması gerekmez.
- YTONG kullanılan yapılar kışın sıcak, yazın serin olur.
- Oldukça hafif bir yapı malzemesidir. Bu sayede kolonlara ekstra yük bindirmez ve depreme karşı dayanıklıdır.
- Yangına dayanıklı bir malzemedir. 1200 dereceye kadar dayanıklıdır. Yanmaz malzeme olarak da anılır.
- Kolay şekilde işlenebilen bir malzemedir.
- Delme, çivi çakma, rendeleme veya vidalama yapmak son derece kolaydır. Bu sayede elektrik ya da su tesisatı gibi işlemler kolayca halledilir.
- Düzgün bir yapısı vardır. Bu sayede maliyeti ve sıva yükünü azaltır.
Gazbeton Nasıl Yapılır?
Gazbetonun hammaddeleri çimento, kuvarsit ve kireçtir. Bu malzemeler ince bir toz kıvamında olacak şekilde hazırlanır. Hazırlanan karışıma gözenek oluşturması için alüminyum ilave edilir ve ortaya gazbeton harcı çıkar. Harç kalıp arabalarına dökülür ve işlem başlar.
Kalıp arabalarına dökülen harcın içerisinde bulunan kireç ve su reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda ortaya çıkan enerjinin yardımıyla alüminyum da reaksiyona girer. Tüm bu reaksiyon zincirinden sonra hidrojen açığa çıkar ve hava kabarcıkları oluşmaya başlar. Böylelikle gazbetonun asıl özelliği olan hava kabarcıkları yani gözenekli yapılar ortaya çıkar.
Son işlemler olarak kalıp arabaları sıcaklıkları sürekli kontrol edilen bekleme tünellerine alınır. Bekleme tünelinde sertleşmeye bırakılan karışım yaklaşık 3-4 saat gibi bir süre sonunda kesime hazır hale gelir. Kesim tezgahlarına alınan sertleşmiş karışım gazbeton ölçüleri ile milimetrik olarak kesilir.
Tüm işlemler bitmiştir, fakat gazbeton halen kullanıma hazır değildir. Kontrollerin tamamlanabilmesi için belirli uygulamalar ve testler yapılmalıdır. Kesim işlemi tamamlanmış, gözenekli yapısı oluşmuş olan gazbeton bu defa otoklavlara alınır ve basınçlı buhar işlemi uygulanır. Bu işlem malzemenin şartlanması ve dayanıklılığının artması için gereklidir. Basınçlı buhar işlemi sonrasında kalite kontrol aşamasına geçilir. Kalite kontrol testi de başarıyla sonuçlanırsa kullanıma hazır demektir.
Gazbeton Ne İşe Yarar?
Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan gazbeton, yüksek performansı sayesinde birçok kullanım avantajı sunar. Bu avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:
1. Isı yalıtımı sağlar.
Yüksek oranlarda ısı yalıtımı sağlar. Kagir duvar malzemelerinden ya da betondan çok daha hafiftir. Böylelikle ısı yalıtımı konusunda bu malzemelerden birkaç adım öndedir. Kışın sıcak, yazın serin tutma özelliği vardır.
2. Yanmaz malzemedir.
A1 sınıfına dahil olan malzemeler “hiç yanmayan” etiketine sahiptir. Gazbeton da bu gruba dahildir ve yapıda yangın riskini en aza indirir.
3. Milimetrik ölçüler ile üretilir.
Gazbeton malzeme üretimi sırasında özel makineler kullanılır. Bu makineler malzemenin milimetrik ölçülerle, tam uyacak boyutlarda, düzgün bir şekilde kesilmesini sağlar. Bu sayede kullanımı ekstra bir maliyete yol açmaz.
4. Hafiftir.
Son derece hafif olmalarıyla bilinirler. Hafifliği sayesinde herhangi bir deprem sırasında kolonlara yük bindirmez. Böylelikle depremin zararlarını azaltır.
5. Ses yalıtımı sağlar.
DIN 4109 ses yalıtımı sınıflandırması yapan bir sistemdir. Gazbeton tek katmanlı olan duvarlarda sağlanması beklenen ses geçirmezliğini kanıtlamış olan bir yapı malzemesi olarak bilinir.
6. Sağlamlığı artırır.
YTONG ile yapılmış çatılar, döşemeler ve duvarlar son derece sağlamdır.
7. Kolay işlenebilir.
Yapılacak delme, çakma, rendeleme gibi işlemlerde kolaylık sağlar. Bu kolaylık elektrik veya su tesisatı gibi işlemler sırasında da kendisini gösterir.
8. Çevre dostudur.
İçeriğinde bulunan çimento, kireç ve kuvarsit malzemelerinden dolayı çevre dostudur.
Gazbeton Nerede Kullanılır?
