Mutfak başta olmak üzere evin her alanında kullanıma uygun özellik gösteren malzemeler arasında porselen ve seramik yer alır. Yüzyıllardır ev eşyası yapımı için kullanılan bu malzemeler, estetik duruşları, zarif tasarımları ve kullanışlı yapıları ile beğenilerek tercih edilir. Hem porselenin hem de seramiğin kendine has özellikleri ve faydaları bulunur. Bu iki malzeme hakkında merak edilen birçok farklı detay vardır. Porselen ve seramik arasındaki farklar, merak edilenler arasında ilk sıralarda yer alır. Sizler için hazırladığımız yazımızda iki materyal arasındaki farklara ve akıllara takılan birkaç sorunun cevabına değindik. Yazımızın kalanını inceleyerek merak ettiklerinizi öğrenebilir, ev eşyası satın alırken hangi malzemeden ürünleri tercih edeceğinize karar verebilirsiniz. Ayrıca porselen ve seramik materyalini birbirinden ayırt etmek için kullanabileceğiniz teknikleri öğrenebilirsiniz. 

Seramik Ne Demek?

Fransızca kökenli olan seramik kelimesi, ev dekorasyonu sektöründe sıklıkla kullanılan terimler arasındadır. Peki seramik ne demek? Seramik bir eşya derken tam olarak nasıl bir üründen bahsediliyor? 

Seramik, toprağın oldukça yüksek ısılarda pişirilmesi ve şekil verilmesi ile elde edilen malzemelerdir. Kendi içerisinde üç farklı alt kategoriye ayrılabilir. Bunlar, earthenware, stoneware ve porselen olarak adlandırılır. Porselen aslında seramiğin alt bir kategorisi olsa da günümüzde kendi başına temel bir materyal olarak görülür. Seramik bir tabaktan, bardaktan veya herhangi bir eşyadan bahsedilirken işaret edilen kategori stoneware olarak adlandırılan seçenektir. Stoneware, seramiğin pekişmiş bünye olarak nitelendirilen formudur. 

Seramik Nasıl Yapılır?

Seramik nasıl yapılır sorusuna verilen cevap, yıllar içerisinde değişiklik göstermiştir. Yeni yapım tekniklerinin oluşturulması ile eşyalara şekil vermek kolaylaşmıştır. Böylece estetik olarak beğenileri toplayan ve farklı dekorasyon tarzlarını yansıtan seramikler elde edilmeye başlanmıştır. Bu materyalin yapılış sürecinde, kil ve şekillendirici malzemeler kullanılır. Kilin içeriği, yapılacak eşyanın özelliklerine göre özenle seçilir. Yumuşaklık, dayanıklılık gibi özellikler kilin içeriği kadar seramiğin pişirilmesinden de etkilenir. Pişirme süreci, çok yüksek sıcaklıktaki fırınlarda dikkatle ayarlanan sürelerde tamamlanır.  

Porselen Nasıl Yapılır?

Seramikten sonra akıllara porselen nasıl yapılır sorusu gelir. Porselenin yapım sürecinde de temel prensipler aynıdır. Kilin istenilen şekle getirilmesi ve yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi ile elde edilir. Seramikten ayrılmasını sağlayan özellikleri arasında fırınların sıcaklıkları yer alır. Porselen, 1000 derece gibi yüksek sıcaklıklara sahip fırınlarda pişirilir. Seramik ise, kullanılan malzemeye göre değişmekle birlikte, 500 derecelik fırınlarda bile pişirilebilir. Porselende kullanılan kilin içerikleri de seramikten oldukça farklıdır. Porselenin sevilen görüntüsünün elde edilmesi için farklı türden killerin ve malzemelerin karıştırılması gerekir. 

Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?

Dayanıklı yapısı sayesinde sevilerek tercih edilen bu malzemeler, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Seramik kaplama, hasar gören yüzeylerin düzeltilmesi amacıyla sıklıkla kullanılan yöntemlerden birisidir. Seramik kaplama nasıl yapılır sorusuna verilebilecek net bir yanıt yoktur. Başarılı bir kaplama için dikkat edilmesi gereken onlarca detay bulunur. En önemlileri, kaplama öncesi yüzey temizliğinin dikkatli şekilde yapılması, delikler ve engebeli yüzeyler varsa ilk olarak bunların doldurulmasıdır.

Seramik Kaplama Ne İşe Yarar?

Peki seramik kaplama ne işe yarar? Popüler olarak tercih edilen bu kaplama tipi, genellikle araçlarda kullanılır. Dayanıklı bir yüzey yaratan seramik hem mevcut hasarların kapatılmasına yardımcı olur hem de yeni hasarların oluşma riskini düşürür. 

Seramik mi Porselen mi Nasıl Anlaşılır?

Yaşamın her alanında kullanılan bu iki temel malzemeyi birbirinden ayırt etmek için çok farklı özelliklerini gözden geçirebilirsiniz. Seramik ve porselen arasındaki farklar arasında, yumuşaklıkları yer alır. Pişirilmesi sırasında kullanılan sıcaklık dereceleri ve temel malzemeler nedeniyle seramik daha yumuşak bir yapıya sahiptir. Porselen seramiğe oranla daha sert bir malzeme olarak bilinir. 

