Mutfak adası son dönemlerin adından en çok bahsettiren mutfak dekorasyonu arasında yer alır. Eski zamanlardan beri kullanımına devam ediliyor olsa da bu isim sayesinde çok daha fazla tanınır haldedir. Siz de bu adanın nasıl bir işleve sahip olduğunu merak ediyorsanız rehberimizden en detaylı bilgileri bir arada bulabilirsiniz.

Mutfak Adası Nedir?

Modern hayatta mutfağın işlevi büyük farklılıklar gösterir. Geleneksel yaşamda mutfak yalnızca yemek yapmak gibi temel uğraşlar için kullanılsa da modern hayatta mutfak evin kalbi konumunda olabilir. Öyleki modern hayatta mutfak sosyalleşmenin en önemli mekanlarından biridir. Ailenizle ve arkadaşlarınızla kahve sohbetleri yapabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz, çay saatleri düzenleyebileceğiniz mutfak son dönemlerdeki popülerliği ile birçok farklı dekorasyona da ev sahipliği yapar.

Ada mutfak, mutfağınızın konfor ve düzen seviyesinde önemli artış sağlayacak fonksiyonel ve estetik bir dekorasyondur. Birçok farklı kültürde görülürken farklı şekillerde düzenleme yapılabileceği gibi, klasik şekilleri de bulunur. 

Ada mutfağın tarihçesinden biraz bahsetmek gerekirse yaygınlaşmasının II. Dünya Savaşı sonrasında olduğu bilinir. Savaş sonrasında mutfakta geçirilen vaktin eve oranlanması amaçlanır. Bu amaç doğrultusunda oturma alanındaki sohbetten kopmadan yemeklerin hazırlanabileceği, insanların birbirinden kopmadan başka işlerle uğraşabileceği alanlar oluşturulmak istenir. 

Temel tasarım bu şekilde ortaya çıkmış olsa da bu da yetersiz gelir ve yıllar geçtikçe bu defa ortaya mutfak adası modelleri çıkar. Bu sayede ünlenip çeşitlenerek mutfak dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçası haline gelir. Oturma alanı ile mutfağın duvar olmadan ada konseptiyle birleştirilmesi şeklinde uygulanabileceği gibi, yalnızca mutfak sınırları içerisinde de kullanıma uygun modeller de vardır.

Mutfak Adası Kullanım Şekilleri

Zaman içerisinde ihtiyaçlar ve gereksinimler değiştiğinden mutfak adaları da birçok değişikliğe ve farklılığa uğrar. Estetik olarak çok avantajlı bir konumda olmasının yanı sıra depolama ve yüzey alanını artırması ile de son dönemlerin en popüler mutfak çözümüdür. Siz de mutfağınızı daha işlevsel bir hale getirmek istiyorsanız aşağıdaki kullanım şekillerini inceleyip kararınızı verebilirsiniz.

Basit Tezgah Adalar

Basit tezgah adalar yemek yapmak için kısıtlı ama ekstra alanlar sunar. Küçük alanlar için hem kullanışlılık hem de şıklık açısından idealdir. İşlevsellik açısından diğerlerine göre geride kalsa da, klasik mutfak tiplerinin yapamayacağı birçok şeyi yapabilir. Örneğin bu adaların tezgahında küçük aileler kahvaltı ve yemekleri yiyebilir veya arkadaşlarınızla sohbet ederken kullanabilirsiniz. Mutfakta halletmeniz gereken işler olduğunda misafirlerinizin veya ailenizdeki kişilerin size eşlik etmesi için de uygundur. Bu adaların üretimi genel olarak 80×60 boyutlarındadır. 

Bar Tezgahı

Bu adaların tek ve en önemli işlevi alandan tasarruf edilmesine imkan tanımasıdır. Barlarda bulunan tezgahların bir taklididir. Tezgah kısmı diğer ada modellerindeki tezgahlardan daha incedir ve genişliği azdır. Bu tarzda bir tezgah kullanımı siz mutfağınızda işlerinizi hallederken veya yemek yaparken sohbetten kopmamanız için idealdir. Misafirleriniz için tadım tezgahı şekline de bürünebilir. Aynı zamanda pratik bir kahvaltı için de oldukça kullanışlıdır. Bu adaların üretimi genel olarak 80×40 boyutlarındadır.

Odağında Yemek Pişirme Olan Adalar

Basit tezgah adalarına oranla çok daha büyük alanlarda kullanım için uygun olan bu adalar yemek pişirme odaklıdır. Bu adalarda çoğunlukla ocaklar, davlumbaz ya da tava askılıkları tezgahta yer alır. Yemek pişirme odaklı olmalarının yanı sıra servis için de alan mevcuttur. Bu tezgahlarda hem yemek yapmak hem yemeği yemek oldukça pratiktir. Bu adaların üretimi genel olarak 140×80 boyutlarındadır.

Odağında Bulaşık Olan Adalar

Yemek pişirme odaklı adalarda tezgah üzerinde ocak gibi yemek üzerine detaylandırılmış kullanım alanları bulunurken, bulaşık odaklı adalarda tezgah üzerinde bulaşıkların yıkanabileceği alanlar mevcuttur. Bu adaların tezgahında ocak bulunmaz, ocak ana tezgahtadır. 

