Her yıl 19 Ocak’ta sevilerek kutlanan Popcorn day ya da bir diğer adıyla dünya patlamış mısır günü, hemen hemen herkes tarafından tüketilen patlamış mısır kutlamasıdır. Patlamış mısır her şeyle tüketilebilen ve yapımı oldukça kolay olan bir yiyecektir.
Patlamış mısır her zaman eşsiz partilerin ayrılmaz bir parçasıdır. Çeşitli aile toplantılarında, sevgiliyle, arkadaşlarla ve özel günlerde geçirilen akşamlarda keyifle tüketilebilir. Yapımı kolay ve lezzetli bir yemek olması nedeniyle patlamış mısırın her yaştan kişi için ayrı bir yeri vardır.
Bu günler bir yana, patlamış mısır denilince akla her zaman dizi ve film keyfi gelir. Hayatın hızlı temposundan bunalan ya da sadece sinemaya gitmek istemeyenler ve sıcacık ev ortamında sessizce film izlemek isteyenler genellikle evde kalıp konforlu bir seyir keyfi yaşamak isteyebilir. Bu seyir keyfini taçlandıracak olan da patlamış mısırdır.
Farklı şekillerde hazırlanıp misafirlere özel bir şekilde sunulabilmesi patlamış mısırı diğer atıştırmalıklar arasında bambaşka bir yere koyar. Özel davetlerde sıklıkla popüler olan patlamış mısır çeşitlerine sofralarınızda yer vererek konuklarınızın ilgisini çekebilirsiniz.
Düğün, nişan ve doğum günü patlamış mısır tarifleri, hazırlayıp farklı sunumlarla sofraya koyabileceğiniz atıştırmalıklardır. Planladığınız konsepte göre yapacağınız tarifler ve sunumlar ile istediğiniz övgüyü sevdiklerinizden duyabilirsiniz.
Mısırın Tarihçesi
Kâşif Kristof Kolomb bundan 500 sene önce Amerika’yı keşfettiğinde mısırın tarih sahnesine çıkışı için yolculuğu başlamış oldu. Mısır, Amerika’nın keşfedilmesi sonrasında Avrupa’ya gelen bir bitkidir. Bu bitki zaman içerisinde Avrupa’nın her yerine taşınmıştır. Yıllar içerisinde de mısırın patlayabildiği keşfedilmiş ve mutfaklarda sevilen bir atıştırmalık olarak yer almaya başlamıştır.
Tarihte ilk patlamış mısırı kimin yaptığı hakkında pek bir bilgi mevcut değildir. Ancak Kızılderililerin patlamış mısır yedikleri ve koruyucu bir ilahi ürün olarak boyunlarına taktıkları söylenir. Amerika’nın keşfinden bu yana pek çok farklı topluluk patlamış mısırı yedi. Ayrıca New Mexico’daki bir mağarada yaklaşık olarak 4000 yıllık patlamış mısır fosilleri görülmüştür.
Mısırın patlayabilmesi için bu yiyeceğin nem içeriğinin yüzde 12’nin altına düşmemesi gerekir. Bu nedenle mısırın her çeşidi patlatılamaz. 1952’de ziraat mühendisleri yüksek patlama hızına sahip ve patlamış mısırda daha fazla açılan hibrit bir suş geliştirince bu tür patlamış mısır endüstrisini domine etti.
İlk patlamış mısır makineleri 1880’lerde yapıldı, ancak 1907’de elektrikli olanlar da kullanılmaya başladı. Bu makineler sayesinde daha hızlı ve lezzetli patlamış mısırı herkes yapma imkanına sahip olmuştur.
Zaman içerisinde de bu yiyeceği sevenler tarafından patlamış mısır günü kutlanmaya başlanmıştır. Her yaştan kişinin severek tükettiği bir yiyecek olan patlamış mısır her yıl 19 Ocak’ta sevgi ve coşkuyla kutlanır. Oldukça lezzetli ve yemesi keyifli olan bu atıştırmalığın kutlandığı gün herkes bu lezzetli yiyeceği tüketir ve muhteşem günün keyfini çıkarır.
Birbirinden Farklı Mısır Patlatma Teknikleri
Bu atıştırmalık benzersiz kutlamaların ayrılmaz bir parçasıdır. Çeşitli partilerde, arkadaşlarla ve akşamları özel günlerde keyifle tüketilebilir. Patlamış mısır, yapımı kolay ve lezzetli bir yemek olduğu için her yaştan insan için ayrı bir yere sahiptir.
Evde mısır patlatmak isteyenlerin kullanabileceği birçok farklı teknik var. Birincisi mikrodalga fırını kullanarak mısır patlatmak olur. Izgarada, ateşte veya fırında lezzetli mısır patlatabilirsiniz. Gerçekten kavrulmuş mısır daha lezzetli, çıtır ve farklı bir tada sahiptir.
Dilerseniz mısırı mikrodalgaya uygun kâğıt poşetlerin içerisine koyup ardından da uygun bir sürede ayarlayarak patlatabilirsiniz. Bu yöntem oldukça pratiktir çünkü özel poşetlerde satılan mısırlarda yağ ve tuz oranı zaten ayarlanmış olur. Eğer paketli bir ürün satın almazsanız kendi paketinize koyarsanız içerisine istediğiniz kadar yağ ve tuz ekleyebilirsiniz.
