Zamanla yıpranmış veya modası geçmiş olan eşyalarınızı tekrar kazanmak ve günümüzde moda olan mobilya eskitme yöntemiyle kullanmaya devam etmek ister misiniz? Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik açısından da oldukça faydalı olan eskitme mobilya ile ilgili rehberimizde eskiyen eşyalarınızı kullanmaya nasıl devam edebileceğinizi adım adım öğrenebilirsiniz.
Eskitme Mobilya Nedir?
Mobilyaların belirli aşamalardan geçirilerek, zamanla yıpranmış olan dış yüzeylerinin farklı bir görünüme kavuşturulması işlemine eskitme yapmak denir. Mobilyalarınız zamanla size eskimiş gelebilir, yıpranmış olabilir. Fakat eskitme yapmak ile eskimeleri aynı değildir.
Mobilyalarınız üzerinde eskitme işlemini yaparken mobilyalarınıza antika ve estetik bir görünüm kazandırabilirsiniz. Bu sayede bu görünümün sizin tercihiniz olduğunu gösterebilirsiniz.
Adım Adım Eskitme Mobilya Nasıl Yapılır?
Eskitme işlemine başlamadan önce temel malzemelere sahip olmanız gerekir. Bunlar;
- Su bazlı akrilik boya
- Eskitme boyaları
- Su bazlı vernik
- Rulo fırça
- Kıl fırça
- İpek uçlu fırça
- Sünger
Tüm bu malzemeleri temin ettikten sonra boyama aşamasına geçebilirsiniz.
1. Adım: Yüzey Temizliği
Mobilyaları kir ve yağdan arındırarak boyanızın tutmasını sağlayacağınız en önemli aşama temizliktir. Bu aşamada sirkeli su kullanabileceğiniz gibi boyayla birleştiğinde tutmasını engellemeyecek ahşap temizleyiciler de kullanabilirsiniz.
2. Adım: Astar Atma
Eskitme yapacağınız ahşap cilalı ve kaplamalıysa öncelikle bol zımpara yapmanız gerekir. Böylelikle astar atmadan önce zemini hazırlamış olursunuz. Diğer yandan eskitme boyası kullanmadan önce beyaz boya kullanmanız da seçtiğiniz eskitme renginin belirgin olması açısından oldukça önemlidir.
3. Adım: Boyayı Hazırlama
Boyayı hazırlama aşamasında salaş bir tutum sergilemeniz gerekir. Çünkü her yerde eşit bir renk elde etmeye çalışmamalı, eskitme yapmalısınız. Burada seçeceğiniz boya tebeşir boyalarından olmalıdır. Tam olarak istediğiniz bir renk yoksa ufak deneme boylarından alarak birbirine karıştırıp istediğiniz rengi keşfetmek adına eğlenceli bir deney de yapabilirsiniz.
4. Adım: Dokulu Boya Hazırlama
Dokulu bir boya elde etmek eskitme yaparken önemli bir aşamadır. Burada boyanızı hazırlarken içerisine alçı tozu, karbonat, seramik tozu, sıva alçısı veya saten alçı ekleyebilirsiniz. Boyanın içerisine bu malzemelerden birisini eklerken yavaş yavaş eklemeli ve karıştırarak ilerlemelisiniz. Boyanız ne çok koyu olmalı ne de eklediğiniz malzeme yokmuş gibi görünmelidir. Eğer çok detaylı bir eskitme yapmak istemiyorsanız kıl fırça kullanmanız gerekir. Çalışmanıza detay ekleyecekseniz ipek fırça da gerekebilir.
5. Adım: Dokulu Boyayı Uygulama
Hazırlamış olduğunuz boyayı yüzeye darbeli bir şekilde sürmelisiniz. Fırçaya bol miktarda boya alıp, dalgalı hareketlerle boyayabilirsiniz. Boyama esnasında belirli bölgelerde boya kalmamasına özen göstermelisiniz. Boyama işleminiz bittikten sonra en az 6-7 saat, vaktiniz varsa 1 gün boyunca kurumaya bırakmalısınız. Sonrasında bir kat daha aynı şekilde boyamalı ve tekrar kurumasını beklemelisiniz.
6. Adım: Mobilya Eskitme Tekniklerini Uygulama
Mobilyanızı dokulu boya ile boyayıp kuruttuktan sonra eskitme aşamasına geçebilirsiniz. Eskitme tekniğinde kullanılan birden çok boya vardır. Eskittiğiniz eşyayı nerede kullanacağınıza ve dekorasyonunuzla uyumuna göre renkleri seçip uygulayabilirsiniz. Süpürme, yıkama ve eskitme adımlarını kullanarak eskitmenizi tamamlayabilirsiniz.
- Süpürme: İstediğiniz bir renk ile zemin oluşturmanız gerekir. Örneğin kırmızı renk boyayı ele alabilirsiniz. Kırmızı boyayı öncesinde kuruttuğunuz dokulu boyanın üzerinde allık sürer gibi hafif hafif sürmelisiniz. Fazla bastırmamalı ve alttaki rengi kapatmamalısınız.
- Yıkama: Bu aşamada krem renk kullanmak solmuş bir renk olması ve eskitme görüntüsü oluşması açısından önemlidir. Fırçanızı önce suya batırıp daha sonra boyaya batırmalı ve boyaya bu şekilde devam etmelisiniz. Boyama sırasında kurumasına imkan vermeden pamuk bırakmayacak bir bez ya da sünger ile arada silmelisiniz. Tekrar başka istediğiniz bir boya ile yıkama işlemine devam etmelisiniz. Aynı şekilde sulu bir fırçayla boyamalı ve kurumasına izin vermeden tamponlayarak silmelisiniz.
