Soğuk kış aylarının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan battaniyeler uyurken kullanılan ve üşümeyi engelleyen ürünlerdir. Birçok çeşidi bulunan battaniyeler farklı kumaşlarla farklı desenler örnek alınarak üretilir. İnce ve kalın olmak üzere iki çeşidi bulunan battaniyeler soğuk kış aylarında sıklıkla kullanılır. 

Her üründe olduğu gibi battaniyelerde yıkanmalı ve temizlenmelidir. Eğer her gün battaniye kullanıyorsanız bu ürünleri sıklıkla yıkamanız gerekebilir. Kışlık battaniyeler, mevsim boyunca en az 3 ila 4 kere yıkanmalıdır. Ancak mevsimlik battaniye kullanıyorsanız bu ürünleri de mevsim geçişlerinde mutlaka temizlemeniz tavsiye edilir. 

Battaniyeler çok sık kullanıldığı için kullanan herkesin aklında battaniye nasıl yıkanır sorusu vardır. İster elde isterseniz de çamaşır makinesinde yıkanabilen bu ürünler mutlaka yıkama talimatları dikkatle incelendikten sonra temizlenmesi gerekir. Yünlü olarak üretilen ya da emsallerine nazaran daha kalın olan battaniyelerin kuruması da oldukça uzun sürebilir. Bu nedenle kışa hazır olabilmek için battaniyeler yıkanıp temizlenmelidir. 

Battaniyeler yeteri kadar temiz olmazsa, toza alerjisi olanları çok fazla etkileyebilir. Özellikle çocuklar ve bebekler bu durumdan çok fazla etkilenebilir. Bu nedenle daha sağlıklı olabilmek için kullandığınız battaniye modellerini belirli periyotlarda yıkamalı ve temiz tutmalısınız.

Battaniyeler yıkanırken yapılarına zarar vermemek de oldukça önemlidir. Bu nedenle de çamaşır makinesinde yıkama yapılacaksa, talimatlar dikkatli bir şekilde incelenmeli ve takip edilmelidir. 

Tüm kumaş çeşitleri çamaşır makinelerinde yıkanabilecek şekilde üretilir. Battaniyeler için de aynı durum geçerlidir ancak önemli olan doğru yıkama programını seçmektir. Doğru programda yıkanan battaniyelerin yapısında herhangi bir bozulma meydana gelir. 

Battaniye Elde Nasıl Yıkanır?

Bazı battaniye modelleri çok kalın ve ağır olarak üretilir. Bu gibi durumlarda çamaşır makinesi kullanımı uygun değildir. Bütün çamaşır makinesi modellerinin kapasitesi farklı olsa da bazı çamaşır makinelerinin kapasitesi battaniye yıkamak için uygun değildir. Bu durumda battaniye elde yıkanmalıdır. Elde battaniye yıkamak için uygulanması gereken adımlara sırası ile bir göz atalım:

  • İlk olarak elbette battaniyenin yıkanacağı alan belirlenir. Bu büyük bir leğen ya da müsaitlik durumuna göre bir küvet olabilir. 
  • Ortalama 30 ila 40 derecelik bir sıcaklığa sahip su ile belirlediğiniz alanı doldurun.
  • Sonra bu alana beyazlatıcı içermeyen bir deterjan ekleyin ve köpürmesini sağlayın.
  • Daha sonra daha iyi bir temizlik ve tüm mikrop ve bakterilerden arınmasını sağlamak için amonyak ekleyebilirsiniz. Ancak bu sizin tercihinize kalmış bir durumdur.
  • Battaniye bu suya bastırılır ve ortalama 2 ila 3 saat kadar bekletilir.
  • Su şeffaf bir görünüm alana kadar bu işlem tekrar edilmelidir.
  • Su şeffaf bir hale geldikten sonra suyu boşaltın ve yeni temiz su ekleyin.
  • Yeni suyun içine de az miktarda sirke ekleyin.
  • Sirkeli su ile battaniyenin varsa lekeli kısımlarını çitileyebilirsiniz. Bu sayede lekeler çıkacaktır.
  • İşlemi tamamladıktan sonra battaniyeyi çıkarın ve iyice suyunu süzün. Ancak deterjandan tamamen arındığından emin olmalısınız. 
  • En son adım da elbette ki kurutma. Açık ve sıcak bir havada battaniyeyi asarak kurumaya bırakın.

Eğer battaniye çok kirli bir durumda ise bu adımları birkaç kez uygulayabilirsiniz. Ancak buradaki en önemli husus, battaniyeyi deterjanında iyice arındırmaktır. Elektrikli battaniye nasıl yıkanır sorusu aklınıza gelebilir. Bu durumda izleyeceğiniz en sağlıklı yöntem kuru temizleme olarak karşınıza çıkar. 

Battaniye Çamaşır Makinesinde Nasıl Yıkanır? 

Battaniyeler oldukça ağır ve büyük olabilir. Bu gibi durumlarda eğer çamaşır makinesinin kapasitesi yeterli ise, battaniyeleri çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. Özellikle bebek battaniyeleri sıklıkla temizlenmelidir. Battaniye çamaşır makinesinde nasıl yıkanır sorusu çok sık karşılaşılan bir soru olarak bilinir.

