Priz Tipleri Nelerdir?
Prizler, elektrik enerjisi ile çalışan elektronik cihazların elektrik şebekesine bağlanması ile kullanılır. Prizler cihazların elektrik akımı almasında aracı bir görev görür. Prize taktığımız elektronik cihazlar alacakları elektrik akımı sayesinde çalışır ya da şark olma işlevini tamamlar. Prizin buradaki asıl görevi cihazların elektrik akımı almasını sağlamaktan geçer.
Yeteri kadar elektrik akımı aktarılmasında prizler aracı bir görev görür. Prizlere takılan cihazlar takıp çıkartma işlemiyle cihazların istenildiği zaman elektrik alıp, istenildiği zaman da elektrik akımının kesilmesinde yardımcı olur.
Priz kullanım alanlarına bakıldığında ise yaşamın el verdiği her yerde prizlere rastlamak mümkündür. Priz olmaması halinde elektrikli cihazların kullanımı için elverişli bir ortam bulunamaması nedeni ile cihazların kullanımı mümkün olmaz. Priz bağlantıları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız yazının devamına göz atabilirsiniz.
Kullanım Amacına Göre Priz Çeşitleri
Birçok priz çeşidi bulunur. Bunlar nemliyer, Ups, grup, topraklı ve topraksızdır. Topraklı prizler, genel özelliklere sahip prizlerin yanında toprak iletkeni de bulundurur. Burada yer alan toprak iletkeni olası bir elektrik kaçağının önüne geçmekle görevlidir. Elektrik kaçaklarına bir önlem niteliğinde görev yapması nedeni ile topraklı priz en çok tercih edilen evde priz çeşitleri arasında yerini alır.
Topraksız priz ise topraklı prize oranla daha az tercih edilir. Bunun nedeni elektrik kaçağına karşı bir önlem mekanizması bulunmamasından kaynaklanır. Ups priz ise diğer priz çeşitlerine göre farklılık gösterir. Buradaki fark ise bir elektrik kesintisi olması halinde Ups priz üzerinde elektrik akımının bir süre daha devam etmesinden gelir. Ani bir kesintiye neden olmaması nedeni ile elektronik cihazları koruma görevi görür.
Prizlerin asıl görevine bakıldığında ise güvenli bir şekilde elektrik bağlantısı sağlamak ve olabilecek elektriksel tehditleri önlemekten geçer. Aksi halde elektronik cihazların dengesiz bir şekilde elektrik almaları, cihazların zarar görmesi ve bulundukları alanlarda oluşabilecek pek çok sorunu da beraberinde getirir. Burada voltaj akımı belli priz kullanımı birçok önlem sürecini de beraberinde getirir.
Elektrik Prizleri Nasıl Seçilir?
Prizler birçok şekil ve modeli de beraberinde getirir. Bunun nedeni bulundukları ortama uyum sağlayarak hoş ve estetik bir görünüm vermesinden kaynaklanır. Ancak bu aşamada dikkat edilmesi gereken diğer bir faktör ise priz güvenliği faktörü olur. Prizlerin güvenli bir şekilde kullanılması ve olası talihsizliklerin önüne geçilmesi için bazı önlemler alınması gerekir. Burada ilk aşamada priz yapımı esnasında topraklı priz tercih edilmesi alınacak ilk önlem arasında yerini alır.
Topraklı prizler güvenli bir şekilde priz kullanımını beraberinde getirir. Olası elektrik kaçaklarını önleme özelliğine sahip olması nedeni ile ilk tedbir olarak karşınıza çıkar. İkinci bir önlem olarak ise prizleri duvarlara sabitlemenizdir. Prizlerin duvarlara sabitlenmesi sonucunda elektrik kabloları duvar içerisinde kalır. Bu da kablo kaynaklı yaşanacak sorunların önüne geçilmesinde destek olur. Aynı zamanda her priz özelinde güç durumu değişkenlik gösterebilir. Her prizin kaldırabileceği bir güç durumu söz konusu olur.
Prize kaldırabileceğinden fazla bir güç yüklemek, kabloların aşırı bir şekilde ısınmasına neden olur ve bu durum da yangına yol açabilir. Sıklıkla karşılaşılan bir durum evde ya da iş yerlerinde şalter atması durumudur. Bunun nedeni prizlere fazla yüklenmeden kaynaklı elektrik akımın kesilmesi gerektiği için şalter kendiliğinden atar. Ancak şalter atmama durumu ile de karşılaşılabilir. Bu durumda ise yangın çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle prizlere kaldırabileceği gücün fazlasının verilmemesi gerekir.