Geleneksel bir fırının ortalama sıcaklığını ayarlayarak sıcak folyo kaplı bir kapta patlamış mısırı patlatabilirsiniz. Fakat bu yöntemle mısırı patlatmak biraz uzun sürebilir. Fakat dilerseniz deneyebilirsiniz.
Bu yöntemler dışında da oldukça klasikleşmiş bir yöntem olan tencerede de mısırı patlatabilirsiniz. Evde ocak üstünde mısır patlatmak oldukça kolay olduğu için herkes tarafından sıklıkla bu yöntem tercih edilir. Patlatmayı planladığınız miktara uygun olan bir tencere tercih etmeniz ocakta mısır patlatmanın en önemli noktasıdır. Eğer patlatacağınız miktara uygun bir tencere seçmezseniz eğer mısırlar patladıktan sonra tencere küçük gelebilir ve etrafa saçılabilir.
Mısır patlatma makinesi de oldukça pratik bir seçenektir. Bu makine yardımıyla kısa sürede lezzetli patlamış mısırlar yapabilirsiniz. Makinede yer alan özel otomatik bir karıştırıcı ile mısır tanelerini yakmadan patlatmak mümkündür. Karıştırıcı sayesinde sürekli hareket eden taneler patladıktan sonra daha çıtır bir hal alır. Ayrıca mısır sıcak hava etkisi altında piştiği için yağ ve tuz kullanılmasına gerek yoktur.
Bu pişirme yöntemlerine ek olarak da yağsız sıcak hava ile kızartılan tencereler mısır patlatmak için de oldukça uygundur. Sıcak hava ile pişiren tencereler sayesinde yağsız sağlıklı mısırların keyfini çıkarabilirsiniz.
Lezzetli Mısır Tarifleri ve Sunumları
Gerek farklı şekillerde yapılabilmesi gerekse özel bir şekilde misafirlerinize sunulabilmesi patlamış mısırı diğer atıştırmalıklar arasında çok daha ayrı bir yere koyabilir. Özel günlerde sıklıkla tercih edilen farklı patlamış mısırları sunumlarınız ile misafirlerinizin dikkatini çekebilirsiniz.
Evlilik yıldönümü, nişan ve doğum günü patlamış mısır tariflerini yapabileceğiniz ve farklı sunumlar ile sofranızda yer verebileceğiniz atıştırmalıklardır. Doğum günü patlamış mısır sunumları oldukça çeşitlidir.
Seçtiğiniz konsepte göre bu atıştırmalığı paketler halinde sunabilirsiniz. Oldukça pratik bir sunum şekli olarak da kalın bir muffin kağıdını tercih edebilirsiniz. Konseptinize uygun olan kalın muffin kağıdının içerisine aldığı kadar patlamış mısırı koyabilirsiniz. Ardından da bu kâğıdı kurabiye poşetinin içerisine yerleştirebilirsiniz. Konseptinize uygun olan renkte bir kurdele ile güzelce bağlayabilirsiniz. Bu şekilde hem şık hem de kolay bir sunum yapabilirsiniz.
Patlamış mısırınızı farklı sunumlarla sunmak zorunda da değilsiniz. Eğer yeterli vaktiniz yoksa farklı içeriklere sahip atıştırmalık mısırlarda yapabilirsiniz. Mısırı birkaç damla gıda boyası ile konseptinize göre renklendirebilirsiniz. Eğer klasik tuzlu mısır tadını sevmiyorsanız patlamış mısırınıza çeşitli baharatlar ya da ekstra malzemeler ekleyebilirsiniz. Acı sosla patlamış mısırı kaplayabilir, üzerine tarçınlı şeker serpebilir ya da kaşar peynir rendeleyebilirsiniz.
Daha yaratıcı içerikler istiyorsanız eğer aşağıdaki tariflere göz atabilirsiniz.
Ağzınızın tadı her zaman yerinde olsun diye çikolatalı patlamış mısır yapabilirsiniz. En popüler tariflerden biri olan çikolata soslu mısırı yapmak oldukça kolaydır. Bu tarifi yapmak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler aşağıdaki gibidir;
- 1/2 su bardağı mısır
- 1 su bardağı dövülmüş fındık
- 3/4 su bardağı çikolata sosu
- 1 yemek kaşığı tereyağı ya da sıvı yağ
- 1/4 tatlı kaşığı tarçın ya da toz şeker
Fındıkları patlamış mısırın içine koyduktan sonra fırın tepsisine dizebilirsiniz. Önceden ısıtılmış olan 150 derecelik fırında mısırları yaklaşık 15 dakika pişirebilirsiniz. Mısır fırında pişerken çikolatayı ve tereyağını da ekleyebilirsiniz. Tüm malzemeleri ekledikten sonra karıştırmaya başlayabilirsiniz. Fırından çıkan mısırlara karışımı ekleyip çikolata soslu mısırı yemeye başlayabilirsiniz.