Bu gibi yünlü ve ağır ürünler, makinenin soğuk su ayarı ile yıkanmalıdır. Ortalama 30 ila 35 derece gibi bir sıcaklıkta yıkanması daha uygun olan battaniye modelleri, eğer yünlü olarak üretilmiş ise çamaşır makinesinin yünlü özel ayarı tercih edilmelidir. Bu sayede ürününüz ve makinenizin zarar görmesini engellersiniz. 

Eğer yıkayacağınız battaniye sentetik ya da pamuklu bir ürün ise, çamaşır makinesinin su sıcaklığı 30 ila 60 derece arasında olmalıdır. Mis kokulu ve temiz bir battaniye kullanmak istiyorsanız, yıkama esnasında beğendiğiniz bir kokuya sahip olan yumuşatıcı modellerini kullanmayı tercih edebilirsiniz. 

Battaniyelerin suyu yıkandıktan sonra iyice sıkılmalıdır. Bu sayede daha kolay kurumaları sağlanır. Ancak en önemli husus battaniye modellerinin deterjanının iyi arınmasıdır. Aksi halde sağlığınız bu durumdan olumsuz etkilenebilir. 

Devir ayarı yapılabilen makinelerde, yıkama esnasında devir sayısını ortalama 500 ila 600 aralığında tutmanız, makinenin sağlamlığı açısından büyük bir önem arz eder. Oldukça ağır olan battaniyeler yıkama sırasında suyun da etkisi ile iyice ağırlaşır. Bu nedenle de devir sayısını ayarlarsanız çamaşır makinenizin hasar almasını engellemiş olursunuz.

Battaniyelerin temiz olması, evde yaşayan ve bu ürünleri kullanan herkes için oldukça önemli bir konumdadır. Herhangi bir alerjik reaksiyon ile karşılaşmamak için sık kullanılan bu ürünler sürekli temiz tutulmalı ve deterjanından iyice arındırılmalıdır. Sık kullanılan bu ürünler, kış mevsimine girerken ve bahar mevsimine girerken mutlaka yıkanmalıdır. Ancak bu mevsim geçişleri dışında da mutlaka belirli aralıklarla yıkanmalıdır.

Battaniye Temizliği ve Muhafaza Etmenin Önemi 

Battaniyeleri yıkamadan önce detaylı bir araştırma yapmak oldukça önemlidir. Battaniye makinede nasıl yıkanır sorusuna cevap aradığımız bu yazıda hem elde hem de çamaşır makinesinde ürüne zarar vermeden nasıl yıkama yapabileceğinizi görebilirsiniz. 

Kış aylarında sıklıkla kullanılan bu ürünün temiz olması oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla temizlenmesi gereken bu ürün, büyük ve ağır olduğu için bazı makinelerde yıkamaya uygun değildir. Bu gibi durumlarda ister kuru temizleme isterseniz de elde yıkama yapabilirsiniz.

Deterjanından tam olarak arındırılması gereken bu battaniyeler, kurutma makinesinde kurutulacaksa bir anda ve hızlıca kurutulmamalıdır. Aksi halde battaniye çekme yapabilir.Kurutma işlemini kendiniz yapacaksanız, ortalama 2 ila 3 saatte bir yıkadığınız battaniyeyi ters yüz etmeniz gerekir. Yapacağınız bu işlem, battaniyenin çok daha hızlı bir şekilde kurumasını sağlayarak size zaman kazandırır.

Elektrikli battaniye konusuna değinecek olursak, yıkanması gereken bir elektrikli battaniyeniz varsa bu yıkama esnasında oldukça dikkatli olmanız gerekir. Öncelikle battaniyenin içinde bulunan tüm kabloları çıkarmalısınız. 

Battaniyede herhangi bir kablo kalmamalıdır. Kablolarını çıkardığınız elektrikli battaniyeyi, ister elde ister çamaşır makinesinde isterseniz de kuru temizleme kullanarak temizleyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında oldukça işlevsel yapısı sayesinde sıklıkla tercih edilen elektrikli battaniye modelleri daha sık kullanıldığı için daha fazla kirlenebilir. 

Yıkama işleminden sonra battaniye tam olarak kurumadan kablolarını tekrar içine yerleştirmemeniz gerekir. Battaniyenin tam olarak kuruduğundan emin olduktan sonra tekrar kabloları içine yerleştirip güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Tertemiz ve mis gibi kokan battaniyelere sahip olmak artık hiç de zor değil. Elde ya da çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz battaniye modellerini istediğiniz sıklıkta temizleyebilirsiniz. Yıkama esnasında ve sonrasında uygulayacağınız birkaç püf nokta sayesinde güvenle bu işlemi bitirebilir ve tertemiz battaniye modellerine sahip olabilirsiniz. Kurutma ve yıkama esnasında dikkat etmeniz gereken tüm püf noktalara yazımızda kolaylıkla ulaşabilirsiniz.