- Eskitme: Bu aşamaya geçmeden önce önceki aşamada yaptığınız yıkama işlemi boyalarının kurumasını beklemeniz gerekir. Eskitme yaparken beyaz ve siyah wax ya da eskitme pudraları kullanabilirsiniz. Eskitme işlemini de yaptıktan sonra varsa kulplara metalik renklerle eski bir görünüm katabilirsiniz.
Gerekli ve doğru malzemeler ile zamanınız olduğu sürece eskitme mobilya boyama sandığınızdan daha kolaydır. Bunu bir hobi olarak görüp hafta sonlarınızı mobilyalarınızı boyayarak da değerlendirebilirsiniz.
Eskitme Mobilya Nasıl Boyanır?
Eskitme yapmaya başlamadan önce eskiteceğiniz eşyanızı mutlaka temizlemeli ve 2 kat olacak şekilde akrilik boyayla boyamanız gerekir. Boyama yapmak için rulo fırça kullanabileceğiniz gibi kıl ve ipek fırçalardan da yardım alabilirsiniz. Kıl fırçalar eskitme yaparken daha sanatsal bir görüntü elde etmenize de yardımcı olur.
Yıkama işlemi sırasında bulaşık süngeri çok kullanışlı bir tampon malzemesidir. Tüy veya pamuk bırakmadığı için gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. İşlemleriniz bittikten sonra dayanıklılığını artırmak isterseniz vernik kullanarak boyanızı sabitleyebilirsiniz.
Eskitme Mobilya Nasıl Beyaza Boyanır?
Beyaz eskitme mobilya genellikle koyu renkli mobilyalarda uygulanmak istenir. Eşyalarınızı beyaza boyamak istiyorsanız aşağıdaki yönlendirmeleri takip ederek eskitme işleminizi yapabilirsiniz.
- Malzemeleriniz arasında su bazlı akrilik boya ve vernik, rulo, kıl ve ipek uçlu fırça, eskitme boyaları ve sünger olmalıdır.
- Beyaza boyamak istediğiniz eşyanızın öncelikle yüzeyini temizlemeli, koyu renk bir boyaya sahipse zımparalamalısınız.
- İki kat olacak şekilde beyaz boya ile boyamalısınız. İlk katın kurumasını beklemeli ve sonrasında ikinci katı boyamanız gerekir.
- Boyalarınız tamamen kuruduktan sonra beyaz rengi kapatmadan aralara siyah wax ya da eskitme pudralarından kullanarak eskitme işlemini yapabilirsiniz. Bu işlem sırasında sünger kullanarak tampon yapmalı ve beyaz rengi ön plana çıkarmalısınız.
- Tüm aşamalar bittikten ve boyalar tamamen kuruduktan sonra vernik kullanarak boyalarınızı kuvvetlendirebilirsiniz.
Eskitme Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?
Eskitme mobilyanın püf noktalarını özetleyecek olursak;
- Eskitme mobilya boyamada aşama aşama gidilmeli ve tüm talimatlara uyulmalıdır.
- Boyalar kuruması gerektiği kadar kurumaya bırakılmalı ve gereğinden fazla boya sürülmemelidir.
- Koyu renk bir boyaya veya cilaya sahip eşyalara eskitme uygulanırken mutlaka zımpara yapılarak koyu renk çıkarılmalıdır.
- Boya hazırlandıktan sonra mutlaka doku katılmalıdır.
- Doku katmak için kullanılabilecek birçok malzeme vardır. Aşamalar başlığından hepsine ulaşabilirsiniz.
- Dokulu boya uygulanırken darbeli hareketler kullanılmalıdır.
- Dokulu boyanın tamamen kuruması ve eskitme işlemine geçebilmek için minimum 1 gün beklenmelidir.
- Eskitme işlemi yaparken eskitme boyalar alt rengi kapatmamalıdır. Detaylı bilgi için süpürme, yıkama ve eskitme aşamalarına bakabilirsiniz.
Mobilya Eskitme Nasıl Yapılır?
Eskiyen mobilyalarınızı tekrar kullanabilmek ya da farklı bir oda dekore etmek isterseniz eşyalarınızı eskitme yöntemleri ile estetik bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Böylelikle eskiyen eşyalarınızı kaybetmek yerine yeniden kazanırken, alternatif kullanım alanları da oluşturabilirsiniz. Örneğin koyu renk bir televizyon sehpasını beyaza boyayıp ferah bir ortam elde edebilirsiniz. Eskitme mobilya aşamalarındaki tüm adımlar eskitme beyaz mobilya için de geçerli olduğundan oradaki adımları izleyerek eşyalarınızı kolaylıkla beyaza boyayabilirsiniz.
Zamanla yıpranmış olan büyük bir sehpanız varsa eskitme yaparak bahçenizde kullanışlı bir hale getirebileceğiniz gibi birbirinden bağımsız tahtaları da tek tek boyayıp birleştirerek kendinize kitaplık bile oluşturabilirsiniz. Daha ufak bir şeyler yapmak istiyorsanız ayakkabılık, gazetelik, takı kutusu ya da raflar da kullanışlı ve dekoratif öğeler oluşturmak için bir fikir verebilir.