Altın varak folyo ya da gümüş varak folyo gibi en çok tercih edilen renklerin yanı sıra birçok farklı renk alternatifi de bulunan folyo varak uygulaması ile gerçek altın veya gümüş varaklara oranla daha az maliyet ile benzer görünümler elde edebilirsiniz. Folyo varak uygulamasını inceleyeceğimiz bu rehber ile varak uygulamasını birçok alanda nasıl kullanabileceğinizi, dekorasyon üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. 

Folyo Varak Nedir?

Folyo varak esasen mağazalarda görebileceğiniz, birçok objenin üzerinde yer alan ve objenin ışıl ışıl bir görüntüye sahip olmasını sağlayan uygulamadır. Uygulamayı evde kendi eşyalarınız üzerinde de uygulayabilirsiniz. 

Folyo varaklar belirli katmanlardan oluşur. Üst kısımda folyodaki rengin ısıyla birlikte eşyalara işlemesi için polyester veya buna benzer bir malzeme kullanılır. Bu katmana “taşıyıcı varak folyo” denir. Taşıyıcı katmanın altında asıl görüntüyü veren “yaldız tabaka” yer alır. En altta kalan ve son katman olan “reçine” kısmı ise uygulanan varak görünümünün eşyalar veya objeler üzerinde tutunmasını sağlayarak görünümün sabitlenmesine yardım eder. Folyo varak uygulaması nasıl yapılır başlığımızın altında uygulanma adımları ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz. 

Folyo Varak Nasıl Yapılır?

Folyo varak uygulamasını evde yapmak için öncelikle uygun bir ortam oluşturmalı ve temel malzemeleri tedarik etmelisiniz. Malzemeler şu şekildedir:

  • Folyo varak yapmak istediğiniz bir eşya veya obje
  • Varak yapıştırıcı
  • Eldiven
  • İpek uçlu fırça
  • Dilediğiniz bir folyo varak

Malzemeleri tedarik ettikten sonra aşağıdaki adımları izleyerek kolay bir şekilde, yardım almadan eşyalarınıza folyo varak uygulayabilirsiniz.

1. Adım: Hazırlık

Çalışmalarınızı yapabileceğiniz, organize edilmiş bir alan hazırlayın. Organize edilmiş bir alan size kolaylık sağlar ve etrafın kirlenmesini engeller.

2. Adım: Boyama

Boyamaya başlamak için varak uygulamak istediğiniz bir eşya veya obje seçmeniz gerekir. Bu eşya veya obje desenli veya düz bir hatta sahip olabilir. Her haliyle varak uygulamak için uygundur. Eşyanızı seçtikten sonra boyama adımına geçebilirsiniz.

Boyama adımında büyük bir eşya seçtiyseniz kalın bir fırça, küçük bir obje veya eşya seçtiyseniz ipek uçlu fırça kullanmak daha iyidir. Eşyanızı istediğiniz renge boyayabilirsiniz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken durum varak yapacağınız eşyanın ne kadar parlamasını istediğinizdir. Koyu renkli bir zemine sahip eşyalara varak uygulandığında çok daha fazla parlar. Zıttı olarak açık renkli eşyalarda ışıltı çok daha az olur. 

Boyamanızı eşyanızın her yerine olabileceği gibi, örneğin yalnızca dolap kapaklarına da yapabilirsiniz. Eşyanızı veya objenizi boyadıktan sonra kurumaya bırakmalısınız.

3. Adım: Yapıştırıcı Kullanımı

Varak uygulamanızı tamamlamak için bu adım son aşamaları içerir. Bu aşamada varak yapıştırıcı kullanmanız gerekir. 

  • Varak yapıştırıcıyı eşyanızın üzerine, uygulamak istediğiniz alana ince bir şekilde sürün. İnce bir şekilde sürmeniz şart değildir. Kalın bir şekilde sürmek kuruma hızını düşürür. İnce olarak sürülmüş bir varak yapıştırıcı yaklaşık 10-15 dakika sonra kurur.
  • Yapıştırıcı kuruduktan sonra varak folyonuzu alıp uygulamak istediğiniz alana bastırın. Yapıştırıcı kuruduktan sonra bile yapışkanlık özelliğini yitirmeyeceğinden, folyonuzdaki rengi eşyanızın üzerine geçirir ve eşyanıza ışıl ışıl bir görünüm katar.
  • Daha fazla ışıltı katmak isterseniz bastırıp çekme işlemini birkaç defa tekrarlayabilirsiniz.

Folyo Varak Ne İçin Kullanılır?

Folyo varak birçok alanda, uygulandığı alanın görünümünü iyileştirmek ve dikkat çekici hale getirmek için kullanılır. Klasik mobilyalar, çerçeveler veya baskılar gibi birçok alanda altın varak yapışkanlı folyo kullanılır. Çünkü altın lüksün ve ihtişamın simgesidir ve yapışkanlı folyolar herhangi bir yapıştırıcıya ihtiyaç duyulmadan zeminlere kolaylıkla uygulanabilir. Altın renginde olabildiği gibi birçok farklı renk alternatifine de sahip olan folyo varak ile evinizde istediğiniz eşyanın veya bölümün görüntüsü tek başınıza değiştirebilirsiniz.

