Evde en sık kullanılan eşyalardan biri olmasına rağmen buzdolabı temizliği akla gelmeyen veya ertelenen bir iş haline dönüşmüş olabilir. Buzdolabınızın her zaman temiz kalmasını sağlayacak rutin temizlik önerileri ve belirli aralıklarla yapacağınız derin temizlik ipuçlarını sizin için hazırladık.
Mutfağın en önemli eşyası buzdolabıdır ancak evin diğer yerleri kadar sık temizlemiyor olabilirsiniz. Buzdolabı temizliği düzenli yapılmadığı takdirde rafın arkasında kalan bozulmuş yiyecekler veya raflara akan veya damlayan yiyecek ve içecekler kapağı her açtığınızda kötü kokulara neden olabilir. Buzdolabı içi nasıl temizlenir, buzdolabı kapağı temizleme ve buzdolabı kokusu nasıl giderilir öğrenmek için yazımıza göz atın!
Buzdolabı İçi Nasıl Temizlenir?
- 1. Temizliğe başlamadan önce buzdolabının fişini çektiğinizden emin olun.
Temizleme esnasında buzdolabının fişini çekmek daha güvenlidir. Buzdolabınızın fişine kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yerde değilse buzdolabınızın bağlı olduğu sigortayı kapatabilirsiniz.
- Buzdolabınızdaki tüm eşyaları çıkartın.
Temizliğe başlamadan önce tencereler, sos şişeleri, kahvaltılıklar, sebze ve meyveler dahil buzdolabınızda ne varsa boşaltın. Açılmış süt kutuları gibi bozulabilecek gıda maddelerinizin bir saatten fazla dışarıda kalmaması için dikkat edin.
Buzdolabı temizleme dolabınızdaki son kullanma tarihi geçmiş gıdalardan kurtulmak için de ideal bir zamandır. Son kullanma tarihi dolmamasına rağmen uzun zamandır evde kimsenin tüketmediği bir gıdayı da atabilir ve dolabınızda boşuna yer kaplamasını önleyebilirsiniz.
Gıdaları attığınız çöp poşetinin akmaması için bir an önce çıkarmayı unutmayın.
- Buzdolabınızın çıkarılabilir tüm parçalarını çıkarın.
Buzdolabınızdaki çıkarılabilen tüm rafları ve çekmeceleri çıkarın. Böylece bu parçaları çok daha iyi ve rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ayrıca buzdolabının içini temizlerken her yere çok daha kolay bir şekilde erişebilirsiniz.
Bir miktar su ile karıştırdığınız bulaşık deterjanı ile tertemiz bir buzdolabı elde edebilirsiniz. Buzdolabından çıkardığınız rafları ve çekmeceleri de yıkayın ve yerleştirmeden önce iyice kuruduklarından emin olun.
İpucu: Yıkamadan önce buzdolabından çıkardığınız parçaların oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Böylece olası çatlamaların önüne geçebilirsiniz. Ani sıcaklık değişimleri bu parçalarda çatlamalara, hatta kırılmalara neden olabilir.
- Buzdolabının içini temizleyin.
Buzdolabınızın içini temizlemek için çeşitli temizlik ürünleri kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra karbonat ve sirke ile de hijyen sağlamanız mümkün. Bu maddeler hem doğal olduğu için tercih edilebilir hem de istenmeyen kokuları yok etmek için birebir.
Karbonat ve sirke ile temizlik suyu hazırlamak için işte ölçüler: Üç ölçü suya bir ölçü beyaz sirke veya bir litre suya üç yemek kaşığı karbonat. Bu suyu bir sprey şişeye doldurarak buzdolabınızdaki her yere kolayca ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Her yere sıktıktan emin olduktan sonra bir sünger veya mikrofiber bez yardımı ile buzdolabınızın içini silebilirsiniz.
Sorunlu noktalar veya inatçı lekeler için bir diş fırçasından yardım alabilirsiniz. Temizleyiciyi leke üzerinde on dakika beklettikten sonra diş fırçası ile ovmak işe yarayabilir.
İpucu: Her ne kadar hijyen deyince akla gelen ilk temizlik maddesi çamaşır suyu olsa da buzdolabını temizlemek için idea ürün değildir. Buzdolabı parçalarının gıda ile teması nedeniyle çamaşır suyu sağlık için tehlikeli bir seçim olabilir.
Buzdolabının Dışı Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının dışını hafif deterjanlı yumuşak bir bezle silin. Kimyasal oranı yüksek temizlik ürünleri buzdolabının kapağında renk değişimine; sünger benzeri ürünler ise çizilmelere neden olabilir. Deterjanlı bez ile sildikten sonra yine bir bez veya kağıt havlu ile kurulayın.
Buzdolabının kapı kolu en sık kullanılan yeridir. Bu yüzden iyi temizlenmiş olması önemlidir.
Buzdolabını çekerek zemini ve buzdolabının etrafını süpürün.
İpucu: Buzdolabınızın yüzeyi özel bir temizlik ürünü gerektiriyor olabilir. Uygun ürünü kullandığınızdan emin olun.
Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?
Öncelikle bu tür kokuların meydana gelmemesi için buzdolabına bir şey döküldüğünde hemen silmeniz önerilir. Bu tür kirler ne kadar uzun süre kalırsa temizlenmeleri de aynı derecede zor olabilir.
Buzdolabında bulunan kavanoz ve şişelerin temiz olduğundan emin olun. Akmış bir sos kabı veya reçel kavanozu kötü bir kokuya veya yapışkan bir yüzeye neden olur.
Dondurulmuş yiyecekleri sızıntı yapmaması için önce buzdolabı poşetine koyduktan sonra bir kap veya tepsi ile dondurucuya yerleştirebilirsiniz.
Kokuları emmesi için küçük bir kaseye karbonat koyarak buzdolabına yerleştirin.
Buzdolabınızı çok fazla doldurmayın. Hava sirkülasyonu olması için yeterli alan bırakmak buzdolabının içindeki havanın daha taze kalmasına yardımcı olur.