Porselen ve seramik farkı listesinde dayanıklılık güçleri de vardır. Porselen seramiğe göre daha sert olsa da kırılmaya daha yatkın bir materyaldir. Yoğun ve boşluksuz yapısı, porselenin hızla kırılmasına yol açabilir. Seramiğin yumuşak ve boşluklu yapısı, darbelere karşı göreceli olarak daha dayanıklı olmasını sağlar. 

Porselenin yapısı sıkı ve sert taneciklerden oluştuğundan sızdırmazlık açısından daha ön plandadır. Porselen parlak ve ince bir yapıya sahipken seramik daha mat bir görüntü yansıtır. 

Seramikler gözenekli bir yapıya sahip olduğundan zaman içerisinde suyu emebilir. Bu durum, uzun süreli kullanımda seramik üzerinde oluşan ince çatlakların sebebidir. Porselende suyun emilmesine bağlı oluşan çatlak riski söz konusu değildir. Bu özelliği porselenin sürekli suyla temas etmesi gereken eşyalarda popüler olarak kullanılmasını sağlar. Demlikler, bu eşyalara verilebilecek örnekler arasındadır. 

Suya bağlı oluşan seramik çatlakları, hijyen açısından bir tehdit oluşturabilir. Bu çatlaklar, oldukça ince yapıya sahip olduğundan zararlı mikroorganizmaların yerleşmesi için ideal koşulları sağlar. Yemek artıklarının bu alanlarda birikmesi de mümkündür. Çatlaklara sahip seramik bir eşyayı temizlerken deterjanın bu boşluklara sıkışması da olasıdır. Bu durumların hepsi, seramik eşyanın hijyen standartlarının düşmesine ve kullanım sürecinde sağlığı tehdit etmesine yol açar. Bu durumun önüne geçmek için seramik eşyalarınızın bakım ve temizliğine özen göstermeniz önerilir. Seramik bir tabağı yıkadıktan sonra hızla kurulayarak suyla gereksiz temasından korunabilirsiniz. Ayrıca suyla sürekli temas edecek eşyalarınızı seramik yerine porselen gibi alternatif malzemelerden seçebilirsiniz. Uzun süreli kullanım sonucunda bu çatlaklarla karşılaştıysanız eşyalarınızı yenileriyle değiştirmeniz önerilir. Böylece sağlıklı bir kullanım sürecinin keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz. 

Porselen mi Daha İyi Seramik mi?

Porselen ve seramikle ilgili en çok sorulan sorular arasında hangisinin tercih edilmesi gerektiği yer alır. Sizlerle paylaştığımız ayırt edici özelliklerinde de görüldüğü gibi iki malzemenin net bir üstünlüğü bulunmaz. İkisinin de kendine özgü faydaları bulunduğundan hangisinin tercih edilmesi gerektiği tamamıyla kişisel isteklere bağlıdır. Porselen ince beyaz bir malzemedir ve ışık geçirir. Bu özellikleri estetik açıdan zarif bir görüntü sunmasını sağlar. Seramik birbirinden farklı kalınlıklarda üretilen bir malzemelerdir ve porselenin aksine genel olarak ışığı geçirmez. Geleneksel yapısı, konulduğu ortamlara sıcak bir hava katmasını sağlar. Birbirinden farklı bu iki malzemenin özelliklerini göz önünde bulundurarak sizin için en iyi olan seçeneğe karar verebilirsiniz. 

Porselen Kaplar Fırına Girer mi?

Porselenler dikkatle saklanan eşyalar olduğundan hangi koşullarda kullanıma uygun oldukları sıklıkla merak edilir. Fırın içinde kullanımları, kafaları karıştıran konulardan birisidir. Porselen malzemesinin hazırlanması sırasında fırında yüksek derecede sıcaklıklar kullanılır. Ancak bu her porselen kabın fırına uygun olduğu anlamına gelmez. Elinizdeki eşyalarda fırın içinde kullanıma uygun olanların belirli işaretleri bulunur. Etiketlerinde bu işaretler bulunmayan kapları yüksek sıcaklıklardan uzak tutmak önerilir. Böylece istenmeyen kazalardan korunabilirsiniz. 

Seramik Nerelerde Kullanılır?

Seramik, yaşam alanlarının her odasında çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Vazolar, biblolar ve saksılar, oturma alanlarını süsleyebilir. Seramik sabunluk ve diş fırçalık, banyolarda şık görüntüler oluşturabilir. Mutfaklarda yağlık, sirkelik, kupalar, tabaklar, bardaklar, fincanlar, sunum tepsileri, çerezlikler ve daha birçok farklı eşyada seramik kalitesine yer verilebilir. Odaların daha ferah görünmesini sağlayan aydınlatma parçalarında da seramik malzemesi bulunabilir.