Bitkiler yaşam alanlarının canlandırılması için kullanılan temel dekorasyon parçalarından birisidir. Evlere daha samimi bir hava katılması, ofislerin sıcak bir ambiyans yansıtması gibi birçok amaç için bitkilere yer verilebilir. Bitkilerin tüm güzelliklerini sergilemesi ve iç dekorasyona uygun şekilde sunulması için saksı seçimlerine özen gösterilmesi gerekir. Saksılar, bitkilerin sağlıklı şekilde büyümesi için yeterli alanı sağlar ve dekoratif parçalar olarak satılabilir. Dekorasyon için kullanacağınız bu parçalara bütçe dostu şekilde ulaşmak isterseniz saksılarınızı kendiniz yapabilirsiniz. Kolayca bulabileceğiniz malzemeler yardımıyla hazırlayabileceğiniz saksı tasarımlarına, sizler için hazırladığımız yazımızda yer verdik. Evdeki atık olarak görülen eşyalar da dahil olmak üzere birçok farklı malzemeden saksı yapma yöntemlerine yazımızda ulaşabilirsiniz. Sizler için bir araya getirdiğimiz bu yöntemler yardımıyla yaşam alanlarınıza sıcak bir hava kazandırabilir, dekorasyona kişisel bir  dokunuşta bulunabilirsiniz. Bitkilerinizi estetik olarak sergileyeceğiniz saksılara para harcamanıza bile gerek kalmadan ulaşmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz. Yeni bir eşya almak yerine kendiniz yaparak tüketici toplum döngüsünü kırmayı başarabilirsiniz. Evde neleri saksı yapabiliriz? Makrome saksı nasıl yapılır? Yazımızın kalanını okuyarak bu soruların cevabına ve çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz. 

Tenekeden Kolay Saksı Yapımı

Teneke kutular, herkesin mutfağına giren unsurlardan birisidir. Çeşitli yiyeceklerin uzun süreler boyunca bozulmadan saklanmasını sağlayan bu kutular, kullanıldıktan sonra çöpe atılır. Başka bir amaç için kullanılmayan kutular, sağlam bir materyalin israf edilmesine yol açar. Kullandığınız teneke kutuları saksı yaparak bu israfın önüne geçebilirsiniz. Evlerinizi süsleyecek rengarenk çiçekleri ve çeşitli bitkileri teneke kutuların içerisine ekebilirsiniz. 

Kendin yap saksı fikirleri arasında ilk sırada yer alan teneke kutuları dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İlk olarak elinizdeki teneke kutunun boyutlarına uygun bir bitki seçmeniz gerekir. Bitkinin köklerinin sağlıklı şekilde gelişmesi için yeterli alana sahip kutuları bulmak oldukça önemlidir. Kendin yap saksı olarak teneke kutuları tercih ederseniz dikkat etmeniz gereken önemli noktalar arasında, suyun akması için gerekli delikleri açmak yer alır. Hazır olarak satın aldığınız saksıların zemini, çoktan deliği açılmış şekilde gelir. Bu delikler, bitkinin toprağındaki fazla suyun süzülmesini sağlar ve dengeli bir nemin korunmasına yardımcı olur. Teneke sert bir materyal olduğundan eşit büyüklükte delikleri kolayca açmak için ince uçlu matkap kullanabilirsiniz. Teneke boyutlarına uygun sayıda delikler açtıktan sonra kendi saksınızı yapmanın asıl eğlenceli kısmına geçebilirsiniz. Teneke kutuları boyalar, stickerlar, renkli bantlar, kurdeleler yardımıyla dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. İç dekorasyonda sade bir görüntü istiyorsanız bej, beyaz, pudra, su yeşili gibi yumuşak bir renge boyayarak modern bir görüntü elde edebilirsiniz. Yaşam alanına renkli bir dekorasyon parçası eklemek isterseniz teneke kutuyu parlak bir renge boyayıp üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. 

Makrome Saksı Nasıl Yapılır?

Bitkilerin göze hoş gelen şekilde sergilenmesini sağlayan seçeneklerden bir diğeri, makrome saksı modelleridir. Bunlar, bitkilerin tavandan veya yüksek bir noktadan asılmasını sağlayan askılardır. Bu askılar genellikle zarif ipliklerin örülmesiyle elde edilir. İpliklerin örgü görüntüsü, saksıya daha doğal ve geleneksel bir hava kazandırır. Makrome saksı askısı ile evlerinizi süslemek için bu ürünlere para vermeniz gerekmez. Evde kendiniz de bu askıları yapmanız mümkündür. 

Makrome ipi ve saksının asılmasını sağlayacak demir bir halka, bu proje için ihtiyaç  duyacağınız iki temel unsurdur. Makrome ipinin 3mm gibi bir kalınlığa sahip olması önerilir. Bu kalınlıktaki iplere şekil vermek ve düğümler atmak oldukça kolaydır. Ayrıca estetik olarak beklentilerinizi karşılayacak bir sonuç elde etmenizi de sağlayacaktır. 

