Yılın son zamanlarında çiçekçilerde görülmeye başlanan ve yılbaşının habercisi olan Kokina Çiçeği, adeta soğuk kış günlerinde içinizi ısıtır. Yeşil yapraklarının arasına yerleştirilen kırmızı küçük yuvarlak meyveleri ile evlerde ve yemek masalarında dekoratif amaçlı da kullanılır.
Kokina, kelime anlamı olarak Yunanca ‘kokino’ kırmızı kelimesinden türemiş ve bu çiçeğe ismini vermiştir. Zahmetsiz bakımı ve güzel görüntüsüyle bulunduğunuz ortamın atmosferini değiştirir. Kırmızı rengin hareket enerjisini de etrafa yaymış olursunuz. Serin ve çok ışık almayan ortamları seven Kokina Çiçeği yıl boyunca yeşil olarak kalabilir.
Suyu ve sıcağı çok sevmemesi ile bilinen Kokina Çiçeğini misafir olarak gittiğiniz sevdiklerinize ev hediye olarak da alabilirsiniz. Yıl boyu yeşil yaprakları ve kırmızı meyvesiyle güzel bir dekorasyon ürünüdür. Kokina Çiçeği bakımı da oldukça kolaydır. Haftada 1 veya 2 kez sulamanız yeterli olur.
Normal şartlarda iki ayrı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşan Kokina çiçeği üzerine kırmızı meyveleri genellikle bir ip yardımıyla bağlanır. Doğal ya da yapay olarak atın alabileceğiniz bu çiçek kış mevsiminin geldiğinin de habercisidir. Önemli bir detay daha vermekte fayda var. Küçük, sert, yeşil yaprakları biraz can yakıcı olabilir. Bu nedenle dikkatli bakılması gerekir.
Aralık Ayının Gelmesiyle Kendini Gösteren Kokina Ne Demek?
Diken gibi can yakabilen yaprakları ve kırmızı meyvesiyle ünlü Kokina çiçeği, yılın son aylarında kendini göstermeye başlar. Tavşanmemesi, yılbaşı çiçeği olarak bilinen bu bitkinin asıl vatanı Akdeniz sahillerdir.
Yunanca kırmızı anlamına gelen Kokino kelimesinden türemiş ismi ile bilinir. Rumların zamanında süslemelerde, özel davetlerde ya da evlerinde kullandığı bu bitki yıl boyunca yeşil kalabilme özelliğine sahiptir. Aynı zamanda yılbaşı yaklaşırken boy göstermesi nedeniyle yeniliğin, başlangıçların ve şansın simgesi olarak da adlandırılır.
Kendine has bir tarzı olan bu bitkinin yaşam koşulları oldukça sadedir. Çok soğuk ve sıcak iklim sevmeyen bu çiçeği evlerinizde bile kolaylıkla bakabilirsiniz. Dekoratif amaçlı da kullanabileceğiniz Kokina, kırmızı meyveleri ve yeşil yapraklarıyla bulunduğu enerjisini de yükseltir.
Üzerinde bir ip yardımıyla bağlanmış olan kırmızı, yuvarlak meyvelerin adı Silcan’dır. Zehirli olduğuna inanılan ve sadece görsel amaçlı kullanılan bu meyvenin yenmesi tavsiye edilmez. Fakat sağlık açısında birçok faydasının olduğu söylenir.
Bitkinin meyvesinin değil ama köklerinin çok faydalı olduğu bilinmektedir. Öyleki toplanıp kurutulmuş Kokina kökünün ödem attırıcı ve idrar söktürücü özelliğinin olduğu söylenir. Yine hemoroid tedavisinde de kullanıldığı görülür. Antibakteriyel özelliğinin de bulunduğu söylenir.
Aynı zamanda eklem ağrılarının azalmasına da yardımcı olduğu kullanan kişiler tarafından onaylanmıştır. Kalp damar rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı ek destek olarak kullanılabilir. Kullanım şekli ise bitki çayı demler gibi kaynar suya atılır. Daha sonra gerekli demlenme süresi beklenir ve süzülerek içilir. Tadıyla alakalı sorun yaşarsanız da içerisine limon ya da bal ilave edebilirsiniz.
Kışın Habercisi Kokina Çiçeği Nerede Yetişir?
Şans ve mutluluk getirdiğine inanılan Kokina çiçeğinin ana vatanı güney Avrupa taraflarıdır. İran ve akdeniz kıyılarında yetişen bu bitkiyi ülkemizde dağlık alanlarda görebilirsiniz. Özellikle İstanbul civarında sıkça rastlanan bu çiçeğin farklı şekillerde kullanımı da yaygındır.
Aralık ayında tezgahlarda yerini alan yılbaşı çiçeği Kokina, bir rivayete göre eğer tüm yıl boyunca bozulmadan kalırsa, o kişinin ev sahibi olacağına inanılırmış. Eğer sizinde bu tarz inançlarınız varsa eğer hemen gidip en yakın çiçekçiden bir Kokina alabilirsiniz. Çünkü tam mevsimindeyiz şuan.
