Petekler, bulunduğu ortamın ısınması için görev alan araçlardan biridir. Özellikle kış aylarında evi ısıtmak için kullanılan kaloriferleri düzenli olarak temizlemek ve bakımını yaptırmak gerekir. Bu sayede peteklerden daha fazla verim alabilirsiniz. Aynı zamanda petekleri sağlıklı bir şekilde tutarak yakıt tasarrufu da elde edebilirsiniz. Temiz petekler yakıt tasarrufu sağlarken bulunduğu ortama sağlıklı bir yaşam sunar. Birkaç yöntem ile petek temizliğini yapabilirsiniz.

Son zamanlarda soğuk havalarda ısınmak için birçok evde kalorifer petekleri kullanılır. Bu araçlar oldukça pratik ve kullanımı kolaydır. Isı veriminden maksimum şekilde faydalanmak ve basit bir el hareketiyle istediğiniz sıcaklığı getirmek çok büyük bir kolaylık sağlar. 

Soğuk havalarda kalorifer peteklerini açtığınız zaman bir veya birçok noktanın ısınmadığını fark ettiğiniz an, peteklerin temizlenmesinin gerektiği andır. Yaz aylarında çoğunlukla kapalı duran ve çalışmayan peteklerin içinde hava oluşur. Bu havamın tam olarak alınmadan peteklerin çalıştırılmaması gerekir. Çünkü bu şekilde peteklerden istediğiniz verimi alabilmeniz pek mümkün olmaz. 

Petek temizliğini yaparak çok daha iyi bir kalorifer deneyimi yaşayabilir ve evinizi daha da iyi ısıtabilirsiniz. Petek temizliğini güzel yaptığınız andan itibaren en düşük kombi derecesinde bile peteklerden maksimum verim alabilirsiniz.

Ev temizliği yapmadan önce ve yaparken akılda her zaman evde petek temizliği nasıl yapılır, sorusu bulunur. Bir fikri olmadığı ve üşendiği için birçok insan bu temizlikten kaçar ve petek temizliğini erteleme ihtiyacı duyar. 

Kalorifer peteğinin arkasında, arasında ve nadiren ön tarafında kir ve toz birikir. Bu kir ve tozlar her seferinde gözünüze takılır. Kalorifer peteklerini temiz tutarak hem kirden kurtulursunuz hem de sağlığınızı olumlu yönde etkilersiniz. Bunların dışında peteklerin de etkili çalışmasını sağlarsınız. 

Araştırmalara göre, düzenli periyotlarda temizliği sağlanan kalorifer petekleri, temizlenmeyen peteklere göre çok daha hızlı ısıttığı ve çok daha az enerji harcadığı ölçülmüştür. Tozlu ve kirli olan kalorifer petekleri öksürük, hapşırık ve burun akıntısı şeklinde alerji reaksiyonlara sebep olduğu görülür. Hatta daha da ileri gidersek alerjik astıma neden olduğu bile düşünülür.

Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Petekler ısınmayı en kolay şekilde sağlayan araçların en başında gelir. Isı verimini iyi almak isterseniz ve peteklerin istediğiniz sıcaklıkta yüksek performans göstermesini isterseniz düzenli şekilde temizlik yapmanız gerekir. Petek temizliği nasıl yapılır, sorusuna birlikte göz atabiliriz. Petek temizliği nasıl yapılır evde sorusuna cevap vermeden önce kesinlikle el becerisi, itinalı çalışma olması gerektiğini söylemek gerekir.

  • Öncelikle kombiyi kapatın.
  • Balkonlarda veya banyoda su tahliye vanaları bulunur. Bu vana sayesinde suyu boşaltın.
  • Vanadan su boşaltma işlemi bittikten hemen sonra, kombiye giriş vanaları olarak adlandırılan iki adet filtre bulunur.
  • Burada bulunan vanaları anahtar yardımıyla açın ve içinde bulunan süzgeçleri çıkarın. Bu süzgeçlerin temizlenmesi için çamaşır suyu ile dolu olan bir kabın içine atabilirsiniz.
  • Peteklerde bulunan radyatör vanalarını alt ve üst olacak şekilde kapatmanız gerekir. Bu işlemi yapmaktaki amaç petekleri yerinden çıkarmaktır. Bu sebeple vana bağlantısında bulunan rakorların açılması gerekir.Sonrasında vanalar ayrıldığında kas kuvvetiniz ile petekleri çıkarmanız gerekir.
  • Peteği yerinden çıkarıldıktan sonra yıkayacağız bölgeye götürürken oldukça dikkat etmeniz gerekir.
  • Peteği istediğiniz alana taşıdıktan sonra vana girişlerine hortumun getirilmesi gerekir. Suyun basıncı bu noktada oldukça önemlidir. Bu sebeple hortumdan olabildiğince tazyikli su almanız gerekir. Evde petek temizliği nasıl yapılır sorusunun en kritik noktası burasıdır. Çok sağlıklı bir temizleme işlemi için yanınızda bir kişi daha bulunabilir.
  • Hortum desteği ile peteğin vana deliğinden tazyikli su içine aktarılır. Bu petekte bulunan kirli su akmaya başlar. Bu işlemi peteği tam ters yönde çevirerek de yapmalısınız. Sıkılmadan, bunalmadan bu işlemi yaparak kirli olan suyu saf ve berrak suya döndürmelisiniz.
  • Petekeri bu şekilde rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Daha sonra petekleri tekrar yerine takın. İlk olarak çıkardığınız süzgeci yerine takın ve daha sonra 1,5-2 bar seviyesinde su eklemesi yapın. 
  • Tahliye vanasını açın. Bu işlem ile doldurmuş olduğunuz su tekrar akmaya başlayacaktır. Yaptığınız temizlikten tamamen emin olmak için bir kez daha aynı oranda su ekleyin. Bu işlemlerden sonra vanaları kapatabilir ve peteklerin havalarını almaya başlayabilirsiniz.