Makrome saksı yapımı için sarma düğüm, kare düğüm gibi farklı teknikleri kullanmanız gerekir. Düğümlerin sıklığı arttıkça daha yoğun bir görüntü elde edebilir ve daha büyük ağırlıklardaki saksıların taşınması için yeterli güce sahip askılar yapabilirsiniz. Askıyı tavana veya farklı noktalara yerleştirmeden önce saksınızı ortasına koyarak ağırlığını ve düğümlerin sıkılığını deneyebilirsiniz. Saksı makrome ile dar yaşam alanlarında dahi bitkilerinizi göstermenin estetik bir yolunu bulabilirsiniz. 

Eski Ayakkabılardan Saksı Yapımı

Kendin yap saksı yapımı seçenekleri arasında sıradışı görüntüye sahip önerilerimizden birisi, eski ayakkabılardan yapılan sakılardır. Özellikle yağmur çizmeleri gibi ayakkabılar, bu işlem için ideal özellik gösterir. Artık kullanmadığınız ayakkabılarınızın içerisini toprakla doldurarak bitkilerinizi yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Seçtiğiniz ayakkabının materyaline uygun boyalarla yüzeyine istediğiniz renkleri ekleyebilirsiniz. 

Teneke kutularla hazırlanan saksılarda olduğu gibi eski ayakkabılarınızla yaptığınız bu projede de delikler açmanız gerekir. Ayakkabı tabanını kolayca delebileceğiniz keskin uçlu bir bıçak veya matkapla uygun boyutlardaki delikleri oluşturabilirsiniz. 

Avizeden Dekoratif Saksı Nasıl Yapılır?

Aydınlatma için kullandığınız avizeleri yenisiyle değiştirecekseniz ve eskisiyle ne yapacağınıza karar vermeye çalışıyorsanız harika bir önerimiz var! Avize modellerinden dekoratif ve ilgi çekici saksılar yaratabilirsiniz. Avizenin içerisine ampullerin yerleştirildiği alan, çevresi kapalı bir tasarıma sahipse bu bölgeyi toprakla doldurabilirsiniz. Birden fazla küçük lambanın yerleştirilmesi için kollara sahip olan avizeler bu amaç için en ideal görüntüye sahiptir. Her bir ampulün yerleştirildiği kol kısmına farklı renkten bir çiçek ekerek gökkuşağını andıran sonuçlar elde edebilirsiniz. Avizelerinizi bu şekilde geri dönüştürebilir, sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkıda bulunabilirsiniz. 

Plastik Şişeden Saksı Nasıl Yapılır?

Yapısında bulunan zararlı maddeler nedeniyle doğal çevre üzerinde yıpratıcı etkiler oluşturan plastik şişeleri saksı yapımı ile geri dönüştürebilirsiniz. Toprağa atıldığında zehirli etki gösteren bu maddeyi, bitki yetiştirmek gibi faydalı bir işlem için kullanabilirsiniz. Saksı kendin yap yöntemleri arasında doğal çevre üzerinde en faydalı etkiyi oluşturan seçenek, plastik şişelerin kullanımına dayanan bu yöntemdir. 

Plastik şişeleri ister yan yatırıp keserek geniş şekilde kullanabilir ister dik şekilde keserek daha dar bir saksı oluşturabilirsiniz. Kesim şeklinizi seçerken bitkilerin köklerinin ihtiyaç duyduğu alanı ve büyütmek istediğiniz bitki sayısını düşünebilirsiniz. 

Plastik şişeden saksı yapımı denince akla çirkin şeffaf pet şişe görüntüsü gelebilir. Ancak bitkilerinizi yetiştireceğiniz bu alanı istediğiniz şekilde dekore edebilirsiniz. Plastik şişelerin asıl görüntüsüyle sınırlı kalmanız gerekmez. Elinizdeki boyalarla, yeni saksınız üzerine farklı şekiller çizebilir, yüzeyine stickerlar yapıştırabilirsiniz. Bu şekilde plastik şişe görüntüsünden kurtulabilir, evinize eklemekten mutluluk duyacağınız saksılar elde edebilirsiniz. 

Eski Dolap ve Çekmecelerden Saksı Yapımı

Kendin yap saksı modelleri arasında bitkilerin büyümesi için en geniş alanı sunan seçenek dolap ve çekmecelerin kullanılmasıdır. Eski dolap ve çekmecelerinizi yenisiyle değiştireceğiniz zaman eskisini atmak yerine saksı olarak kullanabilirsiniz. Çekmeceleri birbirinden ayırabilir, dolapların her bir rafını farklı bitkilerin yetiştirildiği saksılara dönüştürebilirsiniz. Dolap ve çekmeceleri bu amaç için kullanmaya karar verirseniz sulamaya dayanıklı materyaller olmaları gerekir. Suya karşı çok hassas olan bir ahşap kısa bir sürede şişecektir. Hem içindeki bitkilere zarar verecek hem de hoş olmayan görüntüler yaratacaktır. 

Suya karşı fazla hassas olmayan bir malzemeden üretilmiş dolap ve çekmecelerin altına birkaç delik açarak saksı olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Mobilyaların sağladığı geniş alan sayesinde istediğiniz sayıda bitkiyi yetiştirebilirsiniz. 

Yazımızda sizlerle paylaştığımız bu yöntemler sayesinde yeni bir saksı almanıza gerek bile kalmadan kendi bitkinizi büyütebilirsiniz. Kişisel hale getirdiğiniz dekoratif bir eşyaya sahip olmanın mutluluğunu deneyimleyebilirsiniz.