Gazbeton kullanım alanları açısından herhangi bir sınırlama olmadan birçok seçenek ve avantaj sunar. Böylelikle modern bir yapı malzemesi haline bürünür.
- Herhangi bir taşıyıcı yapı sisteminde iç ve dış duvarlarda dolgu malzemesi olarak kullanılabilir.
- Asmolen dolgu malzemesi olarak kullanılır. Asmolen de tıpkı gazbeton gibi hafif, dayanıklı ve maliyeti az bir malzemedir.
- Yalıtım plağı olarak da kullanılır. Yalıtım plağı olarak kullanıldığı yerler ısı yalıtımının yetersiz olduğu yerlerdir. Duvarlarda ve döşemelerde ısı yalıtımı sağlamak amaçlı kullanıma uygundur.
- Yapının veya binanın tek veya çok katlı olup olmadığı fark etmeksizin kullanılabilir.
- Datça veya Kapadokya gibi turistik açıdan gözde yerlerde, sosyal tesislerde sıklıkla tercih edilir.
- Enerji tasarrufu da sağladığından dolayı sanayi işletmelerinde kullanılabilir.
- Ticari ve sanayi yapılarında kullanımının bir diğer amacı da gözenekli yapısı sayesinde nefes alıyor olmasıdır.
- Nefes alması sayesinde rutubet gibi olumsuzlukları engeller.
Dekorasyonda Gazbeton Nasıl Kullanılır?
Gazbeton dekorasyonda gönül rahatlığıyla kullanılabilecek bir malzemedir. Nefes alması, dayanıklılığı, çevre dostu olması, yanmaz olması ve kolay işlenebilirliği sayesinde yapı malzemesi olması dışında kendisine birçok kullanım alanı bulabilir. Dilerseniz evinizin içinde dekorasyon için gazbetonu nasıl kullanabileceğinize bir göz atabilirsiniz.
Gazbeton Kitaplık
Kitaplıklar ve kitaplar aleve en dayanıksız öğelerdir. Bu sebeple küçük bir yangını bile büyütebilecek kapasitedirler. Oysaki gazbeton ile yapılmış bir kitaplık sayesinde bu riski en az seviyeye indirebilirsiniz. Diğer yandan kitaplar neme ve sıcağa oldukça duyarlıdır. Rutubet oluşturmaya ve eskimeye meyilli olan kitaplarınızı gazbeton bir kitaplık yardımıyla kolaylıkla koruyabilirsiniz.
Gazbeton Saksılar
Gazbeton nefes alabilen ve rutubet oluşturmayan yapısı sayesinde toprağı en iyi şekilde koruyabilecek ve böcek oluşumunu engelleyebilecek yapıdadır. Saksılarınızın gazbetondan yapılmış olması demek bitkilerinizin ve çiçeklerinizin daha uzun ömürlü olması demektir.
Gazbeton Şömine ve Ocak
Isı yalıtımı ve yanmaz özellikleri sayesinde şömine ve ocak yapımında da kullanılabilirler. Böylelikle ateşin etrafındaki eşyaları ısıtması ve yangın çıkarma riski engellenebilir. Aynı zamanda ısı yalıtımı sayesinde yaktığınız ateşten yüksek performans sağlayabilirsiniz.
Turizmde Gazbeton Kullanımı
Kapadokya gibi doğal ve turistik bölgelerde konaklayacağınız alanın konforu dikkatinizi çekmiş olabilir. Bu konaklama yerlerinin çoğunda ısı ve ses yalıtımı, dayanıklılık ve koruma sağlama amacıyla iç döşemede de gazbeton kullanılır. Örneğin duvarlardaki oyuklar ve nişler, banyo ve mutfak alanları, havuzlar veya sauna alanları gazbeton döşemeler yardımıyla tasarlanmış olabilir. Böylelikle oluşabilecek riskler ve rahatsızlıklar en aza indirilirken konforlu bir alan sunulur.
Gazbeton Dübeli Nasıl Takılır?
Televizyon, kitaplık ya da mutfak dolabı gibi birçok malzemenin gazbeton duvara monte etmek için uygun dübeller kullanmalısınız. Dübel tipleri ve sayıları monte etmek istediğiniz malzemenin sayısına ve ağırlığına göre farklılık gösterir. Gazbeton duvara monte etme işlemi yapmak için gazbeton dübeli kullanılması gerekir. Kullanmanız gereken dübelleri yapı marketlerden kolaylıkla tedarik edebilirsiniz.
Monte edilecek malzemenin ağırlığını ve gerekli dübel sayısını hesapladıktan sonra duvara matkap yardımıyla dübel yuvaları açmanız gerekir. Dübeller duvarın içerisine tamamen girmelidir. Malzemeyle birlikte vidalama işlemine geçip, yine matkap yardımıyla vidaları takabilirsiniz.