Evin ihtiyaçları için alışverişe çıkmak en önemli işlerden biri. Hem ekonomik hem de verimli bir alışveriş alışkanlığı içinse bazı püf noktalar işimizi oldukça kolaylaştırabilir. İşte bunlardan bazıları;

Sabit bir alışveriş listeniz olsun

Bazılarımız için liste hazırlayarak alışverişe çıkmak önemli bir alışkanlıktır. Bazılarımız ise alışverişi günlük ihtiyaçlara göre yapar. Yine de eksik bir şeylerle marketten çıkmak olasıdır! Alışveriş listenizi küçük not kağıtlarına yazmak yerine mutfağınızda bir pano üzerinde oluşturmanız iyi bir çözüm olur. Kara tahta veya mantar pano gibi dekoratif ürünler mutfağınızda veya kapı girişinizde durduğunda alışveriş listesi yapmak oldukça kolay hale gelir. Duvarınızda bir pano olduğunda, evde yaşayan herkes bu listeye eklemeler yapabilir. Bu listeyi oluştururken en işe yarar önerimiz ise şu: Sürekli tüketilen ürünlerin isimlerini pano üzerine sabit olarak yazın. Peynir, yoğurt, yumurta gibi… Bunların yanına “var” veya “yok” anlamında artı ve eksi işaretleri koyun. Dışarı çıkmadan önce listeye göz atma alışkanlığı edinin.

Alışveriş çantası kullanın

Çevre kirliliği ve küresel ısınma dolayısıyla plastik kullanımını azaltmak için plastik poşet kullanımından kaçınmak önemli. Plastik poşet kullanımı azaltmanın yolu, alışveriş çantası kullanma alışkanlığını edinmekten geçiyor. Dışarı çıkarken unutma riskine karşı, alışveriş çantanızı evinizin giriş kısmına ve portmantonuza asabilir, her zaman göz önünde bulundurabilirsiniz. Rengarenk ve desenli alışveriş çantaları sayesinde, alışverişe gitmek hem şık hem de keyifli bir deneyim haline geliyor.

Geri dönüşüm sepeti hazırlayın

Sıradışı ama işe yarar bir önerimiz var: Evde geri dönüşüme göndermek için ayırdığınız çöpleri, bir çeşit alışveriş listesi gibi kullanın. Nasıl mı? Mutfağınızda ve banyonuzda ayrı ayrı sepetler hazırlayın. Bunlar dekoratif ve göze hitap eden, kapaklı sepetler olabilir. Bu sepetlerin içine tuvalet kâğıdı rulosu, deterjan ambalajı gibi geri dönüşüme gidecek atıklarınızı koyun. Listeye yazmayı unutmanız ihtimaline karşı pratik bir yol, ne dersiniz? Özellikle de çocuklarınız varsa, geri dönüşüm sepetleri onların çevre duyarlılığını geliştirmek için oldukça iyi bir uygulama haline geliyor. Dekoratif ahşap kasalar bu anlamda oldukça ilginç bir dekorasyon objesi olarak karşımıza çıkıyor. Ahşap, geri dönüşümü ve doğayı korumayı hatırlatmak için oldukça uygun bir malzeme olarak dikkat çekiyor. Elbette plastik dekoratif saklama kutularını da kullanabilirsiniz.

Eviniz için en önemli ürünleri belirleyin

“Her zaman alınacak ürünler” listesi yapmak da özellikle sık tüketimin olduğu kalabalık aileler için oldukça kullanılabilir bir yöntemdir. Evinizde en çok kullanılan ürünleri belirleyin ve alışverişe her gidildiğinde bunlardan alınmasını kararlaştırın. Örneğin ekmek, tuvalet kâğıdı, salça gibi, bittiği zaman problem oluşturan ürünlerin her alışverişinizde alın. Bir diğer yöntem de salça ve yağ gibi temel mutfak malzemelerinin mutfağın ayrı bir köşesinde yedeklerini bulundurmaktır. Bu listeyi hatırlamak için kapı girişinize bir hatırlatıcı koyun. Dekoratif bir kâse içinde veya anahtar askısında alışveriş listesini veya ürünlerin etiketlerini koyabilirsiniz.