Aynı zamanda fişlerin prizden dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekir. Bunun nedeni fazla bir güç kullanımı olması halinde prizler yerinden çıkabilir ve iç kabloları dış ortam ile temas edebilir. Bu durum ise olası sorunlara yol açabilir. Bulunduğunuz ortamda çocuklarınız olması halinde çocuk korumalı prizler tercih edebilirsiniz. Bunun nedeni çocukların prize direkt olarak temas etmesini önlemekten geçer.
Çocuklar gerek direkt olarak elleri ile gerek ise bir gereç yardımı ile prizlerle temasta bulunabilirler. İlgili eylem sonucunda ise elektrik çarpmaları görülebilir. Diğer bir önemli adım ise prizlerin yapımı planlanırken suya yakın yerlerden uzakta ya da yüksekte kalması gerekmesidir. Aksi halde suya temas eden prizlerde ciddi riskler beraberinde gelebilir.
Özellikle mutfak ve banyo gibi suyun sıklıkla kullanıldığı alanlarda yere yakın olmayacak şekilde yüksek bir alana priz takılması hayati bir öneme sahiptir. Bu önlemler alınması ve kaliteli malzeme kullanılması halinde oluşabilecek tüm durumları minimuma indirmiş olursunuz. Tüm bu aşamalara dikkat etmeniz sizin ve aileniz için önemli rollere sahip olur.
Ülkeler Bazında Priz Tipleri
Gelişen teknolojiyle elektrikli cihazların kullanımı oldukça yaygın bir hal alır. Her an elektrikli farklı bir cihaz kullanmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun en temel örneği ise şu anda aktif olarak kullandığınız telefonlar, bilgisayarlar, tabletler ve diğer tüm elektrik cihazlar gelir. Bu tür cihazlar her zaman bir şarj olma ihtiyacını beraberinde getirir. Bu nedenle de gidilen her ortamda bir priz arayışına girilir. Bu aşamada ise bulunduğunuz ülkenin kullandığı priz tiplerini bilmeniz sizlere kolaylık sağlar. Bunun nedeni çoğu ülkede farklı priz kullanım tipleri görülebilmesinden kaynaklanır.
Priz tipleri ve kullanımları ülkeler bazında değişkenlik gösterir. Bir seyahate çıkacağınız esnada elektrik ile ilgili bir sorun yaşamamanız için ise o ülkenin priz tipini bilmek ve ona uygun bir adaptör temini yaparak yolculuğunuza başlamak size kolaylık sağlar. Aynı zamanda voltaj aşamalarında da farklılıklar görülebilir. Gideceğiniz ülkenin priz tipi ve voltaj akımı hakkında kısa bir araştırma yapmak hem sizi hem de elektronik cihazlarınızı koruyarak önceden önlem almanıza olanak sağlar.
Farklı ülkelerde priz tipleri için araştırmanız esnasında Avrupa ülkelerinde genellikle priz tipi olarak C tipi priz kullanıldığında rastlanır. Bu prizler iki uca sahiptir. ABD’de ise prizler genellikle A tipi olarak yer alır. Bu prizin de 2 uç girişi bulunur ancak priz giriş kısmı daha çok dikdörtgene benzer bir şekildedir. Bu nedenle bu ülkeye gitmek istemeniz halinde yanınızda uyum sağlayan bir adaptör götürmeniz faydalı olur.
Asya ülkelerine bakıldığında ise her ülkede farklı priz tipleri görülebilir. A tipi priz çeşitleri, N tipi priz çeşitleri aralığında farklılık gösterir. Elektrik priz modelleri ülkeler içerisinde belirlenirken frekanslar ve voltajlar dikkate alınır. Her ülkenin frekansı ve voltaj değeri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle de her ülke kendi voltaj sistemine bağlı olan bir priz türü tercih eder.
Genel olarak bakıldığında ise A tipi fiş ve prizler Kuzey ve Orta Amerika ve Japonya’da, B tipi prizler ABD, Kanada, Meksika ve Japonya’da, C tipi prizler Türkiye, Asya, Avrupa ve Güney Amerika’da, D tipi prizler Hindistan’da, E tipi prizler Fransa, Belçika, Polonya’da ve F tipi prizler ise Avrupa, Rusya ve Birleşik Krallık ülkelerinde yaygın olarak kullanılır. Priz tipleri rehberi incelemesi esnasında tüm bu detaylar sizlere sunulur.