En sık temizlik yapılan mekânlar arasında evler gelir. Evin en çok kirlenen yerleri ise oturma odası ya da salon gibi sürekli yaşam alanlarıdır. Sürekli olarak temizlenmesine rağmen özellikle koltuklar, berjerler ya da puflar gibi döşemelik kumaşlarla kaplı mobilyalar üzerinde oluşan lekelerin önüne geçmek ise nerdeyse imkânsıza yakındır. Siz farkına bile varmadan oluşan lekeler, zamanla koltuklarınızın üzerine yerleşir ve iyice belirgin hale gelir.
Koltuklarınızda meydana gelen lekeler ve koltuk döşemelerine sinen tozlar, özellikle alerjen kişilerin yaşadığı evlerde ciddi rahatsızlık yaratabilir. Koltuklarınızı temizlemek ya da yıkamak için birden fazla alternatifiniz bulunur. İlk olarak profesyonel bir ekipten yardım alabilirsiniz. Fabrika tipi makinelerle gelen bu ekipler iki ya da üç saat içinde koltuğunuzu baştan aşağı yıkayabilir. Ancak sonrasında koltuğunuz kusma denilen yeniden lekelenme yaparsa ekipleri yeniden çağırmanız ve işlemin yeniden uygulanması gerekir ki bu durum hem ciddi zaman kaybıdır hem de koltuğunuzun kuruması bu durumda zaman alacaktır.
Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için periyodik aralarla evde koltuk temizleme işlemini siz yapabilirsiniz. Koltuk temizleme evde dendiğinde ilk olarak bu işlem gözünüzde büyüyebilir ancak tahmin ettiğiniz ya da gözünüzün korktuğu kadar zor ve zahmetli bir iş değil.
Evde koltuk temizleme için ilk olarak yapmanız gereken doğru yöntem ve malzemeyi bulmaktır. Evde koltuk temizleme yöntemler açısından geniş bir konudur ve çok sayıda koltuk temizleme yöntemi mevcuttur.
Önce Süpürün
Koltuğunuzu temizlemeden önce iyice süpürün. Üzerinde bulunan tüm tozlardan mümkün olduğu kadar arındırmaya çalışın. Koltukların renkleri zamanla üzerinde biriken tozlardan bile değişebilir. Koyu renkli olanlar tozu çok belli etmese de özellikle açık renkli olan koltuklarda bu sorunla sıklıkla karşılaşılır.
Bu nedenle tozlardan arınmış bir koltuğu temizlemenin çok daha kolay olduğunu unutmayın. Koltuğunuzu elektrik süpürgelerinde bulunan küçük başlıklardan birini kullanarak iyice süpürmenizi tavsiye ederiz. Küçük başlık kullanmak koltuğun üzerinde bulunan tüm kırıntı, saç ve tozları rahat şekilde almanızı ve koltuğu temizliğe hazırlamanızı sağlayacak.
Karbonat Mucizesi
Karbonat, koltuk temizliğinde kullanılan ve oldukça iyi sonuçlar veren bir ürün. Karbonat, koltuğunuzun üzerinde bulunan tüm tozların yüzeye çıkmasını sağlar. Özellikle kumaş olan koltukları temizlerken, koltuğun üzerine bir miktar karbonat serpebilir ve sonrasında ovalayabilirsiniz. Bu uygulama sonrasında 15 dakika beklemenin ardından koltuğu yeniden süpürebilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi ilk süpürme aşamasından önce de yapabilirsiniz.
Dilerseniz süpürme aşaması boyunca iki ya da üç kere koltuğunuzun toz durumuna göre tekrarlayabilirsiniz. Koltuğunuz kumaş değilse ya da kumaşı hassas olan bir döşemelik kullanıldıysa nemli bir çarşaf yardımıyla karbonatla temizleme uygulamasını yapabilirsiniz. Karbonatsız nemli çarşafla tozlardan arındırmak isterseniz bir oklava yardımıyla koltuğun üzerine vurarak tozlardan arındırmanız da mümkün. Bu durumda tozlar nemli çarşafa yapışacak ve koltuğun bulunduğu alanın havası kirlenmeden ön temizlik yapmanız mümkün olacaktır.
Koltuğunuzun kılıfları çıkabiliyorsa karbonatla ya da nemli çarşafla üzerinde bulunan tozları aldıktan sonra çamaşır makinesinde de yıkayabilirsiniz. Kırlent kılıflarını da aynı şekilde temizlemeyi ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz. Kılıfları çıkardıktan sonra içlerini balkonda havalandırabilir ya da yine bir oklava yardımıyla hafifçe vurarak tozlarını alabilirsiniz.
Beyaz Sabunla Koltuk Temizleme
Ön temizliğini yaptığınız ve iyice tozlardan arındırdığınız koltuğunuzu daha derin şekilde temizlemek için beyaz sabundan faydalanabilirsiniz. Bu işlem için temiz bir kovanın içine ılık su ve beyaz sabun ekleyin. Temiz bir bez, banyo süngeri ya da lifiyle koltuklarınızı hafifçe bastırarak silin. Ancak bu işlemi yaparken bezin ya da süngerin çok fazla ıslak olmamasına dikkat edin. Özellikle kış aylarında koltuklarınızı kurutma konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
Hangi Koltuk Kumaşı Nasıl Temizlenir
Koltuklar temizlenirken kumaş tiplerine de dikkat etmek gerekir. Örneğin evde deri koltuk temizleme yöntemi ile normal bir döşemelik kumaş türünün temizliği aynı şekilde yapılmaz. Bu nedenle koltuklardaki kumaşa göre farklı koltuk temizleme yöntemleri uygulanır. Koltukların üzerinde bulunan kumaş kodları genellikle nasıl temizlenmesi gerektiğiyle ilgili de bilgi içerir. Ya da koltuğu alırken aldığınız yere sorabilir, koltuğun kumaşının nasıl temizlenmesi gerektiğini internet üzerinden de öğrenebilirsiniz. Koltuklarda bulunan kumaş türlerine göre nasıl temizlemeniz gerektiğini ise yazının devamında bulabilirsiniz.
W Tipi Kumaş
Bu kumaş türünde bir koltuğunuz varsa temizliğini su bazlı ürünlerle yapmanız gerekir. Ayrıca temizlik için mümkün olduğu kadar yumuşak kıllara sahip olan bir fırça kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu işlemi yaparken beyaz sabun ya da bir miktar arap sabunu kullanabilirsiniz. Ancak her ikisini de sulandırmanız, direkt olarak yüzeye uygulamamanız gerekir. Ardından fırçayla dairesel hareketlerle koltuğunuzu temizleyebilirsiniz.
S Tipi Kumaş
Bu kumaş türünde koltuk temizliği için solvent baz içeren sprey temizlik ürünlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca normal bir koltuk temizleme fırçası ve yine elektrik süpürgesinden yardım alabilirsiniz.
WS Tipi Kumaş
Bu kumaş türü en kolay temizlenebilen kumaşlardan birisi olarak bilinir. Beyaz sabun, arap sabunu, koltuk temizleme spreyleri, tüy toplayıcılar gibi tüm temizlik ürünlerini bu kumaş türünde kullanabilirsiniz. Fırça olarak da normal bir fırça kullanabilirsiniz.
X Tipi Kumaş
Bu kumaş türü sadece su ve temiz bir bez ya da yumuşak bir fırça yardımıyla temizlenebilir. Öncesinde elektrik süpürgesiyle tozlarını almalısınız. Sonrasında ise normal şekilde temizleme yapabilirsiniz.