Sonbahar mevsimin ve kış aylarının vazgeçilmez meyvesi C vitamini deposu ile portakaldır. Portakalların faydaları saymakla bitmez. Portakalları isterseniz sıkarak isterseniz kabuğundan ayırarak yiyebilirsiniz. Portakallardan en yüksek verimi alabilmek için taze yemeniz önerilir. Fakat portakalı hem lezzetini hem de vitaminini kaybetmeden diğer mevsimlere taşımanın bir yolu vardır. Bu yol portakal kurutmaktır.

Turunçgilleri ailesinden gelen portakal bir hayli suya sahip olan meyvedir. Portakal kabuğu da en az portakal seviyesinde sağlıklı ve lezzetlidir. Portakal kabuklarını saç kürleriniz ve maskelerinin içine ekleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca kabukları lezzetli kekler ve tatlılar yaparken de kullanarak muhteşem lezzetler ortaya çıkarabilirsiniz. Portakal tam bir kış meyvesi olduğu için diğer mevsimlerde kullanabilmek için doğru şekilde kurutmanız gerekir.

Kurutulmuş portakalı doğru adımları uygulayarak saklamanız gerekir. Bu sayede yaz aylarında da rahatlıkla yiyebilirsiniz ve tatlılarını ile kombinleyebilirsiniz. Hatta portakal kabuklarını bitki çaylarında bile kullanabilirsiniz. Kulağa duyması zor gelebilir ama kurutulan portakal kabuklarını dekorasyon eşyası olarak kullanmak da mümkündür. Bu sayede muhteşem görünümler elde edip ortamın havasını komple değiştirebilirsiniz. Portakal kabuğu kurutmanın birçok yöntemi vardır. Bu yöntemlere yazıda ulaşabilir ve sizin için en pratik olanı yöntemi kullanabilirsiniz.

Fırında Portakal Kurutma İşlemi Nasıl Olur?

Kış aylarını daha sağlıklı ve rahat geçirebilmek için meyve tabaklarımızda C vitamini açısından oldukça zengin olan portakalı bulundurmalıyız.

Portakalların mevsimi geçtikten sonra hem bulmak hem de uygun fiyatlı yakalamak oldukça zor hale gelir. Portakalları kurutarak her mevsim tüketebilir ve faydalarından yararlanabilirsiniz. Fırında portakal kurutma işleminden adım adım bahsedeceğiz.

  • Öncelikle portakalları güzel bir şekilde yıkayın. Portakalı kabuklu şekilde kurutmak ve istediğiniz verimi alabilmek için temizleme işlemi oldukça önemlidir.
  • Portakalı güzelce yıkadıktan sonra bez ya da kağıt havlu yardımıyla kurutmanız gerekir.
  • Güzel bir şekilde portakalı kuruttuktan sonra ince ince dilimleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Dilimleme işlemini yaptıktan sonra tel ızgara veya fırın içine yağlı bir kağıt sererek üstüne portakal dilimlerini yerleştirin.
  • Bu arada bu işlemi portakal dışındaki meyveler ile de gerçekleştirebilirsiniz.
  • 60 derecede olan fırında altı ve üstü yanacak şekilde portakal dilimleri kurumaya bırakın.
  • Fırının kapağını yarım saatte bir açarak havanın fırın içinden çıkmasını sağlayın.
  • Bu işlemi yaparak 4-6 saat içinde portakalları kurutma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Portakalın mis gibi olan kokusu ve aromasının lezzeti artık tamamen sizin elinizde. Portakal kabuğunu kuruttuktan sonra isterseniz rondodan geçirerek toz haline getirebilirsiniz. Toz haldeki portakal kabuğunu keki tatlıların ve kurabiyelerin içinde kullanabilirsiniz. Bu sayede tariflerinize nefis aromalar verebilir ve gönül rahatlığı ile tadabilirsiniz. İsterseniz portakalın kabuklarını çay şeklinde de demleyebilirsiniz.

Portakal kabuğundan reçel yapımı da oldukça basittir. Ortaya muhteşem lezzetler çıkarabilirsiniz ve kabukları bu şekilde de değerlendirebilirsiniz. Portakal kabuğunun nefis aroması sayesinde ortaya doyumu olmayan lezzetler bırakabilirsiniz. Portakal kabuklarını acısını çıkarana kadar kaynatın ve pişirin. Bu işlemi isterseniz birkaç sefer tekrar ederek işlemi daha güzel hale getirebilirsiniz. Daha sonra kabukları buzlu su ile buluşturun. En son işlem şerbetli su ile birleştirin ve kaynamaya bırakın.

Kaloriferde Portakal Kurutma Nasıl Olur?

Kuru meyveler insanların her zaman vazgeçilmezi olmuştur. Kuru meyveler ile ara öğünleri rahatlıkla geçirebilirsiniz. Diyet yaptığınız zamanlarda ise en yakın arkadaşınız olan kuru meyveler ile açlığınızı kolaylıkla yatıştırabilirsiniz. Kaloriferde portakal kurutma işlemini yaparak çabasız ve zahmetsiz bir şekilde kuru meyve elde edebilirsiniz. Hem de bu işlemi yapmak tamamen masrafsız. Peteklerde bazen çamaşırlar kurutuluyor bazen yanında oturup ısınmaya çalışıyorsunuz. Bunların yanında petekler sayesinde portakal kabuğunun da kurutulması da mümkün.