Bu işlemi evde tek başınıza yapabilir, iki kişi daha da rahat yapabilirsiniz. Petek temizliğini doğru adımlarla ve güzel bir şekilde yaparak kışı rahat geçirebilir ve peteklerinizi uzun süreler boyunca kullanabilirsiniz.

Kombi Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Kombi ve petek temizleme işlemini belirli periyotlarda yapmak gerekir. Petekleri uzun süreler boyunca kullandıktan sonra bu uygulamanın ihtiyacı da oldukça önem arz eder. Özellikle yaz mevsimlerde kullanılan fakat soğuk yaz günlerinde de ısınmak için tercih ettiğimiz en önemli araç peteklerin ilk günkü gibi verimli olabilmesi için periyodik şekilde temizliğinin yapılması gerekir.

Kombi petek temizliği nasıl yapılır sorusuna dair en ufak bir bilginiz yoksa kesinlikle profesyonel destek almalısınız. Çünkü aksi takdirde kombi petek tam verimli ve ilk günkü gibi çalışmaz.

Eğer temizliği ihmal ederseniz bu tür cihazlarda geri dönülmeyen arızalar yaşayabilir ve kendinizi kombi ararken bulabilirsiniz. Kombi petek temizliğini bireyler kendi başlarına da gerçekleştirebilir. Fakat bunun için adımları iyi bilmeniz gerekir. Tabi kombinin durumuna göre de bu iş değişebilir. Farklı durumlar söz konusu olduğunda teknik destek almanız kaçınılmaz olabilir.

Kalorifer petek temizliği nasıl yapılır soruna doğru cevabı bulabilmek için önerilen işlemleri doğru anlamanız ve uygulamayı en güzel şekilde yapmanız gerekir. Evinizde bulunan petekleri temizlemek için kolay erişilebilen temizlik malzemelerine sahip olmanız gerekir. 

Evde petek temizlerken kullanmanız gereken malzemeler deterjan, bez, kalorifer peteği fırçası ve pisliğin etrafa yayılmasını engelleyecek örtü benzeri bir bezdir. Evde peteklerinizi temizlerken bu malzemelerden yararlanarak işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. 

Peteğin dışında zamanla meydana gelen lekeleri ve kirleri rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Dış temizliği oldukça kolay olan peteklerin asıl ayrıntı ve bilgi gerektiren işlemi iç temizliğidir. İşlemleri uygulamadan önce kombinizi kesinlikle kapalı tutmanız gerektiğini hatırlatalım.

Evde petek temizleme işlemi şehir ve bölge bazında değişiklik gösterir. Buna bağlı olarak maksimum iki yılda bir petek temizliği uygulamasını kesinlikle yapmanız gerekir. Bu işlem ortalama bir değer olarak söylenir. Eğer sizin elinizde imkanlar ve bilgi varsa daha sık temizlik yapmanız gerekir. 

Her yıl kış mevsimine girmeden bu temizliği yapabilirseniz petekten aldığınız verim katlanır ve ömrü de aynı oranda artar. Kışa mevsimine girerken kafanız oldukça rahat bir şekilde kombiyi açabilir ve soğuktan korunabilirsiniz. Bunların dışında acil olan ihtiyaçlar söz konusu olduğunda da petek temizliği işlemleri değişebilir. 

Örneğin, kömürlü yakıttan doğalgaza geçtiğiniz zaman acil bir şekilde petek temizliği yapmanız gerekir. Petekler temizlenmezse sizi olumsuz birkaç sonuç bekliyor olabilir. Bunlardan en kötüsü yüksek gelen fatura tutarlarıdır. Bu sebeple petek temizliğini göz ardı etmeden periyotlar halinde yapmanız ya da yaptırmanız gerekir.