Perde çeşitleri nelerdir? Hangi Perde Nerede Kullanılır?

Evinize, iş yerinize veya ofisinize perde belirlerken birçok renk ve kumaş seçeneği aklınızı karıştırabilir. Size en iyi seçenek gibi görünen perde modelleri sonradan değiştirmek isteyeceğiniz ya da sorun yaşayabileceğiniz bir model de olabilir. Perde seçiminizde hataya düşmenizin önüne geçmek için hazırladığımız bu rehber ile perde çeşitlerini, kullanım alanlarını ve hangisinin sizin için daha kullanışlı olduğunu keşfedebilirsiniz.

Perde Çeşitlerini Tanıyalım

Perde çeşitleri isimleri birçok farklı şekle giriyor olsa da en bilindik 10 perde modelini listemizde bulabilirsiniz.

1. Dikey Perde

Dikey perdeler sağa, sola veya tek bir yöne hareket eden perdelerdir. Bu perdeler kolay bir şekilde temizlenebilir. Açılıp karşıdan bakıldığında düz bir çizgi şeklinde görünürler. 

2. Screen Perde

Screen perde, güneş kırıcı perde olarak da anılır. Güneşten gelen sıcaklığı keser, fakat ışığını engellemez. Perde kapalı olsa da dışarı rahatlıkla görülebilir

3. Kruvaze Perde

Birçok modelin uygulanmasına imkan tanıyan kruvaze perde daha çok büyük pencerelerde kullanışlıdır. İki parçadır ve parçaların orta kısmından toplanıp perçem görünümünü sağlayan bir mekanizması vardır. Şık ve gösterişli perde çeşitleri arasındadır. İki parçalı bir perdeniz varsa yalancı kruvaze perde elde edebilirsiniz. Bunun için uygun bir ip yardımıyla perdelerinizi orta kısımdan yukarıya doğru toplayıp ipi bağladığınızda kruvaze perde görünümü ortaya çıkar.

4. Zebra Perde

Zebra perde tıpkı zebranın vücudundaki desene benzer. Parçalı bir görünümü vardır. Işığı kısmen keser. Zebra stor perde olarak bilinen zebra perdeler daha çok küçük pencereler için uygundur.

5. Jaluzi Perde

Jaluzi perde bir sistem yardımıyla açılıp kapanır. Açık haldeyken karşıdan bakıldığında yatay çizgiler şeklinde görünür. Kapatıldığında ise ışığı tamamen kesebilir. Dikey jaluzi perde ise dikey perde mantığıyla çalışır ve benzer işlevi görür.

6. Silüet Perde

Silüet perdeler zebra ve screen perde arasında bir perde modelidir. Hem zebra model hem de screen model biraradadır. Screen perde önde, zebra perde arkadadır. Zebra perdeyi açtığınızda bile screen perde güneşin sıcaklığını kırmaya devam eder. 

7. Stor Perde

Stor perde en sık tercih edilen perdeler arasındadır. Stor perde modelleri düz, dantel işlemeli, ızgaralı ya da desenli olabilir. Birçok renk ve tasarım seçeneği bulunur. Stor perdeler fon perde olarak da kullanılabilir.

8. Plise Perde

Katlama perde modelleri arasında yer alan plise perdeler aşağı ve yukarı hareket ettirilip toplanabilir. Plise perdelerin kullanımı için özel çıtalar pencereye monte edilir. Dikey şekilde yerleştirildiğinde ortada da toplanabilir.

9. Briz Perde

Briz perdeler pencerenin hem aşağısına hem yukarısına yerleştirilen sistemlere takılır ve ortalarında bir kuşak bulunur. Bu kuşak perdenin savrulmasını önler. Briz perdeler pencerenin orta kısmını kapattığından yan kısımlardan dışarı görülebilir.

10. Katlama Perde

Katlama perde özel bir tasarım sayesinde perde açılmak istendiğinde katlanmış görünümü veren perdelerdir. Birçok renk ve desen seçeneği mevcuttur. Katlandığında kaba bir görünüm ortaya çıkabilir, bunun için de perdeleri alttan ve üstten tutan aparatlar kullanılır.

Perde Çeşitlerinin Kullanım Alanları

Her perde çeşidi her ortam için uygun olmayabilir. Ev, iş yeri veya ofis için farklı modeller daha ön planda ve kullanışlıdır. Bu yüzden hangi perdenin nerede daha pratik bir kullanım sunacağı konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