Aralık ayında çiçek açıp meyve vermeye başlayan bu bitkinin meyvesini mutlaka bir yerlerde görmüşsünüzdür. Zehirli olduğuna inanılan bu kırmızı küçük yuvarlak topçukların adı da Silcan’dır. Bu nedenle özellikle evinizde evcil hayvan varsa eğer ulaşamayacağı bir yerde muhafaza etmek gerekebilir.
Demet halinde satılan Kokina çiçeğini uygun bir vazo içerisinde saklayabilirsiniz. Kolay bakımı ve yaprak dökmemesi ile bilinen bu bitkiye haftada birkaç şey su vermeniz yeterlidir. Hatta kış aylarında bir defa bile yeterli olur. Bu kadar zahmetsiz ama bir o kadar da güzel görünen çiçeği almamak için hiçbir gerekçeniz olamaz.
Kokina Çiçeği Vazoda Nasıl Bakılır?
Çok sıcak ya da çok soğuk ortamda bulunmayı sevmeyen Kokina Çiçeği, loş ve serin ortamları sever. Dağlık ve ormanlık alanlarda yetişen bu bitkiyi evinizde de benzer koşullarda saklamanız gerekir. Aksi halde çürüme, solma gibi durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Fazla suya gereksinim duymayan bitkinin hafta 1-2 kez aşırı olmayacak şekilde sulamanız yeterlidir. Kırmızı meyve kısımlarına ise bir sprey yardımıyla püskürtme yapabilirsiniz. Bu sayede normal oda sıcaklığında uzun süre o taze ve güzel görüntüsünü koruyabilirsiniz.
Canlı bir bitki olduğu için bakıma ihtiyaç duyar. Her bitki gibi Kokina çiçeğinin de yaşamanı sürdürmesi için uygun ortam koşullarına ihtiyacı bulunur. Aynı zamanda Kokina çiçeği anlamı da bu konuda sizi titiz kılmaya itelebilir. Belki de 1 yıl boyunca soldurmadığınız bu bitki vesilesiyle bir ev sahibi olabilirsiniz.
Uygun genişlik ve derinlikteki vazoda bakabileceğiniz bu çiçeği dekoratif amaçlı da kullanabilirsiniz. Evinize ya da ofisinize farklı bir hava katacak olan Kokina çiçeğinin şans ve mutluluk getirdiğine de inanılır. Buna ek olarak yaşam alanlarınızda bitki bulundurmanın sağlık açısından da yararlı olduğu söylenmektedir.
Kokina Bakımı Nasıl Yapılır?
Kokina nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı oldukça basittir. Kesme yöntemi kullanılarak hazırlanmış, üzerinde meyveleri bulunan Kokina çiçeğini, uygun bir ortamda haftada 1 kez sulama ile tüm yıl boyunca zahmetsiz bir şekilde yetiştirebilirsiniz.
Bütün olarak satılan Kokina çiçeği aslında iki ayrı bitkinin birleştirilmesi ile oluşur. Yeşil yapraklı dallar farklı bir bitki, kırmızı meyvelerin yetiştiği farklı bir bitkidir. İkisi bir araya getirilerek oluşturulan bir çiçek demeti gibi düşünebilirsiniz. Meyve kısımları bir ip yardımıyla dallara bağlanır ve o şekilde bir görsel uyum yakalanır.
Bakımını yaparken dikkatli olmanız gerekir. Öncelikle uygun şekilde hazırlanmış bir demet seçimi yapmanızda fayda var. Diken gibi sert ve keskin yapraklara sahip olduğu için bakım esnasında ufak tefek yaralanmalara sebep olabilir. Bunların önüne geçmek için ise koruyucu bir eldiven ya da sürahi kullanabilirsiniz.
Tüm bu detaylardan sonra bakım kısmında ise oldukça zahmetsiz bir bitkidir. Suyu ve ışığa çok ihtiyaç duymayan Kokina çiçeğinin varlığını bile unuttuğunuz zamanlar olabilir. Serin bir ortamda yaşayabilen bu bitkiyi haftalık sulamanız yeterlidir. Çok fazla suya ihtiyaç duymaması ve ekstra bir çaba gerektirmemesi nedeniyle kolay bir bitkidir.
Kırmızı renkteki meyvelerin bakımı ise daha kolaydır. İçi boş bir sprey başlıklı şişe içerisine koyduğunuz suyu hafta 1-2 kere püskürtme yöntemiyle nemli kalmalarını sağlayabilirsiniz. Aynı işlemi Kokina dallarına da yaparak yeşil yapraklarının canlı kalmasını da sağlamış olursunuz.
Tavşanmemesi olarak da bilinen Kokina çiçeği kesme bir çiçektir. Genellikle vazolarda bakılması tercih edilir. Fakat saksıda da bakmak mümkündür. Bunun için uygun toprak ve hava koşullarını sağladığınız takdirde saksıda da yetiştirebilirsiniz. Dış mekandan ziyade kapalı alanda, oda sıcaklığında bakılması tavsiye edilir.