Varak Folyo ve Yapışkanlı Varak Folyo Farkı

Varak folyo ve yapışkanlı varak folyo arasındaki en net fark, varak folyo için yapıştırıcı gerekirken; yapışkanlı varak folyo için ekstra bir yapıştırıcıya ihtiyaç yoktur. Diğer yandan yapışkanlı varak folyo kullanımı sonrasında ortaya bir ayna görünümü çıkar ve tüm yüzeye direkt olarak uygulanır. Varak folyo ise yapıştırıcının muntazam bir şekilde sürülmesi ile ayna görünümüne kavuşabilir, fakat daha çok eşyalara veya objelere ışıltı vermek için kullanılır.

Dekorasyonda Varak Kullanımı İçin Fikirler

Dekorasyonda varak kullanımı kendisine büyük bir yer bulur. Özellikle ev içi dekorasyonda son yıllarda çok ilgi çeken bu uygulama ile evinize ve eşyalarınıza ışıltı kazandırırken aynı zamanda lüks bir ortam da hazırlayabilirsiniz. Peki evinizde varak uygulamasını ne şekillerde kullanabilirsiniz? 

Aynalar

Varak uygulamasının en çok kullanıldığı eşyalardan birisi aynadır. Hem etrafını süslemek hem ayna görüntüsü oluşturmak için rahatlıkla kullanılabilir. Ayna üzerinde varak çalışması yapmak istiyorsanız çerçevelerini değerlendirebilirsiniz. İstediğiniz renkte bir folyo varak ve yapıştırıcı kullanmanız yeterlidir. Eğer çerçevenin rengini değiştirmek isterseniz dilediğiniz renkte bir boya kullanarak önce boyayıp, sonra varak çalışmanızı hayata geçirebilirsiniz. 

Ayna kapsamında uygulanan bir diğer çalışma da ayna görüntüsü veren gümüş varak ayna yapışkanlı folyo kullanımıdır. Bu folyolar içinde ayna olmayan bir çerçevenin içerisine yapıştırılıp, ayna varmış gibi bir görünüm elde etmenizi sağlar. Oturma odası, salon ya da yemek odanızda kullanıma son derece uygundur. Gerçek ayna kullanmak istemediğiniz takdirde bu fikri kullanabilirsiniz.

Tablolar

Folyo varak ile kendi tablolarınızı rahat bir şekilde hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için sıkmalı şekilde üretilen varak yapıştırıcı edinmeniz gerekir. Bu yapıştırıcı sizin şekiller çizmenizi sağlar. İstediğiniz boyutlarda bir zemine, dilediğiniz tabloyu bu yapıştırıcılar ile çizebilirsiniz. Sonrasında yapmanız gerekenler yapıştırıcının kurumasını beklemek ve varak folyoyu yapışkan yüzeye bastırıp çekmenizdir. Diğer yandan tablonuzun veya başka duvar aksesuarlarınızın etrafına yine gümüş varak(ayna) yapışkanlı folyo kullanarak sahte aynalar tasarlayıp yerleştirebilirsiniz. 

Yüzeyler

Masanızdan, sandalyelerinizden ya da vitrininizden sıkılmış olabilirsiniz. Eğer onlara ışıltı ve lüks detaylar katmak istiyorsanız folyo varak kullanarak bambaşka eşyalar ortaya çıkarabilirsiniz. 

Masanızın tüm yüzeyini kaplamanıza gerek yoktur. Yalnızca yan kısımlarına bile ışıltı katmak masanızın değişmesini sağlar. Aynı şekilde vitrininizin girintili yerlerinde ya da sandalyelerinizin kol kısımlarına da bu şekilde ışıltı ve lüks detaylar işleyebilirsiniz.

Kapılar ve Kapaklar

Evinizdeki oda kapıları veya dolap kapakları artık gözünüze solmuş ve yıpranmış görünüyorsa yapışkanlı varaklar alarak renk katabilirsiniz. Dolaplar ve kapılar üzerine yatay ya da dikey inen çizgiler kapınızın tamamen değişmesini sağlayabilir.

Objeler

Her eşyada olduğu gibi, örneğin biblolarınızda ya da saksılarınızda da değişiklik yapmak isteyebilirsiniz. Bu gibi küçük objeler üzerinde varak çalışmak çok daha kolaydır. Sıkmalı varak yapıştırıcı temin edip saksılarınızın üzerine istediğiniz şekli çizebileceğiniz gibi, yapıştırıcıyı katmanlı bir şekilde sürerek kabartma gibi görünen varaklar da yapabilirsiniz. Biblolarınızı baştan boyayıp, yapıştırıcı sürerek istediğiniz renk bir varak ile biblolarınıza ışıltı katabilirsiniz.

Başlıklar 

Yatak başlıkları ya da kanepelerin ahşap gibi düz yüzeyleri de varak yapmak için çok uygundur. Özellikle yatak başlıkları genellikle oymalı ve kendinden desenli olduklarından ışıltı vermek çok daha kolaydır. Kanepelerin kollarına da şekiller çizip uygulama yapabilirsiniz. Dilerseniz direkt ayna görünümlü yapışkanlı türlerden tercih edip farklı bir dizayn elde edebilirsiniz.