  • Dikey perdeler ofis ve iş yerleri için çok kullanışlıdır. Fakat bu evde kullanılamayacağı anlamına gelmez. Yerden başlayan büyük pencereleriniz veya balkon kapılarınız varsa buralarda kullanmanız da hem temizlik hem de kullanışlılık açısından faydalıdır. 
  • Screen perdeler genellikle ofislerde kullanılır. Bilgisayar ekranına gelen yansımaları engelleyebilir. Evde kullanımı pek sık olmasa da çalışma odanızda tül perde çeşitleri kullanmaktansa screen perde kullanmanız rahatlığınız açısından daha uygundur.
  • Kruvaze perde modelleri şık ve gösterişli bir model olduğundan dolayı geniş salonlar için daha uygundur. Salonlarınızın penceresinin boyutu da önem taşır. Kruvaze tül perde kendini göstermeyi sevdiğinden küçük pencereler için uygun olmayabilir. Kruvaze perde mekanizması ile perdenizi istediğiniz modele getirebilirsiniz. Özel bir mekanizmaya sahip olduğundan daha çok kullanılmayan veya zarar görmesi zor olan pencerelerde kullanılması gerekir. Diğer yandan perde katlama aparatı ile de perdelerinizi bir kenarda toplayabilme avantajınız vardır.
  • Zebra perde modelleri küçük pencereler için oldukça kullanışlıdır. Özellikle mutfak tezgah önündeki pencerelerde rahatlıkla kullanılabilir. Tezgah önü için kullanışlı olmasının sebebi; tül perde ocağa doğru savrulabildiğinden tehlikeli bir durum oluşturur, fakat zebra perdede böyle bir risk bulunmaz. Ayrıca bu gibi tehlikeleri önlemek amacıyla briz perde de tercih edilebilir ya da tül perdeler çeşitli aparatlar yardımıyla bir kenara sabitlenebilir.
  • Jaluzi perde modelleri birçok şekilde kullanılabilir, fakat evin her köşesinde kullanıma uygun olmayabilir. Izgaraları ince ve hassas olduğundan dolayı temizlik kısmında uğraştırıcıdır ve temizlerken zarar verebilirsiniz. Bu sebeple ahşap jaluzi perde temizlik ve kullanışlılık açısından önceliğiniz olabilir. Jaluzi perde fiyatları markaya, kullanılan malzemeye veya boyuta göre farklılık gösterir. Bunun için bu modeli satan bir satıcı ile görüşerek ve ona gerekli bilgileri vererek fiyat alabilirsiniz.
  • Silüet perdeler iş yeri, ofis ve ev içi kullanıma uygundur. Fon perde çeşitleri ışığı tamamen kestiğinden, silüet perdeler daha kullanışlı olabilir. Mekana ne kadar ışık girmesini istediğinize bağlı olarak silüet perde tercih edebilirsiniz.
  • Stor perde çeşitleri çok fazla tercih edildiğinden birçok farklı alternatife sahiptir. Bu perde modeli birçok mekana uyum sağlar. Karartma yapmak için de kullanılabilen modelleri vardır. Eğer tam karartma istemezseniz tül şeklinde ya da desenli ve ızgaralı modelleri de mevcuttur.
  • Plise perdeler ızgaralarının arasında boşluk olmadığından ya tam açılmaya ya da tam kapanmaya müsaittir. Pencereyi sadece ortaya kadar da açabilirsiniz, fakat yarı açık yarı kapalı gibi değil tamamen açılmış şekilde görünür. Bu sebeple yüksek katlarda veya ofislerde kullanmaya daha uygundur.
  • Katlama perde modelleri hangi kumaşın kullanıldığına göre farklı kullanım alanlarına sahiptir. Kalın bir kumaş kullanıldıysa daha geniş alanlarda kullanımı uygundur, aksi takdirde küçük bir odayı daha küçük gösterebilir. Katlama perde mekanizması perde yukarı taşınmak istendiğinde perdeyi katlanmış gibi göstererek hem şık bir görünüm sağlar hem de dışarının görülmesine imkan verir.

Hangi Perde Daha Kullanışlı?

Hangi perdenin daha kullanışlı olduğunu tespit edebilmek için pencerelerinizin ve kullanmak istediğiniz odanızın boyutu, kullanılacak mekan, odaya veya mekana gelen güneş ışığı oranı gibi değerlendirmeleri yapmanız gerekir. Örneğin daha önce bahsettiğimiz gibi katlama perde çeşitleri küçük odayı daha küçük gösterebilirken, büyük odayı ise şık bir görünüme kavuşturabilir. Diğer yandan her daim kullanışlı olabilen tül, stor veya zebra perde gibi modelleri de tercih edebilirsiniz. 

Fon Perde Hangi Kumaştan Yapılır?

Fon perde tek bir kumaştan üretilmez. Birçok farklı alternatifi bulunur. Bunlar; saten, kadife, polyester, tül, pamuk, tafta veya organze gibi kumaşlardır. En sık kullanılanları ise saten, kadife, polyester ve pamuk olarak görülür. Bunların daha sık tercih edilmelerinin sebebi ise ışığı daha iyi kesmeleridir. Tül veya organze kumaşlar fon perde olarak kullanıldığında daha çok dekorasyon amaçlıdır. Fon perdenin amacına uygun kullanılabilmesi, yani ışığı engellemesi için uygun bir kumaş kullanmak gerekir.