Hemen hemen her hafta evlerde yapılan temizlik bir evin nasıl göründüğünü ve dekorasyonunu mükemmel şekilde yansıtır. Bu nedenle evlerde düzenli şekilde temizlik yapmak gerekir. Kirli bir ev, eşyalarınız ne kadar güzel olursa olsun asla temiz bir ev gibi görünmez. Düzenli, ferah ve taze kokan, temiz bir evde yaşamak ise insana ayrı bir huzur verir. Bu nedenle evi sürekli olarak düzenli ve temiz tutmak oldukça önemlidir.

Yeni bir eve taşınırken de temizlik yapmanız gerekir. Özellikle taşındığınız daire tadilattan yeni çıktıysa biraz zorlanabilirsiniz. Peki, boş ev temizliği ev temizliği nasıl yapılır nereden başlanır? İçinde eşya olmadığından dolayı normalde yapılan detaylı temizliğin aynısını boş ev için de yapabilirsiniz. Sıralama eşyaları çıkardıktan sonra aynı şekilde olacaktır.

Günlük yapılan rutin temizliğin yanında genellikle haftada bir kere yapılan detaylı ev temizliği biraz yorucu olsa da ortaya çıkan sonuç oldukça mutluluk vericidir. Özellikle bayram öncesinde ya da bahar aylarına girerken yapılan dip köşe temizliklerde evler, perdelerden en ücra köşelerine kadar büyük bir titizlikle temizlenir. Ev temizliği nasıl yapılır konulu bu yazımızda detaylı temizlik sıralaması ve nasıl yapılacağından bahsedeceğiz. Hazırsanız, kolları sıvayalım! Genel ev temizliği nasıl yapılır madde madde detaylandıralım.

Evinizi Havalandırın

Evde temizlik yapmadan önce tüm camları açarak evinizi havalandırın. Bu hava döngüsü evin içinde dolaşacak, evin taze ve temiz havayla dolmasına neden olacak. Evin içinde özellikle kış aylarında oluşan o boğucu hava bir anda dağılacak. Bu arada tüm perdelerinizi çıkarın ve sırayla çamaşır makinesine atın.

Duvarları Kontrol Edin

Evinizin duvarlarında herhangi bir leke olup olmadığını kontrol edin. Normal rutin temizlik yaparken duvarları kontrol etmenize gerek yok ama detaylı temizlik yapacaksanız mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Özellikle banyo, mutfak ya da yemek masası çevresindeki duvarlarda siz fark etmeden lekeler oluşabiliyor. Duvarda oluşan lekeleri belirledikten sonra duvardaki boyanızın ya da duvar kâğıdının zarar görmeyeceği bir temizlik malzemesiyle duvarlarınızı silin ve sonrasında kuru bir bezle kurulayın. Bu işlem için iz ve hav bırakmayan bezler ve özel temizleyiciler ya da sıvı arap sabunu gibi malzemelerden faydalanabilirsiniz.

Camları ve Aynaları Silin

Duvarlardan sonra hazır perdeler yıkanıyorken ve camlar tamamen boşken camları silerek devam edin. Camları silmek için özel cam bezleri ya da eski gazete kağıtlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca cam silmek için satılan özel sıvılardan alarak camlarınızı daha kolay silebilirsiniz. Leke kalmaması için gazete kâğıdıyla silmek en etkili çözümdür ama son zamanlarda çıkan özel cam bezleri de oldukça iyi. Hangisi sizin için daha kolay geliyorsa onunla temizlik yapabilirsiniz. Cam silme suyunun içine dilerseniz bir iki kapak kadar sirke ekleyebilirsiniz. Camlarınızı silerken aynı zamanda hijyeni de sağlamış olursunuz. Camlar bittikten sonra evdeki aynaları silerek devam edin. Aynalarda bittikten sonra evdeki diğer cam, ayna ve benzeri parlak yüzeyleri silerek bitirin. Son olarak yukarıdan aşağı doğru devam ederek tüm evin tozunu alın. Toz alırken dağınık olan eşyaları yerlerine yerleştirin ve evi tertipli ve düzenli hale getirin.

Banyo ve Tuvaletler

Evde en çok hijyene ihtiyaç duyulan yerlerden olan banyolar ve tuvaletlerde derinlemesine temizlik yapmak önemlidir. Mikropların ve bakterilerin kolay şekilde tutunabildiği banyo ve tuvaletlerde mümkünse evin diğer kısımlarında kullanılandan daha güçlü temizleyiciler ve deterjanlar kullanılması önerilir. Banyo ve tuvalet temizliği için öncelikle içeride bulunan her şeyi temizleyerek dışarı farklı bir yere almanızı öneriyoruz. Ardından derz aralarını, küvet ya da duşa kabin gibi farklı noktaların kenarlarını temizleyerek işe başlayabilirsiniz. Sonrasında lavabo ve diğer yüzeylere geçebilirsiniz. Duşa kabinde kalan su ve kireç lekeleri gibi lekeler için özel olarak satılan su lekesi ve kireç gidericilerden kullanabilirsiniz. Ardından yerleri güzelce yıkayabilir ya da silebilirsiniz. Kurumasını bekledikten sonra banyo malzemelerini yerine yerleştirebilirsiniz.

Mutfak

Evde en çok kirlenen bir diğer bölüm olan mutfakta inatçı yağ lekeleri ve sararmalarla karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek. Gün içinde ya da yemek pişirdikten sonra ne kadar rutin temizlik yaparsanız yapın detaylı bir temizlik gibi olması mümkün değil. Mutfakta derinlemesine temizlik için öncelikle tezgahın üzerinde bulunan her şeyi başka bir yere alarak başlamanızı tavsiye ederiz. Tezgah üzerindekileri alırken ayrıca temizliklerini de yaparsanız sonrasında kolayca yerleştirebilirsiniz. Tezgâhı tamamen boşalttıktan sonra tezgah üzerini, ocağı, ocak arkasını ve mutfak fayanslarını iyi bir yağ çözücü ile temizleyip silin. Ardından mutfağa güzel koku vermesi için başka bir temizleyici ile üzerinden geçin. Sonrasında her şeyi tezgâha yerleştirin.

Süpürmek ve Silmek

İşin aslında en kolay kısmı olan süpürmek silmeyi en sona bırakın. Sadece süpürmek ve silmek aynı zamanda hızlı ev temizliği nasıl yapılır sorusunun da cevabıdır. Yerleri elektrik süpürgesiyle süpürdükten sonra silmeye geçebilirsiniz. Silerken bir vileda kullanabilir ya da yeni nesil olarak da bilinen tek kullanımlık bezleri ve aparatlarını da kullanabilirsiniz. Tek kullanımlık olduklarından dolayı işiniz bittikten sonra kurutma ve temizleme derdi olmadığından dolayı kolaylıkla kullanabilirsiniz. Genel ev temizliği nasıl yapılır konusunda kısaca bilgi vermeye çalıştık, bundan sonrası tamamen size kalmış. Tüm bu maddeleri düzenli şekilde uygulayarak, pırıl pırıl bir evde oturmanın tadını çıkarabilirsiniz.