Odağında bulaşık olan adaların mutfaklarda sonradan yapılması çok zordur. Çünkü su tesisatının yeri gibi detaylı değişikliklerin yapılması gerekir. Bu sebeple sıfır mutfak yapımında tercih edilmesi daha uygundur. Diğer yandan bu tezgahların altında bulaşık makinesi, çekmece gibi detaylar vardır. Bu adaların üretimi genel olarak 150×80 boyutlarındadır.

Çok Amaçlı Adalar

Çok amaçlı adalar, adından da anlaşılacağı üzere daha önce bahsettiğimiz tüm adaların işlevini tek bir adada yerine getirir. Bu adaların tezgahında hem yemek pişirebilir, hem bulaşık yıkayabilirsiniz Aynı zamanda depolama alanı olarak kullanabilir ve yemeğinizi de yiyebilirsiniz. Tüm bu işlevlerin bir arada sunulabilmesinin de elbette bazı şartları vardır. Çok amaçlı bir ada istiyorsanız büyük bir alana sahip olmanız gerekir. Bu adaların üretimi genel olarak 200×100 boyutlarında tasarlanır.

Yarımadalar

Yarımada tipindeki mutfak tasarımları kısıtlı alana kurulur. Örneğin 1+1 veya stüdyo daire düzenine sahip bir evde yaşıyorsanız bu tip bir ada, diğer adalar gibi bağımsız mutfak adası olmasa da oldukça kullanışlıdır. 

Ada Mutfak Tercihinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Mutfak ada modelleri göz kamaştırıcı ve kullanışlı olmaları açısından aklınızı başınızdan alsa da tercih etmeden önce bazı temel bilgileri öğrenmeniz gerekir. Bu temel bilgiler nasıl bir ada modeli seçmeniz gerektiği yönünde size yol gösterebilir ve olası bir yanlış seçim yapmanızı engeller. Peki nelere dikkat etmeniz gerekir?

  • Küçük bir mutfağa sahipseniz ölçüleri doğru almanız gerekir. Aksi takdirde mutfağınızda hareket edecek alanınız kalmaz ve şık bir mutfak elde etmişken kullanamayabilirsiniz.
  • Büyük bir mutfağa sahipseniz büyük bir ada mutfak tasarımı tercih etmeniz gerekir. Ada mutfağınız küçük olursa mekan çok boş görünür ve hoş bir görüntü elde edemezsiniz.
  • Ada mutfak modelleri tercihinizde en çok dikkat etmeniz noktalardan birisi seçtiğiniz ada tipinin tesisat ihtiyacının olup olmadığıdır. Eğer ocak, fırın ya da lavabo istiyorsanız bu gibi tesisat ayarlamalarının uygunluğunu kontrol etmelisiniz.
  • Ada bölümünün mutfak boyutları ile uyumu son derece önemlidir. Mutfağınızda kaç kişinin olmasını uygun buluyorsanız ana tezgah ile ada tezgahı arasındaki mesafeyi doğru belirlemeniz gerekir. Aksi halde mutfağınızda istediğiniz sayıda misafir ağırlayamazsınız. 
  • Küçük bir alana sahipseniz sırtı olmayan bar tabureleri tercih etmek daha doğru olur. Böylelikle kullanmadığınız zamanlarda bu tabureleri tezgahın altına itip yer açabilirsiniz. 
  • Mutfak adasının üzerinde lambalar kullanmak hem dekorasyon hem de kullanışlılık açısından oldukça faydalıdır. Bu sayede diğer alanlardaki ışıktan yararlanmaya çalışmak yerine bulunduğunuz ortamı direkt olarak aydınlatabilirsiniz.

Portatif Mutfak Adaları

Portatif mutfak adası, bir yerden başka yere kolayca taşıyabileceğiniz biçimdedir. Portatif özellikte bir ada kullanmak alandan tasarruf etmenizi sağlarken, farklı bir görünüm elde etmenize de yardımcıdır. Örneğin eski bir dolabınızın rengini ve dizaynını değiştirerek tezgah haline getirebilirsiniz. Bu sayede dolabınız mutfağınızı kullanırken fazlalık olursa mutfağınızdan çıkarabilirsiniz.

Tekerlekli portatif tezgahlar küçük mutfaklar için idealdir. Gizlenebilir ve kilitlenebilir tekerleklere sahip tezgahlar kullanım kolaylığı sağlarken, aynı zamanda mutfağınıza şık bir görünüm katar. Yemek servisinizi yapmak, kirli bulaşıkları bir kenarda biriktirmek ya da yalnızca arkadaşınızla kahve içip sohbet etmek istediğiniz anlarda kurtarıcınız haline gelir. 

Portatif adalar diğerlerine oranla küçük mutfaklarda çok daha kullanışlıdır. Çünkü istemediğiniz zaman başka bir alana götürmek için sürüklemeniz veya itmeniz yeterlidir. Küçük bir mutfağınız varsa mutfak adası oluşturmak yerine bu seçeneği değerlendirmek isteyebilirsiniz.