Evde portakal kurutmanın en kolay yollarından biri kaloriferlerden yardım almaktır. Peteklerden yardım alarak rahatlıkla ve pratik şekilde yapacağınız portakal kabuğu kurutma işlemini aşağıda adım adım görebilirsiniz.

  • Öncelikle portakalı en mümkün olduğu şekilde ince ince doğrayın. Doğrama işlemini halka şeklinde yapabilirsiniz.
  • Portakalı doğrarken zarar vermemeye ve ezmemeye özen gösterin.
  • Dilimleri ince şekilde yaptığınız zaman cips gibi parçalar elde edebilirsiniz. Eğer kesme işlemini doğru yapmayıp portakalı kalın doğrarsanız kurumu süresi gittikçe uzayabilir.
  • Daha sonra pişirme kağıdını kalorifer peteğinin boyutları ölçüsünde kesin. 25-30 cm kesmeniz ortalama işinizi rahatlıkla görür.
  • Kalorifer peteğinin üzerine pişirme kağıdını güzelce serin ve sıkılaştırın. Daha sonra üstüne meyveleri dizin.
  • Portakal kabuklarının toz olmaması için önlem olarak üstünü pişirme kağıdı ile kapatabilirsiniz.
  • Bu işlemi 1 gün boyunca bir tarafı bu biçimde kalacak şekilde peteğe bırakın. Daha sonra portakal kabuklarının tam tersini çevirin.
  • Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta vardır. Petek sıcaklığı 40 derece ya da daha fazla sıcaklıkta sürekli çalışmalıdır.
  • Portakal kış meyvesi olduğu için kışın da evlerinizde peteğin açık olduğunu düşünerek işlemi yapmak masrafsızdır.
  • Bu sıcaklık sayesinde kuru portakal kabukları elde edebilirsiniz.
  • Kuruyan portakal kabuklarını cam kavanoz içinde saklayabilirsiniz. Tüketmek istediğiniz zaman kabukları sizi bekliyor olacak.

Bu işlemler sayesinde portakal kabuklarını kurutabilirsiniz. Daha sonra isterseniz besin olarak isterseniz dekor malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin isteğinize kalmış.

Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

C vitamini bakımından muhteşem faydası olan portakal deyim yerindeyse hastaları ayağa kaldıran besin değeri oldukça yüksek meyvelerin en başında gelir. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesinde çokça yetişen portakal ülkenin tüm bölgelerinde rahatlıkla bulunur. Portakal ile hazırlanan meyve suları, tatlılar ve kurabiyeler kullanıcılar tarafından oldukça fazla şekilde tercih edilir. Portakal için denilen “vitamini kabuğunda” sözü gerçekten boşuna söylenmemiş. Portakalın kabuğunda bolca vitamin ve mineral bulunur. Bu kadar özellik yetmezmiş gibi antioksidan özelliği de göstererek insan sağlığı için oldukça önem arz eder. Portakalın hem kabuğu hem de meyvesi üst seviyede sağlığınız için önemlidir.

Portakal kabuğunun faydaları anlatmakla bitmez. Cilt sağlığını korumak, dişleri beyazlatmak, bağırsakları çalıştırmak, metabolizmayı hızlandırmak faydalarından en başta gelenlerdir. Portakalın kabuğu insan sağlığı için oldukça önemlidir. Portakal kabuklarını atıştırmalıklarınızda kullanabilirsiniz. Portakal kabuğundan şahane şekerlemeler de yapabilirsiniz. İsterseniz sade, isterseniz çikolata ile tatlandıracağınız şekerlemeleri misafirlerinize ikramlık olarak servis edebilirsiniz. Portakal kabuklarını eşit ölçüde doğradıktan sonra suda acısı çıkıncaya kadar haşlayın. Bu işlemi suyu birkaç kez değiştirerek uygulayın. Ardından toz şeker, limon suyu ve saf su ile tekrar pişirin. Şeker ile birlikte yoğunlaşan portakal kabuğunu kıvamı oluşunca ocaktan alın. Yaklaşık 1-2 saat dinlendirdikten sonra şekerleme servise hazır.


Portakal kabuklarını çöpe atmak yerine birçok alanda faydalanabilirsiniz. Portakal kabuğunu en verimli şekilde kullanmak tamamen sizin elinizde. Portakal kabukları hücre yenilenmesi sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına karşı olan riski düşürür. Mikrop ve bakterinin vücudunuzdan tamamen arınmasını sağlar. En büyük özelliklerinden biri de kanser riskini engeller. Vücudunuzun direncini yüksek seviyede tutarak kanserli hücrenin yayılmasının önüne geçer. Portakal kabuğu kurutma işleminden sonra suda bekletip suyunu saçınıza uygulayarak kepekle mücadele edebilirsiniz. Portakal kabuğu ayrıca yağlı saçlara hacim kazandırır. Bu yöntem kullanılan yöntemler içinde en doğal olandır.